Jump to content

Geco5

Members
 • Content count

  1,447
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Geco5 last won the day on May 30

Geco5 had the most liked content!

Community Reputation

28 Excellent

About Geco5

 1. Nybegynner revejakt

  TS. Du vil aldri se rev ute på hogstflata (el. jorde), hvis reven får vitring av deg. Så selv om lyden bærer lengere i medvind, så kommer ikke reven. Og det å lokke på dyr, er en kunst. Noen blir dyktige, etter mye trening over år. Andre lærer det aldri. Bruk gjerne lokk, men aldri med vind i ryggen! Motvind, eller sidevind. Elles er det nok lettere å få uttelling, med åte.
 2. Ja, glemte den. Men ante vel også at TS trenger proff hjelp. Riktig som du er inne på. Men, kanskje vi må pressisere litt. Når en holder hagla (med fingeren på fremste avtrekker) og med overarmen rett ned (vertikalt), så er det meningen at bakant av kolben skal passe inn mot albuleddet. Her kan en måle antall cm, hvis haglekolben er for kort. Jeg stusset også på behovet, for ekstrem kombeforlengelse. Bare en Østlending her.
 3. TS. Vet ikke hva du skal bruke hagla til. Men der det til jakt og spessielt på vinterstid (med mye klær på kroppen), kan det være en fordel at kolben er noe for kort. Det er relativt enklet å skyte, selv med en noe for kort kolbe. Være om den var for lang. Det er bare å føre hånden som holder i fortreet lengere frem, så tvinger du også hele hagla lengere tilbake. Mine hagler har alltid hatt korte kolber, så dette er prinsippet jeg bruker både på bane og på jakt med lite klær på overkroppen. Da er de også brukbare på vintern i 15 - 20 minus. Vet ikke hvor mange cm, du mener du må forlenge kolben. Og selv om det finnes både skims (til å legge i mellom) og tykkere kolbekabber, så er kanskje ikke dette løsningen. Kanskje andre har oppdaget noe fiks løsning. Ønsker du å benytte treverk, ville jeg overlatt jobben til en børsemaker som utfører slike jobber. De har også normalt en "jigg", som kan justeres for å finne både lengde på kolbe, "fall og "cast off". På bakgrunn av det du skriver, tror jeg ikke du bør "fikle" med dette selv. Ellers så ville jeg benyttet valnøtt med "nogelunde" samme farge og mønster/årringer. Kan være et problem å finne. Med med erfaring og rett farge på beisen, så kan det likevel bli brukbart. Et skøtestykke i tre, bør helst limes fast og ved bruk av treplugger og helst settes i spenn mens limet tørker. Ellers er det da lange skruer å få kjøpt. De fleste skruer med grove gjenger kan brukes, bare ikke typiske metallskruer. De har for små og "tynne" gjenger. En byggevare kan sikkert hjelpe å finne egnede skruer.
 4. Mateproblem High Standard

  Tror ikke det har noe med patronen å gjøre, er nok du som har fått en lott, med litt mye fett på kulene. Bra at du pusser og reinholder våpnet (alle våpen)! Men utover nevnte problemer, er vel HS en av de som trenger minst rengjøring for å fungere.
 5. Mateproblem High Standard

  Ja, det fettet (og blyrester) må fjernes relelmessig. Er det patroner med mye fett (på kula), kan det hende du må fjerne dette 2 - 3 ganger, per 60 skudd. Så gjør det til en vane, å sjekke hver gang før du setter inn et nyladet magasin. Da er det lite problemer med HS, utover at det kan finnes (i alle fall tidligere) enkelte magasiner med løse magasinlepper.
 6. Fuglehund- trening

