ko-stens

Members
 • Content count

  4,766
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About ko-stens

 • Birthday
 1. Er det noen flere som har fått erfaring med denne lille saken? Jeg har hatt min siden mai i fjor og er i grunn ganske så fornøyd med den. Upåklagelig presisjon med alt jeg har servert den, fra ferdigladet Norma Jaktmatch 55 grs til selvladet Vmax 40 grs. Jeg har for øvrig fått gjenget om løpet, fra 5/8-24" til 14:1 og bruker demperen som hører til .308'en, en Hausken JD228. Ikke optimalt, men pyttsan. Det funker jo. En ting er jeg imidlertid ikke helt fornøyd med, avtrekket. Det er på drøye 2,5 kilo, og det er ikke bra nok, synes jeg. Det er presist, for så vidt, men jeg vil ha det en kilo lettere, minst. Har sendt epost til Pedersens Vaabenlager, som selger disse børsene, så får en se om det blir noe svar. Om noen her har peiling, så kom gjerne med noe om hvordan det gjøres! Her er bilde av min slik den ser ut nå, lakkert enkelt og i all hast med gummilakk fra Biltema, noen dager før tur til Sverige i januar. Har brukt strikk for å få svarte streker. Måtte bare prøve... Det er styggere enn juling, og strikkvarianten ble mildt sagt ikke bra (har sett på det på Youtube, men da med Duracoat eller noe slik, hvor det funker å bruke det), men det sitter da fast ennå. Noe varig er uansett ikke slik lakk, og det skal snart av likevel. Hele greia var bare et forsøk for å se om det tåler litt håndtering. Skarpe kanter går dårlig, for å si det sånn. Grepene blir uansett bedre med gummiert overflate. Er godt fornøyd med siktet, for øvrig, men må innrømme at jeg liker den gamle Zeiss Victoryen jeg har på den andre rifla mi bedre i skumring. Jeg liker egentlig ikke lys i siktet i det hele tatt. Ville heller hatt medforstørrende retikkel uten lys.
 2. Den er fra 2008 i følge hjemmesiden. Visste ikke at en så lett kunne finne dette. I samme slengen ser jeg at VX6'en min er fra 2013.
 3. Har sett denne teksten jeg og, men gjelder den også eldre modeller, mon tro? Min er nok noen år gammel, selv om den er helt lik den nye, med unntak av at min ikke har mulighet for CDS. Esken er ikke lik da... J&F-karen sa 30 års begrenset garanti, nemlig. Begrenset til produksjonsfeil (og muligens litt mer - hørte strengt tatt ikke helt etter...).
 4. Da har jeg vært hos J&F Gjøvik og levert siktet. Det er definitivt noe feil med fokusringen. De tok frem et nytt sikte for å sammennligne. Han som tok i mot det trodde det skulle være settskruer i de små hullene, men det var ikke det i det nye heller, så da er det vanskelig å vite hva som er galt. De sender det til USA, så går det kanskje omlag tre måneder, fikk jeg vite! Om jeg får det på garanti eller ikke, visste de ikke, da den i utgangspunktet går på fabrikasjonsfeil. I mitt tilfelle tror jeg nok det må være det, for om jeg ikke husker helt feil, funket det da jeg var på skytebanen for en måned siden, men jeg husker altså ikke dette helt sikkert. De var ellers tvilende til å ta i mot det, for dersom de ikke er kjøpt gjennom de riktige kanaler, altså importør/dem, er de ikke forpliktet til å gjøre noe som helst. Er det kjøpt fra nettbutikker utenlands, må en i utgangspunktet altså sende av gårde selv. Ser i grunn hvorfor J&F vil det slik, for det koster nok noe porto det her. Nå har jeg kjøpt flere våpen og sikter fra dem før, så de ga muligens litt ekstraservice her, i og med at de skulle fikse forsendelsen for meg. Så da er det bare å vente og se! Men flere måneder... Pengene skulle jo brukes til hagle til dattera mi!
