Jump to content

FAQ for kammeret rifle / spørsmål knyttet til kjøp av rifle


Guest

Recommended Posts

Denne tråden er opprettet som en samletråd for å dekke en del vanlige spørsmål knyttet til rifler. Tråden er spesielt rettet mot nye brukere, og for de som ønsker råd og anbefalinger ved kjøp av nye rifler. Tanken er at denne tråden skal være et enkelt sted å starte for å finne svar på spørsmål som allerede er dekket/besvart/diskutert, og at evt. nye spørsmål kan stilles i de respektive tråder, fremfor at man stadig oppretter nye tråder med tilnærmet identisk innhold.

 

Håpet er at denne tråden skal dekke en del vanlige spørsmål som dukker opp, slik at nye brukere kan lete her før de evt. stiller spørsmål i dette kammeret. Det har i den sammenheng vært et mål fra min side å prioritere å finne de gode trådene som dekker mye om emnet, og hvor mange har deltatt i debatten (gjerne også med forskjellige syn). Tips og forslag til ytterligere tråder som bør omtales formidles til meg i denne tråden, alle andre kommentarer bør taes i en egen tråd eller pr. PM, slik at tråden holdes ryddig og oversiktlig - dette er en forutsetning for at jeg skal klare å oppdatere hovedartikkelen.

 

For å gjøre det enklere har jeg forsøkt å gruppere trådene etter forskjellige hovedemner. Hver tråd under dette emnet er listet opp på en egen linje. Alle tråder er videre oppgitt med trådens tittel (i noen tilfeller lettere redigert av undertegnede for lesbarhetens del) og denne fungerer som en link direkte til tråden. I noen tilfeller har jeg lagt med min oppsummering av trådens innhold i parantes, dette for å gi et bedre inntrykk av hva man forvente å finne i tråden.

 

Forslag til ytterligere tråder jeg bør linke til ønskes, da deres innsats vil avgjøre om denne tråden får noen nytteverdi. Tips og forslag til forbedringer pr. PM blir høyt verdsatt!

 

Jeg vil også takke Hassel, Askeladd og Sako 30-06 som har sett igjennom utkast av denne artikkelen og kommentert den, noe som har vært til stor hjelp! :)

 

Til slutt vil trådstarter (i et innfall av folkeopplysning) anbefale denne til alle som ikke allerede er kjent med den: Posting and you

 

Revisjon pr: 20121029

 

Disposisjon:

0: Noen ord spesielt rettet til den som skal kjøpe rifle for første gang

1: Hvilken rifle til...

- førstegangsjegeren

- forskjellige arter eller spesifikke behov

2: Generelt om kalibervalg...

3: Systemrifler og emner relatert til dette

4: Emner om konkrete merker og/eller modeller

5: Andre hensyn knyttet til valg av rifle

6: Trestokk, syntstokk eller råttistokk

7: Å dempe eller ei

8: Kapping av løp

9: Optikk & montasjer

10: Våpensøknader

11: Lover & regler

12: Import av våpen, våpendeler og ammunisjon

13: Det som ikke passet inn noen annen plass

 

Innhold

0: Noen ord spesielt rettet til den som skal kjøpe rifle for første gang

Hvis du skal kjøpe rifle for første gang kan det være mye nytt å sette seg inn i. Denne tråden vil peke deg i retning til mer lesestoff om forskjellige emner som kan være aktuelle i en slik sammenheng. Samtidig er det på sin plass med noen innledende råd som kan gjøre det enklere for deg å begrense hva du bør sette deg nærmere inn i, og også begrense hvilke alternativer som er aktuelle til ditt bruk.

 

De fleste rifler har god nok presisjon til jaktbruk. Den største begrensningen er skytteren - du må kjenne utstyret ditt: være trygg på hvordan det fungerer og hva som er dine begrensninger i bruken av det. Det er en fordel å velge rifler fra etablerte merker, med tanke på at løsningene er godt utprøvd og fungerer, samt med tanke på service og vedlikehold. Utover det er valget av rifle i større grad et spørsmål om budsjett, bruksområde, samt personlige preferanser (dog ikke nødvendigvis i den rekkefølge for alle;) ) Nettopp det at du må kjenne utstyret ditt og at det må passe til dine preferanser gjør at hjelpen du får her på kammeret.no bare kan føre deg et stykke på vei. Mitt beste tips til deg er følgende: se og ta på ulike løsninger, og forsøk gjerne også å få testet de i praktisk bruk. Det du har fått tatt på og kjent hvordan fungerer vil gi deg et mye bedre bilde av om det passer til deg og ditt bruk!