  TS. Antar du er nybegynner med stående fuglehund.:) Å diskutere fuglehundtrening på internett, er etter min mening relativt dårlig ide. Beste råd er, å snarest mulig ta kontakt med nærmeste fuglehund klubb/gruppe og bli med der. Helst innen dine egen raseklubb, men du får hjelp i alle andre klubber for stående fuglehunder også. Samme problematikk. De har ofte div. kurs og trenings samlinger. De får også disp. for trening i fjellet, før båndtvangen oppheves. Da kommer en tidligere ut i terreng og på en tid da rypa er lettest å trene på. Dette uansett hvilke fugler du senere skal jakte på. Men, jeg kan kommentere litt. Grunndressur er viktig, både for kontakt og for kontroll av hunden. Dernest er en stoppkommando og innkalling viktig, spessielt for jaktdressuren og kontroll på jakt. Uten dette på plass, bør du ikke begynne med tamfugltrening og heller fokusere på det forannevnte. Det er en grei alder å prøve valp på tammfugl og jeg har normalt hatt mine vorsteh hunder på slik trening, fra ca 3 -3,5 mnd. alder. Men, de har vært dressert! En ting du kunne gjøre nå, før du får kontakt med en fuglehundgruppe nå på sommeren, er å kontakte et treningssenter for stående fuglehunder. De sjekker dressuren og eventuelt hjelper til, samt at de har gjerne tamfugel.Og mulighet for å føre løs hund, i godkjent terreng. Du finner dem på nettet og i bladet Fuglehunden. Det kan være vell anvente penger, nå i sommer. NB! Synes ellers det er litt synd at nybegynnere/folk ikke har meldt seg inn i en klubb, før, eller raskest muliug etter annskaffelse av en stående fuglehund. Det er ikke så enkelt å få til disse, uten kompetet hjelp.
 7. Ladedata 38spess med 125grs rundnase?

  Nei, det er lovlig å prøve seg frem også. Spessielt i S&W. Men det, nevnte du ikke og da kan det oppfattes som en generell regel. Det finnes ikke noen gennerell regel, på kuledim. til revolver! Men riktig av deg å nevne dim. på tønna også og den kan varriere ennå mer, selv på S&W.
 8. Mateproblem High Standard

  Patronene som bærer merket TopShot og CCI, har samme eier. Ikke utenkelig at begge patronene produseres på samme sted, eller enkelte av komponentene. Og jeg tror det er større forskjell på lottene, enn det det er fra den ene "typen" til den andre. Dette baserer jeg først og fremst på bekjentes erfaring, med flere lotter av begge de omdiskuterte. Jeg har kun erfaring med en lott av TopShot og ble innkjøpt til testing for ca. 1, 5 år siden. Den er ikke spessielt fet og går brukbart i både pistol og rifle på kort hold. Og jeg har hatt CCI, som har hatt minst like mye fett. Jeg har opplevd flere kjente merker (med rimelig/billig ammo), som har hatt betydelig mer fett. Men det værste, var vel noe billig fra Øst Europa, for mange år siden. Har ikke testet på lengere hold enn 50 meter. Jeg har kun testet hjemme, i bl.a. Contender (m/3 x kikkert) og og en Brno mod.2 (m/4 x kikkert). Det er skutt med en noe provisorisk understøtte og jeg selv er litt "rusten" skyteteknisk. Contenderen produserer jevnt sammlinger under 22 - 27 mm, på 50 m. I Brno rifla, ligger gruppene fra 18 - 22 mm. Betrakter ikke dette som noen seriøse tester, men heller en indikasjon. Tror også en trent skytter, bedre kikkert og med tofot (el. i benk), kanske også annen rifle, ville gjort det ennå bedre. Har ikke kronografert noen av dem og ser ikke helt poenget til min kortholdsskyting. Da ser jeg heller på skiva. Tror dette er ok. trenings ammo for de fleste, på kort hold og spessielt til vanlig pistolhold. Jeg har også skutt en del ToppShot i en halvautomatsik rifle og i min gamle Domino pistol, uten funksjonsproblemer og med grei pressisjon. Så hvis ikke TS har fått en lott som er veldig fet, tror jeg ikke problemet hans ligger der. Det er nok et generelt mateproblem.
 9. Ladedata 38spess med 125grs rundnase?

  Standard? Kanskje et brukbar råd til S&W revolvere, som gjerne ligger på 357 +/- 0,005. Noen litt over og noen litt under 357. Ellers kan løpsdim, på revolvere (i dette klaiberet) varriere en god del, som en del andre pistol/revolver kalibere. Har sett revolvere ha løpsdim. fra 356 og opp til 358, samme problemet er på en del andre våpen, spessielt har det vært på div. 9mm våpen.Så ønsker en pressisjon, må en vite løpsdim. og det finner en kun ved "slugging" og micrometer.
 10. dachs og blodspor

