Jump to content

mummitrollet

Members
  • Posts

    28
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

mummitrollet's Achievements

Explorer

Explorer (4/17)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter

Recent Badges

6

Reputation

  1. Dette er helt i tråd med det jeg har antatt omkring forladningenes effekt. Slik jeg har antatt det fungerer så ville effekten av en kortere eller lengre kompresjonssone kunne sammenlignes med et større eller mindre fritt luft volum over kruttet i f.eks. ei riflepatron. Dette er vel slik det kan forstås? Trekker man det da litt videre så vil det kanskje kunne være akseptabelt å erstatte en forladning med en annen som har lengre kompresjonssone dersom det kniper?
  2. Takk for svar så langt. Bakgrunnen for mitt spørsmål er å bli litt mere kjent med hva som skjer med et løp gjennom bruk. Jeg blir nok ingen spesialist på dette, men føler at litt generell forståelse er nyttig. Med utgangspunkt i mine bilder så lurer jeg på hva det er jeg ser nede i gropa på riflingen.
  3. Jeg har begynt å se på rifleløp med nye øyne dvs med borescope. Har fått anledning til å se på et par kasserte piper, men er usikker på hva jeg ser oh hvordan resultatet skal bedømmes.. Jeg vet at piper brennes ut og krakelerer fra kammer enden og framover.. På ei pipe så ser jeg tydelige overflatesprekker både nede i gropene på riflinga og oppe på toppene. På ei annen pipe så er det noe som ser ut som kobber nede i gropene mens toppene virker glatte. Denne pipa har et svært kort krakelert felt rett framfor kammeret. Bilder fra innsiden av sistnevnte pipe viser hvordan den ser ut i borescopet. Bildet er dessverre ikke av så god kvalitet. Jeg kan om nødvendig ta et nytt et. Det ville være fint med litt informasjon om hvordan piper skal vurderes med et borescope.
  4. Det kan hende du nå har fått svar på årsak til hendelsen, men siden jeg har sett to slike hendelse i Danmark så vil jeg nevne en fellesnevner ved de to tilfellene. Begge var skutt med stål og begge hadde en grop innvendig i løpet i skuddretningen. Gropa hadde form som en takrenne og ble dypere ettersom man kom nærmere munningen. Da gropa ble dyp nok så raknet løpet. Det kunne se ut som om et stål haggel på et eller annet vis hadde kommet på utsiden av forladningen og blitt presset mellom den og løpsveggen. Da graver det fort i løpet. Jeg mistenker derfor personlig at et haggel i forbindelse med produksjon av patronen har kommet på utsiden av forladningen og dermed forårsaket de to aktuelle løpssprengningene som jeg har sett resultatet av.
  5. Takk for forklaringen. Så langt så har jeg trodd at det var dybden på stjernebretten som man må passe på at ikke blir for stor og at en dybde større enn det som skal til for å få en skikkelig lukking av en patron svært hurtig øker trykket i patrona til uakseptable størrelser. Likeledes at en overdrevet dyp rullekrymp skaper et betydelig øket kammertrykk. Med dybde mener jeg avstanden fra front av en ferdig patron og ned til overflaten på stjernebretten. Data jeg har sett indikerer at en økning av denne dybden hurtig øker trykket og da i størrelse med de tallene du har nevnt tidligere. Det jeg beskriver er selvsagt under forutsetning av at "innholdet" i patrona ikke har blitt komprimert pga den krympen som har blitt laget. Grunnen til at jeg følger opp med nytt spørsmål har bakgrunn i at det finnes flere standardiserte patronlengder i for eksempel cal 12. Det kan jo også hende at noen har et ønske om å ha en patronlengde som ikke er standard og da er jo ikke den standard patronlengden på 58mm som du nevner relevant. Jeg forsøker jo å lære mer om haglelading så dine kommentarer er nyttige.
  6. Takk for svarene så langt: Et spørsmål til culot Hvordan kan en utvendig patronlengde påvirke trykket? På metallpatron vil totallengden påvirke det initielle volumet i patrona og dermed også trykket. I en haglpatron vil man vel kun få mer eller mindre kompresjon av kruttladningen, et påbegynnende kollaps av forladningens kompressjonssone eller overskuddsrom i patrona med dårlig kymp som resultat. Det ville være fint med en forklaring på hvorfor en haglpatrons totallengde vil påvirke trykket
