spindrift

Members
 • Content count

  122
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

9 Neutral

About spindrift

 1. Mitt inntrykk er at ladeutstyr generelt har en relativt høy andrehåndsverdi, hvor den etterspurte prisen på finn gjerne er 70-80%av ny-pris. Dette har sammenheng med at kvalitetsmessig ladeutstyr er nærmest uslitelig.
 2. Fint at deler kunnskapen din med oss, amatør- alltid noe å lære. Når jeg har med kikkerter ut i skogen i skumringen for å sammenligne, har jeg av og til tatt med en gammel redfield 1-4x24 som en slags " nedre referanse". Det som har overrasket meg, er hvor godt jeg faktisk ser i skumring med denne kikkerten (hvis man ser bort fra retikkelet, som er hjelpeløst). Får man mindre svinn av lys i en slik tubulær kikkertkonstruksjon?
 3. Jeg skal ikke påberope meg å være ekspert på dette temaet. Men jeg tror du tenker rett. Gjennomsnittlig pupillediameter ved 70 års alder er ca 4,5mm. Din faktiske pupillediameter, kan selvsagt være annerledes- slik er biologi. Hva er den største forstørrelsen som fungerer for deg under praktiske, jaktmessige forhold? Hvis du multipliserer denne faktoren med 4,5, finner du forventet øvre grense for objektivstørrelse som gir optisk lysforsterkning hos deg. Hvis den høyeste forstørrelsen du i praksis kan anvende er 8x, når du faktisk "taket" for optisk lysforsterkning allerede ved objektiv 36mm. Hvis du kan utnytte høyere forstørrelse, kan du teoretisk også utnytte lysfangsten fra et større objektiv. Når det er sagt, har du andre fordeler ved at utgangspupillen er noe større enn øyets pupill, som at siktet blir mindre følsomt for øyeplassering. Jeg tror du vil klare deg fint med et mindre og lettere sikte.
 4. Jeg er en smule distre. Dette kan jo være litt upraktisk. For å unngå at det går i surr når jeg lader ladestiger, har jeg skrudd opp et "white-board" over kruttvekta. Dette er lokket fra en isboks. Med egnet tusj, er det bare å skrive opp/stryke ut, og voila- full oversikt
 5. Jeg tenkte vi kunne ha en lite tråd om "life hacks" (som barna mine sier) i ladebua. Med dette mener jeg smarte, små triks som gjør livet for hjemmeladeren enklere. Da mener jeg ikke triks i den kategorien som medfører store økonomiske transaksjoner, men lure- og kanskje ukonvensjonelle- måter å bruke verktøyet på. Jeg fikk en a-haopplevelse idag. Jeg lader med ganske mange forskjellige kuler. Jeg bruker da endel tid på å stille inn kulesetteren, hver gang jeg skal lade en ny kule. Jeg har typisk skrudd seateren ned litt og litt, målt patronen, skrudd litt til etc. Men under forutsetning at man har låseringen i samme posisjon, kan man vel egentlig bare måle verktøyets lengde når det er innstilt riktig, og skrive opp det sammen med ladedataene? Det går raskere å stille inn seateren ute av pressa, mot skyvelæret.
 6. Ved 2 m/s effektiv sidevind er forskjell i vindavdrift i størrelsesorden 1cm på 200m, når man sammenligner 52grs mot 68grs matchkule (i tung kules favør). Differanse i kulefall (innskutt 100m) omtrentlig 4cm, i favør lett kule. Min oppfatning er at det spiller liten rolle skytemessig, til 200m. Det som derimot er viktig, er jo å vurdere hvilken terminalbalistisk profil du ønsker jaktkulene- dette kan jo bli litt førende for hvilket vektspektrum som er mest praktisk.
 7. Hvis det er snakk om en .308- hylse som er klemt ned til 6,5- kaliber, er det nå en offisiell fabrikkpatron som heter .260 remington. Slik ammunisjon finnes i velassorterte våpenbutikker. Rimelig treningsammo er det trolig dårlig med-definitivt en fordel å lade selv.
 8. Remingtonrifler fra denne epoken var kvalitetsrifler i "sako-klassen". Siden har de tapt seg litt i både kvalitet, og pris. Dette har i sin tur påvirket annenhåndsverdien på brukte rifler. Hvis man finner en pent brukt 700 fra80-tallet, er dette kanskje det beste bruktkjøpet man kan gjøre.
 9. Sjekk geco/rws hos jaktogfriluft.no Geco plus= bondet blykjernekule til 26kr. Target = rundneset myk konvensjonell blyspiss beregnet til blinkskyting, 16kr. Meget god erfaring med nettbutikken deres.
 10. Norma oryx 180grs vil fungere helt utmerket. Grunnen til at jeg nevnte fusion og geco plus spesielt, er at de koster ca halvparten. Fusion har jeg god erfaring med på elg. Geco plus har jeg aldri skutt noe med. 165 grs er en fin allround- vekt i .308, forutsatt tilstrekkelig kulekvalitet. Hvis du hovedsaklig jakter elg i skauen ville jeg gått for 180grs- men det er bare min preferanse.
 11. Som all-round vil jeg foreslå bondet blykjernekule, evt konvensjonell blyspiss av god kvalitet (mega). Fusion og geco plus er rimelige, gode alternativer.
 12. Jeg synes du har gjort en riktig analyse, Uncas. Fleksibilitet mtp kulekonstruksjoner + tilgang/pris komponenter ->.30-06. I de ladetabellene jeg har sett, får man mer fart i 150grs -06 enn 150grs .270. Jeg vil tro at dette utligner de aerodynamiske fordelene .270- kulene har på jaktmessig hold. .270- kulene i lik vekt har selvsagt høyere SD, men hva har vel det å si- til reinsdyr og ned har du terminalballistisk overflod uansett. .270win er sikkert (ett av mange) flott kaliber. Men til ditt bruk vil jeg si at det bare gir ulemper vs -06, fra et praktisk perspektiv. Men sjarm ka jo veie opp for mye... Lykke til med valget. Kan jo ikke bli helt gæærnt uansett.
 13. Xxl kjørte en "feilprisingskampanje" på Noslerprodukter i fjor (bla accubond til 5nok/stk). I endel butikker finner man nok fortsatt hyllepriser som ikke samsvarer med prisen i datasystemet, det har iallefall jeg nytt godt av.
 14. Jeg ville dekomponert patronene, spart kuler/ krutt og kastet resten. Better safe than sorry.
 15. Ganske vesentlig forskjell. Haglesmell ligger vel i størrelsesorden 150-153 dB, mens standard storviltkaliber med normal løpslengde ligger rundt 167dB, hvis jeg husker riktig. dB-skalaen er en såkalt logaritmisk skala, hvor en økning på 3dB representerer en dobling av lydtrykk.