Jump to content

Verdt å vite om bruk av luktestoff !


flanged

Recommended Posts

Verdt å vite om bruk av luktestoff.

 

Det er ingen tvil om at bruken av luktestoff spiller en viktig rolle for fangstmannen. Det er og blir et nyttig hjelpemiddel , som riktig brukt vil øke fangsten betydelig. Luktestoff og bruken av det er langtfra noe nytt fenomen, og trolig har det blitt brukt av mennesker i tusener av år rundt om i verden. Det var i hundrevis av år slik at fangstmannen laget sitt eget luktestoff, og holdt "oppskriften" hemmelig for andre. "Oppskriften" gikk i arv fra far til sønn i generasjon etter generasjon. Første gang luktestoff ble solgt kommersiellt var i USA , og året var 1924. Firmaet som startet det hele lever i beste velgående den dag i dag som luktestoffprodusent. Noe som etter min mening skulle bevise at luktestoff i hendene på en kunnskapsrik fangstmann så avgjort har en funksjon. Om luktestoff bare var juks og lureri, så ville dette firmaet og flere andre ha gått konkurs for mange år siden.

 

 

Det første vi må innse er at luktestoff ikke er noe "mirakel medisin" Mange fangstmenn tror og har trodd at bare man bruker luktestoff, så ville det sitte dyr i nær sagt alle fellene han hadde satt ut. Dette er naturligvis galt, og jeg tror jeg vet hovedårsaken til denne holdningen. Når luktstoffer for pelsdyrfangst ble gjort tilgjengelig for allmennheten tidlig i 80 åra , så ble det ikke spart på superlativene fra de som solgte stoffet. En fikk følelsen av at det nesten var fare for bestanden av mår, mink,rev og bever om alle kjøpte og brukte stoffet. Var det noe som var fantastisk her på jordkloden så var det dette. Dette måtte gå galt, og det gikk veldig galt. Idag har derfor mange et negativt syn på luktestoff, og det blir dessverre sett på av mange som en ren og skjær bløff. For de av oss som driver med dette seriøst er det irriterende å skuffende å stadig måtte møte de som har blitt mer eller mindre lurt av mildt sagt villedende artikler i bøker og blader, eller hva de måtte ha lært om luktestoff på høyst tvilsomme "fangstkurs"

 

 

Som jeg sa tidligere, så kan luktestoff spille en viktig rolle for fangstmannen, men det alene avgjør ikke om du fanger dyr eller ikke. En erfaren fangstmann ville høyst sannsynlig fange flere dyr uten bruk av luktestoff , enn en uerfaren fangstmann som har kjøpt luktestoff for mange penger.

 

Valg av sted for fella, type set, skikkelig stabilisert felle, og andre faktorer spiller en større rolle en hva slags luktestoff , og hvordan vi bruker det. Dette betyr ikke at de som er nybegynnere skal avstå fra å bruke luktestoff inntil de mestrer det før nevnte, men husk det er et hjelpemiddel, og ikke en problemløser for alle ting.

 

Før vi skal bruke et hjelpemiddel må vi forstå hva det kan gjøre for oss. Luktestoffets oppgave er å trekke dyret vi ønsker å fange til det stedet hvor vi har plassert fella vår. Det er et stort antall lukter som vil virke interessante for et dyr, og to av de viktigste er lukten av mat, og lukten av andre dyr. F.eks.vil en rev lukte der en bever har laget en territoriemarkering ved bredden av en elv. Dyr viser også interesse i lukt av andre individer fra samme rase. De viser også interesse i lukter som ikke har bakgrunn i hverken mat eller andre dyr. Disse luktene spiller på dyrets nysgjerrighet.

 

Uansett hva slags luktestoff som brukes , så vil det ikke trekke til seg dyr om dyret ikke kjenner lukten. Dette er naturligvis en selvfølgelighet, men det er en av de vanligste grunnene til at vi ikke fanger noe. En av de vanligste feil som gjøres er at man plasserer feller på steder hvor det skjelden eller aldri ferdes dyr. Kan det skyldes at man har blitt forespeilet et "vidundermiddel" som trekker inn dyr fra fjern og nær ? Naturligvis kan det skje at man får noe i ei felle som er plassert på et slik sted, men det er rent unntaksvis. Det er at faktum at jo lenger dyret må gå for å undersøke hvor luktkilden befinner seg, jo mindre er sjansene for at den går til kilden.

 

Luktestoff er og blir mest effektivt når det er plassert så nær dyrets naturlige trekkrute som mulig. Prøver du å veie opp med å bruke luktestoff på steder hvor det skjelden eller aldri er dyr, ja så er du på en gal vei.

