HansEinar Posted February 27, 2014 Share Posted February 27, 2014 Bjørk, rustfritt stål holker. Totallengde 200mm, blad 80mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berserk-kniv Posted February 27, 2014 Share Posted February 27, 2014 Ser ut som en fin kniv dette! Syns du det er vrient å lage holker i rustfritt? Tenker å lage noen i sølv etterhvert, men har ikke kommet så langt ennå.. - Berserk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted February 27, 2014 Share Posted February 27, 2014 Det var en pen kniv ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted March 3, 2014 Author Share Posted March 3, 2014 Hei Berserk Artig å møte deg på Kongsberg. Knivene dine er flottere i virkeligheten, og prisene dine var hyggelige for så pent arbeid. Traff du flere fra Kammeret? Det er vrient å jobbe med rustfritt, selv om jeg bruker en bløt kvalitet. Det er rester av en 0,5 mm platebit jeg kjøpte på biltema mer vet jeg ikke om den. Den er mye verre enn sølv å jobbe med, fordi den er stivere og mye vanskeligere å lodde. Men ikke umulig, og det var det jeg ville finne ut av. Holkene skulle vært bua, men noe skjedde??? Husker ikke om det var loddinga eller i monteringa men plutselig blei den flat. Begynn med sølv eller kobber de er letter å jobbe med. Jeg har en bildeserie som kan bli en tutorial (hva heter det på norsk). Jeg kan jo prøve å lage noe av den, selv om det er litt tidlig for meg å begynne å lære bort, men jeg er jo lærer så jeg kan vel ikke la vær. hanseinar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted March 3, 2014 Author Share Posted March 3, 2014 Det var en pen kniv ! Takk for det HighPower! Jeg burde kanskje ha polert før jeg la ut bildene siden den er i daglig bruk. Men noen av ripene skyldes slurv. hanseinar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berserk-kniv Posted March 3, 2014 Share Posted March 3, 2014 Ja, takk for en hyggelig prat! Traff ikke flere fra kammeret desverre. Dersom dere skal til Lillestrøm på villmarksmessa folkens, så stopp innom! Tror nok jeg holder meg unna det rustfrie en stund ja. Tenker å lage noen sølvholker på et senere tidspunkt. Får det samme inntrykket som deg om det med bilder av kniver kontra å se de i virkeligheten. Lag gjerne en bildeserie og del erfaringene dine du. En trenger ikke være helproff for å kunne lære bort litt. Mvh Berserk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jonass Posted March 3, 2014 Share Posted March 3, 2014 Hva er det du lodder med for å matche fargen til stålet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted March 7, 2014 Author Share Posted March 7, 2014 Hva er det du lodder med for å matche fargen til stålet? Jeg bruker sølv, det blir raskt litt gråere og mattere enn stålet. Spesielt der fuga er litt for brei. Lurte på om jeg skulle høre om det fantes noe billigere som passer bedre til stål. Jeg prøvde å TIG sveise en doppsko; brant hull ved 8 Ampere, skulle ha øvd først. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted March 10, 2014 Author Share Posted March 10, 2014 Lær skiver, hamra messing i kniven , bronse og messing nitter i slira total lengde 195 mm blad 80mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted March 17, 2014 Author Share Posted March 17, 2014 Her var det stille gitt! Jeg kliner til med en raring til. Min versjon av Indian crooked knife. En dra kniv indianerne brukte til å lage spant til kanoer ol. Sagblad som er sakse slipt på nærmeste eggen og vanlig egg på den ytterste, festa med rårands lær (og epoxy og skruer) i en plomme grein. De er populære til bushcraft se video: " target="_blank" target="_blank Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
