Jump to content

Ultralydvasker


Elgstua

Recommended Posts

  • 1 year later...

Løfter denne igjen.

Lurer primært på om noen har erfaring med en blanding som gir både rene og blanke hylser. Blandingsforhold tas imot med takk :)

Har fått tak i en ultralydvasker som har vært brukt til vask av kirurgiske instrumenter, regner da med at den skal klare å få ren hylser også.

Link to comment
Share on other sites

Min erfaring er at jeg får blanke og rene hylser med sitronsyre, zalo og et par tre runder i ultralydvaskern med ikke for mange hylser oppi.

 

Vertfall sånn nesten blanke og rene, blir ikke helt 100%, noen har litt missfarge, noen er litt mørke inni osv, vil du ha helt porno hylser er det lettere å kjøpt en vasketrommel med stål medie ala denne her:

http://www.stainlesstumblingmedia.com

Link to comment
Share on other sites

Løfter denne igjen.

 

Har fått tak i en ultralydvasker som har vært brukt til vask av kirurgiske instrumenter, regner da med at den skal klare å få ren hylser også.

 

 

Hvorfor spør du ikke der du fikk den hva slags vaskemiddel di brukte :forvirra:

Link to comment
Share on other sites

@ SKO1338 : Jeg har brukt søkefunksjonen, aktivt. Men siden det da kom opp mengder med innlegg som tydeligvis bare var synsing føler jeg ikke at det var til stor hjelp. Ikke innlegget ditt heller forøvrig. Derfor jeg ber folk med erfaring om hjelp.

 

@ Ivo : Takker :D

 

@ Brassey : Som Ei tohi varjata nevner så er det rimelig stor forskjell på metallet i hylser og kirurgiske instrumenter.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har brukt dette en stund med en liten Biltema-vasker men så lader jeg ikke kjempevolum (hovedsakelig .45 for koseskyting).

Jeg bruker da vann, eddik, og en teskje med zalo som vaske blanding. Natron og vann som nøytraliseringsbad. Og så avslutter jeg med ren vann for å skylle.

Fant metode og blande-mengder på nettet her: http://www.6mmbr.com/ultrasonic.html

OBS! med sterkere eddik en vanlig må mengden ned! Coop selger bla. sterkere enn vanlig husholdnings-eddik og den er mer økonomisk i innkjøp.

 

Har 3-4 tynne plastbokser som går akkurat nedi vasker med hver sin blanding. Vann rundt disse i vasker slik at nivået matcher vann i boksene.

Har så hylsene i et tynt nett (slik for å vaske undertøy).

 

Prosessen er slik:

1. Ha boksen med eddik-blanding i vasker (obs alle bokser bør kjøres en "oppvarmingsrunde" før du starter for å få ut bobler av vannet).

2. Har i nett med hylser.

3. Kjører 2x8min (2 sykluser) på vaskeren.

4. Tar ut hele boksen (setter alle boksene i oppvask-kummen).

5. Flytter nett over i nøytraliseringsbad (bruk gummihansker og pass på å helle nettet frem og tilbake over boksen sin for å få ut mest mulig vann).

6. Nøytraliseringsbad-boksen i vasker.

7. Kjører 8 min.

8. Tar ut hele boksen.

9. Flytter nett over vannbad (igjen, tøm mest mulig av vann tilbake i rett boks).

10. Kjører vannbad-boksen 8 min.

11. Ta ut nett (skyll gjerne ekstra under springen om det ser såpete ut) og legg hylsene til tørk (ovn eller en sopp-tørker funker fint).

12. Repeter.

 

Jeg droppet ofte å kjøre i destillert vann på slutten da jeg alltid går tom når jeg trenger det. Men har jeg så kjører jeg med dette som en siste trinn.

 

Fordeler med dette:

- Tar liten plass. For meg som bor i leilighet er noe som får plass på kjøkkenbenken og som går fin inn under utslagsvasken en kjekk ting.

- Trenger ikke kjøpe spesielle vaskemidler (men disse kan kanskje funke bedre, hm må teste dette en gang).

- Trenger ikke de-prime hylser. Det blir (nesten) helt ren i lommene uansett.

- Bråker ikke. Vaskeren summer/durer svakt og fra kjøkken til stue (4 meter) er den såvidt hørbar. Om jeg har på TV må jeg bruke alarm/timer for å høre det er ferdig.

- Ikke masse rot/støv/møkk. Boksene heller jeg ut i vasken når jeg er ferdig.