 

* Hva skal du jakte?

Det første du må tenke på er hva du skal jakte. Skal du jakte storvilt vil kravene til anslagsenergi gjøre at antallet kaliber begrenser seg. Skal du jakte kun småvilt så vil du kanskje ønske et mindre kaliber, med de fordeler dette gir, f.eks med tanke på rekyl.

 

* Hvordan skal du jakte?

Skal du jakte rein vil mange foretrekke en lettere rifle, da du som regel kommer til å måtte gå langt og bære tungt. Skal du hovedsaklig drive bøjakt på hjort, har ikke vekten på rifla noe å si, og da vil et tyngre våpen kunne gi deg fordeler med tanke på stødighet. Som hundefører vil mange foretrekke både korte og lette rifler. Dette er også noe du må finne ut av, og noe som vil bidra til å begrense alternativene.

 

* Skal du lade selv?

Mange jegere og skyttere lader amunisjonen sin selv, mens andre benytter fabrikkladet ammunisjon. Lader du selv gir det mulighet til å tilpasse både ammunisjonen med tanke på bl. a kulevekt og hastighet slik at det passer akkurat din rifle perfekt, samtidig som det gir lavere priser på ammunisjon (akkurat det siste er en sannhet med modifikasjoner, da du etterhvert gjerne hopper på utstyrskarusellen og glatt svir av alt du har spart inn, men det er en annen sak). Hvis du ikke skal lade selv kan det være et godt poeng å ta hensyn til hvilket utvalg som finnes av fabrikkamunisjon for den bruken du planlegger, da dette kan ha innvirkning på hvilket kaliber du ønsker. Tenker du å lade selv vil dette gjerne bety at riflestigning blir et interessant tema, og det vil begrense aktuelle kandidater for deg ytterligere.

 

* Hvilke løsninger passer for deg?

- Magasin:

Når det kommer til magasinløsninger får du eliminert mange kandidater: du kan velge mellom løst magasin, hengsla magasin eller toppmating. Patronene kommer ofte ikke lenger enn til magasinet. Mange liker ikke å plukke ut løse patroner med kalde hender, og foretrekker løst magasin. Andre vil innvende at løst magasin skramler eller kan rotes bort. Hva som passer best for deg er det bare du som kan avgjøre.

 

- Magasinkapasitet

Har du behov for et magasin med kapasitet på 5 skudd? Skal du f. eks. holde på med jaktfelt kan dette være nyttig, og det vil begrense aktuelle kandidater.

 

- Siktemiddel:

Her kan du velge mellom åpne sikter, rødtpunkt-sikter og vanlig kikkertsikte (disse kan i tillegg deles inn i fast eller variabel forstørrelse).

Hvis du tenker å ha lyddemper på rifla, blir det nesten umulig med åpne sikter. Rødpunktsiktene utelukker skudd på lange hold. Da sitter man som regel igjen med et vanlig kikkertsikte. Vanlige kikkertsikter kommer i fast eller variabel forstørrelse. Nok en gang - dette styres mye av hva og hvordan du skal jakte, og dine preferanser ut i fra det.

 

- Sikring

Det finnes forskjellige løsninger for sikringer. Disse vil vi vurdere forskjellig, både med tanke på støy og om vi opplever at de fungerer godt til vårt bruk.

 

- Vekt

Ei rifle med lav vekt er naturligvis lettere å bære på, noe som vil være relevant hvis du skal bevege deg mye eller over lange avstander når du er på jakt. Ei tyngre rifle vil oppleves som mer stabil og med bedre rekylopptak, noe som kan ha positiv effekt på skytingen din.

 

- Lyddemper

Med lyddemper på rifla beskytter du hørselen, og kan også samtidig (litt avhengig av hvilken demper man benytter) oppnå en reduksjon i rekyl. Samtidig kan dempere, i alle fall til grovkalibrede rifler, medføre en endring i vekt og/eller balanse. Det finnes mange ulike dempere, selvfølgelig til forskjellige priser. Hvis man skal montere lyddemper, og børsa ikke leveres ferdig tilpasset for dette vil det innebære en børsemakerjobb med bl. a kapping av løp.

 

- Kvalitet på stokk

Noen vil ha flott treverk, andre vil tenke minst mulig på vedlikehold. Spett eller smykke? Om dette har betydning for deg så vil det påvirke hvilke løsninger som er aktuelle.