 5. Har tittet litt i de to hullene. Fjernet bittelitt skitt, og da kan jeg se gjennom dem. Når jeg vrir på ringen, ser jeg ikke stort annet enn det på undersiden. Ikke noen settskruer slik jeg ser det. Kanskje noe har falt ut her? Blir i hvert fall til at jeg leverer siktet i morgen, så får en se hva som skjer etter hvert.
 6. Googler som en vill hund for å se om det går an å finne ut om det er noe galt eller ikke. For min del ser det nok ut til at den rillede ringen kalles focus ring, det er denne som skal vris på, ikke ringen med tall. De skal sitte fast til hverandre. Det er omtrent umulig å finne det ut sikkert etter min googling, så jeg får bare humpe av gårde de fem milene, så får J&F se på saken og gi meg et svar og evt en reparasjon. Håper det går på garanti. Kan ikke med min beste vilje se at noen ytre påvirkning kan ha ødelagt dette. Aner ikke når eller hvordan noe slikt kan ha skjedd, rett og slett. Denne ringen skal ikke gå an å skrus fast, etter hva jeg har skjønt heller, for øvrig.
 7. Har en Leupold VXII 3-9x33EFR som kun er brukt kun et par ganger siden jeg selv kjøpte det brukt i fjor. Solgte det for litt siden, men har nå tatt det tilbake da kjøperen mener det må være noe feil med det. Her er forklaringen: Justeringen foran på kikkerten (altså objektivet) fungerer ikke som den skal. Ringen med avstand og selve fokuseringen henger ikke sammen. Jeg måtte vri manuelt på selve fokuseringen for å finne noenlunde riktig avstand og fokus. Og da ble trådkorset uklart og jeg måtte til slutt vri på fokuseringa foran for å få trådkorset noenlunde klart. Jeg holdt på i en time, men klarte på denne tiden ikke å fokusere både avstand og trådkors helt riktig. Det var også andre skyttere med tilsvarende kikkerter til stede som kikket på den, og de sa også at slik skal den ikke være. Her er bilde av objektivet: Som man ser på bildet, er det to ringer, en med riller og en med tall. Det er muligens disse som skal gå sammen samtidig. Dette skjer ikke her, men jeg kan låse ringen med tall ved å skru på den med riller. Er dette riktig? Jeg ser selv ikke noe galt når jeg ser på noe ca ti meter unna på maks forstørrelse. Men det kan jo være flaks for den saks skyld. Jeg kan ikke huske disse ringene har gått uavhengig av hverandre før, men nå har jeg altså ikke klådd på dette mer enn et par ganger selv. Er det noen som har peiling på om disse to ringene skal "sitte fast" til hverandre, eller skal de kunne skrus uavhengig av hverandre? Siktet har for øvrig knapt bruksmerker i det hele tatt (det ser ut som om det er en kraftig ripe på objektivet, men det var bare en støvstripe), så noen ytre påvirkninger tror jeg ikke det har vært, i hvert fall ikke i mitt eie. Kan rett og slett ikke huske hvordan denne justeringen har vært før. Så sjelden har altså jeg brukt salongrifla (og nå er den solgt og...)! Det beste er selvsagt å levere det inn hos forhandler, men den er fem mil unna (J&F Gjøvik), så om noen har peiling, hadde det vært kjekt å vite før jeg reiser dit i morgen. Dumt å reise unødvendig dersom det ikke er noe galt.
 8. Jeg har skutt bever med både .222 med 40 grs Vmax og .308 med 150 grs Federal Fusion. Førstnevnte ga lysbrytervirkning uten gjennomskyting, mens sistnevnte ga gjennomskyting, slengende tarmer og kaos. Det rare var at treffet med .308'en var bedre enn med .222'en. Jeg hadde lest at treff midskips på kroppen var det beste, men det ble en kje opplevelse med .308 for min del i hvert fall. Nå har jeg jaktet veldig lite på bever, men de to jeg har skutt, har i hvert fall gitt meg inntrykk av at finkalibret med en kjapp liten "granat" funket best. Om det blir mer beverjakt på meg noen gang vet jeg ikke, men vel... Sist gang jeg var på beverjakt, for to eller tre år siden, ble jeg i stedet sittende fem, seks meter unna og se på mor gnafse på trepinner mens ungen gjorde alt for å ødelegge for a mor, så jeg tok frem kameraet og tok bilder i stedet! Etter det har jeg ikke søkt om beverjakt heller...
