Jump to content

RichardS

Members
  • Posts

    6
  • Joined

  • Last visited

RichardS's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. Tittelen er ikke ment for å provosere, jeg lurer på en dunker selv. Nettopp derfor presser dette spørsmålet seg frem når jeg leter etter parringer. Når jeg jobber meg gjennom lista med anbefalte og godkjente parringer fra dunkerringen, så slår det meg at mange hunder har overveiende 3ere og 4ere på egenskapspoengene, og totale egenskapspoeng i området 50- og 60-tallet. Ser man på f.eks finskstøverparringene for året, er det slett ikke vanskelig å finne hunder som jevnt presterer markant høyere på prøver, og også enkelte med nærmest 5-ere over hele fjøla. Jeg har lyst på dunker da jeg synes rasen ser veldig trivelig ut, og jeg vil gjerne støtte opp om de norske rasene. Men må jeg rett og slett regne med en hund som ikke helt er i samme klasse som de gode finskstøverne når det gjelder jaktlyst, fotarbeide, arbeid på drev og ikke minst mål/målbruk? Eller er det andre ting som spiller inn, at det ikke er oppført noen virkelig gode dunkere på parringslista foreløpig, eller at jaktprøvene rett og slett svinger sånn at gode hunder ikke får vist sitt fulle potensiale selv med flere starter? Jeg har sendt en mail med litt av de samme spørsmålene til dunkerringen (i en ikkekritisk tone, er jo som sagt ikke noen nedrakking på dunkeren jeg prøver på, jeg vil bare få en realistisk oppfatning av hva jeg kan vente meg), men har ikke fått noe svar derfra...
  2. Begynner å bli en gammel tråd dette, men temaet er såpass "tidløst" at jeg går ut ifra at det er greit å dra den opp igjen. Ingen som har jakterfaringer fra denne sesongen å dele? Har lest gjennom alle 15 sidene her, mye trivelig lesning. Jeg har nevnt i en annen tråd at jeg vurderer støver. Har er bare vandt med kortfotinger fra før, men reve- og harejakt med støver virker spennende. Siden det åpenbart er mange meget kompetente mennesker som har skrevet i denne tråden, er det passende å stille spørsmålene her. Jeg har sittet og lest gjennom svenske og finske jaktprøveregler for rev. Jeg har lest at støvere fra revelinjer blant annet typisk har større søk enn hunder fra harelinjer, men ut fra prøvereglene blir jeg ikke helt klok på dette utsagnet. Såvidt jeg ser i de finske reglene (med mindre jeg feiltolker), finnes ikke egenskapen "søk" her, i den betydning vi bruker den i Norge (altså frisøk før hunden finner spor). Slippes hundene direkte på spor i de finske prøvene? Ville dette så bety at en hund med stor andel finsk "reveblod" kan ha dårlig søk? Ut fra det jeg leser her i tråden, ser det ut til at det ikke er uvanlig å slippe direkte på spor under praktisk jakt heller? Er det ikke mulig å slippe en revestøver løs og la den søke ut selv? Jeg har også tenkt tanken på å bruke støver i rypeterrenget vi bruker å jakte i. Vi ser ofte revespor her (og skyter iblant litt hare, men det er utenfor denne tråden), så det er åpenbart rev i terrenget. Er det mulig/vanlig å jakte med støver på høyfjellet? Naturligvis kan det være litt utfordringer vedrørende postering osv, men er det i det hele en realistisk tanke?
  3. Takk for mer god info Ranger. Petit basseten virker også som en interessant rase, selv om jeg aldri har jaget med en slik. Mulig jeg skal forsøke å treffe noen til høsten igjen. Rufus: Nettopp det du sier her, er det flere rundt meg som sier. Og dette er nok hovedårsaken til at jeg vurderer støver i stedet for en ny kortfoting, og dermed startet denne tråden. Jeg får dog fortsatt ikke noen informasjon om hva forskjellene faktisk dreier seg om. Hva er det som gjør en god kortbeint hare-/revehund dårligere enn en god langbeint hund? Mulig dette ikke er så lett å teoretisere rundt, men noe spesifikt må kunne sies av dem som foretrekker langbeint foran kortbeint. Jeg har begynt å innse at jeg kanskje bør bruke denne høsten til å prøve å få jaget noen dager med støver, slik at jeg får litt bedre føling med hva forskjellene faktisk dreier seg om før jeg kjøper ny selv. Likevel virker det snodig å gå høsten i møte uten egen hund, det er mange år siden sist.
  4. Takk for fint svar Ranger! Jeg heller nok også litt mot å bruke kortfoting som kombihund på rådyr i tillegg til hare og rev. Og ut fra det du skriver at en basset (dermed også drever går jeg ut ifra) er like bra som støvere med tanke på nese og evne til uttak, så blir dette enda et punkt i favør av en slik. Hvordan opplever du forresten petit basseten på hare og rev? Er det vanlig at rasen jager disse viltslagene? Jakter du hare/rev etter jul med din basset? Jakter du da i rådyrfrie terreng, eller slipper du også hunden i frisøk der hvor han kan ta ut rådyr? Det er dette jeg er litt redd for med en kortfoting nemlig. Jeg har tilgang til et par terrenger som ligger såpass høyt at rådyrene trekker ut på vinteren, og her kan jeg jo slippe en drever i frisøk. Men samtidig vil jeg gjerne jakte mest mulig rev også i terrenger hvor rådyra overvintrer, og da må jeg nesten slippe hunden på spor for å være rimelig trygg på at det ikke blir rådyrlos. Så det å gå med hunden i bånd og slippe på spor, vil dette være like skadelig for søket som det å gå sammen med hunden når den er sluppet løs (noe som har fulgt meg i alle år at er "fy fy")?
  5. Der har du helt rett. Vi får alltid en del snø utover vinteren. Men dreverne vi har brukt her tidligere har greid seg fint, så jeg vil tro at en evt. ny drever også vil klare seg på snøføret.
  6. Hei, Etter at min gamle dachs nok hadde sin siste jakthøst i fjor, har jeg begynt å se meg om etter en ny jakthund. En nedgang i rådyrbestanden i terrengene mine de siste årene, har gjort at hare- og revejakten har fått større betydning. Dette blir tatt med i tankene når ny hund planlegges. I utgangspunktet har planen vært drever med passende linjer, da jeg har falt stort for denne rasen etter å ha jaktet rådyr over et par gode eksemplarer de siste årene. Ideelt sett hadde jeg funnet en parring hvor begge foreldre har premiering på både hare, rev og rådyr, men detter er kanskje ikke så realistisk. Derimot har jeg også lekt med tanken på å skaffe en støver til hare og rev, og heller ta rådyrjakta over andres hunder. Har aldri jaktet med støvere (bare kortbeinte hunder her i traktene), men har hørt flere si at det skal være en "annen verden" å jakte rev og hare med støver kontra kortbeinte raser. Dersom man har som utgangspunkt at man ønsker å holde reven over bakken og dermed velger rase etter dette, finnes det store forskjeller i den praktiske jakta mellom å bruke kortbeint hund eller støver? Finnes det forskjeller mtp søk, hvor gamle spor som tas an, evne til å utrede nattfot og tap, evne til å få losdyr til å ture etc.? Dersom jeg velger drever og bruker denne på hare og rev etter nyttår (slipper på spor), vil dette da kunne skade søket i betydelig grad?
×
×
  • Create New...