 

Forhåpentligvis har disse innledende ordene gitt deg bedre forutsetninger for å gjøre nytte av resten av artikkelen. De punktene som er nevnt ovenfor er på ingen måte utfyllende, men du vil finne mere detaljer om disse (og mye annet) ved å følge linkene nedenfor. Videre har det forhåpentligvis også gitt deg noen avklaringer som du kan ta med videre hvis du skal spørre om hjelp her på kammeret.no. Det finnes allerede mye stoff her inne, så det anbefales å søke gjennom eksisterende tråder for å se på det du nå vet er relevant for ditt bruk først. Ønsker du å få hjelp fra andre er min erfaring at det er mange her som kan hjelpe deg med mye. Hvis du som trådstarter er bedagelig anlagt, er det lurt å være så konkret og detaljert som mulig når du stiller spørsmål, da får du gjerne både flere, bedre og raskere svar. Og som det det er omtalt i linken jeg har nevnt tidligere i denne artikkelen, Posting and you (ja, for du HAR sett på denne nå, ikke sant?): det er alltid bedre å poste i en eksisterende tråd fremfor å lage en ny.

 

Lykke til!

 

1: Hvilken rifle til...

* førstegangsjegeren:

- Førstegangsjeger - en rifle til alt?

- Hva slags jaktrifle til nybegynner? (mye generelle råd om kaliber, mulige modeller og hva man bør legge vekt på i vurderingen som nybegynner)

- Ny rifle! Til elg og småvilt på lange hold

 

* forskjellige arter eller spesifikke behov:

Rev:

- Rifle til revejakt ? trenger tips (dekker også orrfugl/tiur)

- Jakt på rødrev og vilt litt større en hare, hvilken rifle?

 

Rådyr:

- Hvilken rifle bruker du på rådyrjakt? (veldig mye forskjellig om hva folk bruker til denne typen jakt)

- Hvilken rifle bruker du på rådyrjakt?

- Rådyr/Toppjakt Rifle 223

 

Hjort:

- Hvilken rifle bruker du på hjortejakt?

- Skal kjøpe hjorteviltsrifle og kjenner ikke stammespråket! (dekker mye forskjellig forhold man bør vektlegge ved valg av rifle til hjortejakt)

- Valgets kvaler (vurdering av konkrete modeller av merkene Sauer og Sako til hjortejakt)

 

Elg:

- Hvilken rifle bruker du på elgjakt

- Tips til første rifle

- Hvilket elg-kaliber

 

Storvilt generelt: (her ønsker trådstarter tips om gode tråder)

 

Småvilt generelt:

- 222, 223, 22-250 eller noe annet?

- En del spørsmål angående kjøp av rifle til småviltjakt (diskusjon om forskjellige kaliber, halvauto vs. bolt, samt litt om lyddemper)

 

Rifle til ettersøk:

- Hvilket våpen og kaliber til ettersøk?

 

Rifle til hundefører:

- Forslag til hundeførerrifle

 

Annet:

- Fra tactical til practical (dekker mange forskjellige vurderinger rundt kjøp av ny rifle)

- Hvilken rifle har du/bruker du mest? Og til hva?

 

2: Emner om forskjellige kaliber eller rifler i et gitt kaliber...

- Liste over kaliber (inkluderer også informasjon om hvilken jakt kalibrene er lovlige til, med henvisninger til forskrift og paragraf)

 

.22:

- 3Anbefalinger for førstegangskjøper? (dekker diskusjon om hvorvidt .22 er første rifle man bør kjøpe som ny jeger + diskusjonen halv-automat vs. bolt-rifle)

 

.223:

- Riflevalg i 223

- Forslag til hendige rifler i .223

 

.6,5x55:

- Teori og praksis på 6.5x55?

 

.260 rem:

- .260 rem, noe for meg?

 

.35 whelen:

- Erfaringer med 35.whelen

 

.375 H&H:

- Kjøp av ny rifle i 375 H&H

 

Pro/kontra-diskusjoner knyttet til forskjellige kaliber:

- Inntregning .308 vs .30-06

- 243 eller 6,5x55?

- 270 win - 6,5. Forskjell?

- .308 vs .30-06?

 

3: Systemrifler og emner relatert til dette

- Systemrifle (hva er systemrifler?)

- System rifle anbefalinger

- Beste systemvåpen?

