Jump to content

kennord

Members
  • Posts

    3
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

kennord's Achievements

Newbie

Newbie (1/17)

  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. Seljordvarme.no kan bestille fra dansk traemel. De har iallefall 15 kg sekker.
  2. Det er ikke så veldig avansert. Det enkle er ofte det beste. En labyrintbrenner kan du se her eller her. Denne virker også interessant, men har ikke testet den. Finnes sikkert flere typer rundt omkring på diverse nettbuttikker. Et googlesøk er sikkert lurt, eventuelt se til naboland, . De.t som er viktig å tenke på er at du får nok tilførsel av luft til brenneren samt at du bruker "rett" spontype. (Meget fin, type mel). Man skal også tenke på størrelsen på røykekassen. Brenneren avgir ikke store mengder røyk. Mitt røykhus er 240 liter. Jeg bruker den største eller to av de minste samtidig. Husk å få skikkelig fyr. Jeg bruker en liten gass torchlampe til påtenning.
  3. Tenkte å dele noen erfaringer om røyking av kjøtt eller fisk, og da kaldrøyking spesielt. Som de fleste vet kan man dele røyking inn i flere temperatursoner. For min del er det kaldrøyking som har vært ønsket om å få til på en grei "lettvint" måte. Altså mellom 10 og 28-30 grader Jeg hadde ikke særlig lyst på eldhus med lange rør og ovn, og varme som stadig må passes for at det skal avgi god røyk. Som kjent har det noe å si for helsefaktoren at røyken er ulmerøyk av greie tresorter som ikke avgir store mengder skadelige stoffer. Det hele startet med at jeg bygde røykekasse av hobbyplank fra biltema. Joda, det går bare godt hvis man er nøye med å skru det skikkelig, samt bruke god og sterk material i ramma. Jeg "tok litt i" og brukte 2"x 2". kassen er 600mm x 400mm x 1200mm. kassen står på hjul ca 300mm over bakken. jeg har prøvd ut forskjellige metoder for å utvikle røyk. Elektrisk ulmer, smokai, og labyrintbrenner. Jeg har kommet frem til at den beste metoden er labyrintbrenneren. Jeg skal begrunne dette. Labyrintbrenneren brenner og avgir røyk i ti timer uten at du trenger tenke på å fylle på eller passe varmen. Det er samtidig den metoden som gir minst varmeøkning i skapet i forhold til ute-temperatur. Ca 7 graders økning. Det er imidlertid den som er mest "nøye" på tresponets kvalitet. Det må være veldig finkornet og tørt for at det skal fungere stabilt. Spesialsponet til abu-røyken tror jeg ville fungert utmerket. Jeg vil prøve dette ut en eller annen gang. Jeg har imidlertid bestillt bøkespon fra Danmark. Det blir vesentlig mer økonomisk. Smokaigeneratoren likte jeg ikke noe særlig fordi den avga enorme mengder med røyk. Dette krever veldig god utlufting av røyken, og det luktet røyk av hele nabolaget etterpå. Den egner seg nok for skap som er betydelig større enn mitt. Den elektriske elementrøykeren fungerer greit i forhold til røykmengde. Her må du imidlertid bytte røykekloss hver andre time. Samtidig steg temperaturen i skapet ca 12 grader over ute-temperatur. I tillegg vil man være avhengig av strøm både til smokai og den elektriske. Med labyrintbrenneren trenger man ikke tenke på det. Alternativet til denne metoden vil nok være Bradleys, Holmsmoker eller Borniak. Da snakker vi kanskje ikke om bare tre-fire røykinger på høsten, men det er selvsagt opp til hver enkelt hvor mye penger man skal legge i røykeutstyr. Det er uansett en del av gleden å kunne bygge dette selv for veldig mange. Det jeg har røkt av fisk og vilt har uansett falt i god smak hos alle. De ønsker å ta opp bestilling på både det ene og det andre, noe jeg desverre ikke har kapasitet til. Det er bedre med nøyaktighet og presisjon på det lille man lager, derfor fører jeg nøye en røykelogg fra start til smak. Til alle som har lyst til å kaldrøyke litt vil jeg tilslutt oppfordre til å sette seg i hygieneskikk og bakterivekst. Svært viktig med tanke på at det er mat man jobber med. Hånd/kniv/kjøkkenhygiene, samt temperatur, saltemetoder og tider både på salting og røyking. Lykke til.
×
×
  • Create New...