ahumbo

Members
 • Content count

  70
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About ahumbo

 • Birthday
 1. Remington 700 SPS. Billig og stort sett god presisjon. Et hav av muligheter for å oppgradere når du får lyst til det!
 2. Blir indrefilet av elg, fløtegratinerte poteter og ovnsbakte rotgrønnsaker. Begynner å bli sulten nå..
 3. I jaktlaget mitt brukes det kun de tre vanlige: 6,5x55, 308 og 30-06 med gode premium kuler. Selv har jeg skutt elg med alle tre kalibrene og er egentlig like klok. Vi har de siste fire årene skutt ca 40 elger med disse, og jeg har gitt opp å holde noen som favoritt. Det har vært alle mulige skudd og fluktstrekkevarianter med alle kalibrene uavhengig av kulevalg, så jeg også mener det må bli opp til skytter hvilken patron han liker best. Som en kuriositet kan jeg jo nevne at de elgene som har ramlet på plassen er skutt med 30-06 og 180 grs Interbond, de som har løpt lengst med gode treff (over 200 meter) er også skutt med 30-06, dog med Woodleigh 240 grs PP... Liker selv 30-06 best å skyte med (ikke helt i samme klasse som 6,5 med demper da..), men har nå sendt den til Rafdal for montering av 338-06 A-Square som Seawolf. Har skrevet litt om det i den tråden han opprinnelig startet. Så får vi se til høsten da, om det blir stor forskjell på effekt. Har kjøpt inn både 225 grs Woodleigh og 210 grs Scirocco til elgen, bruker den som jeg får best presisjon med. Ingen på jaktlaget mitt er spesielt interessert i kuler og kaliber, der skiller jeg meg godt ut. Det er jevn fordeling av 308 og 30-06, men også en felles oppfatning av at det ofte blir penere slakt med 308 enn 30-06. I tillegg regnes 30-06 for å slå noe hardere, både i skulderen og viltet. Som det er sagt tidligere så er det viktigste å velge en god kule for kaliberet og formålet. Det er også lurt å prøve noenlunde like børser i begge kalibre, og rett og slett velge det man liker best å skyte med. De tre store er det såpass liten forskjell på i praksis, selv om det skiller en del på papiret. Men, til norsk elgjakt er det hipp som happ mener nå jeg.
 4. Dere har helt rett flere her. Trodde jeg hadde slått meg til ro, men får ikke 338-06 ut av hodet så da er det bare å hoppe i det. Har snakket med Rafdal, han har holdt av et Lothar Walter løp til meg med stigning 1:10, søknad er levert politiet i dag! Velger løpsmoffesystemet til Rafdal, og beholder 30-06 løpet til mengdetrening. Med løpsbyttesystem er jo veien også temmelig mye kortere hvis jeg skulle få lyst på flere spennende kalibre senere.. Da børsa er en rustfri Remington 700, velger jeg rustfritt løp. Tanken er full løpslengde på 66 cm, denne skal ikke gjenges for demper. Ser for meg normal løpsprofil med ca 17 mm ved munning. Tanken er en litt tung rigg, som med Berserk-stokken som sitter på forhåpentligvis både vil bli stabil og presis å skyte med. Velger ikke denne hvis det skal bæres veldig langt og tungt, da plukker jeg frem 308`n. Går for den vanlige utgaven, 338-06 A-Square, diesett fra Redding er bestilt, sammen med 225 grs Interlock for trening og morroskyting samt 210 grs Scirocco for jakt. Får jeg problemer med presisjonen på den er neste forsøk tenkt å være 225 grs Woodleigh PP. Gleder meg virkelig til å få realisert dette prosjektet, og med litt skamfølelse må jeg bare innrømme at jeg har fått en merkelig ro i kroppen Noen som har noen synspunkter på valgene, eller er det bare å gjennomføre?
 5. Var og skjøt litt med 30-06 som egentlig skulle bli 338-06 i går. Da løsnet retiklet i min Zeiss Conquest DL... Dette er andre kikkerten av samme type jeg har. En kompis har hatt tre like kikkerter med samme feil! Bestemte meg derfor for å bytte ut Qonquest DL med Zeiss Victory HT da Zeiss Norge og XXL tilbød meg å ta inn kikkerten, og at jeg da betalte mellomlegget på ny kikkert. Fantastisk service. Det kostet omtrent like mye som å bytte løp på børsa. Når jeg nå tross alt er såpass fornøyd med børse og kaliber, har jeg bestemt meg for å legge prosjekt løpsbytte på is og heller nyte skytingen med nytt Kikkertsikte så lenge..
 6. Jeg mener også at du bør legge prosjektet litt på is og bli kjent med 30-06. Selv kjøpte jeg en 30-06 som prosjektbørse og var fast bestemt på å bytte løp. Men, etter å ha skutt en del med børsa har jeg blitt så glad i kaliberet at jeg har fått kalde føtter. Så lenge du lader selv og kan skreddersy patronen tror jeg neppe du vil oppleve noen praktiske forskjeller mellom 270 og 30-06!
