SteinarBM

Members
 • Content count

  148
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About SteinarBM

 1. Min guide i Skottland for noen år siden hadde selv en kombi som han brukte på hjort og rådyr, i tillegg til småvilt. Hvis en kombi er lov må vel en drilling være lov?
 2. Veier den 4,9 kg uten kikkert? Det er jo litt ja... min 416 Rigby med heavy barrel veier 4,6 kg. Etter en 100+ skudd siste året for å bli vant med rifla, og testing av diverse ladninger, syns jeg vekten på rifla i dette kaliberet er helt på sin plass.
 3. M67: Jeg tror du undervurderer gleden ved å teste forskjellige kuler og ladninger for en fersk hjemmelader. For min del hadde det vært drepen for all motivasjon om noen stod over meg og formante: "skyt noen tusen Nosler CC midt på ladestigen før du prøver noe annet"... Da jeg begynte med hjemmeladning startet jeg like godt med 4 forskjellige riflekalibre og en hel røys med forskjellige kuler. Mye var selvsagt helt unødvendig testing, men gøy var det! Det er heller ikke alle som har samme motivasjon for å lade som jeg mistenker du har, skyte mest mulig, billigst mulig, og gjøre ladeprosessen så effektiv som mulig. For min del handler det mest om å finne gode jaktkuler (som enten ikke finnes som kjøpeammo, eller som koster 200 kroner smellen) og en ladning som går bra i mine rifler.
 4. Er det på tide å trekke inn diskusjonen "push feed" vs "controlled round feed"? En god grunn til å velge Mauser M98 (eller tilsvarende med klo-utdrager og kontrollert mating) er dønn solid mekanisme som virker.
 5. Er det noen av dere som har restriksjoner med bruk av grovkalibrede rifler på skytebaner? Min lokale skytebane opprettet forbud mot trening med rifler fra og med kaliber 9,3 og oppover. De med slike "kanoner" fikk kun lov til å ta prøven, til nøds noen få skudd for å stille inn sikter etc. Argumentet var slitasje på elektroniske skiver, da spesielt dette gummibåndet rundt svarten. Hvorfor det skal være så mye verre med noen få skudd med grovkalibrede rifler i forhold til tusenvis med 6,5 fikk jeg ikke noe godt svar på. Nå er ikke dette noe krise for min del, jeg har tilgang til private områder hvor jeg kan skyte rimelig fritt. Men litt irriterende at jeg ikke kan ta med 9,3'en eller 416'en på skytebanen og dra av noen skudd på løpende elg, prøve 9,3'en på 200 meters banen. Fury: Satser på at du drar igang en skikkelig Big Bore Safari shootout! Jeg er med hvis jeg får det til!
 6. Zeiss Victory HT 1,1-4x24. Jeg syns dette siktet passet bedre til rifla mi enn f.eks Zeiss V8 1-8 eller Swarovski Z8 1-8. Lavere vekt og større øyediameter på HT 1,1-4. Den ekstra forstørrelsen på V8 og Z8 har jeg ikke bruk for. Når det er sagt liker jeg godt åpne sikter, har skutt denne rifla mest med åpne sikter. Om kikkerten skal på når rifla skal i ilden er jeg jammen ikke sikker på... får se an situasjonen tenker jeg.
 7. Ordelingsfeilen har hjortefot allerede gjort oss oppmerksomme på. Siden rettskriving tydeligvis er viktig for hjortefot tenkte jeg å påpeke mangel på bruk av semikolon i innlegget hans.
 8. Har du hørt om semikolon?
 9. Følger denne! 416 Rigby i Mauser M98 Magnum.