  TS. Jeg driver ikke med blodspor, eller ettersøk og kan ikke si jeg har trent seriøst sporing heller, med mine vorsteh hunder. Men generell sporing bude være enkelt hvis hunden er tjenestevillig. Vet at boldspor og krav for ettersøkshunder, er noe langt annet en den sporing jeg jeg for morro skyld, har fått mine hunder til å gjøre. Så jeg avstår fra å komme med konkrete tips, til teknisk utførelse. Men jeg undrer på en ting, angående den manglende motivasjonen til hunden din. Og som noen har nevnt, kan dette skyldes at hunden har jaget vilt. Men det kan også skyldes, at du gjør en del feil på egenhånd og burde søke til folk som kan dette og som kan se deg og hunden din i aksjon. Det er lettere å se feil/problemer og eventuelt korrigere for dette, ved å oppservere hunden, enn å diskutere slikt på et forum. At det også virker som du presser hunden, vil ikke gjøre den mer motivert. Heller omvendt. Jeg vet ikke om dette er problemet, men vil avslutte med at en kan ikke "tvinge" (mase, presse, o.l.) dyr/hunder til å løpe med lyst, heller ikke være engasjert til andre oppgaver. Dette MÅ være lystbetont! Og tiden det tar for å lykkes, bestemmes ikke av klokken, eller kalendren.
 11. Ladedata 38spess med 125grs rundnase?

  Brukes det normale (hardhet) blykuler, med vanlig flat base (ikke "hollow base"), har diameter på kulen opp mot løpsdiameter STOR betydning for pressisjonen! Så løpet bør "sløgges", så en finner eksakt løpsdiameter. Ofte må en prøve seg frem litt her (avhengig av hardhet på kulen), men et gennerelt råd er vel å velge kuledim., som er EN tusendel over løpsdim.
 12. Ladedata 38spess med 125grs rundnase?

  Tull! Få hvis noen kruttsorter, gir bedre pressisjon enn det raske 310 (R1 og lignende) kruttet. Det gir i alle fall pressisjon på under 25 mm på 25 meter, hvis andre komponenter er riktige og laderen gjør jobben sin. Så dette med fyllingsgrad og ujevn tenning til 9 mm/38 SP, er bare tull.
 13. Mateproblem High Standard

  TS. Du har jo et mateproblem. Kjenner ikke den modellen din og hvis jeg ikke tar feil har den en annen vinkel på skjeftet, enn den jeg hadde. Jeg hadde tidligere en High Standard "Military Citation" og som jeg skøyt litt over 130 tusen skudd med.. Din har vel samme skjeftevinkel, som tidligere H.S.Viktory. Dette kan ha noe å si, men jeg vet ikke. Det jeg vet om min versjon, var at på enkelte magasiner, så var magasinleppene noe for løse. Og dette førte til at patronen ikke ble holdt i rett posisjon, når patronen traff materampen og dette ofte kunne føre til forkiling. Jeg hadde også et slikt mateproblem i begynnelsen (spessielt) på det ene magasinet. Men etter råd fra andre (som kjente våpnet godt), strammet jeg disse magasinleppene, så de berørte patronhylsen. Dette løste problemet. Men på disse pistolene så er kammerkantene relativt skarpe og har en tendens til å skrape av fett og i enkelte tilfeller også litt bly, for hvert skudd. Hvis det er tilfelle på ditt våpen, bygger det seg opp med fett (og muligens noe bly) i underkant og utenfor kammeret, når du får skutt en del skudd. Dette må en følge med på og fjerne. Selv i konkurranse, har ikke dette vært noe problem når en er klar over det og fjerner smusset ved behov. Patroner/kuler med lite fett, minsker problemet. For mye smuss på dette stedet, kan også føre til at kanten på patronhylsen ikke ligger inntil kammerkanten og du får klikk. Selvfølgelig må materampe rengjøres ved behov. Og en gang i blant må også magasinet rengjøres og oljes, så patronene sklir lett oppover. Tror aldri jeg skøyt High Speed ammo i min, kun standard ammo. Vet ikke om dette kan skape problem, men du kan da forsøke andre standard patroner, enn T.S.
 14. Duejakta 2017

  Det er med duejskta, som annen jakt. En må lære seg både terrenget og "knepa". Det er ikke nok å velge et jorde, uten å vite om duene føler seg trygge der. Samme i skogen, en må vite hvor fuglen trives og en MÅ vite hvordan en "går" støkkjakt. Med hund, er det også visse krav og triks. Å bli en dyktig jeger (på en type jakt), kan ta mange år. Og noen vil aldri lære det nødvendige, selv om de fleste kan bli brukbare med innsats. Beste start, er å være med andre (noen ganger) som er dyktige.
 15. Luftgæver til jakt.

  Sitat: "......men i GB er vel dette utbredt". Det er vel feil sted, for å finne regelverk og krav for Danmark og i Sverige. Og det er vel der, TS må begynne!
×