Jump to content

Tråden for PETIT BASSET


Ranger

Recommended Posts

Hallois godtfolk, synes kanskje det er på tide at petit basset griffon vendeen får sin egen tråd. Mange andre raser som har sine tråder her inne.

 

Vi kan jo fylle inn litt info om bikkjene våre og gjerne opphavet deres (ikke nødvendigvis hele stamtavla), samt hvor i landet bikkja holder hus. Erfaringer fra jakt, dressur, lynne osv kan jo være interessant, samt selvfølgelig bilder!

 

Vel, kan starte med min hannhund Ares, født 19.07.07, etter Lejonlands Xenia (svensk import hjemmehørende på Nesna) og Rotvältans Tufsen. Vi holder hus i Mo i Rana. Bror til General Custers Cowboy Laila og dunkerns Thyra her på forumet. Ares har tre søsken her på Helgeland, de to siste fra kullet er sørpå.

Ares ble målt til 38 cm på utstilling 13 mnd gammel, og veier vel ca 15 kg. Har ikke veid han på en stund.

 

Ares jager rådyr og hare med like stor iver og mye jaktlyst.

 

Hilsen Ranger og Ares :D

Mer om Ares kan du lese her: viewtopic.php?f=7&t=29896&start=0

 

normal_IMG_3857.JPG

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Om rasen:

 

Kom til å tenke på at noen som leser dette kan være helt ukjent med rasen, og kan føye til litt:

 

Petit (liten) basset (lav til marken) griffon (strihåret) vendeen (fra distriktet Vendeen i Frankrike) er en fransk rase, brukt til kløvvilt, hare/kanin og villsvin i hjemlandet. Her hjemme hører den til kategorien "løs på drevet halsende hund" og er spesialist på rådyr, men jager også hare, rev, hjort og elg for den del, selv om de færreste bruker den til sistnevnte. Rasen passer utmerket som ettersøkshund, men bør ta ettersøks-lappen før den blir jaget med og for interessert i ferskspor. Mange basseter er derfor godkjente ettersøkshunder allerede ved ett års alder.

 

Skal være 34-38 pluss/minus 1 cm høy, vekt ca 15 kg. Strihårpelsen har en hensikt, da bikkjene elsker busker og kratt og stuper inn uten å saktne farta noe særlig.

 

En fin egenskap ved rasen, som var avgjørende for mitt valg av drivende hund, er at de har korte til moderate lostider. Etter 1-3 timer legger de av og kommer inn til fører, eller hvis rådyret legger avgårde i retning neste kommune. Det betyr mulighet til flere drev samme dag, dette er altså ikke "fylkesjagere"!

 

Har et tett, rungende og godt hørbart losmål, forholdsvis monotont på rådyr, mer nyansert på hare (mi bikkje iallfall). Dette har vel med avstanden til losdyret å gjøre. Har hørt bikkja mi flekke avgårde med et sammenhengende gaul når den kommer tett innpå rådyr også.

 

I hus er de en drøm av en familiehund, fantastisk godt lynne, glad i katter og barn. Noe sta og egenrådig og krever en viss dressur og å vite hvem som er sjefen. Å få inn en basset som slippes ut døra for å tisse kan være en tålmodighetsprøve. "Ja da, jeg kommer, skal bare snuse litt her først..." Forøvrig virker rasen på meg å være nervesterk som fy, og lar seg ikke affisere av at en trailer dundrer forbi eller annen støy.

 

Ute på gata i bånd er de tillitsfulle og nysgjerrige på folk og liv og røre, og drar damer til far som bare pokker om det skulle være av interesse!

 

Håper andre kan føye til ting som belyser rasen som sagt, kan ikke skjønne annet enn at dette er verdens beste bikkjer! :wink:

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Tenkte jeg skulle redigere inn litt info og regler her om utstillinger, drevprøver og championat, slik at vi har det på side 1 i denne tråden. Det finnes alle mulige og umulige forkortelser i Store Bokstaver som man til stadighet får spørsmål om. :) Det blir de grove detaljene - reglene i sin helhet er tykkere lefser som kan lastes ned på nettet. Hvis det har sneket seg inn feil noen sted - send meg en PM! :D

Starter først med:

 

UTSTILLING

 

Renrasede hunder kan stille på utstilling og få kvaliteten bedømt og vurdert opp mot andre hunder i samme rase som deltar i samme utstilling.

 

Hannhunder og tisper bedømmes hver for seg og hundene er delt inn i forskjellige klasser,

etter alder eller tidligere resultater, og bedømmelsen foregår etter denne rekkefølgen:

Juniorklasse (JK) - er for hunder fra 9 mnd. til dagen før fylte 18 mnd.

Unghundklasse (UK) - for hunder fra 15 mnd. til dagen før fylte 24 mnd.

Åpen klasse (AK) - for hunder fra 15 mnd. og oppover.

Brukshundklasse (BK) - for hunder fra 15 mnd. og oppover, som har brukspremiering, feks fra jaktprøve.

Championklasse (CHK) – for NUCH, andre nasjonale og internasjonale championer kan også delta her.

Veteranklasse (VETK) - for hunder fra 7 år og oppover.

 

Som man ser så er det mulig å velge i mange klasser for en hund som er 15 måneder! Dette blir en skjønnsmessig vurdering for hver enkelt, men en hund i Junior- eller Unghundklasse vil vanligvis dømmes med litt mildere øyne på oppførselen i ringen, enn om den stiller i AK eller BK.

