Jump to content

keenhunter

Members
  • Posts

    264
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

keenhunter last won the day on August 22 2022

keenhunter had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

keenhunter's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/17)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter

Recent Badges

74

Reputation

  1. Mattilsynet har for øvrig flydd rundt med helikopter på vidda og stresset dyr i hele sommer, var det ikke hundrevis av gamle saltplasser de har gjerdet inn? Googlet på dette uten å finne noe særlig nå, det har kanskje ikke vært ønske om oppmerksomhet rundt det.
  2. Hvordan trodde folk at helikopter"jakten" foregår da? Helt som forventet det der. Ikke dermed sagt at det er trivelig å se på. Det er vel et stort problem at ingen i Mattilsynet etc som jobber med dette ønsker noe som helst risiko for at det i ettertid var deres bestlutning som førte til at skrantesyken spredte seg ukontrollert i Norge, derfor vil de vel alltid anbefale nedskyting. Det samme gjelder jo da statsråden som til syvende og sist skal bestemme dette, de får en faglig anbefaling om å skyte bort stammen og da blir absolutt letteste utvei å gjøre det. Vet ikke om det kunne vært en beslutningsprosess i slike saker som tok mer hensyn til denne skjevheten.
  3. Jo denne Zeiss HT'en du nevner har jeg brukt de siste par årene, og 1-6x V6'en har vel bare kommet på en eneste gang siden jeg skaffet den. Det spørs jo hvor mye hundejakt du gjør da, og hvor glad du er i raske rifleskudd, vanskelig for andre å si. Rødpunktet i min Zeiss er knallsterkt så du kan nok skyte med begge øyne åpne. Men det er jo ikke en 2 MOA stor dott, den er ganske fin - dog virker den litt større på full styrke. Det er flere veier til målet, man tilpasser seg det man har men jeg kjenner meg godt igjen i å bytte mellom 1-6 og 3-12 kikkertene, det dekker jo all "normal" jakt. For meg med litt begrenset mørkesyn har jeg gått for 2.5-10 isteden, litt mindre/lettere, litt mindre minste forstørrelse, om jeg har merket det i praksis vet jeg ikke. Det var vel en gang jeg kunne ønsket litt mer forstørrelse, tror det var for å se detaljene på en bukk i skumring. Men kan ikke huske å ha gått glipp av felling pga kikkert, nå er hukommelsen full da. Det spørs jo litt hvor mye man går i terreng (ref de store 1-8 etc). Hvor mange børser/løp man har å skyte inn, hvor ofte man bytter ammunisjon, om man burde gå for en eller to. Apropos raske skudd var det en som viste meg i år man kan stenge linsedekselet på 3-12 kikkerten og bare skru på lyset, og skyte med begge øyne åpne hvis det blir kort hold. Vet ikke om man får tid til å lukke dekselet når rådyret plutselig spretter forbi på 5 meter da. Kan jo hende man plutselig får en trang elgpost og kan planlegge for det.
  4. Såler er bra når det fungerer. Ulempen med såler er for min del at det blir enda flere ting å ha med seg og lade. Når det skal plukkes frem år to er batteriene plutselig dårlige. Hvis det er noe man bruker mye så blir det sikkert en annen sak, da kommer man inn i rytmen med det. Kan jo hende at andre har mer tid til å håndtere duppeditter enn meg. Ulempen med vinterstøvler er ofte at de ikke er så gode å gå med. Mine såkalte "-40" støvler vil jeg heller kalle "0", for så veldig varme er de ikke. Prøvde forede romslige Sorel sko på post i går, det ble kaldt det også så det blir vel såler neste gang, men hadde i det minste plass til å vrikke litt på tærne.
