Jump to content

spindrift

Members
 • Content count

  177
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

32 Excellent

About spindrift

 1. Bob the kipp

  Fint innlegg, blir gøy å lese fortsettelsen. Her er det jeg kunne finne av ladedata i mine bøker
 2. Ladedata 22-250

  Du er sikkert oppmerksom på problemstillingen rundt riflestigning med disse kulene.
 3. "Life hacks" i ladebua

  Nå har jeg også gjort det. Kjøpt lokkefløyte til revejakt. Idet de første, skingrende nødskrikene skar gjennom stua, slo det meg; dette lød da underlig kjent? Blikket gled over stuegulvet, som vanlig fullt av hunde- og barneleker. Hvorav mange syntes å kunne lage aldeles utmerkede lokkelyder for rev. Jeg har puslet litt med forskjellige hjemmelagde varianter, som forhåpentligvis blir testet utover høsten og vinteren. Her er en, laget av tomhylse (hvorav en viss tilhørighet til denne tråden). Man tager en riflehylse. Klemmer den litt flat på midten. Borer et 3mm hull tvers igjennom, deretter bores det ene hullet ut til 4mm. Blås i det lille hullet ->lyden av "krek i nød, mindre enn rev". Eventuelt kan du bore opp hettelomma, og putte inn innsatsen fra en pipeleke, så har du flere lydmuligheter. Denne tror jeg blir bra.
 4. Vi raringer som lader S&B hylser tråden.

  Verdens første teleskopisk riflepatroner; "patronen som vokser med oppgavene!"
 5. Vi raringer som lader S&B hylser tråden.

  Jeg har også laget noen slike spennende villkattpatroner. Problemet oppstår når klemringen/colleten ikke glir helt ut til utgangsposisjon. Dette skjer særlig hvis du tester den, uten hylse i. Jeg har polert glideflatene med litt smergelpapir, og smurt med litiumfett- ingen problemer med hverken s&b eller andre fabrikat.
 6. Gas checks + lyddemper?

  Jeg har det oppe til vurdering.... og da ender det oftest med at jeg må prøve det, tilslutt. Det som er tiltalende med vanlig "tumble lubing", er jo at det er så utrolig kjapt og enkelt. Foreløpig har det gått greit med gascheck + demper, en gang sa det "pling" i demperen men hverken treffpunkt eller demper ble skadelidende. Regner med det blir litt kjedelig demperrens etterhvert, men volumet av smørje er jo ikke så stort med LAA. Det jeg har begynt med nå, er å gi kulene en liten dusj med tynn våpenolje før sizing/GC- krymp (i motsetning til et strøk med LAA). Det virker som bunnkoppene sitter en anlese bedre, faktisk- og ingen blying i sizeren så langt. Mindre klin er det og. Denne formen kom i posten idag; c309-113f, a.k.a "the soup can", for anledningen kledd i alu- gc fra Sages
 7. Blykule uten gas checks

  http://castboolits.gunloads.com/showthread.php?13425-Cast-Bullet-Loads-for-Military-Rifles-Article Her er en "klassiker" fra C.E. Harris
 8. Eberlestock gunrunner H2 eller Vorn Lynx

  Jeg har brukt Gunrunner et par sesonger nå. Jeg er veldig fornøyd med sekken. Den ligger veldig "tight" på ryggen, og oppbevaringsystemet for våpenet er enkelt, stabilt og veldig trygt. Volumet i sekken er helt tilstrekkelig for det jeg trenger til en dag på jakt. I tillegg til det du nevner, får du plass til en jakke og en fjellduk. Jeg er veldig fornøyd med sekken min, men har ikke selv brukt andre børsesekker, slik at jeg har intet sammenligningsgrunnlag.
 9. Begynne med kulestøping

