Jump to content

svensk eller norsk antenne på jakt i Sverige


stokk

Recommended Posts

Skal jakte i Sverige og har en Icom. Har standard norsk antenne og skogsantenne fra proequip. I følge bruksanvisningen må jeg bruke svensk antenne med de svenske kanalene, ellers kan radioen ta skade av det. Høres litt voldsomt ut. Stemmer dette?

 

Er det noen grunn til å kjøpe en svensk antenne i tillegg?

Link to comment
Share on other sites

Ett raskt google søk indikerer at de svenske frekvensene ligger ca. 15MHz over de norske. 

Det er høyst tvilsomt at mistilpasningen blir så dårlig at radioen tar skade. Om du merket noe i det hele tatt, så er det kanskje litt dårligere rekkevidde.

Orginalantennen kan faktisk fungere bedre og være snillere mot radioen enn skogsantennen da standardantenner ofte har litt større frekvensområde. 

 

Prøv å finn datablad for de antennene du har, svenske jaktkanaler ligger rundt 155 MHz etter hva jeg kan se

 

Link to comment
Share on other sites

Får prøve å finne datablad til antennene. Har prøvd å google problemstillingen uten å finne noe som helst, lite å finne på svenske forum også. Virker som det er en god del nordmen som jakter i sverige, så burde være erfaringer å oppdrive.

Link to comment
Share on other sites

300/frekvens i Mhz så finner du bølgelengde i meter.En kvartbølgeantenne er 1/4 av dette.For en vanlig norsk jaktradio er skogsantennen rundt 50 cm(kvartbølge) og dekker området fra 136-174Mhz.Hvis man vil være anal kan man jo ha en antenne på 55 cm for 136Mhz og så en for hver cm eller så til man når ned på 43cm for 174Mhz.Hvis antenna er skrudd på plass kan du jo bare finne ut hvilke gjenger det er,kappe en gjengestang eller noe i ønsket lengde å skru på.Er det bnc-kobling kan du jo lage en dipolantenne av coaxkabel å henge opp på post.Finnes mange muligheter hvis man er spesielt interessert,men det enkleste er vel å bruke den antenna du har.:D

 

Edit: Hvis du har en radio som har kanaler som ligger lavt i VHF-båndet rundt 31Mhz,som endel av de svenske jakttradioene har, da må du nok bytte antenne.

En kvartbølgeantenne til en slik ligger på rundt 2,5 meter.Noen som husker de gamle walkie-talkiene med teleskopantenne xD

Edited by Joika
Utfylling av svar
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...