 9. Vet at Landrø på Lillestrøm hadde i fjor i hvert fall. Hør med dem. Dette var Mirage 16/70 7'er 24 gram.
 10. Her er reviews av Swarovski SLC 10x42 WB (ikke 8x30, men optikken er vel lik ellers): http://www.allbinos.com/index.html?test=lornetki&test_l=303 og Zeiss Conquest HD 10x42 (tar med denne da det blir likt som Swarovskien): http://www.allbinos.com/index.html?test=lornetki&test_l=306 Ikke mye som skiller i denne testen, i hvert fall. Smak og behag, kanskje? Her er for øvrig Zeissen i 8x30: http://www.allbinos.com/index.html?test=lornetki&test_l=298 Ikke like godt resultat for denne som for 10x'en, men heller ikke så langt unna. Begge er nok veldig gode kikkerter, så om du velger en eldre Swarovski, blir du nok ikke skuffet uansett. Vet ikke hvor bra testene på Allbinos.com er, men jeg synes det virker som et godt oppslagsverk selv. Andre har sikkert andre meninger.
 11. Dette var spørsmålet, men tråden gikk visst litt utover akkurat det! Vel, vel... Jeg fikk tatt en tur på skytebanen rett i forkant, og det stemte ganske godt med teorien til 200 meter. Utover det rakk jeg ikke. Det ble bare et par, tre skudd, så tvilen var jo der. Planen var uansett å smyge til under 200 meter dersom vi så fugl. Vi så ganske kjapt en stor flokk i furutoppene, på 400 meters hold, men så fort jeg prøvde å smyge, begynte orrhanene å strekke hels og vifte med vinga, så det var bare å legge seg ned og prøve... "Guiden", altså den gjestfrie svensken som tilbød både koie og terreng uten kostnad, nevnte det kanskje var 250 meter. Jeg har en mildt sagt ræva avstandsmåler, en Bushnell Yardage Pro 450, som ikke ville måle avstanden ut dit. Forrige gang jeg prøvde, fikk jeg 220 meter utpå et jorde. Dermed tenkte jeg det samme selv, ca 250 meter. Gjennom 18x på siktet, så det relativt greit ut. Med andre ord prøvde jeg å smyge fra ca 250 meter til ca 200 meter, selv om realiteten var noe helt annet! Så jeg skrudde nødvendige knepp pluss et par til for å være sikker (15 klikk) og bommet så det dundret... Fem minutter etterpå kom kompisen som var med, med avstandsmåleren sin, en Swarovski. 390 meter.... Da har .222en en kulebane ala bombekaster, så kanskje ikke så rart med bom da... En blir nok litt lurt av 18x på siktet, rett og slett. Håndkikkerten er på 10x, og jeg syntes det virket nærmere enn 400 meter uansett. Til neste gang skal jeg kjøpe ny avstandsmåler OG skyte mer på lengre hold, rett og slett... Alt jeg har lært om "manuell" avstandsmåling er for lengst glemt, for øvrig. Får kanskje lære meg det på nytt, samtidig som jeg må skjerpe meg og ta meg tid til skikkelig testing ukene før jeg skal av gårde. Det hører også med til historien at kompisen også bommet på en orrhane. Denne satt 700 meter unna, sammen med en haug andre. Han smøg så godt han kunne omkring 400 meter, men hele tiden så vi to andre gjennom kikkerten at fuglene var veldig urolige. Håpløse forhold med knekkebrødføre og støynivå ala slaget ved Stalingrad ødela mye denne helgen. Han hadde skutt inn rifla på 200 meter og hadde kontroll hvordan kula gikk til 300, men bommet likevel. Var nok en anpusten skytter sin skyld dette (kal .25-06, for øvrig).
 12. Ok. Da skjønner jeg mer. Takker så mye for ypperlig info! En blir visst aldri for gammel til å lære. Dette er noe jeg aldri har tenkt på, faktisk. Håper jeg får bruk for dette nå da.