riggmaster Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 lager du kniver på bestilling? Syns Den første du viste var fin, likte at skaftet var rødt med spill i. Men jeg ville hatt den med Svart stål(eller hva det heter, sånn gammeldags svart og grovt...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted March 18, 2014 Author Share Posted March 18, 2014 Jeg gjør vel egentlig ikke det, jeg har laga en kniv til andre en meg selv. Den skulle vært ferdig i november . Men jeg kan lage en med rødt masur bjørk skaft og svart blad, og så legge den ut her så kan vi se? Veldig hyggelig å få spørsmålet uansett, jeg lever lenge på det. Ellers vil jeg ha sett på det berserk har, han lager skaft med fantastisk spill i, han er også dyktigere enn meg. hanseinar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arcturus Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 Hei, det var jo noen morsomme saker. Ikke helt i min gate, men du bygger jo erfaring så det holder. Det er jo bra å tenke utenom "boksen" også Mvh Espen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berserk-kniv Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 Artig å se hva du legger ut Hans Einar. Alt er ikke helt i min gate heller, men morro å se prosjektene dine. Og takk for skryt! Mvh Berserk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
riggmaster Posted March 19, 2014 Share Posted March 19, 2014 Jeg gjør vel egentlig ikke det, jeg har laga en kniv til andre en meg selv. Den skulle vært ferdig i november . Men jeg kan lage en med rødt masur bjørk skaft og svart blad, og så legge den ut her så kan vi se? Veldig hyggelig å få spørsmålet uansett, jeg lever lenge på det. Ellers vil jeg ha sett på det berserk har, han lager skaft med fantastisk spill i, han er også dyktigere enn meg. hanseinar Det syns jeg du skal gjøre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted April 1, 2014 Author Share Posted April 1, 2014 Motorsykkel sesongen har begynt, så det blir litt mindre knivtid enn før. Men jeg har laget en slags slire til indianeren. Torden fugl, pinne med hode og bjørn med lyn igjennom kroppen på framsida. Sol, danser og gilaøgle på baksida. Skriv: nativ american design i Google bilder og legg matpapir på skjermen. Enkelt og greit. Riggmaster: det kan nok ta tid, så hvorfor ikke prøve sjøl? Mye mer moro med egensnekra kniv i beltet enn en av mine raringer! Takk for kommentarene Berserk og Arcturus. Det er klart at dette er for spesielt interesserte for å si det mildt. Men det er moro å tenke utafor boksen i en annen gate . Jeg fikk ideen fra et amerikansk blad, og tenkte at det må jeg vel kunne klare, og det gjorde jeg kanskje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted September 5, 2014 Author Share Posted September 5, 2014 En raring til, blad laget av bit fra sirkelsag blad, 5,5 cm med "spey"? form, skaft av hardved. Slire av rårandslær med lisse. Den neste har ikke blad fra meg, men fra Leif Fosstvedt fra Porsgrunn. Det er en gave og da tar jeg ikke sjansen på å bruke egne blader da jeg er veeeldig fersk som "smed". Skaft i bjørkeknute og bronsje med djevelmaske Slire i rårandslær og bronse. Dette er en gammal laukniv som jeg skjefta og lagde slire til for en kamerat. Bladet er gammelt og smidd, skaft av ukjent hardved som den lille over, med holker av kobberrør og innlegg i bronse, slira er av lær med en karabinkrok. Det er ikke meninga at kniven skal bæres i beltet, men at slira kan henges i en beltehempe mens kniven brukes. Logoen til punkbandet Dead Kennedys Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glenn Are Posted September 5, 2014 Share Posted September 5, 2014 Fine kniver Hans Einar Men når skal du begynne med foldekniven? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted September 5, 2014 Author Share Posted September 5, 2014 (edited) Siden jeg har nett og tid poster jeg mere nytt. Den første er en gave og den har derfor heller ikke mitt blad men et Aebl blad fra Morten Håkonsen. Det er gravert av en kollega som lager skilt til industrien. Skaftet er Cocobolo festa med epoxy og aluminiums nagler. Slira er lær med pressa dekor og fyrtøy i magnesium. Tidligere forsøk; skaftplater av titan, metabol og bronse og av valbjørk det skar seg! En slirevariant med rustfri holk. Snora på skaftet har en boloende som stikkes gjennom slira som sikring av kniven. Skaftet i cocobolo blei for tungt til at denne type slire og oppheng kunne brukes. Edited September 5, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted September 5, 2014 Author Share Posted September 5, 2014 Fine kniver Hans Einar Men når skal du begynne med foldekniven? Jeg har begynt! Ganske smått men et sted osv. Aluminium og sirkelsagblad med masse materiale og rom for å gjøre masse feil . Men jeg har havna i en stim med 50 års dager og det skal jo fiskas og kjøras motorsykkel og festivaler og annen alkoholrelatert morro! Også skal god stolen ha sin del av oppmerksomheten. Jeg har heller ikke fått fiksa gamle Triumphen men snart skal lommekniven til pers. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted September 5, 2014 Author Share Posted September 5, 2014 Enda en gave. Blad fra Morten Håkonsen. Skaft av ukjent hardved, takknemlig for forslag. Holk med fingerbeskyttelse i bronse. Western slire med prega innlegg, belteklips i bronse og avtakbar "frosk" Noen som kjenner igjen veden? Prøvde på en tordenfugl godt det var på baksida, bordene er lagd med noen hjul jeg kjøpte hos Grenland stein og sølv. Belteklipset er bretta rundt sliretoppen og festa med epoxy og gjennomgående nagler. Jeg glemte å ta bilde av slira uten beltehempa eller frosken. Kniven sitter godt i slira, men jeg tok med en sikrings reim til for å få litt mere frynser. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glenn Are Posted September 6, 2014 Share Posted September 6, 2014 Hehe jeg forstår den, men da er du i gang da hvertfall Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted October 9, 2014 Author Share Posted October 9, 2014 Jeg holder på med en større kniv med masse bronsje og har gått litt i stå, så jeg lagde denne her for å få et lite avbrekk. Holker i elghorn, mellomlegg i lær og skaft i einer. Bladet har jeg smidd i 15N 20 og flattjern. Bladet er 65 mm og skaftet 100 mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted October 10, 2014 Share Posted October 10, 2014 Ser veldig bra ut! De forreste millimeter av rygg-linjen på skaftet (mot bladet), peker ned mot bladet. Forsøk unngå det neste gang. Helst skal forreste del av rygg-linjen være paralell med rygglinjen på bladet, for så å svinge nedover mot avslutningen av skaftet. Meget god tilpasning av tre-innlegget bakerst! Fin slire. Totalt sett veldig bra synes jeg. Mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arcturus Posted October 10, 2014 Share Posted October 10, 2014 Ser bra ut. Morsomt at du smir selv. Mvh Espen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted October 10, 2014 Author Share Posted October 10, 2014 (edited) Hei Dagl. Du har rett mhp front holken, jeg prøvde å balansere vinkler på skaftet og størrelsen på holken. Men det blei ikke helt som jeg tenkte. Kanskje jeg kan legge fila midt på innlegget og ta noen drag. Da blir oversida mer som undersida som jeg er greit fornøyd med. Innlegget i bak holken er det jeg mest fornøyd med. Takk for innspillet Dagl, jeg prøver det. Takk for innlegget Arcturus, kniven ser bra ut på en rustikk måte . Smiing er kjempe gøy, jeg