 

 

Premiegrader og sløyfefarger:

Første runde i ringen skal hunden bedømmes i Kvalitet, dvs den konkurrerer ikke med andre, den bedømmes eksteriørmessig i forhold til rasestandard. Premiegradene i kvalitet etterfølges gjerne av forkortelsen KVAL (feks 1.KVAL).

 

1.premie i kvalitetsklasse (rød):

Typisk, i alt vesentlig riktig bygget hund, hvis fortrinn er så påtagelige og hvis feil er så uvesentlige, at den kan sies å være en meget god representant for sin rase.

 

2.premie i kvalitetsklasse (blå):

Hund av god type og bygning, hvis eksteriørfeil ikke er mer fremtredende enn at den kan sies å være en god representant for sin rase.

 

3.premie i kvalitetsklasse (gul):

Hund av godtagbar type, hvis eksteriørfeil ikke er av en slik art at den kan sies å være en dårlig representant for sin rase.

 

0.premie (grå):

Kan tildeles hunder som har diskvalifiserende anatomiske, typologiske eller psykiske feil (herunder aggressive hunder og hunder som biter). Hannhund som ikke har normale testikler på normal plass, skal tildeles 0.premie, selv om det fremlegges veterinærattest på at testiklene er fjernet grunnet sykdom.

Hunder som 3 ganger for forskjellige dommere får 0.premie pga. testikkelmangel eller gemytt gis utstillingsforbud.

 

K.I.P. (kan ikke premieres) (brun):

Betegner at dommeren ikke kan avgjøre hvilken premiegrad hunden fortjener. Betegnelsen kan bare brukes om hund som, i bedømmelsesøyeblikket, er i en slik tilstand at dommeren ikke kan danne seg en sikker oppfatning av dens kvalitet.

 

Hederspremie (HP) (fiolett):

Tildeles særdeles gode juniorer, unghunder og veteraner.

 

 

Cert og Ck

 

Certifikat/CK (Championkvalitet) (Nasjonalfarget/Rosa):

Innstilling til nasjonalt championat. Helt igjennom typisk, og i alt vesentlig riktig bygget hund, med så tydelig fortrinn og så uvesentlige feil at den kan stilles opp som et mål for oppdretterens arbeid. CK har samme definisjon som Certifikat og virker automatisk som Reserve-Certifikat.

 

 

Cacib og res.Cacib

 

CACIB/Reserve CACIB (hvit/orange):

Innstilling til internasjonalt championat, kan bare utdeles på internasjonale utstillinger og bare til virkelig fremragende hunder (som oppfyller gjeldende krav til aldersbestemmelser og har registrerte aner i minst 3 ledd).

I realiteten er CACIB ensbetydende med dommerens uttalelse om at hunden er verdig til championat i hvilket som helst land - så langt dommeren kan uttale seg om dette.

 

 

Konkurranseklasse (KONK)

Her først begynner hundene å konkurrere mot hverandre.

 

Først skal alle hannhunder inn i ringen, og dommeren starter med juniorene.

Disse kvalitetsbedømmes som nevnt over, og alle som får 1.KVAL skal inn i ringen igjen til konkurranseklassen (KONK).

Hundene får en sløyfe i farge etter premiegraden. Her plasserer dommeren hundene i rekkefølge

(1.KONK-2.KONK-3.KONK og 4.KONK) og dommeren kan tildele særlig gode juniorer Hederspremie (HP) eller CK til hund av championkvalitet. CK-hundene skal konkurrere videre i beste hannhund-/tispeklasse (BHK/BTK).

 

Så er det unghundklasse (UK), etter samme prinsipp som juniorklassen.

Unghunder som tildeles CK skal konkurrere videre i beste hannhund-/tispeklasse (BHK/BTK).

 

Åpen Klasse-hundene bedømmes etter samme prinsipp som de tidligere klassene.

Åpen Klasse-hunder som tildeles CK skal konkurrere videre i beste hannhund-/tispeklasse (BHK/BTK).

 

Brukshundklasse-hundene bedømmes etter samme prinsipp som de tidligere klassene.

Brukshundklasse-hunder som tildeles CK skal konkurrere videre i beste hannhund-/tispeklasse (BHK/BTK).

 

Deretter skal championhundene inn i ringen, og de som tildeles CK skal konkurrere videre i beste hannhund-/tispeklasse (BHK/BTK). Championer tildeles ikke flere cert siden de allerede er fullcertet, de får CK istedet.

 

Veteranene plasseres etter samme prinsipp og kan få HP eller CK.

CK-veteraner skal konkurrere videre i beste hannhund-/tispeklasse (BHK/BTK).

 

Så er det beste hannhundklasse (BHK). Klassen er åpen for alle rasens hannhunder som har fått CK.

Disse plasseres (1.BHK-2.BHK-3.BHK og 4.BHK). Certifikatet tildeles beste hund fra klassene JK, UK, AK, BK og VK, altså den beste hannhunden totalt sett i disse klassene (og altså unntatt championklassen - en hund derfra kan fortsatt bli Best i Rasen).

På internasjonale utstillinger konkurreres det også om CACIB og reserve CACIB i denne klassen. CACIB tildeles best plasserte hund fra klassene UK, AK, BK og CHK., altså beste hannhund totalt sett fra disse klassene. Res CACIB tildeles nest best plasserte hund fra de samme klasser.

Beste hannhund (1.BHK) skal konkurrere videre mot beste tispe.

 

Tispene blir bedømt og plassert på samme måte som hannene og tilslutt er beste tispe kåret (1.BTK).

