Jump to content
Sign in to follow this  
D.A.

Registrering av rovdyr

Recommended Posts

Rovdata har lagt ut en "app" som man kan benytte til å registrere rovdyr observasjoner:

 

http://rovdata.no/skandobstouch.aspx" target="_blank

 

Jeg ser noen interessante fordeler med det, men samtidig noen ulemper da det ikke kreves bilde dokumentasjon så vidt jeg forstår.

 

Hva syns folk om et slikt verktøy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dette er nok litt svakt - men en grei begynnelse. Helt klart at krav til fotografisk dokumentasjon vil øke både seriøsitet og troverdighet. Noen fjols vil nok prøve seg på lurendreieri - men langt fra de fleste. Telefoner med apper tar jo bilder.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noen fjols vil nok prøve seg på lurendreieri - men langt fra de fleste.

 

Forholdsvis mange som ser akkurat det de har tenkt å se også. Jfr. antall mårhundobservasjoner etter avisoppslag om arten.

 

Denne type registering har forsåvidt ingenting å si i praksis, kravene til dokumentasjon for de offentlige bestandsregistreringene er det jo ikke gjort noe med.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nå vet jeg ikke hva de skal bruke observasjonene våre til. men om målet er å få bekreftet rovdyr så kan dette være dem til hjelp. om flere ,uavhenig av hverandre i et kort tidsrom feks melder inn en bjørn i et lite geografisk område kan jo dette gjøre sitt til at forskere får en pekepinn på at her bør vi se litt etter. selv med feilobservasjoner eller tull. om 50 stk melder at de ser bjørn på Røst(ytterste øy i lofoten) så tror jeg de fleste av oss vil ta det som tull. men om 50 ser bjørn rundt ei bru i saltdalen i løpet av to uker, da ville jeg tatt turen dit med et viltkamera eller sporingskyndige for å bekrefte det.

Share this post


Link to post
Share on other sites
men om 50 ser bjørn rundt ei bru i saltdalen i løpet av to uker, da ville jeg tatt turen dit med et viltkamera eller sporingskyndige for å bekrefte det.

 

For så vidt, ja. Men i forhold til bestandsmål og registreringene der har det ingenting å si om en får bilde av bjørnen på viltkamera, da er det dokumentasjon av ynglende binne eller DNA-materiale fra hittil ukjent bjørn som gjelder. For gaupe: Sporing av familiegruppe 1.5 km med tydelig spordeling (på sporsnø) eller foto av familiegruppe (eller felling av unge). For jerv: Ynglelokalitet med ynglende tispe. For ulv: Yngling, DVs tispe med årsvalper.

 

For meg oppleves det som at man er litt desperat etter å oppfylle ordteksten i rovviltforliket om "lokal medvirkning", men ikke helt vet hvordan man skal få det til fordi kravene for dokumentasjon er såpass strenge (og har blitt strengere i tiden etter forliket) at det i praksis ikke er mulig med "lokal medvirkning" til annet enn å ringe SNO. Selv om leder for SNO observerer gaupe med unger, holder ikke hans synsobservasjon som dokumentasjon uten bilde...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×