har et helgekurs hos Morten Håkonsen og noen kvelder i smia til Bjørkedalen historielag i Porsgrunn. Jeg håper på å smi mer. Edited October 10, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted October 10, 2014 Author Share Posted October 10, 2014 Blei ikke dette litt bedre? Jeg syns det, takk for tipset arcturus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted October 10, 2014 Share Posted October 10, 2014 Det ble MYE bedre! Tror faktisk jeg hadde forsøkt å ta litt til, da fra der du har gitt deg og bakover. Tenk paralell linje med rygglinjen på bladet. Det skal ikke så mye mer til før det er helt perfekt. Men det ser du best selv. Og vet hvor mye du kan ta av skaftet, og om det blir for lite. I og med at slira er sydd, så kan en ikke justere all verden på skaftet.... Mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted October 10, 2014 Author Share Posted October 10, 2014 Det ble MYE bedre!Tror faktisk jeg hadde forsøkt å ta litt til, da fra der du har gitt deg og bakover. Tenk paralell linje med rygglinjen på bladet. Det skal ikke så mye mer til før det er helt perfekt. Men det ser du best selv. Og vet hvor mye du kan ta av skaftet, og om det blir for lite. I og med at slira er sydd, så kan en ikke justere all verden på skaftet.... Mvh Dagl Jeg tok litt til som du sa, flytta problemet bakover og vippa det over kanten på bak holken . Slira er dyp og kniven sitter godt så det går bra. Kniven ligger i olje nå, måtte stoppe mens det ennå var noe igjen av skaftet. Rart åssen 3 minutter med fila kan endre såpass mye. Også er det stas å ha knivkonsulent på nett! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted October 10, 2014 Share Posted October 10, 2014 Suverent! Gleder meg til å se resultatet nå. Men oljebad og horn...? Om det er linolje, så tror jeg du skal være forsiktig. Ihvertfall reinhorn blir gult av lin olje, tror du skal være forsiktig med elghorn også. Mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted October 12, 2014 Author Share Posted October 12, 2014 (edited) Kniven er ferdig og henger i beltet. Den blei gledelig skarp etter kun å ha blitt slipt på smergelskive og bryna. Det gikk bra i olja, jeg bruker Junckers rustik benkolje, etter at den har herda setter jeg skaftet inn med varm bivoks som får kjøle før polering. Elghornet og læret fikk jeg av naboen da vi rødda kjelleren og einer gror i skauen bak blokka. Kortreist Edited October 12, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted October 12, 2014 Author Share Posted October 12, 2014 Liten lommekniv bladet og fjæra er laget av et gammalt sirkelsagblad, skulle være 52100, resten er messing og einer. Kniven er 150 mm lang, bladet 75 mm. Den er laga hjemme på kjøkkenbenken med enkelt verktøy, hvis det er interesse kan jeg poste mer om hvordan den blei lagd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glenn Are Posted October 12, 2014 Share Posted October 12, 2014 Den ble jaggu fin Hans Einar! Sleng ut bilder, prosessen er like viktig mener jeg! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted October 12, 2014 Author Share Posted October 12, 2014 Takk for det Glenn Are . Jeg trur ikke du har noe særlig å hente her, det er en veldig enkel sak, er det ikke slip joint det heter? Det tar så lang tid å laste opp bilder med mitt dårlige nett. Siden det ikke har vært all verdens respons følas jobben litt bortkasta, men siden du er så flink til å poste så skal jeg prøve. Den er laga etter eget hue og youtube snutter jeg har. Den likner på den første kniven jeg hadde, den blei inndratt når jeg var ca 5 etter en fekte kamp med en kompis. Det gikk bra ingen blei skadd og jeg fikk tilbake kniven etter hvert. Arbeidsplan: 1 Skaff et sirkelsagblad ca 2-3 mm tykt, kapp ut full og stikktange blader med en skjærebrenner eller vinkelsliper. Småbitene kan du lage lommekniver av. 2 Normaliser de bitene du skal bruke. Varm opp til stålet ikke lenger er magnetisk. La det bli gjennom varmt før langsom avkjøling. Prøv med fila og bor hull hvis det er bløtt nok. Fil biten til kniv form i skrustikka. Jeg bruker en Stanley som skrus fast i bordplata. 