Jump to content

SteinarBM

Members
 • Content count

  160
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral
 1. Stål ammo til ande jakt.

  Har stort sett vært fornøyd med Federal Black Cloud #3. Hvis de ikke detter med denne ladningen er det enten for langt hold eller så har jeg bommet. Min erfaring er at disse skyter ganske trangt, så jeg bruker relativt åpne choker, typisk 1/4. Når det er sagt, en enda bedre patron er Rottweil Tungsten, jeg har brukt både #4 og #5. Det hadde sikkert fungert med #6 også siden egenvekten på disse er høyere enn bly. Jeg testet disse på papp for noen år siden og har aldri sett bedre skuddbilder! Og jeg har skutt stokkender på avsindig lange hold med disse patronene. Men prisen på disse er nå så høy at jeg ikke gidder kjøpe disse lenger, mener at de koster 249 kroner for 5 patroner hos GMAX.
 2. Kombi eller drilling?

  Det kunne sikkert vært en egen tråd her på kammeret om det ekstra hagleløpet på en drilling er nødvendig på rådyrjakt. Jeg har aldri hatt bruk for det på rådyrjakt... men jeg har brukt det ekstra hagleløpet på fluktskudd etter fugler. Noen vil sikkert si at en kombi først og fremst er en hårviltbørse, mens en drilling også kan være en fjærviltbørse. Når det gjelder vekt er det ikke gitt at en kombi er lettere enn drilling, min Sauer&Sohn 3000 drilling (16-16 / 7x65R) veier ca 3 kg. Den ene kombien jeg har prøvd (Valmet) var tyngre enn drillingen min. Dette varierer sikkert en god del mellom forskjellige modeller. Hvis du skal se etter drillinger ville jeg sjekket hva som ligger ute på Finn.no.
 3. Kombi eller drilling?

  Både kombi og drilling er fortreffelige valg til rådyrjakt. Jeg antar at du mener rådyrjakt med hund, evt annen type drivjakt? Til ren bukkejakt kan jeg vanskelig se for meg at en drilling eller en kombi er et bedre valg enn vanlig boltrifle med et lyssterkt kikkertsikte. Når det er sagt ble drillingen min brukt på bukkejakt i år Ser det argumenteres for rifledrilling over, for min del valgte jeg hagledrilling og har ikke angret på det. Min bruk er rådyrjakt + eventuelt annet småvilt. Kjekt med to hagleløp syns jeg... har ikke til nå hatt brukt for mer enn ett rifleskudd på rådyr og småvilt.
 4. The Highland Stalker

  Parallelt med at Rigby lanserer sin Highland Stalker er Mauser på banen med M98 i standard kaliber / låskasselengde. Ser at Rogne Våpen har en annonse ute, Finn-kode 93540359. Det samme skjedde da Rigby introduserte Big Game rifla for noen år siden, Mauser kom vel opp med sin "nye" M98 Magnum på omtrent samme tidspunkt. Hva tenker dere om Highland Stalker i forhold til Mauser sin versjon? Helt lik låskasse selvsagt. For min del er jeg ikke så begeistret for rifler uten kinnstykke... litt vanskelig å bedømme kun basert på bilder kanskje. Etter å ha prøvd både Rigby sin Big Game og Mauser sin M98 Magnum må jeg si at jeg foretrekker Mauser sin rifle over Rigby'en, mest på grunn av stokkfasong.
 5. Rekylklubben: for oss med 375 H&H og oppover.

  Jeg kom over følgende artikkel om 416 Rigby: https://www.riflemagazine.com/magazine/PDF/ri121partial.pdf Har forsåvidt lest mye av det samme andre plasser, men litt interessant det som skrives om hvor konservativt ladet 416 Rigby er sett i lys av moderne krutt. Det er forslag til "high velocity loads" med bruk av mye raskere krutt enn det som vanligvis anbefales til 416 Rigby, f,eks IMR 4320 som kanskje er i området N140 / Norma 203-B, og hastigheter mellom 2600 og 2700 fps for 400 grain kuler, og opp mot 2800 fps for 350 grain kuler... heftige greier! Det er selvsagt mange poster på diverse nettforum med folk som har ladet sin 416 Rigby til slike hastigheter, og argumenterer for bruk av rifla også til langholdsjakt. For min del har jeg ingen planer om å prøve slike ting, er fornøyd med mine 2300 - 2350 fps jeg får med 400 grain Swift A-Frame!
 6. 375 h&h 350 grain woodleigh med vv n150

  Hvis det er av interesse, sendte også en e-post til Norma og fikk følgende svar: Ni kan ladda er 350 grain med 72,5 grain 204 krut det ger 700 m Vo.
 7. 375 h&h 350 grain woodleigh med vv n150

  Jeg lurte på det samme da jeg hadde 375 H&H, sendte e-post til Woodleigh og fikk følgende svar: 375 H&H 350 gr HD SN; N540 60 to 65.5 gr 2120 to 2290 fps N150 58 to 65 gr 2070 to 2250 fps N550 63 to 69 gr 2070 to 2315 fps N160 71.5 to 75 gr 2200 to 2310 fps For 350 gr FMJ; Max load for sn bullets reduce by 2 gr.
 8. Hvor mange av kammerets medlemmer har dobbeltrifle?

  Er det noen som har sett Krieghoff sin sidelås dobbelrifle? En del av Krieghoff Essencia linjen... ser veldig bra ut, og ganske annerledes en Krieghoff sine "standard" big five dobbelrifler. Ingen oppspenner på disse, lengre løpssett (25"), slakere pistolgrep ser det ut som. https://www.krieghoff.de/en/hunting-guns/krieghoff-essencia/sidelock-side-by-side-double-rifle/ https://www.krieghoff.com/hunting-guns/krieghoff-essencia-game-gun/krieghoff-essencia-sidelock-big-five-double-rifle/
 9. essencia_bigfive4.jpg

 10. essencia_bigfive3.jpg

 11. essencia_bigfive2.jpg

 12. essencia_bigfive.jpg

 13. Forbudt å jakte med drilling til Skottland

  Min guide i Skottland for noen år siden hadde selv en kombi som han brukte på hjort og rådyr, i tillegg til småvilt. Hvis en kombi er lov må vel en drilling være lov?
 14. 404 Jeffery & Safari Rifler

  Veier den 4,9 kg uten kikkert? Det er jo litt ja... min 416 Rigby med heavy barrel veier 4,6 kg. Etter en 100+ skudd siste året for å bli vant med rifla, og testing av diverse ladninger, syns jeg vekten på rifla i dette kaliberet er helt på sin plass.
 15. Hjelp! ladestige 308w nybegynner

  M67: Jeg tror du undervurderer gleden ved å teste forskjellige kuler og ladninger for en fersk hjemmelader. For min del hadde det vært drepen for all motivasjon om noen stod over meg og formante: "skyt noen tusen Nosler CC midt på ladestigen før du prøver noe annet"... Da jeg begynte med hjemmeladning startet jeg like godt med 4 forskjellige riflekalibre og en hel røys med forskjellige kuler. Mye var selvsagt helt unødvendig testing, men gøy var det! Det er heller ikke alle som har samme motivasjon for å lade som jeg mistenker du har, skyte mest mulig, billigst mulig, og gjøre ladeprosessen så effektiv som mulig. For min del handler det mest om å finne gode jaktkuler (som enten ikke finnes som kjøpeammo, eller som koster 200 kroner smellen) og en ladning som går bra i mine rifler.
×