Münsterjeger Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Har skutt min første tiur, og ønsker å invitere familien på middag neste helg. Hvor mange personer kan jeg regne med å mette? Den veier 4,1 kg hel. Yttringer om tilbehør er også sterkt velkomment, men tenke følgende: Viltblanding, type fersk Fløtegratinerte poteter Fløtesaus, evt en rødvinssaus (Krasj med fløtegratinerte poteter?) Tyttebærsyltetøy En bedre vin, fatter nevnte Amaronevin? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kimjorgen Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Vet ikke helt hvordan dette stemmer med ditt tilbehør, men ser her at de regner 5personer på 1tiur. http://snakk.klikk.no/MatOgDrikke/Oppsk ... d=10071169 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriegh Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Ser at den oppskriften der oppfordrer til å 'koke tiuren i to timer'!!! Latterlig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Münsterjeger Posted October 11, 2009 Author Share Posted October 11, 2009 Ser at den oppskriften der oppfordrer til å 'koke tiuren i to timer'!!! Latterlig Litt vett har jeg fortsatt i behold... Lover at jeg på ingen måte skal koke tiuren... Tenkte å helsteke den i stekepose til temperateren når 67 - 68 grader innerst i brystet. Gi den en halvtime hvile. Tenkte å tilberede den på samme måte som kalkun, med en viltinspirert stuffing. Anbefales det å ribbe eller flå den? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjortefant Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Jeg har bare tilberedt orrfugl, og jeg er ikke i tvil, JEG ville flådd den. Men det er helt sikkert erfarne tiurkokker her som kan gi deg gode råd... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 (edited) Avhengig av hvordan fuglen lages til, hvor storspiste folk er og om man serverer forrett/dessert, regner jeg: 1-2 ryper pr. person 1-2 personer pr. orrhøne 2-4 personer pr. orrhane/røy Kokebøkene mine regner 6-8 personer på en stor tiur, så fem bør få nok mat Angående tillaging/vinvalg: Amarone er gode viner og vel verd en tiur. Har du ikke råd til Amarone, kan du eventuelt kjøpe en Ripasso, de ligner en del og er noe rimeligere. Dog ville jeg vært forsiktig med tyttebær til så god vin. Et alternativ er rognebærgelé som er min favoritt til slikt, helst hjemmelaget gelé av 50/50 eple og rognebær. Og uansett: Syltetøy/gelé bare hvis du lager fløte/rømmesaus, til rødvinsaus ville jeg låst tyttebærene inn i skapet og ikke sluppet dem ut Til fløte/rømmesaus er ellers Bourgogne eller en god, litt moden Rhonevin en klassisk kombinasjon og ville nok vært mitt førstevalg. Skulle jeg servert Amarone, ville jeg laget en annen slags saus, f.eks. rødvin som du nevner eller en litt pepret, lett jevnet sjysaus. Men dette er smak og behag, jeg tror ikke du trår feil med Amarone uansett Siden dette er din første tiur (grattis, forresten!), ville jeg kjørt "safe" og laget en klassisk fløte-/rømmebasert viltsaus. Slike er ikke så vanskelige, og du slipper å være redd for å mislykkes. Server gjerne rosenkål, gulrøtter og kanskje russiske erter til, det synes jeg er flott tilbehør til slik fugl. Det ligger en artikkel på Portalen om middag av skogsfugl, kanskje du kan få litt inspirasjon der? Og, du: Ikke gjennomstek brystet, det kjøttet blir bare så mye saftigere og mer smakfullt hvis det ennå er litt rosa. EDIT: Flåing eller ribbing er også et spørsmål om smak&behag. Jeg synes det blir for mye arbeid å ribbe fuglen i forhold til hva jeg får, andre er uenige med meg i det. Man kan eventuelt ribbe brystet og skjære ut dette mens resten av fuglen flås, det blir en del mindre arbeid av det. Men vær forberedt på frittgående fjær og dun i huset i minst ei uke hvis du ribber fuglen på kjøkkenet Edited October 11, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Om du helsteker med en god stuffing inni, så metter du for et par personer ekstra på den... Viltkjøttdeig, noen egg, urter av eget ønske og kanskje en liten dert godt brennvin gjør susen som stuffing! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert Posted October 16, 2009 Share Posted October 16, 2009 Jeg har i større og større grad begynt å sette pris på rotstuing til det det meste av vilt. Oppskriften er som følger: To deler sellerirot To deler kålrot En del gulrot Så mye Kviteseidsmør som samvittigheten tillater. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vømmøl Posted October 16, 2009 Share Posted October 16, 2009 Har ribbet fugl en gang. Aldri mer! Nei, kle av den genseren! Man har da stekepose. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jespen Posted October 16, 2009 Share Posted October 16, 2009 6-8 er formye på en tiur. Har du en orrfugl eller et par ryper i tillegg så går det nok bra, men ikke be 7-8 personer på en tiur. Det blir for lite. Espen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 "Neste helg" er kommet, så planene bør være på plass. Kan trådstarter være så snill å meddele hva den endelige løsninga ble? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fagerstad Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Tidlegare da eg jakta tiur så pleide eg å ete begge bryststykka aleine til julemiddagen med tilbehør. Det var eit slit, men eg klarte det Meinar å hugse at kvar av bryststykka var 5-600 gram. Må vel anta at 4 svoltne personar passar for ein bra tiur? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Münsterjeger Posted October 17, 2009 Author Share Posted October 17, 2009 "Neste helg" er kommet, så planene bør være på plass. Kan trådstarter være så snill å meddele hva den endelige løsninga ble? Ja, det skal jeg gjøre! Den ligger nå flådd og krydret i en stekepose. Ble 2,3 kg totalt. Siden jeg har driti meg ut i skogen igår, som endte i ny søm i skytehånda, er pappa nødt å gjøre størsteparten av arbeidet med fuglen. Uansett trenger han trening. Jeg vil bare hans eget beste... Vi lager en stuffing ala kalkun med innslag av diverse viltkryddere. Jeg har nå bgynt å koke saus på hjerte og kroposen. Lukter nydelig. Blir en god og fyldig fløtesaus. Pappa lager også en rotpure etter forslag fra dere. Skal videre stikke inn litt frisk timmian før steking. Tenkte å ta ut fuglen når den når 65 grader. Eller hva sier Sako 30-06? Tenkte å utføre slik du sa at den var litt rød i kjøttet. Serveres med nypoteter og kokte grønnsaker. EDIT: Vi blir 6 personer. Tror det går utmerket med den mengen tilbehør vi har.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 ...jeg er ikke våt i munnen!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ulyden Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Det er på grensen til ufint å komme med en slik beskrivelse på en lørdagskveld Münsterjeger.... - Ulyden. Sulten sådan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Münsterjeger Posted October 18, 2009 Author Share Posted October 18, 2009 Jeg kan forsikre om at tiur smaker tørr myr. Jeg kan derfor være kammertslig å ta meg av tiurer dere ikke vil ha. Neida, dette var nydelig! Kjøttet var finere enn jeg noen gang kunne forestilt meg. Saftig, mye villtsmak og godt mørnet. ca 50 døgngrader. Vi mettet 6 personer, og hadde fortsatt 2 vinger, 2 lår og 3 små skiver bryst igjen, så kunne fint mettet 7 pers. 8 hadde no blitt for mye. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raysaur Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 For dere som går med planer om å helsteke tiur i jula ( ellers også) så gjorde jeg det i går med veldig bra resultat! Bilder og oppskrift ligger ute på https://jaktmedfinskspets.wordpress.com/" target="_blank . Tiur på 4.3 kg, plenty til 6 voksne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.