3 Fest stål biten til en trebit med egg sida utafor kanten. Bruk tvinge eller skruer. Trebiten skal støtte stålet når du filer eggen. Jeg filte en 5 mm fas på et 2 mm blad. Rund av eggen før herding. Kniven består av et blad og en fjær i stål, skjefteplater i messing og nagler. Bladet blei brent ut av et sirkelsagblad, bora hull Ø5 og fila på en egg. Aluminium platene blei lagt bort og bladet blei fila litt mindre og rettere. 4 Tegn bladet og tegn skaftformer rundt det og fjæra langs egg sida. Tegn omrisset av bladet med penn sånn at det blir lettere å endre tegningen underveis. Tegn inn huller til naglene. Tegningene skal brukes til maler. Se hvordan andre kniver er laget så skjønner du hvor huller og fjæra skal plasseres. Her skulle jeg brukt mye mere tid på tegnebrettet. Jeg har begynt på omrisset av fjæra, og tangen som må være lengre enn den er brei. Sånn gikk det! Helt utrulig å klare å ta for mye med fil! Men så er Øbergen et rå skinn! Tegningen til venstre er ikke så verst, så jeg går videre med fjæra. Fjæra skal klemme helt nederst på tangen slik at bladet holder seg lukket eller åpent. Tangen kan godt kone litt ut nederst. Tappen skal treffe fjæra før eggen gjør det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted October 12, 2014 Author Share Posted October 12, 2014 5 Nå har jeg fila bladet i støkker nå skal jeg til med fjæra. Jeg bruker det samme stålet. Merker rundt malen og sager ut fjæra. Fil til rett form mot bladet. Sett av monn langs ytterkanten. 6 Bor hullene. Jeg bora de to hulla til høyre for nær hverandre. Dette ga et lett fjærpress mot knivbladet. Jeg borrer hullene i sideplata gjennom fjæra. Jeg kan bruke både 2 og 3 mm nagler og borrer med 2 mm først så jeg har muligheten til å justere. Her er alle delene. Messing sideplater, bladet og fjæra i stål og naglene i bronse sveisetråd. 7 Prøvemonter, merk opp og kapp til fjæra og sideplatene. Ikke ta altfor mye som jeg gjorde. Her har jeg fila fjæra ned til sideplatene, som blei kappa for grovt. Fjæra blei altfor tynn. 8Fjæra må tynnes sideveis så den går klar av sideplatene. Delene så langt, neste blir herding av bladet og fjæra og lodding av holker Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glenn Are Posted October 13, 2014 Share Posted October 13, 2014 kjempe bra hans Einar! Klapp med henda* veldig fin slip joint, som du selv sier en slip-joint er enkel i seg selv, men kan være en irriterende jævel hvis man ikke følger med på hva man gjør, veldig lett å bomme på oppspenn og diverse, så jeg synes dette så veldig bra ut! og veldig flott og informativ tråd tommel opp! artig med mye bilder Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted October 13, 2014 Author Share Posted October 13, 2014 kjempe bra hans Einar! Klapp med henda* veldig fin slip joint, som du selv sier en slip-joint er enkel i seg selv, men kan være en irriterende jævel hvis man ikke følger med på hva man gjør, veldig lett å bomme på oppspenn og diverse, så jeg synes dette så veldig bra ut! og veldig flott og informativ tråd tommel opp! artig med mye bilder Takker så mye Glenn Are. Jeg er veldig overaska sjøl over at den blei såpass, jeg aner ikke hva jeg holder på med. Det har vært lærerikt, så jeg har begynt på malene til en "Texas Tooth Pick". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted October 13, 2014 Author Share Posted October 13, 2014 (edited) Herding av bladet og fjæra. Før herding må delene normaliseres. Varm opp til stålet blir u magnetisk når det er gjennomvarmt skal det avkjøles langsomt. Spesial normaliseringsovn jeg utvikla. Tok ikke lange tida heller! Klart for herding. Langsom oppvarming til u magnetisk, holdetida var ikke all verden da propanbrenner uten noen form for esse ikke ga nok varme. Bråkjøling i rapsolje varma i microen. Benken ryddig for anledninga. Ferdig herda! Vel jeg har mine tvil men øbergen beit dårligere og klangen blei en helt annen. Pussa blanke på en side og inn i ovnen på pizza temperatur 225 grader. Søkerskjermen (displayet) på kameraet mitt tok kvelden da jeg tok dette bilde, tålte vel ikke magnetfeltet til ovnen. Fjæra blei tatt ut av ovnen etter to timer, og fikk ekstra anløpning til en lilla farge, så tilbake i avslått ovn til de nådde rom temp. Kanskje syns den flotte fargen på fjæra og bladet. Blå-lilla og bronse. Neste gang blir det lodding av holker og montering. Edited October 14, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted October 14, 2014 Author Share Posted October 14, 2014 På tide å gjøre ferdig knivens skjefteplater og montering. Jeg har sagd ut 4 messingplater som skal bli holker. Her filer jeg en 45 grader fas på en holkplate. Platene merkas slik at holken står vinkelrett på plata. Jeg strør flussmiddel på loddestedet, og klipper biter av sølvtråd som jeg legger mellom platene. Varm opp til sølvet smelter. Ferdig lodda. Etter lodding er platene blitt glødet dvs de har blitt veldig myke, gi dem en omgang med hammeren så blir de harde igjen. Sag og fil bort det overskytende på holkplatene, og bor opp hulla. Rett opp platene før montering og forsenk hulla utvendig. Delene før montering. Jeg har laget maler for skaftplatene (treverket). Naglene kappes sånn at det er ca 2 mm klinke monn. Området som er merka med tusj på innsida av skaftplatene skal skrapas ned for å sikre at fjæra går fritt. Hva skal jeg velge? Jeg har ikke lyst på plast og mørkt treverk passer godt til messing. Jeg vil heller ikke kaste bort fine materialer på denne kniven. Lurte litt på lær også, men det går vel ikke an? Det blei einer. Prøvde på tverrved med det blei ikke sterkt nok. Einer er i det hele tatt ikke et godt skaft materiale, det er ikke hardt nok men det lukter så godt! To einer skaft får holde, resten av stokken får bli smørkniver. Jeg filte 45 graders vinkel på treet også, smurte inn med lim og slo dem på plass. Klinking av naglene. Jeg ha lagt en papirbit mellom badet og skaftplata for klaring. Så filas alt jevnt med skaft platene. Polering, lite effektivt med drill, må ha mer turtall. Bladet fikk tilbake eggen etter herdinga. Eggen ble slipt med smergel på fila og bryna. Det ferdige resultatet: alt for slank, tappen skulle helst ikke synes. Bak refleksen i bildet er også forsenkinga synlig. Bildet juger! Fjær presset er ikke kraftig nok til å lukke kniven helt. Fjæra virker men bøyde seg der hvor den var tynnest. Den blei skarp! Her syns forsenkinga tydelig. Dette er jeg fornøyd med, fasen blei faktisk fin. Det var det. Kommentarer og kritikk motas med begeistring. Dette forsøket var så gøy at jeg har satt i gang med en Texas tooth pick. Rampete sak på 220 mm totalt, tenker meg noe ala Case Fisherman med krok utager. Jeg har nå finni ut hvordan en slip Lock skal konstrueres, så hvis dere er flinke med kommentarer lager jeg en bedre tutorial på den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glenn Are Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 Dette var virkelig oldschool til fingerspissene, sånt liker jeg vil se mere av dette Hans Einar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berserk-kniv