- Systemrifle tråden (over systemrifler, pris og leverandør)

- Skrudde "Systemrifler" (tråd som diskuterer mulighetene for løpsskifte på normale låskasser, altså uten bruk av løpsmoffer)

 

4: Emner om konkrete merker og/eller modeller

* Blaser:

- Storfornøyd med Blaser tråden

- Hvilken Blaser R93

- Blaser Offroad vs. Offroad Tracking

- Blaser R93 og funksjoneringssikkerhet

 

* BRNO/CZ:

- CZ 527 info div.mod

 

Howa:

- Howa 1500

- Er Howa 1500 lightning et fornuftig kjøp? (tråden tar for seg fordeler og ulemper ved denne modellen til bruk på rev og gås)

 

* Kongsberg:

- Kongsberg Lakelander - Informativ tråd

 

* Mauser:

- Mauser - ingen over ingen ved siden? (sterkt relatert til M98)

- Mauser-Tråden (For alle Mauser-folk) (fokuserer på M98 og M96)

- Bytte løp på M98

 

Remington:

- Remington Seven (samletråd) Fordeler og ulemper ved denne modellen

- Hyllest til Remington model Seven!

- Storfornøyd med remington tråden

 

Ruger:

- Ruger No1 tråden

- Ruger M77® Mark II-Left-Handed (erfaringer med denne børsa)

- Ruger M77 rifle og presisjon

- Ruger M77 Skjefteskruer (hvordan montere sammen en Ruger M77 etter vedlikehold)

 

* Sabatti:

- Sabatti 90 (samme våpen er også kjent som Diamond Hunter)

- Diamond Hunter/Sabatti 90

 

* Sako

- Sako Quad

- Sako klubben

- Sako vixen klubben

 

* Sauer

- Sauer tråd (her er det fritt fram med diskusjon om forskjellige sauer-modeller i forskjellige kalibre)

 

Schultz & Larsen:

- Schultz&Larsen, noen erfaringer?

 

Tikka:

- Tikka T3 Tactical

- Tikka T3 Super Varmint

- Tikka T3 Lite

- Tikka T3 tennstift plasthylse problem (hvordan feste/skifte/bytte ut orginal boltmuffe på en Tikka T3)

- Prosjekt gåserifle-oppgradering (spennende tråd med relativt omfattende opphoring og tilpasning av en T3 Lite SS)

 

Pro/kontra-diskusjoner knyttet til forskjellige merker eller modeller:

- Howa 1500 eller Weatherby vanguard - erfaringer?

- Tikka vs. Howa vs. Remington

 

5: Andre hensyn knyttet til valg av rifle

- Anbefaling av rifle til liten jeger

- 6,5x55 og links hva kan jeg velge av rifler

- Links rifle - hvilken?

- Links rifler - oversikt

6: Trestokk, syntstokk eller råttistokk...

- Syntetisk vs laminat riflestokk

- Hvordan få en fin og blank finish på en trestokk?

- KKC stokk

- Avtagbar kinnstøtte (hvor får man kjøpt avtagbare kinnstøtter, samt flere forslag til hvordan man kan lage slike selv)

 

7: Å dempe eller ei...

Merk at i forbindelse med at man skal montere demper på ei rifle så kan også neste kapittel ("8: Kapping av løp") ha interesse.

- Jaktvåpen med lyddempere

- Lydemper, en mote eller...?

- Hvorfor velger de fleste å montere lyddemper? (omhandler i hovedsak demper for .22, men omfatter også andre kaliber og generelt om demping/hørsel)

- Min mening om dempere (tråd med utganskpunkt i at det er få områder hvor man har bruk for demper + debatten rundt dette synet)

- Hvilken ståldemper?

- Lyddemper aluminium, stål eller titan?

- Hvilken demper skal man velge? (diskusjon om A-tec vs. Alm)

- Dansk demper (tråd relatert til den danske demperen "Hard-core")

- Hvor ofte rengjør dere demperen?

 

8: Kapping av løp

- Korte løp. Hvorfor? (tråd om hvorfor man kapper løp og hvilke fordeler dette gir)

- Hastighetstap ved kapping av 3006? (innholdsrik tråd med diskusjon om effekt av, samt fordeler/ulemper ved kapping av løp i kal. 30-06)

- For kort løp? (innholdsrik tråd med diskusjon om effekt av, samt fordeler/ulemper ved kapping av løp i kal. 6,5x55)

- Kapping av løp tikka t3, kal.223 (kort tråd om effekt på hastighet ved kapping av løp i kal. .223, samt ekstern link til mer info)

- Kapping av løp, kun etter søknad? (kan man kappe løp uten videre, eller må det søknad til for en slik endring)

- Kappe flutet løp? (tråd med erfaringer ved kapping av flutet løp og evt. negativ effekt på presisjon)

 

9: Optikk & montasjer

Det eksisterer et eget kammer for optikk og diskusjoner rundt dette, og det finner du her. Spesifikk informasjon knyttet til optikk bør man derfor lete etter der, men siden dette ofte er et svært relevant tema ved kjøpav rifle eller i form av "pakkeløsninger" er det tatt med noen tråder som dekker vurderinger rundt dette.

