Jump to content

spindrift

Members
 • Content count

  193
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

38 Excellent

About spindrift

 1. Hvor får jeg tak i deler til rcbs?

  Ser ikke ut til å være handelsvare, selv fra produsenten http://rcbs.com/Products/Accessories-Replacement-Parts/Replacement-Parts/Priming.aspx Jeg ville sendt en mail med bilde til dem, de er kjent for meget god service, og sender deg kanskje det du trenger.
 2. Bytte kaliber? Eller bytte rifle?

  Hvis jeg forstår deg rett, er du fornøyd med rifla men ønsker et kaliber med mindre rekyl og høyere kos-faktor. Da er jo 6,5 et fint valg. Men det finnes et alternativ til, og det er å lade reduksjonsladninger i 30-06. F.eks med blykuler du støper selv! 30-06 ser ut til å egne seg godt til det. Det er nemlig jeg hektet på for tiden. Smell og rekyl blir neglisjerbar, presisjonen brukbar, og skapergleden ved disse patronene er stor. Nødvendige investeringer er godt under prisen av løpsbytte.
 3. Nypang, estetikk og start i feil ende!

  Weatherby back country fra xxl et det nærmeste jeg kan tenke meg for dine ønsker/budsjett. Ceracoat, flutet 24" pipe, bell&carlson stokk med alu. beddeblokk, snaut 3kg. De selger den nå for 9999. Stokken har et sånt trykkpunkt i løpskanalen, som kan dremles bort hvis man får varmespredning eller utilfredsstillende presisjon. Stokken er imidlertid ganske kort, og profilen er jo karakteristisk weatherby. https://www.xxl.no/weatherby-vanguard-s2-308win-back-country-rifle/p/1098329_1_style
 4. Ammunisjon til .458 rem mag

  http://www.jaktdepotet.no/display.aspx?menuid=3203&prodid=12582
 5. Langholdsrifle, mest bang for the bucks?

  Når det er så mange kloke hoder i sving, tillater jeg meg et spørsmål jeg ikke har funnet svar på selv. Er SSG3000 og STR identiske i en slik grad at man kan bruke pipe, magasin, deler generelt om hverandre?
 6. Jeg bytter iallefall imellom ulike smøreremedier med ulikt fett/voks- forhold, med og uten tjære etc- uten problemer av noe slag, og har gjort det i mange år.
 7. Hvordan pusser jeg min Sauer 202?

  Du kan trolig bruke den pussestokken du har. Men du trenger messingbørster i riktig kaliber, og kanskje en ny jigg/ettellerannet som du kan skyve pusselapper med. Gjengestigning er standardisert for slikt utstyr. Forøvrig kommer man, etter min mening, langt med en helt vanlig våpenolje (smøre, fjerne karbonrester etc), og et pusseskum uten ammoniakk som man fjerner mantelrester med ca hvert 300. skudd.
 8. Hjelp til rifle.

  Det ser ut til å kunne bli et fint våpen, og kalibervalget høres helt riktig ut. Jeg har ingen erfaring med sauer 100, men generelt har jeg inntrykk av at det vanligste problemet med våpen i klassen lav pris/høy plastfaktor er mating fra magasin. Dette kan du teste med klikkpatroner.
 9. Jeg tror CCI ( som produserer for de fleste, eller alle merkene) bruker Hodgdon lil'gun
 10. Noen som har tips til kikkertsikte?

  https://www.jaktfall.no/produkt/optikk/vortex-kikkertsikter/vortex-viper-hs-t-1/viper-hs-t-6-24x50-vmr-1-mrad-reticle-30mm-tube denne ville jeg vurdert, innenfor dine spesifikasjoner.
 11. Hva er Norges mest populære kaliber til jakt?

  Kjapp .30- kaliber "round-up" på laderommet. Og jeg glemte helt avdelingen for matchkuler.... Utvalget i ladekomponenter er litt blanding av velsignelse, og forbannelse for meg. Mest velsignelse.
 12. 7mm

  Du driver jo nå egentlig to parallelle prosesser, nemlig 1) utvikle en konkret ladning, og 2) lære ladingens kunst. Og sånn er det jo for alle, i starten. Mitt forslag er at du venter litt med å jobbe frem godladningen med dyr superkule. Isteden jobbe frem en god treningsladning med en rimeligere matchkule, som antagelig er enklere- og billigere- å jobbe med. Vær systematisk, gjør gode notater- og du vil utvikle ferdigheter, som du drar nytte av når du skal utvikle ladninger med dyrere kuler. Forøvrig støttes anbefalingen om å fordype deg i ladeboken. Ladningen du har brukt, svarer til max.data fra ladeboken. Å hoppe rett til max.data, er å betrakte som litt dristig (derfor ladestige). Lykke til!
 13. Hva er Norges mest populære kaliber til jakt?

  Kaliberfordelingen er sikkert litt geografisk fordelt svarende til hva som er den dominerende hjorteviltarten. Jeg lader de "fire store", og er en sånn gjerrigknark som roter i hylsebøtta etter tomhylser. På mine kanter dominerer 30-06, etterfulgt av308 og 6,5. 223 finner jeg så sjelden at jeg faktisk kjøper fabrikkammunisjon av og til.
 14. "Life hacks" i ladebua

  Jeg har hatt et ønske om å kunne måle hardheten i blylegeringene mine, særlig er "råblyet" jeg har brukt av åpenbart varierende hardhet, hvor noe ser ut til å være rent bly mens andre objekter synes å være betydelig hardere. Jeg har foreløpig ikke tatt meg råd til å kjøpe en hardhetstester. Men jeg kom over dette trikset her; det baserer seg på at grafittkjernen i treblyanter har en nokså nøye kalibrert og standardisert hardhet. Denne hardheten er angitt på de fleste treblyanter ("HB" er arbeidshesten, mens bløtere kvaliteter er en eller annen grad av "B" og hardere kvaliteter er grader av "H"). Man starter med å modifisere spissen, slik at den er mest mulig sylindrisk. Deretter filer man et flatt parti i legeringen man ønsker å måle, unngå kulebasen som kan være porøs. Deretter starter man med en bløt blyant, som man skyver med 45 graders vinkel over blylegeringen. Det man er ute etter, er den MYKESTE blyanten som skjærer et spor i blyet. Denne blyantkvaliteten svarer til en BNH, se tabellen som jeg har klistret inn i blyantboksen min. Det råblyet jeg var nokså sikker var rent bly, fikk ganske riktig BNH 5. Det øvrige råblyet fikk BNH 11. Kulelegeringen min, som jeg trodde skulle svare til lyman #2, var 20-22, altså som linotype. Jeg kan jo ikke gå god for hvor godt kalibrert denne metoden er, mitt inntrykk er at den er sånn rimelig validert. Iallefall gir den et referansesystem til eget bruk som jeg synes er nyttig. Og billig (120,- på panduro).
 15. Variabel COL

  Jeg målte 10 patroner (.308, 155grs NCC) som alle ble ladet under samme seanse. Variabilitet, målt med skyvelær, 0,39mm. Jeg tror du bare skal gi blaffen i dette, det gjør iallefall jeg. Så lenge du har valgt en rimelig fornuftig patronlengde, betyr det nok ikke stort.
×