tussehaugen

Members
 • Content count

  94
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About tussehaugen

 • Birthday
 1. Var på tur til skåne i helga på grisejakt. Turen kjøpte vi av ein norsk tilbyder av jakt og må vel seie at det er ein heil del å gå på før opplegget blir bra. Om nokon har tips på tilbyder av villsvinjakt som også er seriøs så tar eg meire enn gjerne imot tips, helst på PM. Vil ikkje nemne navn på arrangør me reiste med her offentlig, men ein jaktprat på PM med utveksling av erfaring kan eg gjerne ta.
 2. 222 rem og 12/76 Våpenet er som nytt og avtrekk er polert. Kjøpt ny for ca 20 år sidan og er meget lite brukt. Er skutt ca 100 skudd med både rifle og hagleløpet. Boltrifle i 222 rem / 17 rem er på veg og då kjem nok denne til å støve Enno meire ned, desverre... Tar imot bytteforslag på hagle med dobbeltløp / halvauto / pumpe.
 3. Har leica magnus 1-6,3 x 24 på elgrifla. Kjøpte denne etter å ha sammenlignet S&B, Zeiss V8, Swarovski Z6 og Leica sine drivjaktsikter. Alle er meget gode, men Leica sin rødprikk var best, og når det i tilleg er veldig lite kresent på plassering av øyet mot okularet så var valget enkelt.
 4. Myte eller faktum, tja... Den artikkelen er ein av fleire "oppskrifter" på mørning i kombinasjon med frysing og tining frå over there. Nokon tester el. som motbeviser det har eg aldri sett så er det nokon som har dette så legg gjerne ut link. Me har i alle år mørna på ei låve/garage og det hender iblandt seint i jakta at det blir frost i slaktet. Det blir ikkje gjennomfryst, for det blir skjært ned før det går så langt. Det mørner uansett bare det ikkje blir brått nedkjølt, er hardt stressa eller det har gått feber i dyret før avliving. Frysing før salting og speking gjer eg også alltid.
 5. Tja, "verden" er tydlegvis eit relativt begrep... Det er utført tester som viser at opptint kjøtt fortsetter å mørne. http://beefextension.com/research_repor ... /93_10.pdf
 6. viewtopic.php?f=153&t=125909 Popcorner er klart
 7. Mørning og stell av viltkjøtt er omdiskutert og mange har si oppfatning av kva som er korrekt. Etter å ha spist rastkjøt på færøyene og dryaged steak i USA så ser ein at det er mangt som går an. Men om resultatet er perfekt må den enkelte gane bestemme. Nokre mørner kjøttet leeeeenge og andre putter det i frysen nesten umiddelbart, ingen av delene er best vil eg seie. Mørning er ein del av foråtningsprosessen ved at enzymer bryter ned kjøttet og gjer det mørt, men samtidig så blir kjøttet meire "porøst" og bakterier og annen forurensning trenger lettere inn. Dette må ein ta hensyn til og forstå konsekvensen av. Det vanlege er å la dyret henge på ein luftig plass i 40 døgngrader. Enkelt forklart at med gjennomsnittstemperatur over 24 timer på 8 grader C så lar du dyret henge i 5 døgn. Om kjøttet blir fryst så er det mange som meiner at mørningen blir ødelagt og stopper opp, i USA så er det endeløst med oppskrifter på mørning som innebærer ulike kombinasjoner av mørning, frysing så videre modning. Dette gir det beste kjøttet hevdes det der. Det som er utvilsomt er at hurtig nekjøling av nyskutt vil ikkje er bra, dette kjøttet forblir seeeigt. Har sjølv god erfaring med å mørne 20 40 døgngrader før ein skjærer ned, vacuumpakker i ordinære poser for så å mørne vidare 1-2 veker i kjøleskaptemperatur. I USA så meiner dei at ideell temperatur for dette er 2,2 grader.
 8. Det stemmer eksakt asterix og det er difor eg velger å støtte meg til feks. store norske leksikon. Det har seg slik på nettet at ein skal ikkje bare godta alt ein leser, fordi mange ikkje setter seg inn i kva andre skriver, men heller skummer overfladisk etter detaljer for å ta personen på... Men som sagt, ei gong til, og eg står for det. Så meiner eg fortsatt at mørning er ein DEL av forråtningsprosessen. Men eg meiner ikkje ( eller har aldri gjort det) at det er EKSAKT det samme... Samtidig vil eg unskylde trådstarter for herping av tråden frå meg med fleire, og vil ønske han lykke til med mørning av kjøtt i kjøletemp i heilt ordinære vacuumposer kjøpt billig kvar som helst, det blir knallbra resultat.
 9. Mørning, også ikkje skjeldent omtalt som autolyse kan med fordel googles... https://sml.snl.no/autolyse
 10. Ny lærdom til meg frå Vavlo, Chiefen.v-2 og bbdg. Alltid god hjelp å få på nettfora. Som takk for hjelpen så er dere herved invitert på middag. Eg vil då ha gleden av å servere langtidsmørnet reinsdyrmedaljong som garantert vil være mørnet... tja. la oss prøve 2, nei minst 500 døgngrader ettersom at mørning ikkje er ein DEL av foråtnelsesprosessen
 11. Google kan du gjere sjølv vavlo... Mørning er nok ein del av forråtningsprosessen, men det er einkelte deler av prosessen me ynskjer og andre ikkje...