- Hva kjennetegner et godt kikkertsikte? (artikkel om dette temaet på portalen til kammeret.no)

- Hvilket kikkertsikte bør du velge? (artikkel om dette temaet på portalen til kammeret.no)

- Kikkertvalg (lengre diskusjon, med utgangspunkt i kikkert til

- MOA, MIL og andre vinkelmål - En liten innføring (en forklaring av geometrien bak betegnelser knyttet til instilling av siktemidler)

- Hva slags feste er dette? (en kjapp innføring i de vanligste montasjer)

- Leupold QR eller QRW? (diskusjon for og mot Leupolds hurtigmontasjer)

- Forskjellen på ERA og EAW? (svingmontasjer)

- Montasje for rask bytting mellom rødpunkt og kikkert?

 

10: Våpensøknad

- Våpensøknad - ALT du trenger å vite (omfattende beskrivelse av både skjemaet som benyttes, hvordan det fylles ut, og andre forhold knyttet til søknad og kjøp)

- Våpensøknad (dekker mange forhold rundt utfylling av søknad, aldersbestemmelser, gebyr, etc)

- Våpensøknad, trenger litt hjelp (eksempel på hvordan skjemaet for våpensøknad kan fylles ut)

- Våpensøknad, hvor lenge er den gyldig

- Gebyr på våpensøknad ved arv

 

11: Lover & regler

- LOV 1961-06-09 nr 01: Lov om skytevåpen og ammunisjon m.v. (Våpenloven) (link til lovtekst på lovdata.no)

- Forskrift om skytevåpen, våpendeler og ammunisjon mv. (våpenforskriften) (link til forskrift på lovdata.no)

- Rundskriv april 2006 - Viltloven, utøvelse av jakt, felling og fangst (utdypning av diverse andre lovtekster på dirnat.no)

- Rifle som 16 åring (gir svar på hva du kan jakte fra fylte 14 og 16 år, og under hvilke forutsetninger)

- Rifle og 16 år? (gir svar på om du kan kjøpe rifle fra fylte 16 år og forutsetninger for dette)

- Tilsynsjakt fra 14år?

- Krav til våpenskap angående fastbolting

- Våpenskap (Kan man oppbevare egne våpen i andres våpenskap/våpenskap på annen adresse)

 

12: Import av våpen, våpendeler og ammunisjon

- Kjøpe våpen i sverige? (diskusjon rundt og konkret beskrivelse av prosessen rundt import av våpen fra sverige)

- Kjøp av ammunisjon i utlandet

- Hva er lov og bringe over grensen av våpendeler?

- kjøp av våpen i utlandet (tråd relatert til kjøp i USA)

 

13: Det som ikke passet inn noen annen plass

- Samletråd for bruktlister (her finner du en oversikt over linker til de ulike våpenhandleres utvalg av brukte våpen)

- Pussemidler og annet lurium (lengre tråd om hva folk bruker for å pusse børsa)

- Pussetråden - Hvordan pusser du riflen din?

- Presisjonsfremmende tiltak for (jakt)rifler

- Hvor nødvendig er bedding?

- Riflestigning (en innføring i hva begrepene riflestigning og BC betyr)

- Slik måler du riflestigning (hvordan måle riflestigning ved bruk av et minimum av utstyr)

- Innskyting av kikkertsikte for første gang (og dessuten en tur innom kulebane og PCB)

- Hvordan beregne rekyl i rifle?

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Oppdatert med to nye kapitler: kapittel 0 med konkrete tips til den som skal hande for første gang, samt kapittel 8 om kapping av løp (dette siste har ført til at alle eksisterende kapitler fra kapittel 8 har blitt gitt nytt kappitelnr.)

 

Takk til de som har gitt meg innspill og forslag til forbedringer - fortsett med det :)

Link to comment
Share on other sites

Første artikkel i tråden er oppdatert: kapittel 11 er utvidet med tre nye linker, kap. 8 med en ny link, kap 9 med en ny link, kap. 12 med to nye linker, kap. 4 utvidet med en link til Sako Quad, og det er lagt til noe mer materiale i kap. 0.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Første post i tråden er oppdatert: kap. 3 er oppdatert med en ny link, kap 4. er oppdatert med en ny seksjon knyttet til forskjellige modeller fra Tikka.

