Jump to content

Fanjunkaren

Members
  • Posts

    41
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Fanjunkaren's Achievements

Contributor

Contributor (5/17)

  • Dedicated Rare
  • Reacting Well Rare
  • 10 years in
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

13

Reputation

  1. Har ringt rundt til alle innenfor to timers kjøreavstand. Ingen har LR eller magnum.
  2. Som tittelen sier: Hvem har tennhetter, eller sagt på en annen måte, hvor kan jeg kjøpe "large rifle eller "magmum rifle".? Ser ut til at alle "store" er utsolgt, men kanskje det finnes noe ute der et sted allikevel.
  3. Den mest vanlige feilen når det kommer til rekylopptak er jo å møte rekylen med skuldra, Det gjøres fordi rekylen oppleves som ubehagelig og er særs vanskelig å trene bort. Hvis rekylbremsen demper rekylen såpass at dette forhindres, så vil jeg jo si at målet faktisk er oppnådd. Det er veldig stor variasjon i folks toleranse for rekyl. Noen skyter 460 Wby fra benk hele dagen, mens andre føler ubehag etter to serier med 308 Win. Så kan det fremføres andre argumenter mot demper: Skaff deg et mindre kaliber, tren mer, få på mere vekt, hvorfor ikke lyddemper i stedet osv, osv. Men jeg synes vi bør være såpass tolerante overfor hverandre at vi aksepterer ulike preferanser. Som tidligere nevnt bør vi være forsiktige med å innføre alle mulige forbud (påbud også for den del)
  4. Og vipps så hadde jeg en ny favoritt. 59 grs N 130, ga pene "trekløvere" .
  5. Vanlig praksis der jeg har vært, er at de som har våpen som hiver hylsene pokkerivold plasserer seg til høyre. De er jo sjelden mange, så trangt om plassen blir det aldri. Har fått varm hylse innafor skjortekraven, av sidemannen, ikke særlig behagelig, men er sånt som skjer. Boltriflene skal jo kvitte seg med hylsene de og, men sjelden noen drar så hardt at hylsa flyr i fanget på nestemann. De som skyter lite tar jo ofte børsa ned fra skuldra, krøker seg sammen og tar et fislete ladegrep mens de stirrer intenst inn i utkasteråpningen. De som skyter mye, lader jo som regel sjøl og er opptatt av å få "gullet" med seg hjem.
  6. Min 375 H&H kaster også opp ymse fra bakken UTEN rekyldemper, på baner hvor standplass ligger lavt i terrenget. Hvor skal grensa trekkes for hva som er lov og ikke? Personlig er jeg tilhenger av minst mulig regulering og mest mulig folkeskikk. I mange tilfeller kan de uvitende opplyses med litt vennlig tilsnakk. Når det er sagt:Jeg har både kraftig nedsatt hørsel og sterk Tinitus og opplever smell som en stikkende smerte i øret hvis jeg er ubeskyttet og kjører derfor "full pakke" med både propper og store "lurer". Brems, grove kalibre, korte piper, osv. Det finnes alltid noe som noen opplever som negativt, men jeg tror som sagt ikke at vi skal begynne å forby ditt og datt; for det finnes jo alltid no nytt å forby. Til slutt har vi endt opp med å kvele oss selv(jfr den Franske revolusjon)
  7. Ja, her er det definitivt muligheter Men jeg føler at vi er på vei bort fra temaet. "Pipe" er åpenbart ikke nybegynner, men bare ukjent med en M98. Skyte ælj på avstander mellom 10 og 60 meter, med en M98 i original stand er kort og godt helt uproblematisk. 1: Ja den tåler moderne ladninger. Enkelt og greit. SAAMI oppgir lavere trykkstandard for 8X57 enn 30-06 og 308 Win, mens f,eks GRT tilnærmet samme max trykk. 2: Utskutte og rustne piper og sprukne stokker. 3: 3 skudd innenfor 5 cm om du er dreven med åpne sikter, ellers blir det en tilvenningsprosess. Å f,eks sammenligne med Sauer STR blir i mine øyne meningsløst, da herrene Mauser jobba mot å hale i land forsvarskontrakter, mens Sauer sikta seg inn på match markedet. Det sier seg vel selv at forutsetningene var temmelig ulike .
  8. Hvert år i "skyteprøvesesongen"ser jeg folk med forkiling eller hylse fast i kammeret på banen. Da er det et jævla styr for å lete opp noen som har noe å støte ut hylsa med, eller verktøy til å enten løsne magasin eller bende ut fastkilt patron. Du vet hvordan en Mauserutdrager fungerer?