 12. Nja... Er vel ikkje heilt einig her. Mørning er ein del av forråtningsprosessen og vil starte opp igjen etter du har tint det. Men om du kjøler det for hurtig ned etter dyret er felt så vil du få såkalt kuldeavkortning og fibrene i kjøttet trekkes for hurtig sammen. Dette kjøttet blir aldri særleg mørt. Det blir desverre ødelagt før det blir skikkelig mørnet, likeeins med kjøtt frå dyr med feber. Det eg bruker å gjere, spesielt i starten av reinsjakta når det ofte er for varmt til friluftsmørning er å la kjøttet henge kun eit par dager for så å skjære ned, vacuumpakke i heilt ordinære poser og så mørne vidare minst ei veke i 2-4grader i kjøleskap. Får då meget mørt og bra kjøtt. Seinare i jakta når temperaturen er meire ideell så er det 40 døgngrader som gjelder og så mørne vidare i vacuumpakker. Er det minusgrader så lar eg "frakken" henge på og lar det såleis få kjøle seg veldig sakte ned, for så å skjære det ned vacumpakke og i kjøleskap før det blir for kaldt 6-8 grader. Her skal ein dog vere forsiktig med å spare skinnet på store dyr, dei kan surne! Om ein er uheldig og ikkje oppnår ønska mørhet så kan ein prøve å marinere kjøttet med alkohol eller melkeprodukt. Dette gjer at mørningsprosessen setter fart igjen, og rødvinsmarinert hjortebiff eller cognacmarinert elg er ikkje heilt feil
 13. Skal me vedde Traff ei berdanhylse og den knakk som dritt Frå spøk til alvor. Har dier frå Lee, RCBS og Redding og alle blir brukt i ei classic cast presse. Liker ikkje patenten til utstøternåla på LEE for den må tightes haaaardt fast. Er det litt lite smøring så slipper det på returen over ekspanderingen. Den sitter kun på pressfatning og ikkje på gjenger som dei andre fabrikata. Polerte opp nåla og det hjalp. Factory crimp til LEE derimot er genial. Mi oppfatning ut over dette er at det liten forskjell på dei diesetta eg har, alle får jobben gjort. Kjøpte ei LEE challenger sett for nokre år sidan og har kun satt bort vekta. Ikkje fordi den var kaputt, men elektronisk vekt frå EBAY er billig å kjøpe og mykje raskare enn vippevekta Har lada ca 1500 skudd til no og utstyret fungerer fortsatt heilt topp.
 14. Hvis stokk i treverk er totalt ubrukelig så er det underleg at det vart felt dyr i det heile før plasten vart oppfunnen Har våpen med tre, plast og laminat i skåpet mitt og forskjellen merkes kun på pussebenken. Reinsrifla har stokk i olja treverk og den får røff medfart utan at den tar skade eller påverkar presisjonen (det er lite med anvisning, men dei ramler likevel )
 15. Det er til våpenkontoret i telemark som jeg søkte til jeger90. Ringte og purret på min søknad for, lik deg så hadde eg ventet over ein mnd. Har funnet eit våpen eg vil kjøpe og lurte på kvar søknaden min var i systemet. Diskuterte eindel på telefon om våpensøknad med ho på politikammeret i skien, såpass mykje at eg høyrte ho begynna å bruke "høyr no her eg eg politi stemmen" Nemte at eg ikkje kunne fylle ut skjema komplett når det vart sendt fordi eg ikkje hadde eit konkret våpen å søke på, men at eg ville ligge å sondre markedet om det dukker opp eit slikt våpen. Men då svarte ho at då kunne eg ikkje søke men måtte eg gå til forhandler å kjøpe der... Når eg så nemte kaliberet eg skal ha og at ingen forhandlere har dette tilgjengelig i nye våpen lengre, slik at eg MÅ vente og sjå om det dukker opp eit brukt innbyttevåpen eller kjøpe privat så vart det stille i andre enden. Neste kommentar var då at dette MÅTTE eg vite før eg søkte...? Nemnte også for politiet at eg seinast i fjor fikk innvilget søknad på kun kaliber og våpentype, og at eg etterpå reiste til sverige for å kjøpe. Då var ho enno meire brysk og sa at då måtte eg ha søknad i to eksemplarer samt innførselstillatelse. Når eg så sa at det eine skjemaet fortsatt ligger innvilget og uberørt sjølv om det har farta skandinavia rundt til alle øvrigheter som finnes så vart ho enno meire brysk og sa at det var EG som var ansvarleg, men ikkje for kva...??? Tollen gikk heilt upåklageleg og innhenting av våpenkort likeså, til tross for at kun eit skjema vart brukt Svensk utførselstillatelse for krigsmateriell (ja det heiter så) hadde ho ikkje peiling på Nemnte også at andre distrikt gjev ut kjøpetillatelser på kun kaliber og at selger og våpenifo blir utfyllt etterpå. Det var HEILT feil, for då kunne det være illegale våpen som ble omsatt var beskjeden? MEN, 15 minutt etterpå vart eg oppringt av politiet, antok at eg var anmeldt men det var frå våpenkontoret som kunne fortelle at min søknad no var den neste i køen... Underleg tenkte eg for på rifla som sønnen min skal overdra så har søknaden ligget lengre... Hadde då alle data som "mangla" og 1 time etterpå så kom det mail med betalingsinfo for innvilget våpensøknad...!!!