Jump to content

ahumbo

Members
 • Content count

  90
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4 Neutral

About ahumbo

 1. 338-06 A-Square

  Oppdatering så langt i elgjakta for de som er interessert.. Har vært heldig og skutt 3elger så langt med 338-06'n min. Har prøvd to kuler, Woodleigh 225 grs og Scirocco 210 grs. Konklusjonen min så langt er at elgen ikke ramler spesielt mye fortere enn andre kalibre, MEN, det blir markant mere blod i sporet som gjør det langt enklere å finne dyret! For å utdype: Første elgen, en piggokse på 161 kg skutt med scirocco på 125 meters hold. Gjennom begge lunger, løp ca 100 meter, flott slakt. Andre elgen en 5-spirs på 189 kg skutt med Woodleigh på 125 meter. Inn bog, gjennom begge lunger og andre bogen, løp ca 80 meter og fikk et nytt skudd på ca 200 meter. Dette skuddet gikk gjennom hjertet og hadde ikke ekspandert, kun spjæret hjertet og tynt hull tvers igjennom. Store hull i elgen på første skuddet. Prekeverte fremparten på utgangssiden i dag og fikk meg en overraskelse da jeg åpnet bogen. Var sikker på jeg hadde gjennomskyting, men på bordet trillet Woodleigh-kulen med to splinter. Den hadde knatret bogfjølen på tur ut, og truffet akkurat i den store kulen/leddet i overgangen overarmsbein/bogfjøl. Den har fått kraftig juling i møtet med grove bein. Restvekt er 68 %. Tredje elg var en liten kalv skutt på 50 meter med Scirocco. Gikk ca 20 meter, lungeskudd. Meget pent slakt. Ser at Scirocco har gitt bra hull og god utblødning, og oppført seg relativt likt på begge elgene med meget pene slakt. Woodleigh åpnet seg vel fort og ga større hull og marginalt verre slakt på ca samme avstand. På lengre hold åpnet den seg kun marginalt. Vi har flere dyr igjen og foreløpig fortsetter jeg med Scirocco..
 2. 600 engangsskutte Lapua hylser i 6,5x55 byttes i 30-06 hylser av anerkjent merke. Rent salg er også aktuelt ved salg av alle under ett.
 3. Muffe, hvilket kaliber?

  Jeg har i våres fått bygget mitt fra Rafdal. Remington 700 med muffe og løp i 338-06 og 30-06. Svært fornøyd og har bestemt meg for et 6,5x55 løp i tillegg til trening. Da har jeg en komplett rigg hvor 338-løpet blir primærløpet til jakt , i utgangspunktet uten demper (60cm), 30-06 løpet til ettersøk og de gangene jeg vil ha demper (48cm) og 6,5 for billig mengdetrening. Har også vurdert 7x64 , 270 og 280, ,men har rett og slett innsett at det er 6,5x55 som vil gjøre jobben best og ikke minst billigst for meg. Kan vel ikke se for meg at du skulle ha behov for andre kombinasjoner til vanlig jakt og skyting. Men, hvis lysten er der og lommeboka tillater det så er det jo veldig moro med ikke så vanlige kalibre. Hadde nok i såfall blitt 280 eller 6,5-06 på meg da...
 4. REVEJAKTEN 2016-2017

  Jeg er ikke god til å skyte, men godt utstyr hjelper. Etter å ha fått skrudd i skikkelig Lothar Walter pipe i min 223 som brukes på alt fra fugl til rådyr, er dette fasiten etter litt testing. Disse samlingene får jeg gang etter gang når jeg gjør jobben. V-Max som brukes på Mikkel går like godt, og alle tre kulene har så og si samme treffpunkt. Føler jeg er i mål med storvilt og småviltbørsa nå. Dette er sikkert en avsporing og digresjon, men må vel være lov nå som jakta nesten er over??
 5. REVEJAKTEN 2016-2017