 

 

Nå er det ikke bare stedet hvor vi har plassert fella som betyr noe i denne sammenhengen. Vindretningen, og luftstrømmer spiller en stor rolle også. En mår kan gå centimeter fra et set og hverken se eller lukte noen verdens ting om vinden blåser fra dyret mot setet. Mange fangstmenn, både erfarne og nybegynnere glemmer eller er helt uvitende om vindretninger og luftstrømmers betydning når de plasserer ut fellene sine. Det en må gjøre er å finne ut hvor hovedvindretningen er i det område du skal sette ut feller. For noen er det fra nord mot syd, men for andre er det fra vest mot øst. Ha spesielt i bakhodet hvordan luftstrømmene er på stedet etter at sola har gått ned. Dette er det viktig å få klarhet i da dyra hovedsakelig er aktive om kvelden og natta. I vår natur med mye fjell og daler går luftstrømmene i vindstille vær nedover mot det laveste punkt i terrenget om kvelden og natta. Hva med en nattlig tur rundt til fellene for å se hvor vinden blåser eller luftstrømmene driver i vinternatta ?

 

Det er flere måter å finne ut hvor luftstrømmene driver, men den enkleste er å rive av en fyrstikk, og så slukke den , da vil du lett se hvor røyken fra fyrstikken driver. Er det kaldt kan du også se hvor dampen fra din egen pust driver.

 

Det å lære seg å plassere fellene i forhold til hovedvindretningen er et stort skritt fremover når det gjelde å få lukten fra luktestoffet frem til nesa på det dyret vi ønsker å fange.

 

 

Nå er det også en annen viktig ting vi må huske på i forbindelse med bruk av luktestoff, og det er på hva slags materiale luktestoffet dryppes eller smøres. Luktestoff er laget med det for øye at det skal avgi lukt over lengre perioder, men vær og vind kan sannelig redusere effekten raskt om vi ikke vet hva vi holder på med. Om du f.eks. tømmer luktestoff for rev rett på bakken, så vil luktestoffet bare trekke ned i bakken, og resultatet vil bli dårlig fordi luktestoffet blir vasket bort av regn. Luktestoff som utsettes for direkte sollys taper også effekt, så unngå det om det er mulig.

 

Vi kan som en tommelfinger regel si at tørre porøse materialer egner seg utmerket til å dryppe eller smøre luktestoff på. Det kan være en bomullsdott, en dott med saueull eller en bit trekull fra et gammelt kaffebål. Drypper eller smører du luktestoffet på et av disse materialene vil effekten av luktestoffet vare mye lenger. Det hører med til dette at vi godt kan beskytte luktestoffet mot nedbør i alle former. Luktestoff som blir direkte utsatt for regn eller snø vil tape sine egenskaper mye raskere en om vi f.eks. legger en barkbit over saueulla som vi smørte eller dryppet luktestoff på.

 

Til slutt vil jeg bare nevne dette med å bruke for mye luktestoff. Mange av oss tenker at om lite fungerer bra, så vil mer fungere bedre. Det er ikke slik det er, og i de fleste tilfeller vil virkningen bli det stikk motsatte. Hvorfor ? Jo fordi lukten ved fella kan bli så sterk at det rett og slett irriterer dyret, og det trekker seg unna. Vi må huske at dyra nesten uansett rase har en luktesans som er flere hundre ganger bedre en den menneskelige, og de opplever luktene mye kraftigere en oss mennesker. Det blir for dyra som det blir for oss om vi kommer inn i et rom hvor det f.eks. er tømt ut salmiakk på gulvet. Vi ville hive etter pusten og forsvinne fra stedet. Følg derfor anvisningen på flaska, og ikke overdriv bruken. Det er bortkastet i de aller fleste tilfeller.

 

Når luktestoffet ikke er i bruk bør det i lagres i fra 5 til 8 grader i en mørk kjeller. Bruk gjerne et gammelt Norges glass og dryss godt med sagflis eller krøll en avis side, og dytt den nedi glasset om du ikke har tilgang på flis. Slipp så flasken eller glasset forsiktig nedi og sett lokket med syltestrikk på. Skru så godt til. På denne måten bevares kvaliteten på luktestoffet best, og du slipper generende lukt i huset.

 

 

Jeg håper at den informasjonen du nå har lest har gitt deg mer realistiske forventninger til luktestoff og bruken av det. Det er som nevnt innledningsvis ikke noe "magisk" i en flaske med luktestoff. Sluttresultatet vil alltid avhenge av deg som fangstmann, og hvilke kunnskaper du har om det dyret du skal fange og det området du fanger i. Benytt sporsnøen til å la dyret selv fortelle deg hvor det liker å ferdes å hva det spiser. Snøen er den beste læreren du kan ha.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...