Jump to content

Enkel og billig knivsliping


Bartemannen

Recommended Posts

Hei.

 

Har en 10-15 kniver i stort og smått. Ingen entusiast, men kniv er verktøy.

Har alt fra swiss army knife, buck foldekniv, samekniv, mora kniv, Forsvarets kniv, et par Helle kniver etc.

 

"Problemet" er sliping. Jeg har en stein og olje, samt noe annet slipe-skit, men jeg kunne tenke meg noe enkere som bare funker uten at det koster skjorte. Tenkte noe enkelt å bruke til kanskje 300-500kr.

 

Er det noe av dette som funker eller noe annet:

https://www.xxl.no/jakt-og-friluft/jakt ... c/22021007

 

PS! Jeg har ikke lyst eller interesse av å ta doktorgrad i sliping. Jeg vil bare ha de skarpest mulig enklest mulig :D

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker denne på alt fra jaktkniver til kjøkkenkniver http://www.bakker-norge.com/artikkel/fiskars-knivsliper/ .

 

Og så avslutter jeg med ett sånt for å få den siste finishen https://bakerenogkokken.no/kjokkenkniver/knivslipere/slipestav-keramisk-rund-25-cm/?utm_source=kelkoono&utm_medium=cpc&utm_campaign=kelkooclick&utm_term=%C3%96vriga+varum%C3%A4rken+Slipestav+Keramisk+Run

 

Har alltid lynskarpe kniver, og det tar bare noen få minutter. :)

Link to comment
Share on other sites

Blir kanskje litt dyr men faderen gikk til innkjøp av en slik sak: http://www.worksharp.no/WSKTS-knivsliper.php Da får man slipt opp kniven skikkelig og kan få polert eggen for å holde kanten selv etter ett par kutt. Den er dog noe dyr: http://www.stramline.no/work-sharp-wskt ... liper.html men når man har brukt den ett par ganger blir du nesten litt forelsket i den.

Link to comment
Share on other sites

Anbefaler å kjøpe et slipebelte i 400 grit eller finere og finne en måte å få det til å gå rundt på. Jeg kjøper store belter og de koster 40-80 kr, de blir faktisk bedre til å slipe eggen med når de er slitt, så det bør være en smertefri utgift.

 

Bruker selv en simpel konstruksjon for 50x2000-belter (du trenger ikke så store) laget av en gammel smergelskivemaskin, noen planker og et skateboard.

Her er en

av den.

Fungerer veldig bra til mitt bruk, men er nok overkill for de fleste :lol:

Her er en enklere modell som kanskje kan inspirere til å finne frem noe rusk fra garasjen?

Link to comment
Share on other sites

Laaaangt over mitt budsjett da jeg måtte kjøpt meg en slik maskin først.

 

Finnes det virkelig ikke noen rimelig og enkle løsninger for sliping av kniv? Uten store maskininvesteringer eller doktorgrad i dette?

 

Finnes det ikke noe slikt man bare kan sette på kjøkkenbenken å dra kniven gjennom den?

 

Når jeg researcher på dette og ser på videoer så er jo noen på grensen til latterlig hysteriske rundt dette. Kjører knivene gjennom 7 forskjellige steiner, og bruker mer produkter en Jan Thomas. Er ikke ute etter det. Kniven skal bare enklest og greiest bli "skarp nok" til vomming, flåing, partering, tilberedning av fisk etc i felten.

Link to comment
Share on other sites

Alle kniver mister etter noe tids bruk med gjentatt frihåndsbryning riktig og samme eggvinkel langs hele bladet. De får gjerne også mindre sår som krever at noe materiale fjernes for at eggen skal bli feilfri igjen. Kan ikke se at det er praktisk mulig å få rettet opp dette igjen uten bruk av noen mekanisk innretning, type slipestein eller beltemaskin om en ikke skal bryne seg herfra og inn i evigheten. Man får nok finne seg i å sette lommeboka litt på gløtt.

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker en sånn, den gir den eggen jeg trenger der og da (Dvs når jeg har dårlig tid, og knivene ikke biter på tomater, løk, kjøtt etc. Har nesten alltid dårlig tid. ):

http://www.clasohlson.com/no/Knivsliper/Pr349298000

 

Nei, jeg har ikke sett på eggen med lupe etterpå. Den blir nok bedre med Tormek og håndlag, men til mitt bruk, helt ok. Hvis jeg må beine ut en elg på et tidspunkt, så skal jeg fortelle hvordan det gikk :)

Link to comment
Share on other sites

Takk @OIH. Det var noe slik jeg var ute etter.

 

Mulig litt uklar beskrivelse av problemstillingen. Jeg forstår at man av og til må ta til ordentlig arbeid, men noen gang trenger man bare quick-and-dirty. Akkurat som våpenpussen. Noen ganger trekker man bare gjennom løpet og tørker for over. Andre ganger demonterer man hele våpenet og fin-pusser.