  Har bare fått testet en gang skikkelig, i tett snødrev, så regner med jeg får mer svar senere. Foreløpig er dette beste 5-skudds samling med Interlock 225 grs og den ene ladningen jeg skjøt med Woodleigh. Skal teste ut disse noe mer, men skjøt reven med denne ladningen. 185 grs GMX og 210 grs Scirocco gikk for dårlig til at jeg orker å teste ut de noe mer. Sporer kanskje litt av revejakttråden, men men...Løpet er jo helt nytt, så jeg regner med presisjonen blir bedre etterkvart. Det er Lothar Walther, samme som jeg fikk satt inn i min andre Remington, i 223 rem. Dette samler hull i hull med de tre kulene jeg bruker, og ble bedre etter hvert?
 6. REVEJAKTEN 2016-2017

  Rafdal. Fikk montert ny pipe i en Remington i fjor av ham, og ble så fornøyd at jeg fikk montert løpsbyttemoffe i min andre Remington. Har nå 30-06 til trening og 338-06 til jakt. Utrolig fornøyd så langt, sannsynligvis blir min Sako i 308 parkert inntil videre! Skrevet litt om børsa i Seawolf sin tråd om 338-06 A-Square.
 7. 338-06 A-Square

  Da har 338-06'n krevd sitt første offer? Riktig nok er børsa tiltenkt større oppgaver, men i påvente av høsten fikk jeg mulighet til å plukke denne karen. Må si jeg ble veldig overrasket over hvor pent den ble skutt. Midt i bog inn og litt langt fremme i bog ut, utgangshullet sees på bildet... 225 grs Interlock. Kanskje holder den godt sammen i ca 780 m/s da den nok er tiltenkt 338 winmag i større hastigheter. Blir spennende å teste videre?
 8. REVEJAKTEN 2016-2017

  Dette ble nok siste reven min for sesongen, men man vet jo aldri.. Fikk heldigvis prøvd min nyervervede 338-06. Ladet med 225 grs Interlock og må si jeg ble positivt sjokkert! Meget pent skutt, litt på skrå. Uthullet syns på bildet, reven ble mye finere enn noen jeg har skutt med jaktammo i 308 og 6,5x55. Ikke langt unna V-Max i 223... Ja ja, dette var sesongens nr 9, igrunnen fornøyd med det?
 9. 338-06 A-Square

  Da har jeg fått rifla tilbake fra Rafdal. Må si meg veldig godt fornøyd, arbeidet han gjør er helt fantastisk bra, brukte bare 6 uker også! Har fått sjekket friflukt og testet at alle patroner mater greit, foreløpig ser alt bra ut. Har ladet opp 4 forskjellige kuler som skal testes til uka. 225 grs Interlock til trening og morroskyting, og så velger jeg en av følgende kuler til all jakt: 185 grs Gmx, 210 grs Scirocco og 225 grs Woodleigh PP. Velger kort og godt den som samler best og som gir meg den beste følelsen. tanken er å kun ha to kuler i kaliberet. Endte med å velge 60 cm pipe, og fikk den gjenget i tilfelle jeg ønsker rekylbrems eller demper, disse har jeg fra før til min 308. Nå er det bare å vente på godvær så jeg får testet dette. Fikk glassblåst kassa , bolt og det gamle 30-06 løpet, alt ser nytt og fint ut. Sånn ser den ut så langt.
 10. Billig rifle i 223 rem til revejakt

  Remington 700 SPS. Billig og stort sett god presisjon. Et hav av muligheter for å oppgradere når du får lyst til det!
 11. Den litt hellige søndagsmiddagen !

