Bartemannen Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 (edited) Hei. Har en 10-15 kniver i stort og smått. Ingen entusiast, men kniv er verktøy. Har alt fra swiss army knife, buck foldekniv, samekniv, mora kniv, Forsvarets kniv, et par Helle kniver etc. "Problemet" er sliping. Jeg har en stein og olje, samt noe annet slipe-skit, men jeg kunne tenke meg noe enkere som bare funker uten at det koster skjorte. Tenkte noe enkelt å bruke til kanskje 300-500kr. Er det noe av dette som funker eller noe annet: https://www.xxl.no/jakt-og-friluft/jakt ... c/22021007 PS! Jeg har ikke lyst eller interesse av å ta doktorgrad i sliping. Jeg vil bare ha de skarpest mulig enklest mulig Edited August 29, 2016 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nagant 762 Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 Jeg bruker denne på alt fra jaktkniver til kjøkkenkniver http://www.bakker-norge.com/artikkel/fiskars-knivsliper/ . Og så avslutter jeg med ett sånt for å få den siste finishen https://bakerenogkokken.no/kjokkenkniver/knivslipere/slipestav-keramisk-rund-25-cm/?utm_source=kelkoono&utm_medium=cpc&utm_campaign=kelkooclick&utm_term=%C3%96vriga+varum%C3%A4rken+Slipestav+Keramisk+Run Har alltid lynskarpe kniver, og det tar bare noen få minutter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctoRoy Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 Kjøpte en slik: http://www.ebay.com/itm/111878250917?_t ... EBIDX%3AIT Funker aldeles utmerket Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartemannen Posted August 29, 2016 Author Share Posted August 29, 2016 Hmm. Blir jo pent sagt slaktet i tester. F.eks denne: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaffekopp1 Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 Blir kanskje litt dyr men faderen gikk til innkjøp av en slik sak: http://www.worksharp.no/WSKTS-knivsliper.php Da får man slipt opp kniven skikkelig og kan få polert eggen for å holde kanten selv etter ett par kutt. Den er dog noe dyr: http://www.stramline.no/work-sharp-wskt ... liper.html men når man har brukt den ett par ganger blir du nesten litt forelsket i den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psAico Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 Billig er nokså relativt begrep. Denne får hvertfall gode skussmål og er ikke svinedyr: http://m.spyderco.com/catalog/details.php?product=77 Posten påstår at min kommer på døra i mårra, så skal ikke uttale meg selv ennå Sent from my iPhone using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctoRoy Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Hmm.Blir jo pent sagt slaktet i tester. F.eks denne: Enkel forskning viser at det ikke kan brukes til frihåndssliping av stemjern Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Röda_Lacket Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Spyderco sharpmaker sliper kniver opp til 10" ifølge reklamen. Funker bra. Det fins dessuten en billigere kopi fra Lansky som jeg ikke har testet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartemannen Posted August 31, 2016 Author Share Posted August 31, 2016 Joda, den Spyderco'en så ikke halvgal ut. Men den er dobbelt pris av mitt budsjett. De stedene jeg fant den var den på 1000 kr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeffery Posted August 31, 2016 Share Posted August 31, 2016 Jeg finner ingen pris i farten, og husker ikke hva jeg betalte i sin tid, men med kriteriene rimelig og enkel i bruk så er vel Rudolfstroppen vanskelig å slå. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted August 31, 2016 Share Posted August 31, 2016 Anbefaler å kjøpe et slipebelte i 400 grit eller finere og finne en måte å få det til å gå rundt på. Jeg kjøper store belter og de koster 40-80 kr, de blir faktisk bedre til å slipe eggen med når de er slitt, så det bør være en smertefri utgift. Bruker selv en simpel konstruksjon for 50x2000-belter (du trenger ikke så store) laget av en gammel smergelskivemaskin, noen planker og et skateboard. Her er en av den. Fungerer veldig bra til mitt bruk, men er nok overkill for de fleste Her er en enklere modell som kanskje kan inspirere til å finne frem noe rusk fra garasjen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartemannen Posted September 1, 2016 Author Share Posted September 1, 2016 Laaaangt over mitt budsjett da jeg måtte kjøpt meg en slik maskin først. Finnes det virkelig ikke noen rimelig og enkle løsninger for sliping av kniv? Uten store maskininvesteringer eller doktorgrad i dette? Finnes det ikke noe slikt man bare kan sette på kjøkkenbenken å dra kniven gjennom den? Når jeg researcher på dette og ser på videoer så er jo noen på grensen til latterlig hysteriske rundt dette. Kjører knivene gjennom 7 forskjellige steiner, og bruker