Hun skal konkurrere mot beste hannhund om å bli best i rasen (BIR) eller best i motsatt kjønn (BIM).

 

BIR, Best i Rasen, går videre til Gruppefinale og skal konkurrere om BIG, Best i Gruppen. Gruppen inkluderer flere raser med noenlunde samme bruksområde.

Bassetrasene er i Gruppe 6/4, som i tillegg til andre kortbeinte, drivende raser også inkluderer alle typer støvere, samt Dalmatiner og Rhodesian Ridgeback, for å nevne noen. I Gruppefinale kan du med andre ord møte hard konkurranse!

 

Hundene får tellende plasseringer fra 1 til og med 4 i Gruppa, benevnt som BIG, 2BIG, 3BIG, 4BIG. Øvrige hunder blir uplassert i gruppa. 1BIG skal konkurrere med de andre Gruppevinnerne om BIS, Best in Show, som altså er den beste hunden på utstillingen. Da snakker man om å bli best av hundrevis eller tusenvis av andre hunder, avhengig av hvor stor utstilling det er.

 

Etter en lang dag i ringen kan altså kaoset av tall og bokstaver se sånn ut for utstillingens beste hund:

1KVAL, 1KONK, CK, 1BHK, CERT, CACIB, BIR, BIG, BIS. Altså:

1.premie Kvalitet, 1.premie Konkurranseklasse, Championkvalitet, 1.premie Beste Hannhundklasse, Certifikat, internasjonalt certifikat, Best i Rasen, Best i Gruppa, Best in Show.

 

I tillegg til premiegradene og sløyfene, så lager også dommeren en kort, skriftlig kritikk av hunden, som begrunner premieringene i kvalitetsbedømmingen.

- - - - - - - - -

 

 

Hvorfor utstilling?

Utstilling av jakthunder er først og fremst ikke et "fesjå"! Utstilling er en bedømmelse av eksteriør og anatomi på hunden, ut i fra hvilket bruk hunden/rasen er tiltenkt.

 

Dette blir med andre ord et viktig verktøy i avlen (ved siden av jakt- og bruksprøver), siden en bedømmelse av eksteriøret sier noe om hvor egnet den enkelte hund er til å utføre de arbeidsoppgavene de er tiltenkt, feks som drivende hund på jakt, uten å risikere slitasjeskader og tidlig pensjonisttilværelse.

 

En hund som er riktig bygget og proporsjonert, har bra labber, muskulatur, vinkler i bena osv, har best forutsetninger for å klare de arbeidsoppgavene de er tiltenkt. Her er utstillinger et meget viktig verktøy som gir en profesjonell og uhildet vurdering av hundens egnethet til dette.

 

Hva bør du og bikkja kunne?

Et minimum av trening og kunnskap bør både "handler" og bikkje ha, før man stiller i en utstillingsring. Både for å oppnå best mulig premiering, og av respekt for dommeren.

 

1. Bikkja må kunne trave lett og ledig ved din venstre fot, uten stopp, hopp, sprett og spring.

2. Bikkja må kunne la seg stille opp og stå stille, i den posituren som rasen skal stilles i, og som fremhever kvaliteter.

 

petit-effi_2.jpg

Bildet er tilfeldig plukket fra Norsk Bassetklubbs Championpresentasjon, og viser Ismans Effi oppstilt. Eier: Merete Sterk-Hansen.

 

Dette fordrer endel trening på forhånd, samt sosialisering av hunden med andre hunder og folk. Ofte arrangerer de lokale hundeklubbene "Ringtrening" nettopp som et tilbud til de som ønsker å stille Den Håpefulle på utstilling. Dette er meget verdifull trening alle bør benytte seg av hvis mulig.

 

Til utstillinger brukes gjerne et tynt utstillingskobbel som lar deg få bedre kontakt med bikkja, samt at bikkja fort skjønner at dette kobbelet betyr "jobb" på tillært måte.

 

Jeg synes det er fantastisk flott å se på "handlere" som virkelig kan dette med å stille hund, det er en nytelse av et samspill å se på! :D

 

 

DREVPRØVER

 

Så var det dette med jaktprøver da, eller Drevprøver, som det heter i forbindelse med drivende hunder. Drevprøver arrangeres for å teste hundens kvaliteter som jakthund, som et viktig instrument i forhold til avlsarbeidet. Her tar jeg det grunnleggende:

 

Hund kan ikke starte på drevprøve før fylte 9 måneder.

 

Det foretas en kvalitetsbedømmelse med drevcert., 1., 2., 3. og 0. premie. Hunden bedømmes av 1 dommer som innstiller til premiering. Premieringen fastsettes av dommerkollegiet, som består av samtlige dommere, hvorav en er fullmektig.

 

Prøvetiden er minimum 3 timer, maximum 4 timer, for bassetrasene. Den siste timen bruker dommeren gjerne til å studere egenskaper ved hunden litt nærmere, eller hunden kan ha tatt ut losdyr sent og bruker av den siste timen for å få full lostid.

 

For å tildele hunden premie, må dommeren eller hans medhjelpere ha sett drevdyret eller konstatert dette ved hjelp av betryggende sporing. Graverende feil (G) innebærer at prøven umiddelbart skal avsluttes, og hunden får tildelt 0. premie. Nedsatt premiegrad (N) innebærer at hunden ikke får tildelt 1. premie.