 7. Skal gi deg et kjedelig råd som ikke helt står i stil med mine egne ønsker, tanker og ideer bestandig, men... Behold rifla og sett på en GRS Berserk stokk. Litt økt vekt, men blir fantastisk å skyte med. I tillegg velger du en Zeiss Victory HT 2,5-10x50 eller den litt billigere Conquest DL 3-12x50 med lys. Noe større kikkert trenger du ikke til din jakt, og begge er svært gode. Hvis du absolut vil ha helt ny børse ville jeg sett nærmere på Schultz & Larsen Classic DL, fantastisk rifle med løpsbyttesystem for en "rimelig" penge. Hadde valgt de samme kikkertene. Alternativt valgt den større HT 3-12x56 og satt den kikkerten samt den du allerede har i QRW montasjer så du lett og uten treffpunktforandring å snakke om, kan bytte om kikkertene avhengig av jakt. Av kaliber er det mye spennende å velge i, ihvertfall om du lader selv, tro meg... Likevel er nok 30-06 et utmerket kaliber til din jakt. Hvis du vil ørlite ned i rekyl og smell så klarer du deg lenge med 6,5x55. Dette forutsetter at du ikke lader selv, om du gjør det fins det mange mye mer spennende alternativer..
 8. He he, da vingler jeg litt til, er jo en stund til neste elgjakt... Skal huske på diesettet Setter pris på alle gode tilbakemeldinger, gull verdt med andres erfaringer! Skal love å poste oppdateringer fremover hvis det blir nytt løp!
 9. Høres jo ut som gode tilbakemeldinger på kaliberet. Hadde for såvidt bestemt meg for å bytte ut 30-06 løpet i min Remington med et Lothar Walter i 338-06, men jeg har begynt å lure på om det er verdt pengene...? Er forsåvidt veldig godt fornøyd med 30-06, men jeg skjøt 2 elgokser ( en på 262 kg og en på 140 kg) i høst, og syns begge løp lenger enn jeg likte med skudd rett bak bog. Litt mer stoppeffekt og pønsj hadde vært bra, men får ikke bestemt meg for om jeg skal gjøre det eller ikke.. Har også 308 og syns det er kjekt å benytte samme kuler, kommer uansett ikke til å kvitte meg med den, og da hadde det jo vært greit å ha et litt kraftigere alternativ enn 30-06? Huff, føler jeg vingler veldig nå
 10. En stund siden siste oppdatering i denne tråden nå. Noen som har gjort seg noen erfaringer med kaliberet i høst? Seawolf?
 11. Skal du bruke vom ville jeg blandet det i stamper med masse vann og frosset det før du legger det ut. 20 kg vom høres mye ut, men er borte på et blunk når spesielt ravn og ørn innfinner seg. Hva gjelder åte har jeg i år fått bygd opp med mye slakteavfall etter elgjakta og sau/gris fra lokale bønder. Før hadde jeg dårlig tilgang på dette, men brukte alt av matavfall fra husholdningen hjemme samt at jeg ba om utgåtte varer på matbutikken. Et annet tips er å kjøpe billigste hundefor på matbutikken, bløte det skikkelig opp med masse vann og fryse i blokker. Hender ofte at dyrebutikker, felleskjøpet etc har utgåtte sekker med pellets du kan få. Bruk fantasien, reven er ikke kresen selv om den foretrekker enkelte ting hvis den kan velge. Har også hatt veldig god erfaring med lakseavskjær. Erfaring har lært meg at for å lykkes skikkelig er det viktig å bygge opp et bra grunnåte, og så fore på med litt nye godsaker innimellom. La være å gå i nærheten av åtet de siste dagene før du har tenkt til å jakte der!
 12. Full klaff i går kveld. I sommer bygde jeg åtebu sammen med en kompis. Alene fra bua har jeg tidligere i sesongen skutt 4 rev, men i går var første gangen vi fikk gleden av å sitte sammen i bua. Visste at åtet var godt besøkt, og vi skjøt 3 stykker!! Super artig, tegner å kunne bli et bra år. Har skutt 10 rever hittil i sesongen fra samme område, og enda er det flere igjen
 13. Da jeg selv hadde 6,5x55 ladet jeg 123 grs Nosler Custom Competition med 40 grs N-150. Jeg hadde col på 74, dette ga fin hastighet og presisjon i min børse
 14. Jeg hadde nok heller ikke valgt 308 til det formålet, men lagt meg på 223. Dette forutsetter at du finner en modell med rask nok stigning til å stabilisere 69 grs kuler (1:9). Hvis ikke du lader selv, er det en stor fordel å kjenne noen du kan få hjelp til å lade 69 grs Scenar til fugl. I moderat hastighet vil denne fare pent med viltet og ikke ha særlig mer vindavdrift enn standard fmj kule i 308. Til rev bruker du fabrikkladd 40 grs Nosler ballistic tip/Hornady V-max, eller lader disse selv til høy hastighet. Har både 308 og 223 selv, og det er ikke tvil om hva jeg velger til ovennevnte bruk. Alternativet er 6,5x55, kanskje det beste alternativet til toppjakt, men unødig kraftig til mikkel som oftest vil generere vel mye søl...
 15. Hvis du med annet småvilt mener å sprenge kråkefugl er det bare å kjøre på, men hvis du mener matvilt må jeg skuffe deg. Har hatt 204 ruger selv og var superfornøyd med kaliberet til predatorjakt. Likevel valgte jeg å pipe om børsa til 223 rem for å få en allsidig rigg. Med denne plukker jeg alt opp til og med rådyr med forskjellige kuler vel og merke. 204 ruger var utmerket på rev, men med hånden på hjertet er ikke effekten eller resultatet annerledes med 223! Mitt råd er å gjøre det enkelt og velge 223, bare velg krapp nok stigning for å nyttegjøre deg av litt lengre/tyngre kuler som eksempelvis 69 grs Scenar og 62 grs Scirocco, til de trenger du 1:9!