  9. Meget mulig det. Men jeg har nå overlevd noen sprengninger, og DET tilskriver jeg herrene Mauser
  10. Regner med at det var et forsøk på dårlig ironi? Hvis ikke: Hva mere ønsker du? Løp, kasse, siktemidler og avtrekk er ikke anderledes på et 100 år nyere våpen heller. Elektronisk avtrekk er forsøkt tidligere, uten at det ble en hit !"Fatbolt" løse magasiner,rulleavlastede avtrekk og oppspennere er jo egentlig bare forsøk på å løse ikkeeksisterende problemer, salgstriks eller for å forenkle produksjonen.( å produsere en M98 i dag hadde blitt grisedyrt pga alle bore/ freseoperasjonene) Her er du definitivt ute på viddene! Få moderne våpen er i dag laget med sånne sikkerhetsdetaljer som en M98. (gassevakuering og sikkerhetsklakk bla) At kontrollert mating fører til knekte utdragere må du forklare, jeg har aldri opplevd det og kjenner heller ikke til andre. Jeg har en sk moderne boltrifle, med alukasse, løpsbyttesystem, fatbolt, løsmagasin og knøttliten utkasteråpning. Går som ei stråle, men fyttikatta hvor mye ymse småskruer,fjærer og duppeditter det er inni der. Sikring og avtrekk er ømfintlig for rusk og rask og stålskruer i alukasse er dømt til å gå til H, hvilket det også gjorde. Måtte gjenge nye hull til klakker og lime med epoxy! En drøm i rengjort tilstand på banen, MEN jeg vet hvem jeg stoler på i ei uke eller to i jaktkoia langt fra folk seinhøstes. Så vidt meg bekjent er det fortsatt "utvikling" på dette feltet den dag i dag. Men hvis du mener at det bare er "trekkspillklubben" som tilhører "moderne producenter", så tillhører boltmekanismen i sin helhet til det forgagne. Men DET er en helt annen diskusjon.
  11. ?? Gammel og utdatert! Nå tuller du vel? Utdyp gjerne! I mine øyne fortsatt overlegen det meste mtp driftsikkerhet. Med ei pipe i normal forfattning samler den fortsatt 3 skudd innenfor 5 cm, som er godt nok for de fleste jaktformer. Grunnkonstruksjonen er alle moderne boltriflers mor og de "forbedringer" som er gjort er ofte heller til det værre. Men original stokk er ikke no å samle på om du vil jakte. Som brukt er de alle "gamle mausere" og lite verd i kroner og øre. Finn en som selger har lagt ned en del penger i, så har du et førsteklasses jaktvåpen.
  12. 70 grs N150 funker fint i min Brno. Samme treffpunkt som 250 grs Sierra GK tyder vel på at de oppfører seg tilnærmet likt? Nå er jeg både øm i skuldra og tom for N150, så jeg tenkte å prøve N130.
  13. Se der ja, der kom det. Takk skal du ha. At verdien er lik 0, regna jeg med i og med at den var såpass "skamfilt".
  14. Ja, vi får se. Er det noen som klarer å identifisere våpenet på bildene 1 og 2? Som sagt trodde jeg at det var en Mannlicher Shônauer M 03 i en eller annen variant. Men det er noen detaljer som ikke stemmer. Hengslet magasinbunn og utsparing til tommel på venstre side av kassa, som for lading med klips. Men det er naturligvis ikke spor i bakre bru, da den er splitta. Har det for meg at tyske militære en gang i tiden fikk laget noen våpen av denne typen til testing. Klarer ikke å finne noe info om det heller. At rifla har henslet magasinbunn kan ha sin årsak da to av brødrene hans var børsemakere og trolig er det en av de som har "jaktmodifisert" børsa, inkludeert pipebytte til 7,62X51.
  15. Jeg var sikker på at det var en karabin der. Men hverken i skapet, eller etterlatte papirer var det noe som tydet på det. Jeg har nok sett feil, eller innbilt meg det. Jeg har allerede en, så kommer disse to i tillegg. Det betyr sansynligvis at jeg beholder en og kvitter meg med de to andre. Beholde den lange kanskje, og avhender Steyr`n og min banekonverterte med Schou`s diopter. Markedet for KJ virker å være lunkent, men jeg vil helst ikke at de går til omsmelting.
×
×
  • Create New...