 

 

Drevtider for bassetrasene:

1. premie rådyr, rev, hjort: 60 minutter (alt. 2x45 min) Gjelder også drevcert

2. premie rådyr, rev, hjort: 45 minutter

3. premie rådyr, rev, hjort: 30 minutter

 

1. premie hare, kanin: 45 minutter (alt. sammenlagt 60 min) Gjelder også drevcert

2. premie hare, kanin: 30 minutter

3. premie hare, kanin: 20 minutter

 

Kravet til drevtidene er normgivende. Kollegiet kan beslutte å tildele hunden høyere eller lavere premie enn drevtiden tilsier.

 

 

10 Moment skal bedømmes, og tilsammen gi Egenskapspoengene (EP):

1. Søket

2. Arbeid på fot

3. Drevsikkerhet

4. Drevmåte/-fart

5. Arbeid på tap

6. Mål/hørbarhet

7. Losføring/Nyansering

8. Samarbeid

9. Lydighet

10. Jaktlyst

 

 

Egenskapspoeng gis som følger, for hvert moment:

6 poeng = Utmerket.

5 poeng = Meget godt.

4 poeng = Godt.

3 poeng = Godtagbart.

2 poeng = Dårlig (N).

1 poeng = Graverende (G).

 

 

Poeng for premiegradene: Hund som fyller kravene tildeles:

1. premie m/drevcert. med minimum 52 poeng og ingen (N). Tilsvarer utmerket godt helhetsinntrykk.

1. premie med minimum 42 poeng og ingen (N). Tilsvarer meget godt helhetsinntrykk

2. premie med minimum 36 poeng. Tilsvarer godt helhetsinntrykk

3. premie med minimum 30 poeng. Tilsvarer godtagbart helhetsinntrykk

0. premie når hunden ikke har fylt foranstående krav. Hund som ikke fyller, eller får vist at den ikke fyller kravene, kan ikke premieres og skal tildeles 0. premie. Årsaken skal angis i kritikken.

- - - - - - - - - -

 

Piece of cake?

Noen reagerer på både kort prøvetid (max 4 timer) og kort lostid for å oppnå premieringer på bassetrasene. Det er helst dreverfolket som reagerer, pussig nok! :lol: Forklaringen er at bassetrasene ikke er noen drever rett og slett - og har aldri ment å være det.

 

Basseter fyller en nisje i det forholdsvis brede utvalget av støtende hunder, kortbeinte drivende hunder og støvere vi har i dag. Basseter skal være drivende hunder med middels lange drev på ca 45 - 60 minutter. De fleste basseter har ingen problemer med å jage lenger enn 60 minutter, men man vil ikke stimulere til det og setter drevprøvereglene deretter. Enkelt og greit.

 

Dommerne har desto mer kritiske øyne på det som skjer i løpet av drevprøven, og det er for eksempel slett ikke gitt at ei bikkje som vanligvis jager både én og to timer vil oppnå tilstrekkelig Egenskapspoeng for å stille kravet til 1.premie. Det behøver slett ikke å bli plankekjøring når du kommer til den dagen at dommerens kritiske øyne og hørsel skal bedømme bikkja di - i motsetning til din egen "synsing" om den håpefulle! :wink:

 

 

 

CHAMPIONAT

 

Her er et sammendrag av kravene for å oppnå titlene NUCH og NJCH, med hovedvekt på bassetrasene, en fortsettelse fra forrige innlegg:

 

NORSK UTSTILLINGSCHAMPION (NUCH)

 

Generelle krav:

a) Tre ganger certifikat på utstilling i Norge under tre forskjellige dommere. Minst ett av certifikatene må være vunnet på utstilling arrangert av NKK eller på utstilling hvor raseklubb er gitt anledning til å utdele certifikat tellende til championat på linje med certifikat vunnet på NKK-utstilling (det såkalte Storcertet, de to andre kalles gjerne småcert).

 

b) Hund som allerede har nasjonalt utstillingschampionat i en annen nordisk kennelklubb, trenger et certifikat vunnet på utstilling arrangert av NKK eller på utstilling hvor raseklubb er gitt anledning til å utdele certifikat tellende til championat på linje med certifikat vunnet på NKK-utstilling. Certifikatene må være vunnet for minst tre forskjellige dommere totalt. Minst et av certifikatene må vinnes etter at hunden har fylt 24 måneder.

Med andre ord, en Svensk Utstillingschampion SUCH*, trenger kun ett "Storcert" i Norge for også å bli Norsk Utstillingschampion. Hunden tituleres da S N UCH.

 

Tilleggskrav:

Bassetrasene (unntatt basset hound): Minst en 2. premie på drevprøve for bassets.

 

 

NORSK JAKTCHAMPION (NJ(D)CH):

(D står for Drev, og brukes ofte om drivende hunder som basset, da man helst snakker om Drevprøver - ikke Jaktprøver)

 

Basset-rasene:

Tre ganger 1. premie på drevprøve for bassets under tre forskjellige dommere. I tillegg kreves to ganger 2. premie på utstilling etter fylte 24 måneder under forskjellige dommere oppnådd i et av de nordiske land.

- - - - - - - - - -

 

NUCH og NJCH henger sammen

Når det kommer til championater, så er det altså en klar sammenheng mellom utstilling og jaktprøver. Hunden må, enn så lenge, ha vist til noe på utstilling for å bli jaktchampion, og motsatt.

 

Dette er i mine øyne et meget verdifullt krav man må hegne om! Hvis ikke så risikerer man, som hos feks terrierrasene, at det utskiller seg to leire; utstillingshunder og jakthunder, som dessverre kan bli betydelig forskjellige i utseende, pels og størrelse.

 

Heldigvis er vi forskånet for dette hos bassetrasene, ennå!