 13. Tror ikke den finnes mer, dessverre. Men Nosler Varmageddon 40 grs og Vmax 40 grs bør være veldig lik. Skal du ha ferdigladet, er utvalget ganske lite. Jaktdepotet har noen alternativer, som feks Hornady Varmint Express med 40 grs Vmax-kule. Den bør funke godt. Det finnes sikkert også andre, gode alternativer. Vanlig blyspiss gir nok gjennomskyting, men reven revner vel ikke i to av den heller.
 14. Har vært i Sverige 6 ganger i januar de siste årene. Èn dag har jeg hatt bra forhold... Det ser ikke bra ut nå heller. Det blir Orsa i år. Har tatt opp igjen kontakten med en jeg ble kjent med gjennom Robsoft.nu. Drar med meg den vanlige kompisen, så vi blir tre. Meldt nesten greit lørdag, men søndag blir det opp mot 7 pluss og lett bris... Herrrlig! Får håpe det snur litt. Fredag sjekket jeg med Yr, og da var det meldt fire, fem minus, stille og delvis skyet/endel sol. Men nok en gang, håpet om fangst er borte. Blir som vanlig, dette, en sosial greie. Fin tur i skogen osv... Uansett, en får ikke noe ved å sitte hjemme og sture heller. Lurer ellers på om klikkene slik sideveis også da? Må ha det inn med teskje... Lager meg en tabell der jeg legger inn kulefall og klikk. Har ikke lagt inn noe på vindavdrift og klikk. Ser slik ut nå. Blir dette riktig?: Klikktabell kulefall: 100 m: 0 150 m: - 4 cm. 2 klikk opp. 200 m: - 13,4 cm. 7 klikk opp. 225 m: - 20,4 cm. 11 klikk opp. 250 m: - 29,1 cm. 15 klikk opp. 275 m: - 39,9 cm. 20 klikk opp. 300 m: - 52,9 cm. 27 klikk opp. Vindavdrift v/90 grader, 7 m/s: 100 m: 7,4 cm. 150 m: 17,4 cm. 200 m: 32,3 cm. 225 m: 41,8 cm. 250 m: 52,9 cm. 275 m: 65,5 cm. 300 m: 79,8 cm Skulle hatt utvendige tårn nå. Leupold VX6'en har helt ræva klikk, nemlig. Utydelige og myke. Ikke bra. Har ladet opp Norma 55 grs fmj til ca 910 m/s. På skytebanen fikk jeg kronografert forskjellige kuler i dag. Vmax som jeg har ladet til ca 1005 m/s gikk fra 1005 - 1020 m/s, Norma 55 grs fmj ladet til ca 800 m/s gikk fra 800 - 815 m/s, mens fabrikkladet Norma Fågel, som er ladet til 850 m/s lå mellom 843 og 860 m/s. Jeg bruker Quick Load, og den er litt snill, ser jeg, så jeg har ladet de nye til 905. Beregner 915 til ballistikkalkulatoren da. Er noe skit at jeg har begynt så sent nå, for nå har jeg nesten ikke tid til mer. Muuuuligens onsdag. Det viste seg i hvert fall i dag at 55 grs fmj går bra når hastigheten runder 850 m/s. Den på 800 m/s spredte som en hagle. 850'ene la seg pent inntil hverandre på ca 15 mm. Har også skutt med 940 m/s fabrikkladet jaktmatch. Den går svært så bra, så regner med at drøyt 900 m/s også kan gå veldig bra. Må nesten få tatt meg tid på onsdag... Merkelig egentlig at Vmax 40 på 1005 - 1020 gikk omtrent helt likt på skiva. Må få lånt kronografen av kompisen tror jeg, pluss satt noen skudd i ei tiurskive før avreise... Greit å slippe å lure på om alt er bra eller ikke!
 15. Du væla. Man lærer stadig vekk noe nytt.. Takker så mye. Det er noe å ta med seg over grensa! Nå har jeg faktisk bare skutt på fugl en eneste gang på 200 meters hold, men det kan jo komme flere sjanser. Bommet for øvrig på den, da jeg ikke forla siktet i farta (ingen klikkjustering den gangen), så drepte kvisten den satt på i stedet...