Link to comment
Share on other sites

Problemet med disse "hurtigsliperne" er at en gjerne ikke har noen kontroll, eller variasjonsmuligheter, på vinkelen. Og da er noe dritt å rette opp igjen hvis en senere skal gjøre ordentlig arbeid.

Det beste, hvis en skal gjøre det billig, er nok å kjøpe seg et bra bryne(gjerne med mellomgrov og fin side), og bruke den tida som trengs for å lære seg å bruke det. Når en først kan det, så er det raskt å bruke, forutsatt et en ikke lar det gå for lenge mellom hver gang.

Link to comment
Share on other sites

Topsecret.no selger masse forskjellig Lansky slipeutstyr. F.eks. Denne: http://www.topsecret.no/products/lansky ... vslipesett

 

For 50 kr mer får du et slipesett som også kan slipe serrateringer. Serrateringer kan du ikke forvente å slipe opp like bra som de kommer fra fabrikken. Husk at porto kommer i tillegg.

 

Grunnen til at jeg ikke eier et Lansky slipesett er at de sier at du må slipe med olje. Foretrekker å slipe med vann. Jeg vet ikke om man kan slipe med vann på Lansky slipesett. Men har du først brukt olje på en slipestein, må du fortsette å bruke olje på den.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Du kan helt fint bruke Lansky-steinene med vann, og med enkelte "after-market"-steiner anbefales spesifikt vann fremfor olje.

 

 

Med rett utstyr kan man også slipe serrateringer skarpere enn de ofte kommer fra fabrikken. Jeg driver et lite slipeverksted, og slipte nylig en foldekniv med halvserratert blad. Serrateringene både barberte og kuttet avispapir etterpå, og hadde heller ikke mistet "bittet" de har i spissene/toppene.

Link to comment
Share on other sites

Om jeg har forstått det rett så er en vanlig innvending om såkalte V-slipere (der du drar kniven gjennom en fast V-formet innretning med keramiske stener på hver side (eventuelt diamant)) at de har en fast eggvinkel og derfor vil fjerne unødvendig mye stål, og at alle knivene dine til slutt da får samme vinkel.

 

Kom over denne http://www.theblocksharpener.com/, som ser ut til å ha vært på markedet i USA noen år. Om denne sier de selv bl.a.:

 

Safe to Use on High Dollar Knives and Collectible knives. Sharpener rods are made to flex,therefore it hones the knife original edge,taking off very little to no steel.Yet you will get razor sharp fast.
(min uthevning)

 

Noen innvendinger mot bruk av slike?

 

Ser ellers at worksharp har annonsert at de snart kommer med en ny enkel modell: http://www.worksharptools.com/combo-knife-sharpener.html

Link to comment
Share on other sites

Jeg er ikke no ekspert, og har akkurat fått Spyderco sin modell i hus, men foreløpig ikke testet.

Såvidt jeg forstår er det en fordel med fast vinkel, og Spydercos modell / vinkel anbefales av mange anerkjente knivprodusenter, men en vanlig årsak til at man fjerner for mye stål er at man sliper for ofte. Ved lett bruk kan man vedlikeholde eggen med "strapping" som kun retter ut eggen som bøyes til siden ved bruk og gjør at kniven oppleves sløvere.

 

Som sagt, er ingen ekspert, kun en amatør som observerer andre amatører på youtube, så ta alt med en solid klype salt

 

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Såvidt jeg forstår er det en fordel med fast vinkel, og Spydercos modell / vinkel anbefales av mange anerkjente knivprodusenter, men en vanlig årsak til at man fjerner for mye stål er at man sliper for ofte. Ved lett bruk kan man vedlikeholde eggen med "strapping" som kun retter ut eggen som bøyes til siden ved bruk og gjør at kniven oppleves sløvere.

 

Hei. Tror du blander begrepene litt. Når de sier at det er en fordel med fast vinkel, så menes det nok at det er en fordel å holde samme vinkelen under hele slipeprosessen. Det er det mange finner vanskelig, og det er derfor Sharpmakeren er så grei fordi den hjelper deg å holde slipe i samme vinkel under hele prosessen så lenge du klarer holde kniven beint når du holder på.

Men ulike kniver kommer med ulike eggvinkler, så da må man ente slipe kniven med samme vinkel som den opprinnelig kom med, eller så må man bruke en "tilnærmet lik" vinkel. Og det er vel det Sharpmaker gjør, bruker et slags gjennomsnitt for hva som er vanligst. Om du titter på den ser du at du kan plassere stenene i to ulike stillinger, merket hhv 30 og 40 grader.

 

Det jeg siktet til derimot gjelder de såkalte V-sliperene som holder bare holder en fast vinkel hele tiden og derfor ikke hensyn tar hvilken eggvinkel kniven opprinnelig hadde. Den behandler alle kniver likt likt for å si det slik, med det resultat at på noen kniver blir det fjernet veldig mye stål.

 

Sikkert noen som kan forklare dette bedre enn meg, men jeg forsøker nå :)

Link to comment
Share on other sites

Kom over denne http://www.theblocksharpener.com/, som ser ut til å ha vært på markedet i USA noen år. Om denne sier de selv bl.a.:

 

Noen innvendinger mot bruk av slike?

