Jump to content

LazyHunter

Members
  • Posts

    46
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

LazyHunter's Achievements

Contributor

Contributor (5/17)

  • 10 years in
  • Dedicated Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

9

Reputation

  1. Takk for svar, da forsøker jeg med Naturalis. Jeg har også reagert på at utvalget av kulevekter er svært begrenset. Får satse på at jeg finner en kombinasjon med 170grs kula som samler bra. Jeg oppdaterer tråden når jeg har fått testet kula tilsvarende, men det tar nok litt tid. Foreløpig går jeg for fabrikkammo.
  2. Jeg har nå skutt 3 hjorter med 150grs TTSX. Skuddreaksjon fall har vært helt som vanlig, så det har jeg ingenting å si på. Men alle 3 dyra hadde store blodutredninger. Selv om jeg traff det ene dyret bak bogene uten å være borti ribbein så var det blodutredninger helt opp på ytrefilleten. Jeg opplever at det er mye mer arbeid i forbindelse med partering, så jeg kommer til å finne meg en ny kule. Andre med samme erfaring med TTSX? Jeg har fått tips om at Naturalis gir mye mindre kjøttødeleggelse, noen som har samme erfaring med Naturalis?
  3. Jeg testa litt diverse ladninger i går og jeg fikk en fin samling på 11mm med 4 skudd med 58,0 grs N-160 bak 150grs TTSX på 100m. Dette er minimumsladning i følge ladeboken utg 8. Kaliberet er .30-06 og jeg bruker Norma hylser. Snitthastigheten ble målt til 850m/s med 50cm løp. Det kan fort hende at dette blir jaktammoen min i år siden den samler så bra. Takk for inputt alle sammen.
  4. Jeg finner ladedata for .30-06 150 grs Barnes TSX i ladeboken utgave 8. Kan samme ladedata brukes for 150 grs TTSX i samme kaliber?
  5. Takk for innspill alle sammen. Det virker som dere er samstemte om at TTSX er veien å gå, så det var egentlig veldig greit. Da blir det TTSX. Men kulevekt er jeg enda usikker på. Jeg tenker selv at det må bli 150 eller 168grs. FreeSkier og t-trim nevner kombinasjon av kulevekt og riflestigning, handler det om stabilitet av kula på flere avstander, eller er det slik at om en får god presisjon på 100m så har løpet greid å stabilisere kula godt? Jeg har også lest en plass at TTSX produseres i samme kulevekt til flere ulike kalibre i .30. Er det noe i det? Altså at rillene er plassert forskjellig på kuler med samme vekt og diameter. Med andre ord, må jeg se etter 150grs og 168grs kuler til .30-06? Det virker som jeg bør skifte krutt, da kan jeg godt tenke meg et som kan brukes på mange kuler, noen som har innspill der? N-550 og Norma URP er nevnt, er dette gode allroundere? svehella, hvilken ladning har du landa på til 150grs TTSX?
  6. Jeg er en relativt uerfaren hjemmelader som primært lader patroner til jakt for å ha mulighet til å finne de beste kombinasjonene til mine våpen og til mitt bruk. Rifla er Schults & Larsen Victory .30-06 med 50cm løp. Jeg bruker alltid lyddemper. Jaktkule fram til i dag Jeg har brukt 180grs Oryx med sammen med Norma hylser og 57grs N160. COL er 81mm, dette er maks lengde i mitt kammer med denne kula. Hastigheten ligger rundt 800m/s, men jeg mistenker at ladningene er litt for kraftige pga flate tennhetter, men jeg må undersøke om årsaken til de flate hettene kan være at jeg presser skulderen for mye tilbake. Presisjonen har vært helt grei, 5 skudd innenfor en diameter på 32mm på 100m. Jeg har veldig gode erfaringer med denne kula på jakt. Jeg synes den dreper