Jump to content

Geco5

Members
 • Content count

  1,795
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Geco5 last won the day on May 30 2017

Geco5 had the most liked content!

Community Reputation

66 Excellent
 1. Geco5

  Presisjon i 45acp

  Det eneste våpent jeg virkelig har testet 45 acp i, er i en Kongsberg Colt (med orginale sikter). Det var til bruk i Magnumfelt, på 70-tallet. Og pressisjonen jeg fikk ut av våpent var da 5 sk. innen 25 cm, på 100m, gjentatte ganger. Dette var med en 210gr semi wadcutter kule, fra Lee. Men i en rifle (eller Conternder pistol), kan nok pressisjonen økes betraktelig.
 2. Geco5

  Hva er dette? .22

  Har skutt en del av disse. Senest sist sommer og høst. Har vært benyttet i en halv auto rifle og en pistol, som begge krever noe mer enn standard ammo.
 3. Nå er det kuledim., jeg diskuterer. Men kan godt analysere og diskutere resten av innleggen dine også! Hva er jeg enig i? Jeg er da ikke enig i, at minste kulediameter er hverken viktig eller relevant! Det er jo det, jeg argumenterer mot! Så, jeg er IKKE enig med deg!
 4. Er i alle fall ikke lett å forstå, hva du skriver her. Bruk litt komma, punktum og litt mer forstålige settninger, så forstår jeg deg. Var vel ikke deg, jeg svarte nå. Tror jeg vet hva du mente. Og den minste diameteren, er da uvesenlig. Og det var det, jeg forsøkte å formidle til TS.
 5. Tja.... var vel jeg som oversatte , sitat: " En måler største og minste diameter... ", til "indre dim". Og da en blykladd/kule ikke er et rør, mente jeg vel den minste dim på kula, målt ned i sporene etter riflingen. Og det var det, jeg mente var upressist! Den er uinteressant! Det er kanskje andre nyanser også, som du ikke har fått med deg , eller forstått. Men jeg tror TS, har fått svar på det han ønsket å vite.
 6. Geco5

  Hva er dette? .22

  Nei, Yellow Jacket 22 (Hyper Velocity), er slankere i nesa. Og de Y.J. jeg har hjemme her, er også stemplet med en Yellow jacket (gul veps) i bunn, ikke en U. De gamle enskene jeg har, er med vanlig papp, 50sk./eske. Grønn eske, med gul nedrerst på siden og i bunn. Vet ikke hvilke patroner dette er, utover at det er trolig Peters (eller Remington), med vanlig kulevekt. Kan hende jeg har disse lagret i ett av skapene, eller kassene mine. Men, dette er vel ikke så viktig. Editt: Så nå på baksiden av esken og Y.J. kula, veier bare 33gr. Lett rask kule.
 7. Geco5

  Hva er dette? .22

  Jeg har patroner med slik bunnstempling fra Peters. Men Remington kjøpte kanskje opp Peters. Har patroner her hjemme, med samme bunnstempel.
 8. Geco5

  Får ikke klappet sammen enkeltløpet hagle.

  Ser jeg litt for rask og svarte litt upressist. (Må også si at jeg har vært litt forunderet over din forklaring, da spessielt siste del, i den siste settningen, i din innledene tekst). (Skal ikke være mulig å "lirke" fortreet på plass, når haglen er knekt.) Men skal forsøke å gi en bedre forklaring og svar på siste spørsmål. Slike bolter er det på alle "brytevåpen" (bl.a. din hagle) og når en hagle åpnes og knekkes, presses den bolten innover og spenner fjæra (fjærene) og tennåla opp igjen, klar til neste avtrekk og skudd. Hos deg er trolig den bolten ute og ikke inne, som den skal være ved demonterte våpen. Så noen har tatt et avtrekk før demontering av fortre, eller etter at fortret er demontert, for så å demontere resten. Da vil bolten stå ute og slagfjær være nedspent. Det skal den ikke være! Kan selvfølgelig være noe annet, men jeg tror dette er problemet. Riktig metode for demontering (etter et skudd), er å åpne haglen (da spennes slagfjæra), fjærne den utskutte haglepatronen. Så lukker en haglen og demonterer alt. Begynner med fortre, så fjernes løp fra kolbe. Da forblir slagfjæra spent og vår omtalte bolt står inntrykt. For ny montering, skal løp og kolbe settes sammen først, så lukker en haglen. Og til slutt, monteres fortreet. Som du nå forstår så er den bolten til å presse inn, men uten løp og fortre (kraft x arm), er det nok ikke lette å presse den bolten tilbake. Og det hindrer montering av fortre. Så igjen, gå til en børsemaker.
 9. Geco5

  Får ikke klappet sammen enkeltløpet hagle.

  Bildet viser nok riktig montering. Om det ikke fungerer, så ta en tur til en børsemaker, så finner han problemet. Da er det nok noe som er galt. Du skal IKKE "fikle" med avrekkeren, før våpent er riktig sammensatt! På noen våpen er det mulig å ta avtrekk, uten at våpnet er komplett, andre ikke. Men er det mulig, kan det skape problemer med å montere haglen i ettertid. Har jeg rett, så skal hanen være spent på slike våpen, når en demonterer. D.v.s. at den omtalte bolten, er inntrykt. Gå til en børsemaker.
 10. Geco5

  Får ikke klappet sammen enkeltløpet hagle.