 

- - - - - - - -

* I Sverige har de fra årsskiftet 2010 gått over til å titulere svenske championer SE UCH, ikke bare SUCH som før. Tilsvarende vil det antakelig bli NO UCH i Norge også etterhvert, vil jeg tro.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Flott presentasjon Ranger, virkelig en fin hund... ... måtte bare sjekke at ikke Elvis ser hva jeg skriver (ovnsrøret mitt)

Har aldri jakta med denne typen før, bare prøvd drever og dachs på rådyr, så det kan tenkes det blir invitasjon til bedehuset en vakker dag. Bruker ha noen kompiser fra Mosjøen hit på høsten for litt jaktlig sammvær! (regner med du fikk med deg tråden) Ikke så langt fra Mo og dit...

Link to comment
Share on other sites

Takker og bukker Egil! Både for evt kommende invitasjon og rosende omtale. Forstår da VELDIG godt at du ikke vil gjøre bisken sjalu! :mrgreen:

 

Kunne veldig gjerne tenkt meg å oppleve dachslos på nært hold igjen, se og høre forskjeller nå som jeg har basset. Ares runger jo godt med bra grovt mål, og dachser flest er vel lysere i målet. Hva som høres best/lengst er jeg mer usikker på. Men det kan vi jo finne ut av?

 

Bedehuset høres bra ut, er vel kanskje tilogmed bevilling der i lukka lag? :lol: Sist jeg jakta med Ares lå jeg i et festhus, så jeg er vant med storkjøkken og "detta ser da levelig ut"- interiør. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Fin gutt ja, men så er han jo bror til Laila og da, så du er inhabil i din vurdering! :mrgreen:

Flott om du supplerer litt med støff om dine bikkjer, dette er ikke meningen å være en solotråd om Ares, men alle petiter i dette samfunnet. Må da være noen blant 4000 medlemmer?

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Det var et godt initiativ. En av de bedre trådene på lenge! :D Har Bøjentanes Iak i hus. Han er to år og fire månder gammel.Han kommer herfra:

http://www.kennelbojentans.net/

 

Har åtte rådyr på samvittigheten.

Godkjent Ettersøkshund og 2 stk. første premie på drevprøver!

På utstilling har han følgende meritter: 2 x cert, en BIM, en BIR og en BIS 2. (Siste i Hokksund).

Link to comment
Share on other sites

Hei alle Petit eiere :D

Hyggelig å se at det startes en tråd for denne rasen.

 

Selv har jeg er petit, som har blitt sofa bikkje. Så lovende ut som valp, men nå tror jeg all jaktlyst har blitt borte. Den er flikt til å finne opp dyrene, bra søk, men jager den bare 200-300 meter. (rådyr) Noen som kan ha en god forklaring på dette?

 

Når det kommer til hare, er han helt idiot, kan ratt jage bra i 1,5 t. Men nå er det ikke hare jeg skulle jakte, så dette irriterer meg en del!!

 

Som dere kanskje ser av profil bildet, har jeg byttet til en bedre Rase, (etter men mening da :D )

 

men artig å se at det er andre som får til sine Petiter :D

Link to comment
Share on other sites

Når det kommer til hare, er han helt idiot, kan ratt jage bra i 1,5 t. Men nå er det ikke hare jeg skulle jakte, så dette irriterer meg en del!!

 

Med tanke på att Petiten är en utpräglad hare och kanin-hund i hemlandet Frankrike, så är det väl inte speciellt märkligt att vissa individer är helt präglade på hare även här i hemma? (Sådana Petiter finns det även i Sverige!) Jag har aldrig sett ett franskt jaktprov på rådjur där en Petit har deltagit. Men när det gäller prov på hare och kanin, så finns det gott om duktiga Petiter.

Link to comment
Share on other sites

Hm merkelig, den har vell ikke jaga elg? Hadde ei tispe her tillåns ett år som var treg å få igang, men den kom sakte men sikkert, den jaga også bra på hare men var sein på rådyr, jager brukbart nå ifølge eier.

 

Så vitt jeg vet, har den aldri jaget elg!

Link to comment
Share on other sites

Tenkte jeg skulle skrive noen ord om bikkjene mine, har to Petit tisper 5 år og 1,5 år.

Ronja den eldste er etter Stenhyttans Ida og DP Madmax.

Ronjavinter-1.jpg

Ronja kjøpte jeg for en slikk og ingenting av Lars Chr Larsen i Tønsberg, var ei bikkje han skulle ha selv men som desverre er underbitt og lite interesant som avlstispe.

Men du og du for ei jaktbikkje, er felt 50 rådyr for henne og 5 rever (begynte i fjorvinter)

Lostider på 2-3 timer og en fryd i hus og hjem.

IMG_1395.jpg

Magnus er mer enn gjerne med hvis Ronja skal ut :D

 

Min nye stjerne er CowboyLaila, etter Rotveltans Tufsen og Lejonlands Xenia

hst0700015-1.jpg

Ei beskjeden lita frøken som er stor der ho skal være stor, i skogen.

Fikk skutt 5 rådyr for henne i høst alle etter kjempefine loser, jager nå godt over timen og ser meget lovende ut, har også hatt 5 revloser på henne den lengste på 40 min.Bilde038.jpg

Link to comment
Share on other sites

Svar til jeger88 : hvor gammel er bikkja di ?