  Jeg begynte med kulestøping i sommer, og første kaliber ut var nettopp .308. Det er ikke noe hokus-pokus. Men det er et håndverk med læringskurve. Jeg har hatt nytte av et par bøker: - Modern reloading, R. Lee. Denne selger hjemmelading.no for grei pris. Gode kapitler (etter mitt skjønn) om støping, prinsipper for reduserte ladninger og forhold trykk/legering. Imidlertid nesten ingen konkrete ladedata for støpte kuler - Cast bullet handbook, Lyman. Komlpett bok, med ladedata for en rekke kalibre og kuletenger, også endel data for ikke-Lyman tenger. Kapittelet om metallurgi er i overkant teoretisk. -http://www.lasc.us/Fryxell_Book_textonly2.pdf. Rettet mot håndvåpenskyttere. God innføring i metallurgi. Ladedata for støpte kuler finner du også i Lymans ordinære ladebok. Før du investerer i masse utstyr, er det lurt å tenke igjennom hvilke forventninger du har til kulene. Med tilstrekkelig høye forventninger blir jo alt en skuffelse. Du kan ikke regne med "matchkulepresisjon". Mine sparsomme erfaringer så langt, er at det gikk veldig greit å lage 5skudd/2MOA/100m til .308. Jeg har forhåpninger til at presisjonen blir litt bedre ettersom kulekvaliteten øker med erfaring. En annen ting du bør tenke igjennom, er om du har enkel tilgang til bly uten å måtte betale dyre dommer for dette. Jeg synes kulestøping er en veldig hyggelig hobby. Ammunisjonen er meget behagelig å skyte med (lavt smell, minimal rekyl), den sliter ikke på løpet og demperen blir ikke så fort varm.
 10. Lade ned patroner med Vihtavuori N32C (TinStar)

  https://www.hodgdon.com/wp-content/uploads/2016/11/h4895-reduced-rifle-loads.pdf Hvis du har tilgang til H4895, har du her en oppskrift for reduserte ladninger til f.eks .338 fed. Kruttet er vel også egnet til ordinære ladninger.
 11. Pulverlakkering av blykuler

  @mig16: Hvis jeg ser riktig, bruker du CTL312- 160- 2R til mauseren. Lee har en form beregnet på .32- kalber håndvåpen, 312- 100- 2R. Det er en "plain base"- form, altså ingen utsparing for bunnkopp. Kanskje den kunne egne seg for pulverlakkering? Den "lakkeringsgraden" på kulebasen blir jo da fjernet når du sizer, vil jeg tro- og du kan jo bruke den samme sizeren du har fra før. Hvis det funker, sparer man iallefall både gascheck og jobb. https://www.titanreloading.com/lee-precision-reloading-equipment/lee-molds/bullet-molds/32-20-32-sw-long-32-colt-np/lee-dc-mold-311-100-2r
 12. "Life hacks" i ladebua

  Jeg har begynt å pusle med kulestøping. Hyggelig hobby! Men dette er åpenbart en veldig korrosjonsdrivende prosess, støpegryta blir rusten på nullkommaniks. Jeg har inntrykk av at "marvelux" er en versting, problemet synes mindre med sagflis som fluksmiddel. Jeg har begynt å avslutte støpeseansene med å dra en stav med bivoks over kanten av støpegryta. Hvis man lar gryta avkjøles et par minutter først, ryker det ikke så fælt. Da får man et tynt, fint vokslag som tilsynelatende gir god rustbeskyttelse. Bivoksen er jo helt harmløs for blylegeringen, mange bruker jo bivoks som "flux". Ved neste støpeseanse starter man derfor med litt "flux" i gryta, det er iallefall ingen ulemper med dette.
 13. Smøring av hylsehals

  Jepp. Det fungerer fint. Selv bruker jeg nå mest collet die, og da trenger man jo ikke tryllepulver heller (nobelpris til R . Lee?)
 14. Samletråd om 45/70 gov.

  @humbo: Det var en fin kule! Vet du hvilken legering evt BNH den har? Var det en hullspisskule i utgangpunktet?
×