 

Som alltid setter jeg stor pris på tips til ytterligere forbedringer av artikkelen! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 1 year later...

Pr. i dag finnes det vel bare en tråd om linksbørser (under kap. 5). Konkrete tips til gode tråder mottas med takk, fortrinnsvis pr PM for å holde tråden ryddig!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Første post i tråden er oppdatert: kap. 4 er oppdatert med to nye linker om Sako, og kap. 5 er oppdatert med en link for links-skyttere. Send gjerne innspill med konkrete tråder som bør inn!

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
Tips og forslag til ytterligere tråder som bør omtales formidles til meg i denne tråden, alle andre kommentarer bør taes i en egen tråd eller pr. PM, slik at tråden holdes ryddig og oversiktlig - dette er en forutsetning for at jeg skal klare å oppdatere hovedartikkelen.

 

Har fjernet noen innlegg, vennligst respekter Trådstarters ønske.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Kap. 5 er nå oppdatert. Utover dette er noen feil (min feil) i linker korrigert.

 

Denne tråden vil ikke bli oppdatert/vedlikeholdt lengre av meg. Om noen skulle ha interesse for å oppdatere innholdet står de fritt til det, jeg vil tro moderatorene kan bistå med å gi rettigheter til første innlegg slik at andre evt. kan ta over.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Finner lite informasjon for de som ønsker å kjøpe rifle for konkurranse skyting men ikke for jakt.

Jeg ønsker å vite hvilke grener som finnes og hvilke våpen som er tillatt i de forskjellige grenene (kaliber, hel/halvautomat osv) for å finne ut av det beste valget for meg.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Jeg ser det er kommet nye ønsker i denne tråden, i tillegg til de jeg har mottatt på PM, og vil gjerne presisere det jeg skrev i denne tråden for noen innlegg siden:

 

Denne tråden vil ikke bli oppdatert/vedlikeholdt lengre av meg. Om noen skulle ha interesse for å oppdatere innholdet står de fritt til det, jeg vil tro moderatorene kan bistå med å gi rettigheter til første innlegg slik at andre evt. kan ta over.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 2 months later...
  • 3 years later...
  • 2 years later...

Hei er litt ny på scenen itl konkuranse skyting men lurer på å skaffe meg en mulig semi auto rifle til dette har ikke noe imot bolt rifle har bare sett ett par rifler jeg liker som også passer budsjettet jeg har some er semi auto har alt jeg trenger for å få våpen tillatelse lurer bare på om det er noe spesielle greier rundt semi auto funksjonen 

 

Link to comment
Share on other sites

Hvis du "har alt du trenger", så vet du at det "er noe spesielle greier" med halvauto til konkurransebruk.

 

Hva slags skyting er det du vil drive med, det vil si hvilket forbund og hvilken skytegren eller program?

 

Hvis du skal ha rifle med konkurranse som behovsgrunnlag, så må du være aktivt medlem i en klubb eller skytterlag som driver konkurranseskyting med rifle i et godkjent program. De aller fleste konkurransegrener her i landet gir bare grunnlag for å kjøpe manuelle repetergevær eller enkeltskudds, ikke halvautomat. Man får bare kjøpe rifle som er tillatt brukt innenfor reglementet til det forbund man konkurrerer under. Ulike grener har ulike regler, akkurat som andre idretter har utstyrsregler for f.eks. hvor brede hoppski får være eller hvor lange knottene under fotballskoene kan være.

 

Skal du ha halvauto til konkurransebruk så er det vel bare to forbund som åpner for slikt, DSSN og NROF. I begge tilfeller må du være aktiv i et par år før du får kjøpe halvautomatisk rifle med høy magasinkapasitet og andre "skumle egenskaper".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

@Robsan64 Hagla er av helt grei kvalitet, vært på markedet i noen år så godt innarbeidet. Savage Axis er helt greie rifler. Mye billig løsninger for den typiske "kjøttjeger" og den som vil starte opp med hobbyen. Tenker du jakte elg/hjort osv eller kun småvilt og rådyr? Hvis kun småvilt og rådyr kjøp 223, så kan du heller kjøpe ei extra rifle i 308 win eller annet om noen år om du finner ut du trenger det.

Link to comment
Share on other sites

Far min har ei CG 3000 i .308 var skikkelig kvalitet i si tid, midten av 80 tallet men har ikkje blitt så mykje brukt. Veldig glatt sluttstykke gang. Men meinar eit eller anna med ho er annerledes enn dei fleste andre rifler men hugsar ikkje kva det er. Mulig det er noko med sluttstykket.

