Jump to content

spindrift

Members
 • Content count

  212
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

42 Excellent
 1. Lee ladeutstyr

  Ofte ser jeg at ladeutstyr fra Lee omtales som «nybegynnerutstyr- som holder til du har råd til noe bedre». For min del startet jeg som hjemmelader med utstyr fra Lyman og RCBS. Men etterhvert har det kommet stadig flere kjekke saker fra Lee inn i laderommet mitt, som jeg verdsetter utfra et rent funksjonsmessig synspunkt. Noen favoritter på bildet: - Sett med måleskjeer. Koster en slikk og ingenting. Alltid samme innstilling. Fine når jeg lager ladestiger med veide ladninger; finner en øse som kaster litt mindre enn ønsket ladning, og «trikler» opp. Fint for meg, som lider av kronisk testesyndrom. Tidsbesparende. - Hylsetrimmer, i kombinasjon med elektrisk skrutrekker. Meget kjapt og greit, ingen behov for innstilling- og ingen innstilling som kan flytte på seg. - Collet neck die. Ingen smøring, stort sett rengjør jeg ikke hylsene heller. Minimal hylseslitasje, god ammunisjon, arbeidsbesparende - Avgrader. Kjekk liten sak, som også kan brukes til å fjerne niting/krymp på hettelommer med denslags (S&B feks) - Hand press. Nøtteknekker med liten utveksling. Håpløs til helpressing, men veldig fin til småjobber hvor man har nytte av litt fintfølelse; collet neck-sizing, hylsehalsekspansjon, hetteisetting etc. Fint å ta med jobben ut på terrassen en fin sommerdag, eller foran TV etc. - (ikke på bildet) Perfect powder measure. Ser ut som noe fra en lekebutikk. Men kaster fine ladninger, uten å kutte eller lugge ekstruderte, grove riflekrutt.
 2. Demper på 22 WMR Erfaringer?

  Ikke nødvendig, men en potensiell fordel kan være hvis du senere kjøper en sentertent. 22 av noe slag, kan den større demperen evt betjene begge våpnene. Hvis det er noe poeng for deg.
 3. Demper på 22 WMR Erfaringer?

  Har en wmr, hvor jeg har forsøkt to dempere. En salongdemper av enkleste slag, og en teleskopdemper. Jeg merker ingen forskjell. Stor test i jakt for noen år siden, hvor man ikke fant noen gevinst av stor demper.
 4. .25-06 Remington

  Hvilke kuler er det snakk om? Sizerkit fra Lee er ment for støpte blykuler, og selv med slike kuler vil downsizing 0.007" antagelig gi et tvilsomt resultat. Er det mantlede kuler du tenker på, må du nok skaffe noen med riktig dimensjon. Hva skal du lade? Edit:skrivefeil
 5. Hylsevekt

  Eneste gang jeg har giddet å vektsortere hylser, var en gang jeg ville studere effektene av forskjellige raffinement av hylsebehandlingen min. Utgangspunktet mitt var, av alle ting,. 30-06 plukkhylser S&B. Altså en kaotisk blanding av lot'er. Ved vektsortering etter lengdetrim var ekstrem spredning i størrelsesorden 5 grs- egentlig ganske bra. Den vektvarisjonen du finner er voldsom, for den lille hylla. Jeg tror du finner lykken med et nytt hylseparti. Gi oss gjerne en oppdatering når du har testet. Lykke til!
 6. Lee Liquid Alox

  Hentet en pakke idag. Praktisk kanne med 900g kulesmøring. Konsistens, farge og lukt eksakt som LLA. Prisen blir heller ikke verst, selv med frakt og evt moms/toll. Kjøpt her https://www.ebay.com/itm/Liquid-X-Lox-Cast-Bullet-Tumble-Lube-32-oz/222376141301?hash=item33c6a6a1f5:m:mIgdG35b29z9eO5L5SvtPMg
 7. Cz 550 243win

  Mitt inntrykk/erfaring er at cz/brno er gode våpen, om enn litt upolerte (hvis du ser bort fra de riktig gamle brnoene fra mellomkrigstiden). Riktig mye våpen for pengene. Jeg synes også helstokk er fint, men siden jeg kun ser praktiske ulemper med det, har jeg aldri kjøpt (ikke frittliggende pipe, ingen enkel dempermontasje). Hvis jeg skulle «fylle gapet» mellom 17hmr og .308win, ville jeg for min del valgt noe annet en 243win. .223, f.eks. Eller 6,5 grendel (forutsetter hjemmelading). Gjerne i en ekte minikasse. Lykke til!
 8. 17hmr demper

  Jørund Lien hadde en stor test av dempere til 17hmr for noen år siden. Konklusjonen var at en helt ordinær, frontmontert .22 demper fungerte like godt som stor demper, og knapt målbar gevinst av dedikert .17-demper. Med andre ord; tror ikke du har så mye mer å hente. Selv har jeg brukt en vanlig .22 frontmontert demper, og en liten «max 6mm» teleskopdemper tiltenkt hylsevolum tilsv .308 win, jeg merker ingen forskjell.
 9. Rifle 308w tips