Jeg tror avl har endel å si, men hva en preger den på er veldig viktig. D går an å Bruke den som bandhund, da har en heller kontroll på hva den jager. Min første petit skjøt jeg en hare for da den var ca 1 - 1.5. år. Men jeg brukte den bare på storvilt etterpå, som band/løs hund, og den var jaktgal etter storvilt, selv om den på en jaktprøve losa på lemen....hehe....Men etterpå tok den 1 pr. rådyr... Er på utkikk etter ei petit tispe....

Link to comment
Share on other sites

Hei Har en Tispe : Hvalbakkas TW IRI, Og Leo fra Svingens Kennel. Og fra dette paret fikk jeg et kull i nov 99. 6 hvalper. Og fra dette kullet har jeg Minsten, bilder kommer ... Leo tok jeg aug i fjor. 13 år. Iri blir 14 på Mars, og ser og hører dårlig, så... :( Og jaktlysten på disse 3 petitene er helt vidunderlig, vel og merke hvis du har langhelg fri.. :wink: ... Og Minsten er upåklagelig jaktidiot....Så jeg er på utkikk etter en petit- tispe for å videreføre de jaktgenene....Så jeg har vært heldig, for noen plages med for korte jag....Så d hadde vært spennende å sett hva som skjedde hvis en paret Minst med en tispe som "plages" av korte jag...? hva tror dere ?

Link to comment
Share on other sites

Svar til jeger88 : hvor gammel er bikkja di ?

Jeg tror avl har endel å si, men hva en preger den på er veldig viktig. D går an å Bruke den som bandhund, da har en heller kontroll på hva den jager. Min første petit skjøt jeg en hare for da den var ca 1 - 1.5. år. Men jeg brukte den bare på storvilt etterpå, som band/løs hund, og den var jaktgal etter storvilt, selv om den på en jaktprøve losa på lemen....hehe....Men etterpå tok den 1 pr. rådyr... Er på utkikk etter ei petit tispe....

 

Bikkja blir 4 år nå til våren. Har ufattelig mange timer i skogen med han, men fortsatt bare hare som e tingen for han. I høst har jeg ikke gidet å brukt han, da jeg har en 1,5 år gammel Artesien som begynner å bli knall god.

 

å Bruke han som bånd hund er jo et alternativ, men det gidd je ret og slett ikke!! Når je jakter rådyr skal det være los:):)

Link to comment
Share on other sites

Og Minsten er upåklagelig jaktidiot....Så jeg er på utkikk etter en petit- tispe for å videreføre de jaktgenene....Så jeg har vært heldig, for noen plages med for korte jag....Så d hadde vært spennende å sett hva som skjedde hvis en paret Minst med en tispe som "plages" av korte jag...? hva tror dere ?

 

tror ikke dette er måten å gjøre det på. om man parer en lang jager med en kort jager, tror jeg ikke man automatisk får en "mellom" jager. Det jeg tror avgjør mye er hvordan man hånterer bikkja. Hvis man girer opp bikkja på fall, og lar dem rive å slite lenge før man tar bort bikkja, tror jeg sjansen for å få en jakt idiot er stor!

 

Dette er min mening da, noen som er enige/uenige?

Link to comment
Share on other sites

Tja.. petiten kan rampe og jage lenge den sikkert, selv om de da normalt sett kommer inn etter en time eller to. Det verste man kan gjøre er vel å "belønne" bikkja med et fall etter en 3-4 timers los eller mer. Bedre da å kjøre litt innkalling og kobling etter passe tid uten fall.

Link to comment
Share on other sites

Den jager 3-5 timer....Men av d kullet jeg hadde, så er d ei tispe som jager 5-10 min, og en hanne jager 1-1,5 timer, så jeg tror preginga har endel å si....Men Leo hadde jeg på 2 jaktprøver, det ble en 1 pr.rå. lostid 2,5 time, og andre gangen "fikk" han 1 pr.rå, men kravet er at hunden skal komme tilbake innen 4 timer ?, og han ble borte et døgn...hehe...Så den ble ikke godkjent....

Link to comment
Share on other sites

Tror nok preginga har mye å si ja, en basset skal ikke jage så lenge, med mindre du har gjort det bevisst og vil ha det sånn. Ville satset på innkalling konsekvent etter feks maks to timer los, men her snakker vi jo om en 9 år gammel hannhund som sikkert vet hva han vil og!

Link to comment
Share on other sites

Sier som Jibrag jeg, innjaging,innjaging og atter innjaging og han har rett, det skal dere aldri tvile på.

Noen vil jo ha bikkjer som jager hele dager mens andre synes loser på to timer er nok, jeg kjøpte Basset fordi jeg ikke synes noe om å vente på bikkja til det er mørkt,at det finnes langjagere av Basseten også er jo helt normalt spør du meg men preginga har nok alt å si i så henseende.

Link to comment
Share on other sites

Jeg får vel melde meg inn i klubben. Har en petit på rundt 3.5 år.

Fresteåsens frida.

Mor stenshyttans Ida. Far: (uvist, siden stamtavlen er litt på avveie)

Så langt 2 stk. 1.pr på blodspor og godkjent ettersøkshund. Håper på å få i land et viltspor championat i løpet av våren.

Hun jager fra 30-75 min litt avhengig av hvordan det turer. Det har blitt skutt 4 rådyr for henne så langt. Jeg jakter mye alene og valgte derfor en basset for å ha en hund som ikke henger på over alle blåner.

 

HPIM1067.jpg

Link to comment
Share on other sites

Den bikkja hadde et ansikt som kan smelte Cruella DeVil i filmen 101 Dalmatinere, nydelig bikkje! Var inne på tanken om å gjøre ettersøkshund av min og, har ikke kommet så langt, og nå er det kanskje for sent siden han har fått snusen på rådyr- og harefot forlengst. Kan jo prøve litt for moro skyld da.