Link to comment
Share on other sites

Carl Gustav rifler kan være mye rart, fra gamle svenskemausere til omstemplede Sauer rifler.

De er alle av god kvalitet i forhold til produksjonstidspunkt, men rifler bygd på mauser mod 96 systemet ville jeg ikke anbefalt. CG fra 70-80 tallet og frem til dagens er gode våpen, men de som er bygd på forløperen til Sauer 200 systemet har litt dårligere løsning på utdrager og kjøp heller en Sauer 202.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Heisann. Vet ikke om dette blir riktig sted å poste dette, ny på kammeret. Har forsøkt å søke på dette, men blir ikke stort klokere :D

Skal delta på elgjakt for første gang nå i høst. Har skutt en del med 22lr i min barndom, men lite de siste ti år.

Noe som betyr at jeg trenger et våpen. Av kaliber tenker jeg å gå for 308w da hele jaktlaget bruker dette. Blir både postering og smyging, så rifla bør vel være relativt lett å bære en lang dag. Er en relativt liten kar på 170 cm, som vel er noe jeg burde ta med i beregningen? I tillegg må jeg også friske opp skyteferdighetene på bane, hehe. Terrenget er slik at det blir sannsynligvis skudd på 100-150 meter. Ønsker å kjøpe ferdigmontert, rustfritt, med optikk og demper. Tofot etterhvert. Budsjettet er ca. 25-30 000. 

 

Har fått anbefalt Browning x-bolt, men er åpen for andre muligheter og. Tikka T3x er vel også en sikker vinner, men har forstått det slik at x-bolten føles mer "premium". Ser BMwear har pakke på både x-bolt nordic light, og x-bolt superlight. Det vanskelige er å velge mellom disse modellene, og det er vanvittig mange ulike dempere og kikkertsikter jeg kan velge mellom. Lest mye bra om Hausken og Freyr & devik. Optikk er jeg helt blank på.

 

Intuitivt tenker jeg at superlight er bedre grunnet kortere løp og lavere vekt, men etter en del lesing om det har jeg forstått det som at et kortere løp reduserer farten på kulen, og det kan være vanskeligere å skyte godt. Det siste tenker jeg er viktig å tenke på som relativt fersk skytter. Trenger hjelp til å velge, håper noen kan si noe om det :) 

Genialt med våpensøknad på nett. Det kan hende at jeg senere kjøper en 22LR i tillegg for å kunne få mer mengdetrening til en billig penge.

 

https://bmwear.no/produkt/vapen/riflepakker/browning-2/browning-x-bolt-nordic-light-riflepakke

 

Link to comment
Share on other sites

For å ta bare én av de tinga du er inne på: Det blir dyrt å lære seg å skyte hvis du ikke kjøper en salongrifle med en gang. Det trengs en del skudd før du er klar for å skyte på noe levende på 150 meter.

Edited by erikraude
skrivefeil
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

erikraude skrev (7 minutter siden):

For å ta bare én av de tinga du er inne på: Det blir dyrt å lære seg å skyte hvis du ikke kjøper en salongrifle med en gang. Det trengs en del skudd før du er klar for å skyte på noe levende på 150 meter.

Ja er nok lurt å kjøpe det i samme slengen, takk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mentalitet skrev (16 timer siden):

 

Skal delta på elgjakt for første gang nå i høst. 

 

Rifla du har sett på er sikkert helt ok, kaliberet også. Mitt råd er ikke velg superlight, disse er mye vanskeligere å skyte med. Velg et lett sikte med lav forstørrelse feks 1-6x med lysprikk da du vil få endel korte hold,trenger ikke å være premium optikk. Demper liten og lett bedre enn stor og tung.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Mentalitet skrev (4 timer siden):

Takk for informativt svar! Da tenker jeg x-bolt Nordic Light er det mest aktuelle.

Kikker på Freyr&Devik 196g og Leupold VX freedom 3-9x50 m/lys. Er dette gode valg, eller burde jeg tenke annerledes?

Jeg hadde en slik Leupold, og om du ikke er bestemt på å kjøpe nytt i butikk får du mye bra brukt til prisen av en slik. Solgte den relativt kjapt. Ikke et dårlig valg, men det finnes relativt mange andre kikkerter som jeg ville valgt over den.

 

Demper- og riflevalg er bankers. Browning eller Tikka er vel litt hipp som happ, men jeg opplevde ikke Browning som mer «premium» når jeg tok valget. Såpass fornøyd med T3x’en at jeg kjøpte en til + en T1x i 22lr. Da har en tilnærmet identisk salongrifle som storviltrifle, som er glimrende spør du meg.

