erikraude Posted August 17, 2015 Share Posted August 17, 2015 Vel, så har man blitt storviltjeger med et rådyr liggende i boden etter morgenens bukkejakt. Man vil jo gjerne gjøre ære på dyret og utnytte det til fulle (selv om jeg starta dårlig med å kaste lever og nyret). Oppdeling av kjøttet virker å være greit omtalt, det tror jeg skal gå bra. Koking av skallen og gevir for montering (ikke min greie, men guttungen ville ha det på veggen) burde også være greit å finne ut av. Det jeg står igjen med da er skinnet, som jeg tenker burde kunne bli til hansker eller noe, det burde vel være passe tynt og mykt, og et hjerte som kanskje kan spekes eller noe? Her står jeg litt fast. Jeg finner info om hva man gjør hvis man skal ha pelsen på, men jeg tenker jo mer i retning buckskin. Noen som kan forklare meg hva jeg skal gjøre? Samme med hjertet. Noen som har peiling på sånt? Tips om gode oppskrifter, generelle tips om å ta vare på råvarene og sånt tas også imot med takk! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nakken Posted August 17, 2015 Share Posted August 17, 2015 Buckskin er mye arbeid hvis du skal gjøre det selv. Her er en helt grei gjennomgang av prinsippene : http://www.primitiveways.com/Brain%20tanned%20buckskin%201.html Går fint å bruke noe bedre verktøy enn de elgbena karen i linken bruker Du kan og garve skinnet vegetabilsk eller med kromløsninger. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erikraude Posted August 17, 2015 Author Share Posted August 17, 2015 Fin gjennomgang! Takk! Tror jeg kommer til å gi det et forsøk. Rådyret kom jo utstyrt med både hjerne og skinn, så jeg ser ingen grunn til å kjøpe kjemikalier hvis det kommer i ferdigpakke. Bør bli en fin læringsopplevelse for guttungen også. Andre tips? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
I.E Posted August 17, 2015 Share Posted August 17, 2015 Om sidene klarte seg bra, og du ikke punkterte vomma, kan du lage pinnekjøtt av sidene, i stedet for å lage suppekjøtt/ hive de. Bør kanskje fryses ned for å spekes litt senere på høsten pga temperaturen nå... Grattis med bukk forresten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erikraude Posted August 17, 2015 Author Share Posted August 17, 2015 Å, pinnekjøtt hadde vært kjempebra å lage. Sidene er fine, men det slapp ut litt vominnhold (kanskje en ss eller to) da jeg skulle løsne vomma fra mellomgulvet. Vil det by på problemer? Går jeg ellers fram på samme måte ved stykking hvis jeg vil lage pinnekjøtt? Regner med at det ellers er som på sau, eller har noen en bra oppskrift? Ikke det at jeg har laga pinnekjøtt av sau før heller, men det lar seg sikkert google. Det her er strålende! Takk, begge to! Flere tips? Og takk for gratulasjon. Det var moro! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
I.E Posted August 17, 2015 Share Posted August 17, 2015 Burde ikke være noe problem, det er verre om det springer 30 meter med vomskudd... Sidene saltes og tørkes på vanlig måte. Eneste er at rådyrkjøtt nesten ikke må vannes ut før koking( damping), i motsetning til lam som må vannes et døgn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erikraude Posted August 17, 2015 Author Share Posted August 17, 2015 Godt å vite. Pinnekjøtt står relativt høyt i kurs her i huset, så det kan hjelpe til med å redde inn stemninga etter at jeg og guttungen hjernegarver skinnet på kjøkkenbordet. Det kommer til å trengs. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
targets Posted August 17, 2015 Share Posted August 17, 2015 Pinnekjøtt av ribbene er kjempe godt. Selv beiner jeg ut slagsidene og lager kjøttrull med diverse ingredienser. (kun fantasien som teller her). Jeg pleier å dele hjertet i små biffer som jeg steiker i panna med salt/pepper og senere litt fløte, helt topp! Nyrer har jeg aldri spart på, men lever spiser jeg gjerne fra yngre dyr... Tunga kan også kokes i saltblanding og brukes som pålegg på brødskiva Grattis med bukk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erikraude Posted August 17, 2015 Author Share Posted August 17, 2015 Takk! Jeg dumma meg dessverre da jeg lot lever og nyrer gå til produksjon av biodiesel sammen med resten av slakteavfallet, men hjertet har jeg. Slagside trodde jeg hørte fiskeriet til snarere enn jakta, men kjøttrull er godt, så det må jeg finne ut hva er. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haavard Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Lever og nyrer har jobbet som renseanlegg siden bukken ble født. Jeg hade kastet dem. Hjertet kan du derimot gjøre mye morsomt med. Jeg får ikke til speking, men får den som får det til er det godt.(Det blir en hard klump som smaker ekstremt mye salt.) jeg skiver det opp og steker det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norwegianwoods Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Jeg kaster også alltid nyrene. Jeg liker rett og slett ikke smaken. Levra fra ungdyr bruker jeg gjerne, men lar bikkja få levra fra eldre dyr. Hjertet synes jeg er veldig god mat og foretrekker å skjære det i skiver og brune dem i panna med litt krydder og godt smør. Best om de er svakt rosa i midten. Alltid godt med en liten soppsaus/stuing lagd av ferske kantareller til Sidene og diverse annet avskjær foretrekker jeg å male opp og lage nydelige karbonader av. Karbonadene er helt klart barnas favoritt når det serveres rådyrkjøtt til middag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikko Posted November 7, 2015 Share Posted November 7, 2015 Av rådyr kan du egentlig lage alt du kan lage av lam. F eks rå-i-kål, eller som nevnt pinnekjøtt. Hørt om noen som speker og tørker et lår. Lammerull (rårull), bør bli bra, da kan du fylle avskjær inni rullen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefflus Posted November 8, 2015 Share Posted November 8, 2015 Kanskje ikke så relevant for Rådyr, men her i huset går alt overflødig fett (altså det som ikke går i pølser, særlig fra kraftkoking) til såpe. Vi har ikke kjøpt såpe på flere år. Det står endel om hjernegarving rundt om, men om det er gjennomførbart å skille ut fettet fra dem finner jeg ikke noe på? Kan det gå å kverne/mose og varme som med Ister og annet, eller koagulerer det mer som et egg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desert-Beagle Posted November 8, 2015 Share Posted November 8, 2015 Hvorfor ikke rådyrhove (som i smalahove) ? Burde være minst like godt og egnet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctoRoy Posted November 9, 2015 Share Posted November 9, 2015 Sikkert fordi smalahåve er noe vestlandsk og rådyr er noe annenlandsk? Tenkte på det samme når det gjelder hjort, men det blir så voldsomt store panner å dampe i. Kanskje det går an å bruke krabbekoker? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
j9lsen Posted November 10, 2015 Share Posted November 10, 2015 Post gjerne erfaringer om rådyrhove.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctoRoy Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 Årets eksperiment til julekosen er hjorterull. Laget av slagside på basis av standard oppskrift for okserull. Vi droppet spekket så får vi se om det kanskje var en tabbe Saltlake: 4 liter vann, 1 kg grovsalt og 300 gram sukker. Løs saltet og sukkeret opp under omrøring så det ikke biter i bunnen av kokekaret. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erikraude Posted December 19, 2017 Author Share Posted December 19, 2017 Spennende! Jeg har ribber til pinnekjøtt og fenalår av rådyr hengende til tørk på loftet. Ser ut som det tørker fint. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.