Link to comment
Share on other sites

Ja da må vel jeg og melde meg på laget.

Jeg har en Dunker NUCH NJCH Isak på 5 år og en Petit Thyra på ca 1.5 år.

 

Thyra er etter Lejonlands Xenia og Rotveltens Tufsen på dageligtale: Exi og Cowboy.

Hun er køllsøster av Ares og Laila.

 

Thyra er en veldig snill hund som er glad i alle. Det skaper av og til problemer når hun får dødtap og er fornøyd bare hun kommer til noen mennesker. Men det går som regel bra hvis hun vet hvor hun er. Da uler hun når hun er ferdig og er flink å komme inn...

 

Thyra har vært på ei utstilling i Hattfjelldal 07 og det ble 1 premie.

Jeg har ikke hatt tid til å lære henne ettersøk men hun er trent litt og har gått ettersøk på et rådyr i høst med brukbart resultat....

 

 

 

Det er felt to rådyr for Thyra i los i høst og en hare .

Hun har vist litt varierende søk men når hun finner ut at nå er det jakt , er det ikke noe å utsette på søket. Hun loser takfast på rådyr med noen støt på foten før uttak , losene varierer i lengde men ingen har vært over 1.5 timer.

På hare har hun et voldsomt uttak med kraftig beskrik og et varierende godt hørbart mål. Veldig bra hvis jeg får skryte litt. Hun har hatt loser på hare opptill 1,5 time med tap hun retter opp.PÅ fall er hun bare sånn passe interessert i dyret.

 

Trykk på bildene slik at de blir større

 

325868.jpeg

 

325903.jpeg

 

325910.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Endelig skal jeg ut og trimme basset igjen, i morra. Vær- og føreforhold har vært umulige etter jul. Regn og storm, etterfulgt av 50 cm snøfall, sprettkulde, så regn og storm igjen og ny sprettkulde. Nå har det blitt mildere, og det snødde en cm eller to i går kveld! Rapport fra terrenget sier steinhard skaresnø som bærer både folk og bikkjer, med litt sporsnø oppå!

 

Blir å trene bikkja på hare siden det er lite rådyr her. Vet det er mange synspunkter på det å trene basset/rådyrhund på hare, jeg ser det bare som en fordel bare det ikke felles for mye hare for basseten. Blir mer spornøye og får ned drevfarta, som er ypperlig når bikkja skal brukes på rådyr.

 

- Sikker på at det er flere petiter her inne! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Synes du Ares jager for fort? Har hatt gleden av å studere Laila flere ganger og sett det at der rådyra drar på drar bikkja på, stort sett over myrer og åpne flater,hu jager ikke nå mye fortere enn Ronja og ho har hatt ett tresifra antall loser.

Har en formening om at drevfarta er avpassa forholda og erfaringa til bikkja, opplever akkurat det samme med fuglbikkjene mine, de lærer etterhvert :D

Link to comment
Share on other sites

Tja, vet ikke helt, han hadde parkert Exi totalt i fart iallfall! Men hun er jo både tyngre, lavere og langt mer erfaren. Vet drevfarta vil gå ned med erfaring og.

 

Ares er jo 38 cm høy og lett i kroppen, dine bikkjer er minst en etasje kortere i beina! :wink: Og så er han hannhund. Har observert at drevfarta varierer med terreng ja, på åpne flater går det fortere, særlig hvis han ser dyra. Har sett rådyr ture to runder for han rundt et åpent myrområde, diameter på runden 6-800 meter, kanskje en kilometer. Brukte vel en halvtime pr runde kanskje. De minste turene jeg har sett er kanskje 3-400 m i diameter, og så kan han jo hatt trangere runder i tettere terreng der det er vanskelig å observere.

 

Lavere fart = trangere runder og mindre sjans for at rådyret lager en rett strek på kartet, er min teori. Og hare lukter lite og tvinger bikkja til å bli mer spornøye = lavere drevfart.

Link to comment
Share on other sites

Har sett eksempler på urutinert bikkje med for høy fart på sporsnø. Mens rådyrsporet går i rett linje så kan bikkjesporet krysse dette i sikk-sakk, kanskje opptil 5 meter på hver side. Med skrens i svingene! :lol:

 

Med så høy hastighet så øker sjansen for tap når det går på dette viset. Da er det kjekt om bikkja blir mer spornøye og får ned farta litt. :wink:

 

PS han gjør ikke sånt konsekvent, noe riktig må han jo gjøre når han henger på i halvannen time.

Link to comment
Share on other sites

Joda ser pointet ditt, men 30 min på en runde på en km er ikke fort i mine ører, jakta med en Drever i fjor den jaga fort, snakker det dobbelte av Ronja og Exi det er fort.

Så har jeg en annen mening om den rette streken du snakker om, å det er postene, får dyra lukta av posta drar det rett ut.

Har jakta endel alene med Laila under innjaging, det turer mye bedre enn med fem ballhester som ikke tenker seg om før de går på post, dette er mine erfaringer og teorier.

