Jump to content

M98-WbyMKV

Members
  • Posts

    8
  • Joined

  • Last visited

M98-WbyMKV's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. Det duger til kalv, men til eldre okse/ku tror jeg det blir alt for lite/spinkelt. Men det er klart det er enklere å få med seg disse ut til elgfallet. Takk for tipset!
  2. I forbindelse med elgjakt er det tidvis strevsomt å frakte elg frem til sted der man kan hente dyret med kjøretøy/ATV/traktor. Jeg kom over en film fra Lapua der det helt i begynnelsen av filmen vises et elglag som har et slags brett som de har lagt elgen på. Det ser helt genialt ut. Link til filmen på You Tube er: https://www.youtube.com/watch?v=5VL3chSqG8E Spørsmålet er om man får kjøpt "elgbrettet", og hva erfaringene i tilfelle er. Vennlig hilsen Per Arne
  3. Det hadde vært hyggelig, men litt langt med 1 740 km gjennom Sverige . I Tromsø åpner riflebanen i mai.
  4. Har ikke lyst å skru på skinne i og med at den trolig ikke passer med hullene jeg har i låskasse, og at det blir trangt å lade (bruker topplading, har ikke avtagbart magasin). Men tenker å prøve andre patroner på ei mer egna skive. Evt. lade selv på sikt.
  5. Får se om jeg får lurt inn en hvit klistrelapp når banen åpner til våren. Kan kanskje gå bra tidlig i sesongen.
  6. Flott samling, 1,5 cm på fire skudd ser det ut som! Da har jeg noe å strekke meg etter! Litt av utfordringa er nok også å klare å holde på akkurat samme sted på en stor sort blink.
  7. Hvorfor du tenker pipeskift? Er det fordi du er plaget av for dårlig presisjon? Selv har jeg en Weatherby Mark V Syntetic i 30-06. Jeg gikk gjennom den slitsomme prosessen med å "brenne inn" løpet, der jeg skjøt 3 skudd, pusset, skjøt 3 skudd inntil jeg kom til 30 skudd. Jeg slet med å skyte gode samlinger fordi jeg opplevde rekylen som kraftig, og jeg slet med mirage etter 2-3 skudd. Jeg valgte å kappe løpet til 55 cm og satte på en Hausken JD151 lyddemper, og jeg kjøpte et miragebånd. Jeg er superfornøyd. Se bildet på typiske samlinger nå (tofot og Norma Jaktmatch 9,7 gram).
  8. Jeg har en ombygd M98 fra 1941 som jeg vurderer å bedde på nytt. Spørsmålet er: Er det mer å hente mht. presisjon på min gamle Mauser hvis jeg bedder stokken på nytt (jeg tenker i tilfelle å gjøre det selv)? Eller burde jeg heller gå rett på ny banerifle (Tikka T3x/Remington 700/Howa 1500/Sauer med varmint-løp, i .308Win eller 6.5x55 - jeg ser det fort blir 20.000 kr)? Rifla ble på slutten av 60-tallet satt sammen av en M98 låskasse fra 1941, nytt avtrekk, det ble satt på en Bredvold laminatstokk, og det ble satt på et nytt 70 cm løp merket FS (antar Frivillig Skyttervesen) i 7.62x51 (evt. .308 Win). Rifla ble beddet og det ble satt på dioptersikte. Rifla ble i starten brukt til feltskyting, deretter skiskyting (.22 LR ble vel tatt i bruk i 1976) og deretter pensjonert til elgjakt (hevearm, kikkertmontasje, Bühler-sikring). I år 2000, da jeg overtok rifla fra min far, fikk jeg kuttet løpet til 60 cm og ombygd stokken slik at den har en høyde som passer bedre for kikkertsikte. Løpet er tykt, ca. 19 mm i enden. På toppen har jeg per nå en billig Redfield Revolution 3-9x40 (jeg har også brukt en Leupold VXII 3-9x50, som nå står på Wby'en). Stokken er skrudd fast med 50 inch-pounds, og 20 inch-pounds på kikkertsiktet/montasje. Jeg har regnet ut at den trolig er skutt rundt 3.000-4.000 skudd. M98'en har stort sett alltid fungert godt (jeg har felt 15 elg med den), men rifla er nesten 5 kg og det er mye å bære på når man går med hund hele dagen i ulendt terreng. Jeg kjøpte derfor for 2 år siden en veldig billig (halv pris på XXL) Weatherby Mark V Synthetic i 30-06. Denne har jeg fått kappet til 55 cm, og jeg har en veldig lett og kort Hausken JD151 demper. Wby'en er god for skuldra, og har mer enn bra nok presisjon selv med #1 "barrel contour". Den samler 5 skudd på ca. 3 cm når jeg bruker tofot. Men det er ingen rifle å skyte mengde med på bane, siden løpet er så tynt. Tanken er at jeg primært skal bruke min gamle M98 på bane (og gjerne for jaktfelt), og at jeg har den med på elgpost hvis jeg føler nostalgien komme snikende. Rifla samler 5 skudd på rundt 3-4 cm med tofot med Norma Jaktmatch 9,7 gram, og rundt 6 cm (alltid ett skudd som går litt ut) med NATO 68-lott. Se bildet - her har jeg med tofot skutt 5 skudd på 100 meter, med Norma jaktmatch 9,7 gram (den går 4,5 cm under i forhold til NATO, som altså er i sentrum uten skruing). Det er flott om noen har innspill.
×
×
  • Create New...