Jump to content

torulf

Members
 • Content count

  26
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Neutral

About torulf

 1. RA 8x57 ammo ?

  Har skutt 100vis av disse patronene de siste 30 åra i min Husqvarna M98. Noe klikk kan du få på 1948 produserte patroner pga for dype hettelommer. 1949 og 1950 lotter har vært helt uten feil. Ellers er det som nevnt bare å pusse godt ut saltavleiringene fra tennhettene etter skytingen, eller som jeg gjør - å skyte patroner med rustfrie hetter etterpå. Deretter normal puss med f.eks WD40. Ikke rusttegn ennå i min 70 år gamle pipe. Presisjonen på RA patronene er litt dårligere enn ny jaktammunisjon og hjemmeladde. Norma Alaska, Sierra og Nosler går nesten hull i hull, hvis skytteren gjør jobben sin. Med RA militærpatronene får jeg stort sett 40-50mm store samlinger på 100m. Patronene er helt ok til trening og grovinnskyting av ny kikkert f.eks. Tar meg ikke bryet med å trekke ut kula for omlading. Har aldri opplevd sprekker eller noe feil med hylsene. Det har jeg bare opplevd med Raufosshylser i 6,5, etter en del omladninger.
 2. Problem Mauser M98

  Hei, hvis det er ei 8 mm børse og du bruker Raufoss patroner årgang 1948, kan du få problemer med svakt anslag. Her hadde man en feilproduksjon med for dype tennhettelommer. Ei lengre tennål løser det, Tubbs speedlock også.
 3. Billig brukande håndkikkert

  Sjekk bruktmarkedet, ligger en Zeiss til fin pris på Finn.no. Fant selv en ubrukt militærkikkert, Swarowski 8x30 på loppemarked til kr 200.
 4. Mauser-Tråden (For alle Mauser-folk)

  Til Bchalv Bruker Leupold hel skinne og lave 30mm ringer på min M98 med kikkert Zeiss 2,5 - 10 x 50. Hadde også en med 56 mm åpning som passet, om jeg skjøv siktet godt framover. Liker lavest mulig kikkert, men det avhenger selvfølgelig av hvordan pipeprofilen er. Har ei S&L jaktpipe 15mm i munningen på mauseren og der fungerer dette oppsettet helt utmerket.
 5. Vi raringer som lader S&B hylser tråden.

  Kjøpte S&B 222 ferdigladd pga pris til min gamle Sako. Ladet om tre ganger uten problemer. Justerte lengden etter første omlading, ellers virker de bra så langt. Har også ladet 8x57 minst fem ganger med S&B hylser, innkjøpt på 1980-tallet, uten problemer. Hettelommene er litt trange. Går helt fint med Winchesterhetter, som nevnt tidligere.
 6. Kaliber valg Mauser M98

  Min erfaring som DFS-skytter med M67 i 6,5 var at 6 patron gikk greit i mitt våpen. I jaktrifle M98 opprinnelig 8 mm, ble det bare skiftet pipe og 6,5 fungerer utmerket. Nå bruker jeg bare 5 skudd i magasinet, og mer trengs ikke til jakt og jaktfelt som jeg bruker denne børsa til. At ytre diameter skiller er sikkert riktig, i en M98 i 9,3x62 får jeg bare 4 patroner i magasinet.
 7. Kaliber valg Mauser M98

  Enkelt, du skriver at du ser for deg et mindre kaliber. 6,5x55 er supert. Rådyr, fugl, for ikke å snakke om jaktfelt. Rimelig og god ammo får du tak i overalt og 6,5 går rett i kassa uten modifikasjoner.
 8. Raufoss 7,92x57

  Bare å skyte i vei, de fleste smeller og er gode til trening. Mye klikk på en årgang, 48 eller 49. Det skyldes feilproduksjon da tennhettelommene var litt for dype og derved svake anslag i tennhetta med Mauser, ikke problem med MG. Løste det på min jaktrifle, Husqvarna 640, ved å sette på ei Tubbs tennål. Den er lettere og litt lengre og anslaget blir mye raskere, omtrent som ei moderne rifle. 1950 årgangen fungerer bra etter min erfaring. At den er korrosiv er ikke noe problem, gjør det enkelt med å pusse med wd40. Ikke rust i min snart 70 år gamle pipe. Betalte 1 krone smellen for mine patroner, men det er det verdt.
 9. Er mauser 98 en bra jaktrifle?