  5. Gjør deg opp en mening om hvilken forstørrelse du har behov for. Mye av det som selges har lav forstørrelse og passer bra for eksempel på villsvinjakt på åtel. Men skal man bruke samme kikkertsikte på litt hold og kunne se kjønn etc på dyr så må man opp i forstørrelse, alternativt opp i oppløsning for å oppnå begge deler. Optisk forstørrelse jeg snakker om da. Dette er nå min mening, det virker som mange ikke har noe særlig forhold til det jeg nevner her og lever bra med det de har kjøpt likevel. Fra et par produsenter får du en lavkost variant med lav oppløsning men mer forstørrelse, som gir likt resultat på litt hold. Fordi du da må bruke digital zoom på kikkertsiktet med høy oppløsning og lav forstørrelse, som i praksis reduserer oppløsningen. På lavkostmodellen får du altså mindre synsfelt. Sitte og scanne terrenget med kikkertsikte med smalt synsfelt er slitsomt (man ønsker gjerne ikke å peke rifla på noe(n) for å finne ut hva det er så det er relativt normalt å gå for en spotter også). Om frontmontert kan gjøre begge så er det sikkert ikke dumt, har alltid styrt unna frontmontert pga mulig ulik montering fra gang til gang men det er kanskje feil.
  6. Å vite teorien fra noen "ideelle scenarier" er vel ikke helt uinteressant. Så betyr ikke det at man setter en XX-graders strek fra dyret og sier "greit" i alle situasjoner. F.eks. hvor mye energi beholder kula ved sprett 30, 45, 60 grader fra bein, sten eller jord? Nå har jeg ikke lest dommen, men retten konkluderte ifølge artikkelen at skogen/turområdet ikke var sikker bakgrunn, akkurat huset ble ikke nevnt der.
  7. Så hvor stor må vinkelen være for at den skal regnes som trygg? Åpent for synsing eller fakta. Vi kan jo anta blyfri ammunisjon siden vi alle vel skal over på det ganske snart. Sist det var et tema i reglene for en jakt jeg var med på var «Bakke over dyret» tilstrekkelig. Et sted jeg jakter med bygda ganske nært på to kanter praktiserer jeg det mye strengere enn det selv og har valgt ammunisjon deretter.
  8. Har ikke hatt labrador selv, men har deltatt på litt jakt med det. Som du sier så liker de å svømme, en gang ble vi bekymret da lab’en svømte ut i havet etter en påskutt gås, utenfor synsrekkevidde. De er veldig populære i Danmark på store fasan/andejakter og f.eks. trykkjakt på rådyr, de kan både rote bra rundt i terrenget og apportere på kommando i ønsket retning etter at drev/klappjakt er avsluttet. Noen bedre enn andre såklart, og det er vel mye jaktlab der, jeg vet ikke helt forskjellene. I Norge har jeg sett dem brukt på hjorteviltspor som bandhund, nesen er i orden i hvert fall som ren sporhund. Så er de veldig behagelige å samarbeide med siden de er greie å dressere, sammenlignet jakthunder jeg har sett mer av. Man får vel dyrke styrkene dens (støkk/kortjag, dressur, sporing, apport, svømming). Ha den med på duejakt/andejakt og få hentet inn fugl underveis etc. Heller enn å prøve å få den til å jobbe som en typisk norsk fuglehund (som har stort søk og solid stand i påvente av hundefører). Ble imponert da jeg besøkte noen hvor labradoren alltid gikk løs i hagen uten gjerde, opplært til ikke å gå utenfor gresset.
  9. Første skuddet, sikkert greit. Andre skudd litt over horisont bortover glissen skog, folk driver jo med toppjakt tenkte han.. Siste skuddet, kun hvis dette var et dyr som var påskutt før video starter
  10. Reglene er visst slik, jeg kjøpte for en tid tilbake ny pipe, forhandler sendte meg bare pipa og leverte papirer direkte til politiet, så satt jeg der med et kaliber jeg ikke fikk kjøpt ammunisjon til fordi jeg ikke hadde papirer på det
  11. De feter seg bra opp fra bukkejakten til nå
  12. Burde jeg gå ned til 165gr når 180gr-lageret mitt er tomt? Har 180 blitt litt gammeldags eller hva
  13. Skjær ned, modne videre i kjøleskap vakumpakket
  14. Kjører du litt videre oppover fra Løvenskiold haglebanen så kommer du til riflebanen og der er det vel åpent kl 16-18/19 hverdager samt lørdag formiddag? Forskjellige klubber som drifter de forskjellige dagene men tilbudet er det samme
×
×
  • Create New...