Denne vil nok ikke automatisk tilpasse seg eggvinkelen, så her må man klare å klemme med rett kraft hver gang man skal bryne, noe som ikke er spesielt lett.

I tillegg ser dette ut til å være "stål" og ikke bryne, så ville ikke brukt dette på annet en myke kjøkkenkniver.

 

Men ulike kniver kommer med ulike eggvinkler, så da må man ente slipe kniven med samme vinkel som den opprinnelig kom med, eller så må man bruke en "tilnærmet lik" vinkel. Og det er vel det Sharpmaker gjør, bruker et slags gjennomsnitt for hva som er vanligst. Om du titter på den ser du at du kan plassere stenene i to ulike stillinger, merket hhv 30 og 40 grader.

 

Det jeg siktet til derimot gjelder de såkalte V-sliperene som holder bare holder en fast vinkel hele tiden og derfor ikke hensyn tar hvilken eggvinkel kniven opprinnelig hadde. Den behandler alle kniver likt likt for å si det slik, med det resultat at på noen kniver blir det fjernet veldig mye stål.

Nå hadde jeg selv foretrekt at Sharpmakeren hadde en eggvinkel på 35 grader også. Ut over dette så er på ingen måte fabrikkeggen nødvendigvis noen optimal eggvinkel. En kniv som må ha høyere eggvinkel enn 40 grader for ikke å chippe er i for sprøtt stål eller dårlig herda, og eggvinkler under 30 grader er svært sjelden på kniver med sekundæregg. Så for de som ønsker en enkel måte å bryne på er ikke kompromisset med å velge 30 eller 40 grader så stort. Er vinkelen på kniven større enn 40 grader bør den uansett slipes spissere, og er den under 40 grader kan man hhv bruke 40 eller 30 graders innstillinga skulle den være under 30 også.

 

(Eggvinkler under 30 grader er brukt på mange norske og svenske kniver, men siden disse også har den klassiske skandinaviske slipingen der primærfasen går helt ut i eggen bør de brynes flatt på bryne, og ikke med noe som gir en sekundæregg. Siden eggfasen er så bred er de derimot enkle å bryne for hånd.)

Link to comment
Share on other sites

Kom over denne http://www.theblocksharpener.com/, som ser ut til å ha vært på markedet i USA noen år. [...]

Noen innvendinger mot bruk av slike?

Denne vil nok ikke automatisk tilpasse seg eggvinkelen, så her må man klare å klemme med rett kraft hver gang man skal bryne, noe som ikke er spesielt lett.

I tillegg ser dette ut til å være "stål" og ikke bryne, så ville ikke brukt dette på annet en myke kjøkkenkniver.

Takk, forstår, den menneskelige komponenten slår til igjen, må klemme med samme kraft hver gang (og for hvert drag vil jeg tro).

Stål ja, ikke bryne. Så videoen på hjemmesiden og mener han sa noe der om svært høy hardhetsgrad på det stålet.(HRC 69? tror jeg han sa)

 

Takk og for nyttige merknadene om Sharpmaker. Finner også noen kommentarer til Sharpmaker av Cliff Stamp som kanskje også kan være til nytte for noen:

http://www.cliffstamp.com/knives/reviews/sharpmaker.html

+ en video fra han om hvordan sjekke om kniven er innenfor "rekkekvidden" til Sharpmaker:

.
Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker denne på alt fra jaktkniver til kjøkkenkniver http://www.bakker-norge.com/artikkel/fiskars-knivsliper/ .

 

Og så avslutter jeg med ett sånt for å få den siste finishen https://bakerenogkokken.no/kjokkenkniver/knivslipere/slipestav-keramisk-rund-25-cm/?utm_source=kelkoono&utm_medium=cpc&utm_campaign=kelkooclick&utm_term=%C3%96vriga+varum%C3%A4rken+Slipestav+Keramisk+Run

 

Har alltid lynskarpe kniver, og det tar bare noen få minutter. :)

 

IKEA har den samme til en tredjedel av prisen... Funker helt topp til det meste men gir litt grov egg, så jeg også tar siste strøket på jaktknivene med et finere bryne.

 

http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/57145296/?query=ASPEKT+Knivsliper

Link to comment
Share on other sites

Det jeg siktet til derimot gjelder de såkalte V-sliperene som holder bare holder en fast vinkel hele tiden og derfor ikke hensyn tar hvilken eggvinkel kniven opprinnelig hadde. Den behandler alle kniver likt likt for å si det slik, med det resultat at på noen kniver blir det fjernet veldig mye stål.

 

Det du tenker på virker å være såkalte "pull-through" slipere. Majoriteten av disse benytter wolframkarbider, som skraper av små stålspon langs eggen for å skjerpe den. Resultatet er en halvskarp egg med mange dype riper, og som ikke tåler noe særlig bruk.... Det er først og fremst slipemediet, ikke vinkelen, som avgjør hvor mye stål som fjernes.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...