  Jeg har en Howa. 308, med berserk -stokk. Den startet livet med Houge -stokk. Veldig solid, funksjonelt og sorgløst våpen. Den er "grunnfjellet" i min jaktgarderobe, og blir ikke solgt. Fra et praktisk, jaktmessig perspektiv - med de skytestillingene som er feltmessig aktuelle for meg, fungerte houge-stokken utmerket. Men den ble litt kort i noen sammenhenger. Fornøyd med berserk, selv om raske ladegrep blir litt fiklete- treningssak.
 10. Speer ladedata nå på nett

  Det er etterhvert mange krutt/kuleprodusenter som legger ut sine data, fritt tilgjengelig på nett. Nå har også Speer gjort det, jeg mener dette bare var (u)tilgjengelig i bokform inntil nylig. Dataplattformen er ikke helt ferdig ennå. https://www.speer-ammo.com/en/reloading/rifle
 11. Partizan ammo fra XXL, er den noe tess?

  Jeg kronograferte 156 grs sprn i 6,5x55 til ca 650m/s (!). Fabrikkladd oryx går ca 750 m/s i denne litt kortpipa rifla.
 12. Baikal IZH 94 Taiga

  En kombi er jo et veldig allsidig våpen, men også et våpen preget av kompromisser. Det viktigste kompromisset er siktemidlet, hvor du må finne ut hvordan du skal prioritere hensyn til skytbarhet med henholdsvis riflepipa og haglepipa. Videre er ofte avtrekket relativt tungt og dårlig på rimelige kombier, hvilket gjør det utfordrende å utnytte egenpresisjonen til riflefunksjonen. Hagleskyting med kombi vil gjerne hemmes litt av riflerelaterte siktemidler. Mao; både skyting med riflepipa, og skyting med haglepipa, er litt mer krevende enn å skyte med dedikerte hagl- eller kulevåpen. Men til gjengjeld får du en enorm fleksibilitet. Kombien er anvendelig i veldig mange jaktformer og -situasjoner, selv om den ikke er «perfekt» til alle. Hvor stor nytte du har av denne fleksibiliteten, avhenger bla av rammen for jakten du driver. Noen jakter under betingelser hvor de har alle rettigheter, og kan ta de sjansene som byr seg- være seg hjort eller orrfugl. Da er jo et kombinasjonsvåpen fint å ha. Hvis du tusler rundt i skauen med et vanlig «småviltkort», er kanskje en ren jakthagle mer hensiktsmessig. Jeg pleier ikke å anbefale kombi som første våpen til nye jegere. Men du stiller jo litt annerledes, siden du har skyteerfaring fra før med både hagle og rifle. Kjøp kombi, hvis det er det du vil ha. Baikal kombi er et våpen med noen sterke, og noen svake sider. JEg har en slik, i nettopp 12/223. Positivt: Veldig solid våpen med tight mekanisme. God egenpresisjon i riflepipa. Lav pris. Godkjent for stål (det grusomme forbudet kan jo komme tilbake. Huff). Negativt: Tung. Veier 3,8kg uten ekstra siktemidler. Veldig tungt avtrekk med mye kryp, krever mye trening. Skinna for montasje av optiske siktemidler er fryktelig kort, og gjør kikkertmontasje litt fiklete- men dette er løsbart. For min del har kombien blitt stående mest i skapet. Men det har sammenheng med hvilke jaktformer jeg har prioritert de siste årene. Hvis jeg skulle handle «billigkombi» igjen, ville jeg vurdert en sånn brukt Brno i 12/70- 7x57R som neste gies bort på Finn. De kan du også finne med et ekstra hagleløp. Da har du en riflepatron med rand, som egner seg bedre for brekkvåpen- samt at riflepatronen holder storviltkravet, som gir større fleksibilitet. Lykke til!
 13. Lee Liquid Alox

  Jeg bruker samme produkt, men har ikke funnet det i norske butikker (som jeg ellers gjerne støtter). Kjøper gjerne her https://www.titanreloading.com/lee-precision-reloading-equipment/lee-lube-and-sizing-kits/lee-liquid-alox-bottle Titan reloading er en meget fin butikk, med gode priser og service. Med billigste fraktalternativ tar det 1-2 uker før varene kommer. Små pakker <350kr sklir ofte gjennom tollen, selv om summen med frakt overgår grensen. Jeg har forøvrig hørt at tectyl 506 eh skal ligge tett på LLA, men jeg har ikke lykkes å finne det i mindre enn 20l fat. Litt mye. Kanskje. Forøvrig funker liquid alox fint. Jeg har et lite glass med lokk (type tomatpuré), tynner litt alox med rødsprit eller aceton-og smøringen fordeler seg fint som bare det. Hvilke(t) kaliber skal du støpe for, forresten?
 14. Ammunisjon på rev i 6,5

  Rws-ammoen over er akkurat det du ser etter. Spar på hylsene, de er meget bra. Meget rask og god service i nettbutikken til J&F.
 15. 9,3 x 53r

  Her er noen ladedata jeg fant for Sako fabrikkammunisjon, inkl aktuelt kaliber. Håper det er lesbart edit: lite lesbart, sorry. 50,9 grs n140, LR hette, V0 710ms, 256grs kule.
×