mer produkter en Jan Thomas. Er ikke ute etter det. Kniven skal bare enklest og greiest bli "skarp nok" til vomming, flåing, partering, tilberedning av fisk etc i felten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vavlo Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 Alle kniver mister etter noe tids bruk med gjentatt frihåndsbryning riktig og samme eggvinkel langs hele bladet. De får gjerne også mindre sår som krever at noe materiale fjernes for at eggen skal bli feilfri igjen. Kan ikke se at det er praktisk mulig å få rettet opp dette igjen uten bruk av noen mekanisk innretning, type slipestein eller beltemaskin om en ikke skal bryne seg herfra og inn i evigheten. Man får nok finne seg i å sette lommeboka litt på gløtt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 OBH Nordica har en som virker og koster rundt 500kr. Entusiastene, de som bruker kniven for å ha noe å skjerpe/slipe..., fnyser sikkert men det får de nå bare gjøre... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OIH Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 Jeg bruker en sånn, den gir den eggen jeg trenger der og da (Dvs når jeg har dårlig tid, og knivene ikke biter på tomater, løk, kjøtt etc. Har nesten alltid dårlig tid. ): http://www.clasohlson.com/no/Knivsliper/Pr349298000 Nei, jeg har ikke sett på eggen med lupe etterpå. Den blir nok bedre med Tormek og håndlag, men til mitt bruk, helt ok. Hvis jeg må beine ut en elg på et tidspunkt, så skal jeg fortelle hvordan det gikk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartemannen Posted September 1, 2016 Author Share Posted September 1, 2016 Takk @OIH. Det var noe slik jeg var ute etter. Mulig litt uklar beskrivelse av problemstillingen. Jeg forstår at man av og til må ta til ordentlig arbeid, men noen gang trenger man bare quick-and-dirty. Akkurat som våpenpussen. Noen ganger trekker man bare gjennom løpet og tørker for over. Andre ganger demonterer man hele våpenet og fin-pusser. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeffery Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 Problemet med disse "hurtigsliperne" er at en gjerne ikke har noen kontroll, eller variasjonsmuligheter, på vinkelen. Og da er noe dritt å rette opp igjen hvis en senere skal gjøre ordentlig arbeid. Det beste, hvis en skal gjøre det billig, er nok å kjøpe seg et bra bryne(gjerne med mellomgrov og fin side), og bruke den tida som trengs for å lære seg å bruke det. Når en først kan det, så er det raskt å bruke, forutsatt et en ikke lar det gå for lenge mellom hver gang. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegerbombom Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 Har en slik Gir hyggelig kveldsarbeid forran tv'n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartemannen Posted September 1, 2016 Author Share Posted September 1, 2016 Så den derre Lansky'en. Likte egentlig den måten å gjøre det på. Driver å søker litt på Google nå om det er noen i Norge som selger den. Ser Jaktdepoet har den i nettbutikken, men det står bestillingsvare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjortork Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 skarpest mulig enklest mulig [/http://www.clasohlson.com/no/Bryne/40-9031url] Enklere blir det ikke, og til 3-500 kroner tviler jeg på at man får særlig mye bedre kvalitet. Det går fint å slipe dårlige kniver til å bli funksjonelt skarpe på en slik stein bare man tar seg litt tid. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Röda_Lacket Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 Topsecret.no selger masse forskjellig Lansky slipeutstyr. F.eks. Denne: http://www.topsecret.no/products/lansky ... vslipesett For 50 kr mer får du et slipesett som også kan slipe serrateringer. Serrateringer kan du ikke forvente å slipe opp like bra som de kommer fra fabrikken. Husk at porto kommer i tillegg. Grunnen til at jeg ikke eier et Lansky slipesett er at de sier at du må slipe med olje. Foretrekker å slipe med vann. Jeg vet ikke om man kan slipe med vann på Lansky slipesett. Men har du først brukt olje på en slipestein, må du fortsette å bruke olje på den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacArcher Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 Du kan helt fint bruke Lansky-steinene med vann, og med enkelte "after-market"-steiner anbefales spesifikt vann fremfor olje. Med rett utstyr kan man også slipe serrateringer skarpere enn de ofte kommer fra fabrikken. Jeg driver et lite slipeverksted, og slipte nylig en foldekniv med halvserratert blad. Serrateringene både barberte og kuttet avispapir etterpå, og hadde heller ikke mistet "bittet" de har i spissene/toppene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartemannen Posted September 19, 2016 Author