Jump to content

243W, Hylster- fabrikat, -vægt, -volumen, V0


Pemo

Recommended Posts

Hei,

 

Jeg har testet forskellige hylstre i 243W og har nået følgende resultater: 

 

Konklusioner
- Ved grundig hylstertilberedning kan denne riffel bruge grundigt preparerede Remington, Norma, Lapua, Sako og RWS hylstre med samme ladning til jagt indenfor 200m.
- Ladningen skal bygges op over det tungeste hylsterfabrikat, da der er påvist en meget stærk (omvendt) sammenhæng imellem hylstervægt og volumen. Der er ligeledes påvist en stærk sammenhæng mellem målt hylstervolumen og udgangshastighed. Denne medfører en målt hastighedsforskel på op til ca 60 m/s - jo tungere hylster, jo mindre volumen, jo højere tryk og hastighed. Der er en indlysende risiko for for højt kammertryk med
hotte ladninger bygget op i Remington eller Norma hylstre, der uden videre lades i et tungt RWS hylster.

- Man kan komme 1 grain (MRP) krudt mere i hylsteret eller bruge et 8.4grs tungere hylster – det har samme effekt på hastighed og tryk.

- Hvis det prioriteres at veje krudtet med +/- 0.1grs ved ladning, så bør man her inddele hylstrene i grupper med 1.6grs vægtvariation (+/- 0.8grs) for at være konsekvent i forhold til indflydelse på hastighed fra henholdsvis krudtmængde og hylstervægt/volumen.
- Hvis hylstrene ikke sorteres i mærkegrupper, så kan volumenvariationer målt i denne test udgøre en tryk/hastighedsvariation svarende til ca 2-3grs MRP krudt.
- Massefylde på 8.3g/cm
3 lader til at være et overordnet beskrivende gennemsnit for messinglegeringens massefylde brugt i hylsterfabrikaterne: Remington, Norma, Lapua, Sako og RWS.
- Der er grundlag for systematisk
at justere krudtladningen i forskellige hylstervægtklasser til mere ens mundingshastighed som funktion af hylsterets vægt/volumen, hvis det er ønsket. Men det vurderes ikke nødvendigt til jagt (<200m).

- Man må lave denne test i det specifikke våben der lades til, da disse resultater strengt taget kun gælder for mine laderutiner og for denne riffel. Men med fokus på detaljerne ved ladebænken kan man opnå viden om i hvilket omfang blandede hylsterfabrikater kan bruges i riflen før det får uønskede konsekvenser for træfpunkt, præcision og kuglebane.

page-0.jpg

page-1.jpg

page-2.jpg

page-3.jpg

page-4.jpg

page-5.jpg

page-6.jpg

page-7.jpg

page-8.jpg

page-9.jpg

page-10.jpg

page-11.jpg

Edited by Pemo
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...