  7. Jeg forsøkte meg for litt siden med et spørsmål på et amerikansk nettsted om hva som skjer med trykket dersom man endrer forladning som er oppgitt i en oppskrift til en annen i samme familie som har annen lengde på det kompressible feltet. Forutsetningen er at man holder tennhette, krutt type og mengde likt og benytter rulle krymp slik at ikke "stablehøyden", og dens betydning for en foldekrymp, ikke skulle bli en del av diskusjonen. Duverden for en meningsløs diskusjon som fulgte. Var mest kommentarer av type lær deg å lade haglepatroner uten å eksperimentere og benytt Lymans Shotshell Reloading Handbook. Ikke avvike fra de oppgitte data. Jeg ga opp det forsøket og håper nå på et greit svar her. Spørsmålet er kort og godt hva som skjer dersom man benytter forladninger fra samme produsent og av samme type, men som har forskjellig lengde på den sammenpressbare seksjonen. Hva om oppskriften sier for eksempel forladning Fed 12S4 og andre komponenter er like. Vil da en Fed12S3 kunne gi litt lavere trykk enn 12S4 og en 12S0 enda litt laveretrykk enn !2S3. Forladninger av forskjellige fabrikater kan trolig gi forskjellig trykk selv om lengden på kompressjonsdelen er lik. Design og materiale påvirker trolig i stor grad trykket. Det vil være interessant å få noen synspunkter og erfaringer omkring dette. Hvorfor spør jeg? Er nysgjerrig og vil lære. Med varierende tilgang på komponenter så kan det også være nyttig å vite.
  8. Europeiske hylser har normalt jevn tykkelse på veggen mens noen amerikanske blir tykkere dvs koner mot bunnen av hylsa. Begge typer kan lades om, men har forskjellige wad’er og ikke minst forskjellige ladedata. Patroner med haggel kan uansett haglstørrelse rullekrympes, men må da ha et lokk i form av papp eller plast skive over haglet som rullekrympen kan stange mot. Unntaket er om man lader slug. Den kan i alle fall med plasthylser enten foldes eller ha rullekrymp uten skive. Papp hylser har jeg ikke erfaring med. Hagl er nok tilgjengelig om enn i begrenset utvalg. Dersom man vil benytte mindre hagl størrelser så kan man lage disse selv. En Shotmaker er fin til det. Det vises flere modeller, ferdige og hjemmelagde, på YouTube. Når det gjelder filt eller plast wad så er de ikke direkte omskiftbare uten endrede ladedata. Benytt publiserte data for den wad typen du ønsker å benytte. Lading av hagl patroner gir lite eller ingen signaler om overtrykk før våpenet sprenges så publiserte data gjelder.
  9. Har også lagt merke til det du skriver om amerikaneres oppfatning av hva som er bra eller godt nok når det gjelder krymp. Vi har også lik oppfatning av viktigheten av riktig «stablehøyde» i hylsa for å få til en riktig og ensartet stjernebrett siden det har betydning for slutten av ladeprosessen dvs skuddet. Går ikke regnestykket helt opp så er det jo alltids en mulighet å rullekrympe isteden. Det har jeg sett behov for med hylser fra Fiocchi Steel som har litt høyere base wad enn f.eks Gyttorp og RC. Har ellers fått bra resultater med rullekrymp.
  10. Ja, de virker spesielt redde for å avvike det minste fra oppgitte komponenter i en oppskrift. Dette uten i særlig grad å ville diskutere konsekvens av et eventuelt komponentskifte. Det virker som om en praktisk tilnærming til problemet mangler «over dammen». Slik jeg oppfatter det så ligger man godt an om man benytter rettveggede hylser, oppgitt wad og krutt av liktig type/mengde. Det virker også ut ifra det jeg kan se i oppgitte ladedata at man kan benytte alternativ tennhette bare man holder seg unna Fed 209A, CCI 209M eller andre «magnum» hetter. Jeg vil tro ladninger som ligger i området 9500 - 10000 psi vil gi nok margin for trykkvariasjoner pga alternativ tennhette. Jeg vil gjerne ha kommentar til denne tenkemåten. Jeg har ellers så langt pga tilgjengelighet i hovedsak benyttet amerikanske komponenter og ladedata, men ser jo at jeg må begynne å se etter europeiske data. Slike data synes det dessverre å være noe sparsomt med.
  11. Takk igjen for svar. Det er da slik jeg trodde det måtte være. Leser man på diverse fora så virker det som om en hver endring fører til katastrofe, men om man sammenligner ladedata så virker det ikke helt slik. M
  12. Takk for svar Blir da resultatet så likt den opprinnelige oppskriften at ladninger fra min til Max kan benyttes eller bør man etablere en ny Max litt under resultatet i oppskriften? Å gå for Max er jo ikke noe mål i seg selv så spørsmålet er mest for å skaffe best mulig oversikt over hvordan ting fungerer. mvh M
  13. Skal lade 1-1/8 oz ladninger i 12ga Har data og komponenter som i Hodgdon Reloading Data Center. Fed209A, Fed 12S3 og Longshot. oppskriften er for Fed Gold Medal, men jeg tenker å benytte enten Gyttorp Steel eller RC Steel hylser. Hva er erfaringen med å benytte data for en rettvegget hylse i en tilsvarende av annet fabrikat?
  14. Det viste seg at en test med kruttet i Lot 1 hadde et interessant resultat. Norma hylse, Hornady 150 grain SST, COL 70 mm, ladning 46,1 grain N11 og temperatur 2°C. Hastighet ca 855 m/s i 620 mm løp Trykk ringen på hylsa ligger da et hår under samme diameter som Norma 150 grain SP ammo jeg hadde liggende. . Kanskje noen vet til hvilket trykk Norma lader sin 308w ammunisjon? En tilsvarende ladning med Hornady 150 grain BTSP, COL 69,5 og ladning 46,7 grain N140 hadde samme trykk ring dia som Norma fabrikk. Temperatur 2°C. Hastighet ca 860 m/s i samme 620 mm løp. Quick Load sier da trykk 385,7 MPa. Ved 20°C sier QL 409 MPa. Begynner å lure på om det kan være trykkfeil på boksen.
×
×
  • Create New...