raskt og effektivt uten å ødelegge mer kjøtt enn nødvendig. Hvorfor skifte kule? Jeg er så og si tom for 180grs Oryx og har tenkt lenge å gå over til blyfri alternativ. Hva jeg skal bruke kulene til? Jeg jakter i hovedsak hjort, men også litt rein. Avstandene varierer fra 20-250m. Kulevekt Jeg har forstått at det kan lønne seg å gå ned på kulevekt fordi en trenger høyere hastighet for å få god ekspansjon med blyfri kuler, samtidig som stabiliteten må være god. Tung blyfri kule blir ofte uforholdsmessig lang. Jeg opplevde å måtte sette Oryx kulene dypere enn fabrikkammo så det virker som om avstanden til bommene er kort i mitt våpen. Dermed kan det hende at jeg uansett må gå for en lettere kule for å få plass til kruttet? Hastighet Siden jeg har kappa løpet mitt er det ikke sikkert at jeg greier å nå de høyeste hastighetene. Krutt Jeg kjøper gjerne nytt krutt for å få den beste kombinasjonen. Som nevnt tidligere har jeg N160 liggende, men forstår at det kan være vanskelig å få brent opp alt kruttet ved bruk av N160 og ladningene kan måtte komprimeres. Kulevalg Jeg har forsøkt å google meg frem til gode blyfri kuler og sammenligninger i noen uker nå, men jeg blir ikke klok ettersom det er så mange variabler. Jeg har også lest tester i diverse jaktblader. Hva er det beste valget til mitt bruk? Det viktigste er at kula dreper effektivt på de avstandene jeg jakter på og at jeg kan oppnå en god presisjon. Pris er mindre viktig. Del gjerne ladedata, bilder, linker og relevante erfaringer.
  7. Jeg kan oppdatere tråden i tilfelle noen andre lurer på det samme: - Jeg kjøpte Leitz Icon etikettskriver. Denne har fungert kjempebra. Etikettene henger godt fast og de tåler frost. Etikettene kan du lage på forhånd i en app, og skrive ut underveis i pakkingen. Jeg er kjempefornøyd med valget! Har limt på etikett på ca 200 pakker med kjøtt.
  8. Jeg har en Schultz & Larsen Victory med original trestokk. Har justerbar kinnstøtte, så stokken passer meg bra og jeg skyter godt med den. Jeg er fornøyd med vekten på rifla, men tenker at det ikke gjør noe om den blir lettere. Jeg er ikke så veldig god på vedlikehold og føler at stokken ikke får det stellet den trenger. I fjor opplevde jeg at stokken tok borti løpet helt i tuppen under reinsjakta. Rifla brukes mye i regnvær flere dager på rad uten mulighet for tørking og jeg har derfor kommet frem til at jeg bør vurdere syntetisk stokk. Jeg ser at Jakt & Friluft selger flere typer stokker: - https://www.jaktogfriluft.no/schultz-larsen-synt-stokk-victory - https://www.finn.no/95695814 Er det noen som har prøvd disse stokkene? Er det stor forskjell i vekt? Blir de glatte når de er våte? Hvorfor er det så stor forskjell i pris? Bør jeg vurdere andre alternativer enn disse to stokkene? Jeg er opptatt av å opprettholde god presisjon og lav vekt. Supert om noen som har erfaring eller generelle tips kan gi meg noen innspill.