Share Posted September 19, 2016 Jeg likte godt de Landsky steinene. Selv om jeg i mine drømmer ønsket noe enda enklere, så blir det nok disse. Skal over til USA om halvannen uke så jeg ser om jeg finner de til ca halv pris der som vanlig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 Om jeg har forstått det rett så er en vanlig innvending om såkalte V-slipere (der du drar kniven gjennom en fast V-formet innretning med keramiske stener på hver side (eventuelt diamant)) at de har en fast eggvinkel og derfor vil fjerne unødvendig mye stål, og at alle knivene dine til slutt da får samme vinkel. Kom over denne http://www.theblocksharpener.com/, som ser ut til å ha vært på markedet i USA noen år. Om denne sier de selv bl.a.: Safe to Use on High Dollar Knives and Collectible knives. Sharpener rods are made to flex,therefore it hones the knife original edge,taking off very little to no steel.Yet you will get razor sharp fast. (min uthevning) Noen innvendinger mot bruk av slike? Ser ellers at worksharp har annonsert at de snart kommer med en ny enkel modell: http://www.worksharptools.com/combo-knife-sharpener.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psAico Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 Jeg er ikke no ekspert, og har akkurat fått Spyderco sin modell i hus, men foreløpig ikke testet. Såvidt jeg forstår er det en fordel med fast vinkel, og Spydercos modell / vinkel anbefales av mange anerkjente knivprodusenter, men en vanlig årsak til at man fjerner for mye stål er at man sliper for ofte. Ved lett bruk kan man vedlikeholde eggen med "strapping" som kun retter ut eggen som bøyes til siden ved bruk og gjør at kniven oppleves sløvere. Som sagt, er ingen ekspert, kun en amatør som observerer andre amatører på youtube, så ta alt med en solid klype salt Sent from my iPhone using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 Såvidt jeg forstår er det en fordel med fast vinkel, og Spydercos modell / vinkel anbefales av mange anerkjente knivprodusenter, men en vanlig årsak til at man fjerner for mye stål er at man sliper for ofte. Ved lett bruk kan man vedlikeholde eggen med "strapping" som kun retter ut eggen som bøyes til siden ved bruk og gjør at kniven oppleves sløvere. Hei. Tror du blander begrepene litt. Når de sier at det er en fordel med fast vinkel, så menes det nok at det er en fordel å holde samme vinkelen under hele slipeprosessen. Det er det mange finner vanskelig, og det er derfor Sharpmakeren er så grei fordi den hjelper deg å holde slipe i samme vinkel under hele prosessen så lenge du klarer holde kniven beint når du holder på. Men ulike kniver kommer med ulike eggvinkler, så da må man ente slipe kniven med samme vinkel som den opprinnelig kom med, eller så må man bruke en "tilnærmet lik" vinkel. Og det er vel det Sharpmaker gjør, bruker et slags gjennomsnitt for hva som er vanligst. Om du titter på den ser du at du kan plassere stenene i to ulike stillinger, merket hhv 30 og 40 grader. Det jeg siktet til derimot gjelder de såkalte V-sliperene som holder bare holder en fast vinkel hele tiden og derfor ikke hensyn tar hvilken eggvinkel kniven opprinnelig hadde. Den behandler alle kniver likt likt for å si det slik, med det resultat at på noen kniver blir det fjernet veldig mye stål. Sikkert noen som kan forklare dette bedre enn meg, men jeg forsøker nå Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Kom over denne http://www.theblocksharpener.com/, som ser ut til å ha vært på markedet i USA noen år. Om denne sier de selv bl.a.: Noen innvendinger mot bruk av slike? Denne vil nok ikke automatisk tilpasse seg eggvinkelen, så her må man klare å klemme med rett kraft hver gang man skal bryne, noe som ikke er spesielt lett. I tillegg ser dette ut til å være "stål" og ikke bryne, så ville ikke brukt dette på annet en myke kjøkkenkniver. Men ulike kniver kommer med ulike eggvinkler, så da må man ente slipe kniven med samme vinkel som den opprinnelig kom med, eller så må man bruke en "tilnærmet lik" vinkel. Og det er vel det Sharpmaker gjør, bruker et slags gjennomsnitt for hva som er vanligst. Om du titter på den ser du at du kan plassere stenene i to ulike stillinger, merket hhv 30 og 40 grader. Det jeg siktet til derimot gjelder de såkalte V-sliperene som holder bare holder en fast vinkel hele tiden og derfor ikke hensyn tar hvilken eggvinkel kniven opprinnelig hadde. Den behandler alle kniver likt likt for å si det slik, med det resultat at på noen kniver blir det fjernet veldig mye stål. Nå hadde jeg selv foretrekt at Sharpmakeren hadde en eggvinkel på 35 grader også. Ut over dette så er på ingen måte fabrikkeggen nødvendigvis noen optimal eggvinkel. En kniv som må ha høyere eggvinkel enn 40 grader for ikke å chippe er i for sprøtt stål eller dårlig herda, og eggvinkler under 30 grader er svært sjelden på kniver med sekundæregg. Så for de som ønsker en enkel måte å bryne på er ikke kompromisset med å velge 30 eller 40 grader så stort. Er vinkelen på kniven større enn 40 grader bør den uansett slipes spissere, og er den under 40 grader kan man hhv bruke 40 eller 30 graders innstillinga skulle den være under 30 også. (Eggvinkler under 30 grader er brukt på mange norske og svenske kniver, men siden disse også har den klassiske skandinaviske slipingen der primærfasen går helt ut i eggen bør de brynes flatt på bryne, og ikke med noe som gir en sekundæregg. Siden eggfasen er så bred er de derimot enkle å bryne for hånd.