 10. .505 Gibbs - helt klart! Fordi den tydeligvis drar damer; les Robert Wilson i "the short happy life of Francis Macomber" .505 Gibbs har vel endel større hylsevolum enn .500 Jeffery, kan sånn sett lades til lavere trykk som kan være en fordel i sterk varme hvor disse patronene hører hjemme. Visstnok er .505 Gibbs bedre egnet til 600 grain kuler på grunn av hylsevolum og lengre hylsehals (ref Norma). Ukvalifisert synsing fra min side, men artig med grove kaliber - håper du kan dra i gang en prosjekttråd av dette! (Du er selvsagt ikke den eneste som har vurdert disse to mot hverandre http://forums.accuratereloading.com/eve/forums/a/tpc/f/4711043/m/9671037791)
 11. Til trådstarter: var i samme situasjon som deg for ett år siden, endte opp med en "Hemnes" drilling, Sauer & Sohn 3000, 16-16 / 7x65r. Har skrevet litt om mine erfaringer her: http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=49&t=72745&start=120
 12. Etter endel grubling og fundering på drilling kjøpte jeg en gammel Sauer & Sohn 3000 sist vinter, 16-16 / 7x65R. Jeg fiklet med flere nyere drillinger i butikker (Merkel K96, Blaser D99, Krieghoff Trumph og Optima, Zoli), mens syns egentlig at disse eldre drillingene med litt lengre løp virker bedre balansert. Jeg fikk satt på en litt tykkere kolbekappe for å komme i nærheten av mine haglemål. Fremdeles litt kort, men greit nok. Kikkertsiktet som fulgte med i hakemontasje var en overraske klar Zeiss 1,5-6x42. Det fine trådkorset i denne gjør det mulig med prikkskyting på 100 m, de åpne siktene var også overraskende gode på 100 m. Kanskje litt trangt baksikte? Rifleavtrekket er i hardeste laget, har derfor stort sett brukt snellert på banen. Kjøpte meg et futteral til å ha kikkertsiktet i på jakt, jeg jakter stort sett med åpne sikter. Jeg følgte råd fra andre her på kammeret og prøvde 140 grs Accubond med 53 grs N160. Veldig bra presisjon, ca 25 mm på 100 m, så da gadd ikke jeg teste flere kombinasjoner. Bildet under viser en fin hare skutt i skumringen. Skutt på ca 80 meter, liggende uten anlegg. Bildet viser forøvrig ikke utgangshullet i bogen... eller det som var bogen. 140 grs Accubond i 800+ m/s er ikke en kule til småvilt hvis du vil ta vare på kjøttet! Har kjøpt inn Norma FMJ, 150 grs, håper å kunne få samme treffpunkt med disse som med Accubond kulene! Det har blitt et par rådyr med drillingen i høst, ett skutt med kikkert på ca 120 meter (bildet under), ett med åpne sikter på ca 40 meter (drivjakt med beagle). Ellers har jeg også fått skutt litt fugl med drillingen (duer og ender), men merker at jeg skyter dårligere med drillingen enn med hagla. Så oppsummert: har drilling svart til forventningene? Ja, jeg er stort sett veldig fornøyd! Av mine jaktvåpen er det drillingen som har fått flest jaktturer nå i høst. Jeg tror ikke jeg skyter dårligere rifleskudd med denne enn med boltrifla. Haglesvingen er ikke helt innarbeidet enda, jeg har også mistet noen muligheter på orrfugl og tiur på grunn av lite trening med greener sikringen. Det må nok trenes litt på leirduebanen ja, ikke minst å få inn håndtering av greener sikringen.
 13. Dette skal jammen prøves, men på andebryst! Vil tro det burde funke like bra?
 14. 250 gr Woodleigh RN i 9,3x74R 180 gr Woodleigh PP i 308 win (reservebørse)
 15. Jeg har med stolsekk, og setter kolben på stolen og holder i forskjeftet med venstrehånda. Fungerer greit, iallfall bedre enn å hvile rifla på bakken. Når det gjelder diverse reimer må en passe på at disse ikke hekter seg opp i noe når ting skal skje fort... Jeg foretrekker faktisk å ikke ha reim på rifla under drivjakt (har heller ikke reim på hagla når jeg går på støkkjakt).