  Klart M98 er ei bra rifle, 100 millioner produserte eks kan aldri bli feil. Mauser M98 satte standarden for boltrifler og det som produseres i dag er kopier/forenklinger grunnet nye produksjonsmetoder og høye lønninger. I geniale kalibre som 6,5x55, 7 og 8x57 og 9,3x62 er man rustet for det meste, selv om disse ble utviklet for over 100 år siden. I dag nyproduseres det M98 låsekasser til høye priser for eksklusive custom rifler. Prestisjetunge firma som Holland&Holland, Rigby, Mauser og andre bruker fortsatt M98 låser. Om det lønner seg i kroner å bygge om en HV -mauser i dag, er heller tvilsomt. Finnes mye annet som er ferdig til bruk og som fungerer helt fint. Jeg koser meg veldig med mine Mausere, som fungerer under alle forhold. Men så er jeg sikkert gammeldags, liker Krag-Jørgensen også, for ikke å snakke om Mannlicher-Schønauer, det er lekkert det!
 10. Noen som har kjenskap til hva dette er slags hagle ?

  Greener var en av de mest kjente engelske produsenter, så dette er ei hagle av god kvalitet. Sikringen på siden er Greeners patent og mye brukt på bla drillinger, helt inn til vår tid. Greenerbolt er også på plass. Hagla er trolig fra rundt forrige århunderskiftet, prod.nr skulle kunne tidfeste dette nærmere. Greener var produktiv og skrev ei god bok om våpenhistorie, som ble gitt ut på nytt for noen år siden. Sikkert mulig å få tak i ennå. Hvis ikke løpene er helt håpløse, kan det være ei hagle å spandere litt penger på. Kanskje du kjenner en børsemaker som kan vurdere dette og evt lage nytt skjefte. Gamle engelske hagler er kulturminner det er vel verdt å ta vare på. Lykke til.
 11. Winchester mod. 23 xtr Trenger svar???

  Klådde på ei slik hagle hos Schous våpen da jeg var i handlemodus omkring 1980. Ville ha sideligger. Vurderte denne og Sauer mod 8. Endte likevel opp med en vakker AYA sideligger med sidelås, i kaliber 20-76, som ekspeditøren hentet opp fra kjellerlageret. Har ikke angret på det. Prisene den gang var ca 2500 for Sauer, vel 3000 for 23xtr i kal 20 og vel 4000 for Aya`n, på tilbud. For en student var det mye penger.
 12. Conetrol baser og ringer

  Veldig flotte montasjer. Hadde de på en BRNO 601, ble skikkelig stilig med en Leupold 1,75x 6. De fungerte helt topp. Solgte børsa dessverre.
 13. 8 x 57 IS

  Kan trygt anbefale kaliberet. Klassisk og velfungerende i en M98, som patronen er konstruert for. Mine elger har falt for standard Norma Alaska, ikke noe problem med den kula. Nå finnes det mer moderne saker som Oryx og annet, Partizan Nova Grom har fått gode kritikker, både billig og bra, i tillegg til ei Remington 185 grains kule som ble solgt billig i bulk for noen år siden. Gammel Raufoss til trening er grei, unntatt 1948 lotten, som hadde for dype tennhettelommer og medførte en drøss med klikk. Et ny Tubbs tennål og fjær kurerte det, i tillegg ble anslaget synbart raskere. Om jeg skyter noe bedre enn før er vel tvilsomt. Puss er viktig med ammo uten rustfrie hetter, som eks. mil. ammo. Varmt vann er ok, jeg bruker WD40 og min over 60 år gamle pipe er like fin. Lykke til med valget.
 14. Hjelp! ladestige 308w nybegynner

  Du er nok på rett veg her. For mange år siden hadde Jørun Lien (ca 1991)en artikkel i Våpenjournalen om lading av 308. Han endte opp med 43 grain N140 som standardladning til alle kulene han testet, fra 150 grain-190 grain, etter å ha skutt vel 4000 testskudd. Anbefaling var 165 gr. Sierra og 150 gr. Lapua som to kuler med best resultat i de 4 løpene han testet. 180 gr Sierra presterte også formidabelt.
 15. Krag :)

  Godt å høre at folk besinner seg og opprettholder hederlig norsk våpentradisjon. Hvis du i tillegg skaffer deg en ombygd HV-mauser for en billig penge og heller fikser på den, har du tradisjonsvåpen som duger til alt- Lykke til.
×