  Blir indrefilet av elg, fløtegratinerte poteter og ovnsbakte rotgrønnsaker. Begynner å bli sulten nå..
 12. 308 eller 3006

  I jaktlaget mitt brukes det kun de tre vanlige: 6,5x55, 308 og 30-06 med gode premium kuler. Selv har jeg skutt elg med alle tre kalibrene og er egentlig like klok. Vi har de siste fire årene skutt ca 40 elger med disse, og jeg har gitt opp å holde noen som favoritt. Det har vært alle mulige skudd og fluktstrekkevarianter med alle kalibrene uavhengig av kulevalg, så jeg også mener det må bli opp til skytter hvilken patron han liker best. Som en kuriositet kan jeg jo nevne at de elgene som har ramlet på plassen er skutt med 30-06 og 180 grs Interbond, de som har løpt lengst med gode treff (over 200 meter) er også skutt med 30-06, dog med Woodleigh 240 grs PP... Liker selv 30-06 best å skyte med (ikke helt i samme klasse som 6,5 med demper da..), men har nå sendt den til Rafdal for montering av 338-06 A-Square som Seawolf. Har skrevet litt om det i den tråden han opprinnelig startet. Så får vi se til høsten da, om det blir stor forskjell på effekt. Har kjøpt inn både 225 grs Woodleigh og 210 grs Scirocco til elgen, bruker den som jeg får best presisjon med. Ingen på jaktlaget mitt er spesielt interessert i kuler og kaliber, der skiller jeg meg godt ut. Det er jevn fordeling av 308 og 30-06, men også en felles oppfatning av at det ofte blir penere slakt med 308 enn 30-06. I tillegg regnes 30-06 for å slå noe hardere, både i skulderen og viltet. Som det er sagt tidligere så er det viktigste å velge en god kule for kaliberet og formålet. Det er også lurt å prøve noenlunde like børser i begge kalibre, og rett og slett velge det man liker best å skyte med. De tre store er det såpass liten forskjell på i praksis, selv om det skiller en del på papiret. Men, til norsk elgjakt er det hipp som happ mener nå jeg.
 13. 338-06 A-Square

  Dere har helt rett flere her. Trodde jeg hadde slått meg til ro, men får ikke 338-06 ut av hodet så da er det bare å hoppe i det. Har snakket med Rafdal, han har holdt av et Lothar Walter løp til meg med stigning 1:10, søknad er levert politiet i dag! Velger løpsmoffesystemet til Rafdal, og beholder 30-06 løpet til mengdetrening. Med løpsbyttesystem er jo veien også temmelig mye kortere hvis jeg skulle få lyst på flere spennende kalibre senere.. Da børsa er en rustfri Remington 700, velger jeg rustfritt løp. Tanken er full løpslengde på 66 cm, denne skal ikke gjenges for demper. Ser for meg normal løpsprofil med ca 17 mm ved munning. Tanken er en litt tung rigg, som med Berserk-stokken som sitter på forhåpentligvis både vil bli stabil og presis å skyte med. Velger ikke denne hvis det skal bæres veldig langt og tungt, da plukker jeg frem 308`n. Går for den vanlige utgaven, 338-06 A-Square, diesett fra Redding er bestilt, sammen med 225 grs Interlock for trening og morroskyting samt 210 grs Scirocco for jakt. Får jeg problemer med presisjonen på den er neste forsøk tenkt å være 225 grs Woodleigh PP. Gleder meg virkelig til å få realisert dette prosjektet, og med litt skamfølelse må jeg bare innrømme at jeg har fått en merkelig ro i kroppen Noen som har noen synspunkter på valgene, eller er det bare å gjennomføre?
 14. 338-06 A-Square

  Var og skjøt litt med 30-06 som egentlig skulle bli 338-06 i går. Da løsnet retiklet i min Zeiss Conquest DL... Dette er andre kikkerten av samme type jeg har. En kompis har hatt tre like kikkerter med samme feil! Bestemte meg derfor for å bytte ut Qonquest DL med Zeiss Victory HT da Zeiss Norge og XXL tilbød meg å ta inn kikkerten, og at jeg da betalte mellomlegget på ny kikkert. Fantastisk service. Det kostet omtrent like mye som å bytte løp på børsa. Når jeg nå tross alt er såpass fornøyd med børse og kaliber, har jeg bestemt meg for å legge prosjekt løpsbytte på is og heller nyte skytingen med nytt Kikkertsikte så lenge..
×