Posted October 30, 2014 Share Posted October 30, 2014 Fine kniver Hans Einar. Moro at du har laget en litt "gammeldags" foldekniv. Jeg har vurdert å prøve meg på en etterhvert, men føler det er en fryktelig omstendig prosess i forhold til en stikktange-kniv.. Blir du å se på markeder til våren? Mvh Berserk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arcturus Posted October 31, 2014 Share Posted October 31, 2014 Bra at du tok jobben med å ta bilder og beskrive etterhvert! Interessant og lærerikt, og ikke minst morsomt skrevet! Ser det er en stor jobb å lage en slik kniv, så kommer heller ikke til å gjøre det med det første. Kniven synes jeg du beskriver utmerket selv! Stå på! Mvh Espen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted November 4, 2014 Author Share Posted November 4, 2014 Takk for hyggelige tilbakemeldinger, Berserk og Arcturus! Det er ikke spesielt vanskelig å lage en enkel lommekniv, tynnplate er lett å jobbe med. Med båndsag og sliper skulle det være fort gjort. Det er sikkert bedre å begynne med en nedlasta mal. Søk etter slip-joint(eller back-Lock, liner-Lock osv) pattern på nettet. Jeg har noen liggende hvis det er interesse. Jeg kommer til å fortsette å besøke markeder i nærheten, det første blir vel Kongsberg i februar? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted November 9, 2014 Author Share Posted November 9, 2014 Jeg hadde tenkt å lage en kniv lik den under. en Chase Fisherman. Jeg legger ut bilder underveis, men jeg har dårlig nett så det kan hende det blir litt uregelmessig. Jeg lasta ned en mal til en Texas Toothpick som er ganske lik. Den er fra Harold Hoffmanns bok Advanced knife making. Jeg har andre typer også: skinnere, muskrat, og hva de heter alle sammen. Siden jeg ikke har skriver, brukte jeg matpapir metoden. Jeg fester tracing papir eller matpapir til skjermen og tegner av. På denne måten kan alle kniver lages, finn en du liker, skriv ut og lag maler. Sånn blei det. Men først er det greit å vite hvordan mekanismen virker. Jeg prøver med bilde av notatene mine. Jeg trur det er enklere enn å prøve å forklare noe jeg ikke helt kan sjøl. Øverst er det 3 prinsipper for å tegne lommekniver. Under er det hovedmåla til lommeknivtangen og fjæra. Dette skreiv jeg av et amerikansk nettsted. Dette skal vise hvordan fjæra skal presse på tangen. En tegning jeg laga etter at jeg spissa blyanten. Et bedre bilde av hvordan fjæra ligger an mot knastene på tangen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted November 9, 2014 Author Share Posted November 9, 2014 Jeg fikk lura opp to bilder til. Pappmalene med tannpirker nagler. Her kan jeg se om alt stemmer. Materialene; Stål til blad og fjær fra et sagblad. Jeg blei fortalt at det var 52100 kulelagerstål, men det kan også være noe som kalles L7. Jeg tror det var rundt 0,6 % karbon og litt krom i 52100. Stålet gir et rødlig, tett gnistregn på smergelskiva. Bladet er grovt kutta med vinkelsliper. På bildet er skaftet av aluminium, men jeg trur det blir rustfritt stål. Da blir naglene av rustfrie sveisepinner og ikke messing. Krokuttageren blir i samme stål som bladet med egen fjær. Begge tangene og fjærene blir like. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted November 12, 2014 Author Share Posted November 12, 2014 Jeg holder på å file til bladet, og vil ha et "nail nick" (neglgrep???) på bladet. jeg fant fram den forrige lommekniven og dremel dingsen min. Det blei vel ikke all verden, men det bryter i alle fall ikke med den hjemmelaga stilen. Men med litt øvelse og kanskje tynnere skiver???? Noen som kan en bedre metode? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glenn Are Posted November 13, 2014 Share Posted November 13, 2014 Har du tilgang til søylebor maskin? Da kan du sette opp knivbladet i et kordinatbord Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted November 13, 2014 Author Share Posted November 13, 2014 (edited) Ja det er en mulighet Glenn Are. Jeg hadde tenkt å bruke en fresemaskin med en pinnefres med passende diameter, men det bryter med kjøkkenbords konseptet. Kanskje jeg lager en meisel og varmmeisler. Eller jeg går for å spisse en dremel skive, og bruke bedre støtte. Eneste jeg har brukt dremelen til er å porte et motorsykkel topplokk, så jeg kan like gjerne begynne å bruke den mer, siden jeg trenger trening for finmotorikken. Jeg fortsetter mer flere bilder. Bladet etter grovskjæring med vinkelsliper. Jeg tok litt for mye av knasten på undersida av tangen, jeg har heldigvis nok monn for tabber. Fila tar ikke, bladet må normaliseres. Varm opp bladet til det ikke lenger er magnetisk, la det bli gjennomvarmt. Og la det avkjøles sakte i stille luft. Nå blei det bløtt nok til å borre. Jeg filer inn til streken, bortsett fra spissen og i bakkant av bladet mot tangen. Jeg bruker en grov fil, en enkelthøggd fin fil og en halvrund fil. Jeg bruker filbørsten ofte. Spissen trenger tykkelse under herdinga og jeg vil ha litt materiale for å justere bladvinkelen når bladet er åpent. Jeg pusser sidene blanke. Klart for oppmerking av fasen. Jeg har pussa eggen på tvers med smergel for at oppmerkinga skal bli tydeligere. Jeg har på tusj og risser med et bor som har nesten samme diameter som bladet er tjukt. Jeg får da en strek på hver side av senter. Jeg bruker en marmorplate fra et gammalt nattbord som merkebord. Jeg bruker grov skyvelæret til oppmerkinga. Bladet er festa til en bit av et bordbein med en maskintvinge. Utrolig kjekt verktøy å ha! Det kan også brukes skruer. Jeg begynner med grovfila. Det går fort! ca 3 min per egg. Edited November 13, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glenn Are Posted November 13, 2014 Share Posted November 13, 2014 looking good Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted November 13, 2014 Author Share Posted November 13, 2014 Thank you! Glenn Are Jeg fortsetter med filinga. Det gjelder å ta det rolig, det går fort selv med fil, og jeg sitter og filer . Bladet blir så varmt at jeg må bruke hansker. Her har eggen havna langt utafor senter. Jeg har satt av materiale til feil som dette. Når jeg filer eggen på frihånd blir fasen avrunda (konveks), for å bøte på dette drafiler jeg eggene. Med tusj på fasen ser jeg hvor fila tar. Jeg legger fila midt på fasen og drafiler med fila i samme vinkel. Jeg ser hvordan det blanke feltet brer seg utfra midten og mot eggen på den ene sida og mot oppmerkinga på den andre sida. Jeg tynner spissen gradvis 0,3 mm på vær side. Jeg tør ikke tynne mer for jeg er redd bladet vil slå seg i herdinga. Dette blir altså ikke et fleksibelt fileterings blad. Jeg pusser bladet til 250 grit, alt må pusses på nytt etter herding. Jeg merker opp radien på tangen. Tanken er at kniven skal bli lettere å åpne enn å lukke. Mye materiale er igjen til tilpassninga mot fjæra enden av tangen skal rettes så bladet får en mellom stilling rett ut fra skaftet. Alt vel så langt, avslutningene på fasen skal rettes av mot rikassoen, clipen skal ha en jevn bue, muligens litt filepynt. Tilslutt herding sliping og polering. Eggen er 100 mm lang. Jeg har brukt ca 4 late timer så langt, med enkelt verktøy og flust med røykepauser. I dag har jeg brukt lenger tid på å laste opp bilder enn jeg har brukt på kniven. Med en bandsliper er dette gjort på en snupp. Så kom igjen Berserk og Arcturus, dette er ikke komplisert eller omstendelig! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.