Jump to content

Woodleigh Hydrostatic


Ilatad

Recommended Posts

Hei.

 

Woodleigh har kommet med en ny type kule med et litt originalt utsende.

Ser den får skryt fra de som har testet den.

 

1275181686_resized.jpg

 

Noen som har undersøkt mer enn meg og vet når den eventuelt er å kjøpe her til lands?

Hadde vært gøy å prøvd den ;)

 

Her er oversikt over kaliber og kulevekt.

(Hentet fra http://www.woodleighbullets.com.au/)

 

Calibres available

 

.308" x 180gr

.338" x 225gr

.375 x 300gr

.416 x 400gr

.458 x 480gr

470 N .474" x 500gr

465 N .468" 480gr

500 N .510" x 570gr

505 G .505" x 525gr

 

VLD:

50 BMG .510" 700gr

55 Boys .550" x 650gr

Link to comment
Share on other sites

Viltet den er beregnet på skytes nesten alltid på under 50 meters hold og da er ikke BC noe tema.

 

Det som etterstrebes med slike kuler er dybdevirkning og evnen til å beholde en stabil retning gjennom tykk hud, kjøtt og bein.

Link to comment
Share on other sites

OT: Hydrostatic er vel et serdels vissvisende navn. http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrostatic Hydrostatikk og kuler har i grunnen lite til felles spør du meg. Derimot kan det se ut som om kula kan gi festlige hydrodynamiske effekter.

 

Fortsatt OT; Når en Bachelor of Science / Metallurgy som tydeligvis har engelsk som morsmål mener at dette er en grei betegnelse på kuletypen, er det godt nok for meg :wink:

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ifølge Woodleigh og kommentarer på bla. Accurate Reloading, skal kula tette gapet mellom soft point og solid når det gjelder jakt på eks. bøffel/elefant ol. (kula er vesentlig mer solid enn soft point slik jeg leser hjemmesida til Woodleigh)

 

Som Tembo sier snakker man vel her om skuddavstander hvor 50 meter er langt hold.

Men som John Marozzi også påpeker, her er det viktig å sjekke pålitelig mating før en drar inn i bushen.

Skal bli interessant å lese tilbakemeldingene fra praktisk jakt etterhvert som de kommer.

 

(Edit: ser i katalogen at kula leveres fra cal. 308 / 180 grn og oppover.

Da var vel mine kommentarer om stort sett bøffel og elefant noe feilaktig for å si det mildt :oops: )

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
  • 4 weeks later...

Bildet ditt viser vel fortsatt Woodleigh Hydrostatic, men en oppgradert utgave med rund plasttupp som skal redusere muligheten for "hikke" fra magasin til kammer.

Plasttuppen gir vel litt høyere BC også, uten at det betyr så mye...

 

Stemmer på en prikk det du sier, men det jeg lurte på om noen hadde fått noen erfaringer med denne kula. Er jo mange "spesielt" interesserte her så hadde håpet på at noen hadde erfaringer med den.

Tenker da på om den gjør det den lover; gir skader som en ekspanderende kule men inntrengning som en "solid"?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

For de som fremdeles er interessert i kula i trådtittel så er det kanskje av en viss interesse at prinsippet om nesten sylindriske kuler brukes av noen afrikanske kuleprodusenter. (Ref Pierre van der Walt i African Dangerous Game Cartridges) Teorien de bruker er at en skarpskuldret kule gir kavitasjon langs kulekroppen når den treffer viltet. Man ville på denne måten unngå at mer rundnesede solide kuler ble ustabile og fikk deformert bakre del av kroppen og skjente ut. Det ser ut til at noen miljøer i Afrika som bruker mye "solids" på stort vilt har sannsynliggjort teorien.

Den samme effekten mener Pierre og andre også er tilstede for ekspanderte kuler som gir en kort sylindrisk form. I tillegg gir soppformen på kulen tyngdepunkt lenger frem, noe de også mener er gunstig for stabiliteten.

Man har gjennom teorien om kavitasjon en plausibel forklaring på hvorfor kuler som er stabile i luft også stabiliserer i væskefylte medier som vev i dyr. Densiteten i dyr hevdes å være 900 ganger densiteten i luft, noe som er rimelig med et vanninnhold på rundt 90 % i levende vev. Kuler som snurrer mellom 1x per 200-350mm reist lengde skal simpelthen ikke kunne være stabile i dyret. Allikevel går de rimelig rett i gjennom dyr.

Ved kavitasjon oppstår det gasser (i væsken) og densiteten vil derfor synke betydelig og behovet får stor spinnstabilitet reduseres i følge Pierre og hans kilder.

Jeg regner med at det er samme teori Woodleigh jobber etter.

LBTs kuler med en meplat er oppgitt å gi uforholdsmessig stor sårkanal, (ref Veral Smith) i forhold til kulediameter. Det er mulig dette holder stikk og at revolver kuler gir god effekt tross lav anslagsenergi i store dyr.

I følge African Dangerous Game Cardridges overdrives fokuset på sectional density som en vesentlig faktor i dybdevirkning. Hvis teorien om kavitasjon langs kulekroppen i viltet holder stikk kan det forklare hvorfor lette Barnes X kuler har uforholdsmessig stor dybdevirkning. De er jo ganske korte og lette når de er ekspanderte så SDen er elendig, jmnfør 235 gr X i 375. Etter gammel lære om SD skulle de bremse opp veldig raskt.

Jeg går ikke god for teorier, verken om at SD er kritisk for dybdevirkning eller om teorien om at kavitasjon gir den nevnte effekt i vilt.

Disse kulene fra Woodleigh baserer seg på erfaringer med å lage rette hull innefor små toleranser i hule messingsylindre i følge Woodleigh og Pierre van der Walt.

Link to comment
Share on other sites

Det blandes sammen begrepet kavitasjon og superkavitasjon.

Kavitasjon rundt en slik Woodleigh kule vil bli svært stor, og det vil kreve mye energi for å lage det store temporære hulrommet som kavitasjonen fører til. Energien tas fra kulens bevegelsesenergi, som derfor avtar fort. Drag i vev vil nesten alltid komme fra fronten av kulen, den øvrige delen av kulen er inne i det temporære hulrommet og bidrar lite.

Så lenge vevet er inkrompressibelt vil all energi som treges for å skyve vevet til side komme fra bevegelsesenergien til kulen.

Meden butt spiss må vevet akselrerers mye raskere enn for en spisskule, og det er grunnen til at penetrasjonen blir mindre.

 

En kule som superkaviterer vil nesten ikke ha drag, og kan penetrere langt, men woodleigkulen har ikke superkaviterende egenskaper.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...