  9. Vi er 2 som jakter mye og ender som regel opp med altfor mye kjøtt i fryseren. Vi har feltslaktekurs og gode slaktelokaler. Nå er planen å vakuumpakke alt kjøtt vi ønsker og selge, for så å veie og klistre på en etikett med dato, beskrivelse og vekt on the fly. Etikettskriver: Om mulig hadde det vært fint å kunne legge inn info på forhånd, for så å trykke på den aktuelle etiketten som skal skrives ut underveis (lårsteik, kjøttdeig etc). På den måten blir det minst mulig svinn, og en effektiv pakking. Etikettene klistres så på vakuumpakka kjøtt, og må tåle lagring i fryser. Vekt: Ser for meg en digital vekt som er enkel å holde ren. Har noen erfaringer med slikt utstyr som dere kan dele med meg? Har googlet mye etikettskriver, men finner ikke helt det jeg leter etter. Prisen bør ikke være for høy, men regner med å bruke et par tusen eller lignende. Når det kommer til digital vekt, så har jeg kjøkkenvekt til 100kr hjemme, og den fungerer forsåvidt godt nok. Synspunkter?
  10. Hvorfor ikke høre om folk har noen enkle triks? Jeg har lært utrolig mye av medlemmene her inne og andre steder. Jeg har heller ingenting imot å bruke tid på å få mer kunnskap, det er tross alt en del av å perfeksjonere interessen min. Utviklingen går videre, så hvorfor skulle der ikke finnes et hydrofobt middel der ute som ikke skader linsene? Svaret på disse spørsmålene er vel enda noen historier om naboene dine, men de gidder jeg dessverre ikke å høre på ?
  11. Jeg har 30 igjen av 200 klikk i høyderetningen, så noe virker feil. Demperen utgjør ingen forskjell. Rifla hadde jeg fra før, kjøpte kun kikkertsiktet på Gmax, og jeg fikk 33% avslag på kikkertsiktet, så jeg skal ikke ha noen penger igjen. Litt av poenget er at jeg har kulebanekompensator, men får ikke utnyttet den skikkelig siden jeg bunner høydejusteringen.
  12. Jeg hadde de originale montasjene tidligere på S&L Classic. De er altfor svake til at jeg stoler på de. Jeg fikk tilsendt et brukt par som hadde revnet i sporet som passer i låskassen. Da søkte jeg på nettet og fant mange som hadde opplevd det samme. Derfor er det uaktuelt. Ellers passer vel leupold qr, men jeg ønsker fast montasje, og da er dette eneste alternativet jeg vet om. De passer svært bra til 56mm kikkertsikte, og de virker solide.
  13. Jeg har nettopp fått montert en Zeiss HT 3-12x56 på en Schultz & Larsen Victory. Jeg har Weaver baser og faste ringer. Er usikker på merket på ringene. Problemet er at det ser ut for at kikkertsiktet er tiltet fremover. Jeg har bare ca 30 klikk igjen oppover etter innskyting på 100m (jeg har nullstillt stilletårnet, så det er ikke der det stopper). Jeg fikk montert kikkertsiktet hos Gmax, han var ikke børsemaker. Jeg ønsker flere klikk i høyderetningen. Bør riflen leveres til børsemaker, eller er dette noe jeg kan ordne selv med å legge inn aluminiumsforinger mellom fremre ring og kikkertsiktet? Jeg føler dette høres ut som en litt vel hjemmelaget løsning, men ser at flere har gjort dette selv. Har også sett at det finnes foringer en kan sette mellom base og ring, men finner lite erfaringer rundt dette. Spørsmålet er vel hvor mye energi jeg bør legge i dette. Mitt verste mareritt er at siktepunktet endrer seg under jakt, så jeg ønsker en god og permanent løsning. Takker for synspunkter og innspill.
  14. Må si at jeg ble meget skeptisk etter å ha lest gjennom tråden som Kverk linker til. Det kan virke som at sjangsen for å få et belegg som ødelegger visse egenskaper er større enn først antatt. Jeg kommer nok til å holde meg til produkter som er beregnet for briller og optikk.
  15. Jeg har prøvt Zeiss sin rensespray, men dråpene preller ikke av etterpå. Det blir bare rent.. Jeg er veldig fristet til å prøve voks i sprayform som skal poleres på lakk. Men det er tragisk om jeg ødelegger siktet. Jeg hadde håpet at noen hadde testet dette før meg
×
×
  • Create New...