slaveneat Posted August 2, 2017 Share Posted August 2, 2017 Sitter å drømmer om rypejakta som kommer sigende på. Vanligvis drar jeg på dagsturer, men i år ønsker jeg meg en to-tredagers telttur. Det jeg lurer på er hvordan folk bruker å oppbevare felt småvilt når de er på telttur, både med hensyn til kvaliteten av kjøttet, og småsultne rever og slikt som lusker på natten. Takker på forhånd! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjrckd Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 På 2-3 dagers tur så er det bare å oppbevare rypene i en vedsekk eller lignende, null problem. Hvis rypa er veldig våt så kan det være lurt å legge den slik at den får litt luft. Har vært på ukestur i telt uten at jeg har erfart at rypene tar noe usmak av dette sammenlignet med de som henges etter halsen i vedskjulet på hytta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geco5 Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 "Camper" i tregensa, nær bekk/vann og gjerne litt bort fra godt brukt sti. Rypene bør henge luftig. Og et er nok en fordel å bruke en Viltpose og henge dem opp etter halsen i et tre og på skyggesiden. Varme høstdager i solsteiken, er ikke gunstig. Så sant mulig bør fuglene henge til modning relativt kjølig og total modningstid bør være omtrent 40 døgngrader. Ingen krise om det blir litt mer, men ha det i "bakhodet". Det tusser ikke så mye rev i fjellet, men det er både rovdyr og kanske mer rovfugl. Men opphengt høyt nok i et tre, gjerne i en grønn viltpose og under greiner/blad, er ikke posen så lett å oppdage fra lufta heller. Som jjrckd, har jeg aldri opplevd problemer med fugl opphengt på en slik måte. Har aldri vært på en-dageds rypejakt. Min. har vært 2 - 3 dagers (helgejakt), ellers 7 - 14 dagers jaktturer siden 80-tallet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjrckd Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 7 timer siden, Geco5 skrev: Så sant mulig bør fuglene henge til modning relativt kjølig og total modningstid bør være omtrent 40 døgngrader. Ingen krise om det blir litt mer, men ha det i "bakhodet". Jeg mener at ryper bør hende MYE lengre enn dette. Jakter selv godt opp på høyfjellet så det blir jo sjelden veldig varmt men har ofte hatt ryper hengende i vedskjulet i 14 dager før de ribbes og innvoller fjernes før frysing (dette er viktig, ikke frys "rund" fugl). Hvis en lukter på de fuglene som har lengst og etterhvert kjenner en svak "sur" lukt så er det på tide å få de i fryseren. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geco5 Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 (edited) 3 timer siden, jjrckd skrev: Jeg mener at ryper bør hende MYE lengre enn dette. Vet ikke hva du mener med "mye lenger"? Og du må gjerne ha din mening som alle andre. Men mørning av vilt, inkludert ryper, er en kjent sak for de fleste som har jaktet en stund. I tillegg har vi rådene til "ekspertene", så du er nok litt på villspor. Men opp til deg, å spise den maten. Ellers kan jeg opplyse deg om, at ryper bør fryses en hele, med innmaten i fuglen. Den holder seg mye bedre på den måten, ellers tørker kjøttet raskere ut. Vet heller ikke hva du mener med høyfjellet, som om det skulle ha noen betydning i denne saken. Ja... fjell rypa kan sitte høyt, enkelte steder i landet. Normalt så lar jeg fjllrypa være. Men jag har jaktet lirype alt fra 100 - 150 m.o.h., med få grader over frysepunket i spt. Og til 1100 - 1300 m.o.h., og så varmt på dagtid, at det var vær for kortbukse. Og fra nord til syd i landet. Er vel kanskje litt høyfjellet dette også? Edited August 3, 2017 by Geco5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boble Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 Fjellrype skutt og hengt i kjølig vær synes jeg ikke surner, den bare smaker mer. 40 døgngrader er ingen ting så lenge den får henge kaldt, tørt og luftig. Mulig det er annerledes med lirype fra varme septemberdager på Østlandet, det har jeg aldri jaktet. Jeg flår og renser rypa og glaserer den med et tynt lag isvann (som fiskefilet) for at de ikke skal tørke i fryseren. Å rense på fugl som har vært frossen synes jeg har lett for å bli griseri. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geco5 Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 (edited) 31 minutter siden, boble skrev: 40 døgngrader er ingen ting så lenge den får henge kaldt, tørt og luftig. Mulig det er annerledes med lirype fra varme septemberdager på Østlandet, det har jeg aldri jaktet. Hvor mange døgngrader syens du er passelig da? Døgngrader - er døgngraser, uansett temp.! Østlandet.... ? Jeg (med flere) har jaktet/jakter over "hele" Norge. Det sitter ikke ikke rype i lavlandet, i SørNorge. Jeg har hatt det varmt og kaldt, både i Nord- og i SørNorge. Glassering av fugl, kan du gjøre med bl.a. skogsfugl. Men vær klar over, at selv med 2 - 3 lag isglassur, så tørker fuglen sakte ut. Ryper holder flere år, ved å fryse fuglen hel. Editt: Angående å gjøre opp en rype som har vært frossen. Hvis en kun skal ta ut bryststykkene som vel de fleste gjør. Er det bare å planlegge og ta ut bryststykkene, når fuglen er passe tint, d.v.s. bryststykkene. Så, er det lite griseri. Skal en ha noe av innmaten og kanskje skroget til sausen, må jo fuglen tine helt opp og da blir det som vanlig slak - noe griseri. Edited August 3, 2017 by Geco5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gillen Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 Enig at 40 døgngrader er et ok utgangspunkt. Hvis du har rypene "liggende i årevis" kan muligens vakumpakking være et alternativ til glassering. Prøver for egen del å spise opp allt viltkjøtt før neste års påfyll. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boble Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 25 minutter siden, Geco5 skrev: Hvor mange døgngrader syens du er passelig da? Døgngrader - er døgngraser, uansett temp.! Si godt og vel to uker hvis det er fem grader ute, så 70-80 døgngrader. Er det rått og fuktig får de henge kortere. Jeg bruker samme metoden som @jjrckd og tar de når de blir skarpe i lukta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geco5 Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 @Gillen. Enkelte år kan en være heldig med vær, terreng, o.l. og få ganske mange fugl. Andre år, er det motsatt. Ryper som fryses hele holder seg fint i mange år og 6 - 8 år er ikke noe probem. Men det forutsetter at en sorterer og spiser først de med flest perforeringer/skader og reserverer de med minst skader til slutt. Har ikke forsøkt vakumpakking av ryper og synes vel det er unødvendig med den gode holdbarheten de har fra naturens side. Er nok mer aktuelt for annen fugl og vilt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geco5 Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 1 minutt siden, boble skrev: Si godt og vel to uker hvis det er fem grader ute, så 70-80 døgngrader. Er det rått og fuktig får de henge kortere. Jeg bruker samme metoden som @jjrckd og tar de når de blir skarpe i lukta. Det var mange døgngrader. "Vell bekommen" og kos dere. He... he... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreasv Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 (edited) Mine ryper henger til de er kalde og kanskje et døgn til. Så rett i fryseren. Rypekjøttet er så magert og mørt at det trenger ikke henge lenge. Fryser rypene hele, tiner de sakte og tar ut innmaten når kjøttet er tint og innmaten fortsatt fryst. Lett og renslig. Ang jakt og oppbevaring. Heng opp 2-3 dager går garantert fint. Blir du lengre, spis opp de første fuglene på fjellet. De smaker best der! Blir det jæ.... varmt og du er bekymret for kjøttet. Pakk de i plast og grav ned i myra. Der er det kaldt og fint. Holder ca kjøleskap temp. God tur og skitt jakt. Andreas Edited August 3, 2017 by Andreasv 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
espenandre Posted August 4, 2017 Share Posted August 4, 2017 En slik en kan være fin for å se hvor mange døgngrader viltet har hengt: https://www.magasinet.no/tenderum-morningstimer-baerbar?gclid=Cj0KCQjwtpDMBRC4ARIsADhz5O4yamt1Ce57rweJAScYa3NaTg2sgy8AFESPh3gl651s-sLz35BfjJ8aAnmwEALw_wcB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rome77 Posted August 7, 2017 Share Posted August 7, 2017 På 3.8.2017 den 1.20, slaveneat skrev: og småsultne rever og slikt som lusker på natten. Min bitre erfaring er at bikkja på innsiden av teltet var en langt større trussel for rypene på natta enn reven på utsiden... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjrckd Posted August 11, 2017 Share Posted August 11, 2017 På 3.8.2017 den 22.46, Geco5 skrev: Det var mange døgngrader. "Vell bekommen" og kos dere. He... he... Mener at jeg har stort nok erfaringsgrunnlag til å konkludere med at 80+ døgngrader KUN er kvalitetsforsterkende på ryper. Dette forutsetter at de gjøres opp før frysing da ryper som er hardt skutt skjemmes i smak hvis de fryses med innvoller. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaquero Posted October 1, 2017 Share Posted October 1, 2017 (edited) Jakt i Finnmark og telt er helt topp: Vi var fire jegere som slo oss sammen til en skikkelig villmarksopplevelse på Finnmarksvidda for en del år tilbake. Vi hadde to telt fordelt på to mann i hvert telt, i tillegg hadde vi et mindre telt for utstyr og annet som ikke burde være i teltene som vi sov i. Vi reiste gjennom Sverige og Finland til Kautokeino og videre mot Karasjok, midtveis mellom disse to stedene ligger et innsjøområde som heter Làhpoluoppal. Her var stedet vi leide sjøfly som fløy oss inn mot syd i retning Øvre Anarjokka Nasjonalpark. Like ved Akanas. Destinasjonen var en innsjø som het Vuottàsjavri, et fint vann å lande på, vi slo leir på vestsiden. Her fikk vi fem hele dager med jakt, fantastisk lettvint terreng å gå i, passe ulendt og øde, vi gikk i flere dager uten å møte folk. Det fine med disse turene i september er at myggen er borte. Så gikk det to år til og vi satte sammen en ny gjeng for en tur til Finnmark. Denne gangen lenger mot syd, ikke langt unna finskegrensa og Anarjokka. Bilde under viser foto fra flyet på den utvalgte innsjøen Sotnabeaijàvrrit. denne gangen hadde vi flesket til med en et lavotelt med ovn for vedfyring. Vi la oss strategisk og diskret til på halvøyen. Flyet måtte fly oss i to omganger på grunn av maksvekter. Jeg ble fløyet først inn med noe utstyr. Mens jeg ventet på siste pulje fant jeg frem til en passe tørr plass vi kunne sette opp leiren, her satte jeg meg ned milevis fra folk på en halvøy. Jeg satte meg ned ved restene av en gammel bålplass og rotet litt i kullet med en pinne, utrolig, jeg pirket opp en bunke med pornoblader, noe jeg minst av alt forventet å finne. Etterhvert fant jeg også et par brennevinflasker Denne gangen hadde vi også et "lagertelt" for annet utstyr. Vi flesket til med rødvin og spiste av fangsten. På andre siden av Anarjokka-elva lå det en hytte som samene benyttet, vi kikket inn, men den fristet ikke til overnatting hvis det skulle tatt fyr i vårt telt. En annen ting vi tok hensyn til når vi la planer var å være inne på vidda dagen før rypejakta startet, slik at vi ikke risikerte frost/is på vannet. Skulle innsjøen fryse på ville vi måtte gå flere mil til vei. Fly lander ikke på isskorpe. Rypejakt og telttur i Finnmark anbefales på det sterkeste. Edited October 1, 2017 by Vaquero 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted October 2, 2017 Share Posted October 2, 2017 Her må vi nok ha flere detaljer!! Pris på leieflygingen for eks?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erikraude Posted October 2, 2017 Share Posted October 2, 2017 Støttes! Så ut som en drømmetur. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaktplussfiske Posted October 2, 2017 Share Posted October 2, 2017 ahhh bare litt misunnelig, gjerne mer detaljer ja! Flott at du deler slike opplevelser Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaquero Posted October 2, 2017 Share Posted October 2, 2017 (edited) Jeg har ikke sjekket dagens muligheter og priser. Den siste turen var i ca. 1992 - 93. De beste jaktturene mine på småvilt, jeg fikk en hare også. Det var litt spesielt å bli dumpet av langt fra folk og avtalte med piloten samme tid og sted om seks dager. Mobildekning og 4G var ikke oppfunnet på vidda. Selve flytransporten tur retur (tot. 4 løft) kom på et sted rett under kr.4.000,- delt på fire personer. Når man planlegger slikt, tenk vekt. Alle fire må ikke ha med seg egen øks osv. Tenk felles. Første turen for en uke utgorde en tottalvekt på 4 personer 380kg.! Vi tenkte som soldater, tør - varm - mett. Selvstendige og uavhengige uansett hvis innsjøen skulle fryse på. Våpen ammunisjon og godt humør. Kart og kompass, GPS, hva var det? Edited October 2, 2017 by Vaquero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted October 2, 2017 Share Posted October 2, 2017 Hmmmmmm, dette frister. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.