  TS. At du tviler, betyr ikke at du har rett. Det må først prøves! Som nevnt så kjenner jeg ikke dette spesifikke våpnet, men jeg tror det er samme prinsipp, som på en del andre gammle en-løpere. (Kjenner til den bolten (pinnen), som du nvner. Den spenner hanen, når du knekker haglen). Og der må fortreet monteres til slutt. Det kan være noe trangt.
 11. TS. Ser du har fått noe info. om prinsippet, med "slugging" av våpnet. Er nok noe upressist. For det første, så har jeg aldri hørt om noen som måler indre dim. på en slik blykule, vi banker gjennom løp/tønne. Det er ytre dim, som vi sjekker. (Det er nok et interessant forhold mellom ytre og indre dim, oppbygging av trykk, stabilitet, m.m., men det er for vitenskapen, eller spessielt interesserte). Jeg har aldri tatt meg bryet, med å sjekke tønne samtiding med løp. Tester først og finner jeg ikke annen forklaring, så sjekkes tønne. Tror problemet er skjeldent. Men det er viktig å være klar over, at overgangskonus (innsnevring) i trønne, kan i enkelte tilfeller ha for liten dim og ikke tilpasset dim. i løpet. Er den for liten, må den utvides så en matcher løpsdim. Men, det kan være greit å sjekke begge dim. samtidig. Men dette er ikke noe du trenger å tenke på nå. Først når du anskaffer ladeutstyr, kanskje støper og kaliberer egen blykuler, er dette noe å tenke på. Men, det er viktig å være klar over mulighetene. Jeg vet pr. dags dato, ikke om du kan få kjøpt fabrikkpatroner til våpnet. Men, jeg vil tro at det er mulig. I værste fall, trenger du hylser - nye, eller brukte. (Begge deler har vært å få kjøpt). For jeg tror ikke nedkortede 38 SP hylser kan brukes, uten å "brotze"/frese ut noe i bakkant av tønne. Men dette er jobb for en børsemaker, eller en med kompetanse på dette. Ser det er noe skade på "tennstiften"), om det er så ille at den må byttes vet jeg ikke. Anbefaler å la en børsemaker sjekke og eventuelt bytte den. "Tennstiften" er fetstet med en delt splint og en bør ha en spesiell dor for å slå den ut, for å ikke skade splint og kanalen den sitter i. (Men jeg har ved noen annledninger kappet en dykkert spiker, tilpasset den og banket splinten forsiktig ut). Nye "tenstifter" er vel kun å få på fabrikken og må bestilles. Overlat dette til børsemaker, så er problemet løst.
 12. Geco5

  Får ikke klappet sammen enkeltløpet hagle.

  TS. Kjenner ikke den hagla. Men tviler på om du skal sette på fortreet. før du monterer hagla. Prøv å montere løp først, så kan du sikkert få montert fortreet etterpå.
 13. Hva mener du, med større kule? (Kulediamerter varrierer mye, så det annbefales på "slugge" løpet). Ellers er det opplyst, at det varrierer fra 0.354 - 0.360, omtrent det samme som for 38 SP. På det sivile marked, ble det benyttert normale kulevekter, samme som for 38 SP. At det ble brukt en spesiell 200gr kule, i enkelte samvelde stater han vel liten betydning.
 14. Vet vel ganske lite om denne, men det er vel som nevnt en klasisk Military and Police (versjon) og trolig mod. 10. Har ikke googlet denne, men har en gammel ladebok fra Lyman, som forteller litt om lading av patroner til denne med blykuler. Maks hylse er: 0,737" og for 38 SP er det: 1.155". Så hylsen er en del kortere. Og av bildet i boka, så er nok kraven i bakkant tynnere og med mindre dim. (Kjøpte en gang noen av disse patronene i USA, men det er mange ti-år siden). Maks hastighet (med de kruttsortene som er oppgitt) og med samme 158gr kule, er for 38 S&W: 890 FPS og for 38 SP: 1002 FPS. Så 38 SP er bare litt hardere ladet, men jeg antar at sammen våpen ble levert med 38 SP. Så problemet er vel hylsa, uten at jeg tar noe ansver for dette. Er nok andre som har mer info.
 15. Nei, men det er vel den gennerelle våpenopplæringen som svikter! Og du beskriver en praksis, for de som trolig er godkjent. Selv om den også er tvilsom. Deres problem er for dårlige rutiner, på om våpent er ladd, eller ikke. D.v.s. hyppigere kontroll og på rett sted! En " pitt", er kanskje ok, hvis den er rett ved siden av våpenskapet. Men hva med tiden skap til pitten og fra bane og til pitten? Og andre ganger, hvor det ikke finnes noen pitt i nærheten? Har dere lært trygg våpenkontroll, så kan den gjøres (omtrent) hvor som helst. Men skal pitt (fumlesone) benyttes, må den i alle fall være nær våpneskapene/skytebane. Selv om jeg er tvilsom til bruken av dem. Det viser seg, at det ikke er godt nok. Selv om uhellene, er marginale. Så du nevnte noen eksempler i din tidligere kommentar, angående hane. Tja.... er vel et eksempel på en dustete rutine. Våpen i trygg retning, finger ute av avtrekkerbøyle og trekk sleide tilbake og kontrollere. Da kan hane nedspennes på "hvilkensomhelst" måte, i trygg pekeretning. Dette viil sikre, at våpnet er tomt!
×