Link to comment
Share on other sites

Jo, du har helt sikkert rett i det. Ares har aldri blitt brukt i testosteronfylte jaktlag med kløe i rævva og mannlukt deretter, bare med en eller to mann. Men rådyra kan jo ha fått ferten av noe de ikke liker for det! :lol:

 

Jeg har kanskje litt for lite sammenligningsgrunnlag, så kanskje vi skulle koke ihop ei helg med petitene i området og erfare litt av hverandres bikkjer? Hadde vært artig! :D

Link to comment
Share on other sites

Har sett eksempler på urutinert bikkje med for høy fart på sporsnø. Mens rådyrsporet går i rett linje så kan bikkjesporet krysse dette i sikk-sakk, kanskje opptil 5 meter på hver side. Med skrens i svingene! :lol:

 

At bikja ikke går og loser i sporet betyr ikke at den ikke er spornøye. Vitringen trenger ikke å være best nede i sporet. Noen ganger kan den være best 5 meter til venstre, Neste gang 3 meter til høyre. Det er avhengig av mange faktorer. Bakke temp i forhold til luft, vind, etc ,etc. Bikja vil alltid ligge der vitringen er best. At bikja krysser sporet fram og tilbake ville jeg heller tatt som et tegn på at bikja er spornøye. Og ligger ute og sikrer at den ikke mister deler av "luktbilde".

 

Min erfaring er at rådyra turer best hvis de ikke er støkket. Synes det ikke er noe ulempe med litt fart. Hadde dachs før basseten. Sykt spornøye og kortebein= utrolig lav drevhastiget. Men det gir rådyra tid til og alltid gå i tettene og skjule seg. Og gir dårlig med skuddsjanser. Synes det er greit at bikja til tider presser dyra litt så de må eksponere seg litt. Allt med måte selvfølgelig. :D

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke noe i veien med losen fordi om bikkja går i sikk-sakk! Den loser av full hals den. Og ute på et jorde, der jeg observerte dette med bikkja mi, så trekker vinddraget én vei. Følger den da vitringa så er det ingen grunn til at den skal krysse sporet mot vinden? Men det kan godt hende du har rett, at den liksom vil holde sporet likevel, jeg har mye å lære om dette. :wink:

 

Helt enig i at rådyra turer best hvis de ikke er støkket, og interessant observasjon du har på dachs vs basset-fart. Skal prøve å følge nøye med på hvordan han jager, er jo et helt forskningsområde dette! :D

Link to comment
Share on other sites

Melder meg også på tråden.

 

Har en PBGV på 7mnd. Gold Queens Unika Caspian, Casper.

Far: Gold-Queens MacKenzie

http://www.goldqueens.net/KENZIE.html

Mor: Gold-Queens LadyLa Chasse

http://www.goldqueens.net/LaChasseolga.htm

 

327425.jpeg

Første dag hjemme

327433.jpeg

Casper bråker med Olga (morsan) og Tilly

Klikk på bildene for større.

 

Casper har hatt et par korte rådyr loser, 3dje gangen, når han var 5 1/2 mnd, var vi litt "uheldige" å gikk rett på en bukk. Det resulterte i en 75 minutter lang los. Jeg er VELDIG klar over at dette ikke er helt optimalt, men han var helt ustoppelig. Etter dette har vi tatt det helt med ro og trener kun spor. Med du verden for en jaktlyst hos en liten krabat.

 

Kennel Gold Queens i Sverige har forøvrig planlagt et kull med meget gode foreldre. Jeg kan anbefale Gold Queens på det varmeste, seriøs og meget dyktig oppdretter som følger opp alle valpekjøpere. http://www.goldqueens.net

Link to comment
Share on other sites

Søsknene Ares og Thyra var ute og trimma seg i dag i steinhard fallvind fra fjellene. Helt tåpelig egentlig, losen måtte være max 50 m unna for å høre noe, hadde det ikke vært for peileren så hadde jeg vel vært uvitende om at det var los og... Som forøvrig var hakkete og fæl. Kjempetørt i marka og steinhard skaresnø om en annen, dritforhold... Men kjekt for bikkja å prøve seg under slike forhold, spesielt når han tross alt fikk ut noe. Noterer bedre tapsarbeid enn losføring i dag! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Får vel melde meg på denne tråden jeg også :)

Har en PBGV som snart tipper 15 mnd.

Bøjentans Kamerat Otto

Far: Veni Des Ajoncs De L`aulne (Viggo)

Mor: Vilauddens Ygra

www.kennelbojentans.net

 

Som dere ser av alderen så har han bodd hos oss rett i overkant av et år nå. Legger ved noen bilder fra diverse turer vi har vært på:

 

De først turene vi var på jakt sammen var en tålmodighetsprøve for både hund og eier. Sjeldent jeg fikk bruk for peileren, men han skulle jo tilvennes med utstyret, så jeg satte det nå på han :)

TurmedOtto210808014.jpg

 

Etterhvert løsnet det mer og mer, å Astroen ble et nyttig hjelpemiddel for å følge med på hva han drev med, å hvor i heia han var på vei.

MobilbilderSeptember08070.jpg

 

Det ble skutt 3 rådyr for Otto første høsten. Kunne nok antageligvis blitt skutt en del flere, men jeg har vært mest så opptatt av å se fremgang hos bikja, å har prioritert trening av hund fremfor å fylle frysen med kjøtt :) .

Ottosittfrsterdyr251008016-1.jpg

 

Her er et par bilder fra Demningen i Roskreppfjorden i Sirdal

Sirdalsturjuli2008044.jpg

Sirdalsturjuli2008040.jpg

 

Her har han seg en pust i bakken etter å ha herjet leeenge med bestevenninda si Ronja :)

Modalslistrandajuli08112.jpg

 

Og her har han seg en hvil sammen med sin firbeinte samboer

Sirdalsturjuli2008005.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...