Link to comment
Share on other sites

Mentalitet skrev (4 timer siden):

Takk for informativt svar! Da tenker jeg x-bolt Nordic Light er det mest aktuelle.

Kikker på Freyr&Devik 196g og Leupold VX freedom 3-9x50 m/lys. Er dette gode valg, eller burde jeg tenke annerledes?

La meg si det slik, det er ikke utstyret det skal stå på om du ikke får skutt elgen med dette ;) Kjøp 2-3 hundre treningskudd og 2-3 typer jaktpatroner med ei kule du har tro på og se hvilke som går best. Skyt inn med den og tren tren og tren. Både på banen med skudd og tørrtrening på banen og hjemme om du bor slik til at naboen ikke ringer politiet så fort de ser et våpen :P 

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Hjort1 skrev (17 timer siden):

Jeg hadde en slik Leupold, og om du ikke er bestemt på å kjøpe nytt i butikk får du mye bra brukt til prisen av en slik. Solgte den relativt kjapt. Ikke et dårlig valg, men det finnes relativt mange andre kikkerter som jeg ville valgt over den.

 

Demper- og riflevalg er bankers. Browning eller Tikka er vel litt hipp som happ, men jeg opplevde ikke Browning som mer «premium» når jeg tok valget. Såpass fornøyd med T3x’en at jeg kjøpte en til + en T1x i 22lr. Da har en tilnærmet identisk salongrifle som storviltrifle, som er glimrende spør du meg.

Grunnen til akkurat den kikkerten er at jeg tror jeg bør gå for en ferdig pakke, og det virker som det er den beste kikkerten i den prisklassen man kan velge i pakken på bmwear. Eller er det andre mulige kikkerter jeg bør vurdere?

Link to comment
Share on other sites

Rugerdud skrev (17 timer siden):

La meg si det slik, det er ikke utstyret det skal stå på om du ikke får skutt elgen med dette ;) Kjøp 2-3 hundre treningskudd og 2-3 typer jaktpatroner med ei kule du har tro på og se hvilke som går best. Skyt inn med den og tren tren og tren. Både på banen med skudd og tørrtrening på banen og hjemme om du bor slik til at naboen ikke ringer politiet så fort de ser et våpen :P 

Man får raskt en 22lr til prisen av 200-300 skudd, men anbefaler du heller å trene med grovkaliber? 😏

Link to comment
Share on other sites

Du bør trenge grunnleggende skyteteknikk med en .22LR eller et luftgevær av god kvalitet (koster gjerne mer). Dette omfatter bl.a. skytestilling, pusteteknikk og avtrekk. Men selvfølgelig må du også trene deg opp med jaktvåpenet, både for å bli god med dette men også for at du skal bli kjent med dine begrensninger. Jeg kjøpte et Weirauch luftvåpen med billig Kina-kikkert i fjor (tror jeg betalte rundt 8000 kr for hele pakka). Fordelen med dette er at jeg også kan trene i hagen eller på hytta, og kuler er mye billigere enn .22LR-ammo. Jeg mener noe av det viktigste for å få utbytte av treningen er et godt avtrekk. Se også denne tråden:

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Mentalitet skrev (27 minutter siden):

Man får raskt en 22lr til prisen av 200-300 skudd, men anbefaler du heller å trene med grovkaliber? 😏

Jeg sier som Ole Brum "Ja, takk begge deler" ;) En 22lr og 5000 skudd gir deg mye grunnleggende ferdigheter. Men å skyte noen 100 skudd med "den store" i året er også lurt :) Og tørrtrening er gull.

Edited by Rugerdud
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Mentalitet skrev (5 timer siden):

Grunnen til akkurat den kikkerten er at jeg tror jeg bør gå for en ferdig pakke, og det virker som det er den beste kikkerten i den prisklassen man kan velge i pakken på bmwear. Eller er det andre mulige kikkerter jeg bør vurdere?

Det er en grei kikkert som fungerer og vel så det, og som nevnt over i tråden er det nok små marginer som skiller ntp kikkertvalg. Det desidert viktigste er jo dine valg som jeger. Om det står 1.5-6, 3-9 eller 2.5-10 på kikkerten så gjør slik sett alle jobben. Til min jakt med hold som sjelden strekker seg over 50 meter i tett skog liker jeg lav forstørrelse, mens kompisen min som jakter samme terrenget bruker en gammel zeiss med 6x fast forstørrelse. Hver til sitt.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...