msteiro Posted September 22, 2017 Share Posted September 22, 2017 Når det nå bli mulighet for jakt i Nordfjella ut oktober, hvordan er det med brunst? Er "faren" over ift lukt i skinn etc på noe tidspunkt, eller sitter dette utover høsten? Kan skinnet være forurenset uten at man merker det på selve dyret. Unødvendig å stresse med å være så forsiktig med flåing hvis man ikke må, men også dumt å tro man er safe for å finne ut at kjøttet er tapt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctoRoy Posted September 22, 2017 Share Posted September 22, 2017 Når du er nøye med å fjerne skinn som er "infisert" så skal du være berget fra å få brunstlukt på resten av skinnet. I alle fall er det slik med hjorten. Jeg skjærer vekk skinnet fra ballene, ut mot lårene og frem til brystbeinet. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
msteiro Posted September 22, 2017 Author Share Posted September 22, 2017 Ok, men det jeg egentlig tenkte på er når brunstlukten forsvinner fra dyret? Er det ikke sånn at brunsten er over i starten av oktober? Hvis jeg da skyter dyr i slutten av oktober kan det være at brunst ikke er merkbart mer? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctoRoy Posted September 22, 2017 Share Posted September 22, 2017 Da må jeg nok melde pass - for hvor lang brunstperiode reinen har kjenner jeg ikke til. Etter et søk på nettet så kom det opp at brunsten varer til i slutten av oktober. Da trenger ikke bukkene den spesielle lukten lenger og i løpet av en ukes tid vil den sannsynligvis være borte. Dett er rett nok bare kvalifiserte antakelser fra min side Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moviken Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 Har aldri skutt rein seint på høsten men hjort har jeg skutt ganske seint og geitesmaken satt i lenge etter at brunsten var over.Reinsbukker er verre i høybrunst er de uspiselige tror det tar ganske lang tid før brunstpreget er borte kanskje helt til sommeren når dyra spiser seg opp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AKL Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 Det er vel bare hos reinsbukken at brunsten "går i kjøttet".Vi skyter jo særdeles brunstige elgokser og hjortebukker som er veldig tilgriset med urin på skinnet.Men flår man riktig som beskrevet lenger oppi tråden blir det jo ingenting galt med kjøttet.Har i hvertfall aldri opplevd usmak på elg og hjortekjøtt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moviken Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 Elg synes jeg heller ikke det er noe usmak på selv om den lukter ille utenpå,men hjortebukker i brunst synes jeg smaker litt som de lukter,kanskje ikke hele dyret men særlig indre og ytre filet mørbrad og flatbiff synes jeg får en stram smak ikke mye men litt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tussehaugen Posted October 3, 2017 Share Posted October 3, 2017 Storbukk rein skyter eg aldri seinare enn ca midten av september. Antar at brunstsmaken sitter i kjøttet og den er absolutt ikkje etande. Rett etter jakta er over i oktober starter holdetida, då samler dyra seg og parringstida starter. Då har vanligvis oppsynet telling fordi dyra samlas i store flokker og trekker lite. Når tid brunsten er ferdig veit eg ikkje fordi det pga. Vær og føre er oftest høyfjellet utilgjengelig på den tida ( og så er elg og hjortejakta i gang🙂) Kjøtt også frå høybrunstig elg og hjort berges ved å utøve ekstrem reinslighet ved flåing/slakting, har aldri høyrt at dette går bra for brunstig villrein. Men har andre erfaring med det motsatte så sei i frå. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tussehaugen Posted October 3, 2017 Share Posted October 3, 2017 (edited) 15 minutter siden, tussehaugen skrev: Dobbel post... Edited October 3, 2017 by tussehaugen Dobbel post Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
msteiro Posted October 3, 2017 Author Share Posted October 3, 2017 Takk for utfyllende svar! Kommer selvfølgelig an på hva som dukker opp på jakten, men sitter langt inne å jakte trofe selv om stammen skal skytes ut uansett. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
msteiro Posted October 24, 2017 Author Share Posted October 24, 2017 Oppfølgingsspørsmål: Det ble felt bukk og 1,5 bukk i helgen. Bukken var ikke veldig stor, hadde ikke våte ben, og generelt ganske rolig, men så var det med smak på kjøttet.. Hørt man kan koke et stykke av nakken/halsen for å sjekke om brunstsmak i kjøttet. Noen som vet hvor lenge? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctoRoy Posted October 24, 2017 Share Posted October 24, 2017 Du vil kjenne lukten når kjøttet har kokt en liten stund 10-15 minutter. Det virker som at sau og rein har endel fellestrekk når det gjelder brunstsmak i kjøttet. Når kjøtt av brunstig vær kokes så fylles hele rommet med en tung brunstlukt ganske fort. Kokte noe brunstkjøtt som skulle være til hundemat en gang - men det avga en så spesiell lukt at det endte opp som krabbemat. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.