 

Ulemper:

- Med en liten vasker som passer på/under kjøkkenbenken får man ikke tatt mange hylser om gangen (30/40? avhengig av kaliber). Med en større vasker kan man ta større volum men da må man nesten fast-montere.

- Flere operasjoner, kan ikke sette på og gå i fra.

- Hylsene kan bli mørke/misfarget av eddiken.

- Alt av "smøremiddel" strippes av hylser. Jeg har opplevd at noen av mine .45 har gått fint i sizer-die i min 650 men har nesten satt seg fast i krutt-die. Dvs. de går opp helt fint men har sug seg fast i den og jeg må ta i litt for å få de ned igjen. Jeg har blitt fortalt dette kan muligens affektere skyting da kulene også vil sitte hardere fast i hylsene .

 

 

Trommel og stainless media:

Har nå i sommer fått en våt-trommel med stainless steel media og denne gjør hylsene veldig blanke og fine men om jeg starter fra scratch må jeg kjøre 2 ganger per ladning. En gang med såpe og f.eks. sitronsyre el. for å få ut møkka, så tørke og ta ut alle hetter, så en gang til med stainless media.

Om du ikke kjører vaskerunden først men bare de-primer og kjører er min erfaring at da blir hylsene noenlunde rene men ikke blanke. For mye møkk i vannet rett og slett.

Trommelen jeg kjøpte (Lyman Cyclone) måtte også stå ute da den bråker ganske mye og lukter merkelig (kjørte den på badet en gang og det tok 3 dager før det slutta å lukte).

Link to comment
Share on other sites

Takker for svaret, OysteinR :)

 

Den vaskeren jeg har er tidligere blitt brukt til å rengjøre operasjonsinstrumenter, så den har en praktisk løs kurv som jeg legger hylsene i. Den har også integrert varmeelement så jeg kan holde stabil temp på blandinga. Vet ikke om det har så mye å si, men jo flere duppeditter jo bedre :mrgreen:

 

Blanding av eddik og vann var kanskje ikke så dumt, skal teste.

 

Jeg kjører kun 20 hylser av gangen, hovedsakelig fordi jeg har vært så "smart" å IKKE lade hylsene jevnt. Derfor har jeg nå alt fra engangsskutte til de som er omladet 15 ganger. Og seff ikke 2 pakker med likt antall ladinger. Å tenke seg om er en uting :mrgreen:

 

Men skal ta vare på "oppskrifta" di for senere testing :)

Link to comment
Share on other sites

Fordelen med disse plastboksene er at du får blanding og møkka i de, ikke i selve vaskeren. Så du slipper å gjøre denne ren.

Og med denne oppskriften må du kjøre med minst 3 forskjellige blandinger i vaskeren, så da må du kjøre alle i en blanding, tømme den, ha opp ny blanding og kjøre alle på nytt.

 

Og skrittet med natron-blanding etter eddiken er viktig for å nøytralisere. Dropper du denne eller lar hylsene ligge for lenge med eddik på blir de misfarget.

Hadde noen som så skikkelig retro ut som om de hadde ligger og irret i et århundre :)

Men du funka utmerket.

 

En 30 min runde i trommel med stainless media fiksa dette så de ble fine og blanke igjen.

Link to comment
Share on other sites

Jepp, jeg har en sånn på ønskelista. De har en lignende på Clas Ohlson men da til 599.- så denne er mer min pris.

Så langt har jeg bare fora langpanna med aluminiumsfolie og tømt de der. 1-2 timer på 60 grader varmluft med en liten glippe på ovnsdøra så er de tørre.

Men venter på et håndverktøy for å fjerne tennhetter. Når jeg har fått dette kan jeg få sett om det blir tørt i lomma også.

Link to comment
Share on other sites

Våte hylser :evil:

 

Må ikke rengjøre hylsene timen før du skal lade

 

Jeg lar de lufttørke en et par tre dager før jeg lader på dem, men da må en se litt frem i tid og planlegge, litt for enkelt kanskje, da hadde jo ikke blitt en så stor tråd av dette :lol:

Link to comment
Share on other sites

Jeg kjører de i ovnen for at de ikke skal ligge ut til tørk så lenge og ta opp plass (lever i leilighet).

Men jeg tar ikke rengjøring og lading samme helg nei, hadde jeg det så travelt hadde jeg bare banket den verste møkke ut og ladet om uten å vaske.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...