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
t0mm96 Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Jeg bruker en sånn en. http://www.ebay.com/itm/Professional-Ki ... SwbqpTs77J Funker veldig godt til husbruk iallefall. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Kom over denne http://www.theblocksharpener.com/, som ser ut til å ha vært på markedet i USA noen år. [...] Noen innvendinger mot bruk av slike? Denne vil nok ikke automatisk tilpasse seg eggvinkelen, så her må man klare å klemme med rett kraft hver gang man skal bryne, noe som ikke er spesielt lett. I tillegg ser dette ut til å være "stål" og ikke bryne, så ville ikke brukt dette på annet en myke kjøkkenkniver. Takk, forstår, den menneskelige komponenten slår til igjen, må klemme med samme kraft hver gang (og for hvert drag vil jeg tro). Stål ja, ikke bryne. Så videoen på hjemmesiden og mener han sa noe der om svært høy hardhetsgrad på det stålet.(HRC 69? tror jeg han sa) Takk og for nyttige merknadene om Sharpmaker. Finner også noen kommentarer til Sharpmaker av Cliff Stamp som kanskje også kan være til nytte for noen: http://www.cliffstamp.com/knives/reviews/sharpmaker.html + en video fra han om hvordan sjekke om kniven er innenfor "rekkekvidden" til Sharpmaker: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ratel Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Jeg bruker denne på alt fra jaktkniver til kjøkkenkniver http://www.bakker-norge.com/artikkel/fiskars-knivsliper/ . Og så avslutter jeg med ett sånt for å få den siste finishen https://bakerenogkokken.no/kjokkenkniver/knivslipere/slipestav-keramisk-rund-25-cm/?utm_source=kelkoono&utm_medium=cpc&utm_campaign=kelkooclick&utm_term=%C3%96vriga+varum%C3%A4rken+Slipestav+Keramisk+Run Har alltid lynskarpe kniver, og det tar bare noen få minutter. IKEA har den samme til en tredjedel av prisen... Funker helt topp til det meste men gir litt grov egg, så jeg også tar siste strøket på jaktknivene med et finere bryne. http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/57145296/?query=ASPEKT+Knivsliper Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacArcher Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Det jeg siktet til derimot gjelder de såkalte V-sliperene som holder bare holder en fast vinkel hele tiden og derfor ikke hensyn tar hvilken eggvinkel kniven opprinnelig hadde. Den behandler alle kniver likt likt for å si det slik, med det resultat at på noen kniver blir det fjernet veldig mye stål. Det du tenker på virker å være såkalte "pull-through" slipere. Majoriteten av disse benytter wolframkarbider, som skraper av små stålspon langs eggen for å skjerpe den. Resultatet er en halvskarp egg med mange dype riper, og som ikke tåler noe særlig bruk.... Det er først og fremst slipemediet, ikke vinkelen, som avgjør hvor mye stål som fjernes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Ja, der har du det, de jeg tenkte på, takk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rango Posted September 23, 2016 Share Posted September 23, 2016 https://www.obhnordica.no/produkter/kjokken-produkter/knivslipere/knife-sharpener-sharpx Ca 500. Sylskarpt og enkelt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartemannen Posted September 23, 2016 Author Share Posted September 23, 2016 I lenken du la ved står det nå 699kr ikke 500kr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rango Posted September 23, 2016 Share Posted September 23, 2016 I lenken du la ved står det nå 699kr ikke 500kr Forskjell på veiledende og aktuell pris. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rango Posted September 23, 2016 Share Posted September 23, 2016 https://www.xxl.no/obh-nordica-sharpx-knivsliper-borstet-stal/p/1095589_1_style 499.- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegerbombom Posted January 9, 2017 Share Posted January 9, 2017 Diverse utenlandske netthandler har utstyr til latterlige priser http://www.wish.com/c/55c811c1141f0a421520a21f Lansky kopi til 138.- http://www.wish.com/c/562ee63a4b9af30fd9cb0bfc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.