Jump to content

AKS

Members
  • Posts

    13
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

AKS's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • 10 years in
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

2

Reputation

  1. Det er en vanlig hagle med remington-mekanisme fra slutten av andre halvdel av 1800-tallet. Den er produsert i Sverige av Husqvarna og importert av Hagen.
  2. AKS

    Harpuner

    Har sett harpungevær basert på Hollandsk Mannlicher M1895 (Geweer M. 95). Det skal finnes noen av disse
  3. Hagen tok patent på sin oppfinnelse som besto i at sluttstykket også låste i bakkant. Mekanismen skulle tåle mer enn de vanlige. 6,5 Mannlicher ble mye brukt den tiden da den har rim. Det står kanskje Herkules på venstre side av låskassen.
  4. Hei Fint å høre, men "bjørnen" er ikke skutt ennå på en stund. Så det er noe for tidlig å selge skinnet
  5. Jeg kan berolige «Historie» med at vi er en gruppe som utgår fra Norsk Våpenhistorisk Selskap og at dette er seriøst. Det er greit å svare anonymt for den som ønsker det.
  6. De eldste geværene med kassepiper stammer fra kontinentet og Skåne. Disse fikk et godt rykte, sannsynligvis på grunn av stålkvaliteten. Det er nok derfor mange norske børsemakere senere smidde sine piper i denne formen. Som bildet i skjemaet viser er en vesentlig del av den bakre del av pipen firkantet. Den fremre er rund eller 8-kantet. De kan ha ulike låstyper og kolber fra ulike tidsepoker. Bildet er av den eldste typen. Det er mange ubesvarte spørsmål rundt disse geværene. De har blitt benyttet med snapplås, flintelås og perkusjon og noen er også ombygd til patron. De er ofte vært i bruk gjennom flere slektsledd. Det viser at de har vært attraktive kvalitetspiper. Vi kan med rette og stolthet betrakte dette som helt spesielle og flotte våpen i Norge. Vi har etablert en arbeidsgruppe med sikte på en utredning om kassepiper. Planen er å utgi materialet i bokform. Om pipen kan demonteres er det mulig bl.a. se smi-teknikken mm. Fint om du også har foto eller tegninger. Ta gjerne kontakt. Det er laget et spørreskjema. Skjemaet kan fås i Adobe og Excel formater på mail fra askrond@gmail.com . Vi ber om at de som har eller kjenner til gevær med kassepiper fyller ut og sender et skjema for hvert enkelt våpen, også eventuelle løse piper. Vi er veldig avhengig av tilbakespill for et best mulig grunnlag for det videre arbeidet. Din identitet blir ikke offentliggjort og om du ønsker å være anonym, så er det også greit. Med vennlig hilsen fra arbeidsgruppen.
  7. Har scannet inn to gamle kataloger. L.H. Hagen & Co fra 1906 og Larsens Våbenforretning i Kristiania fra 1923. Jeg fikk nettsiden «Samlervåpen» til å legge dem ut, http://www.samlervapen.net Her er det mye av interesse for de som liker gamle våpen, både svartkruttentusiaster og andre. Kos dere!
  8. AKS

    En nøtt til

    Ser ut som en Hesselberg Trondhjem. Han har iallefall laget noe helt likt.
  9. Tror nok ikke det. Geværet som er ombygd ligner en Enfield. Francotte kjøpte opp kasserte deler og solgte slike geværer. Kan være et slikt om det ikke har engelske merkinger.
  10. Halvor Olsson Hoaas, børsemaker ved Trondhjems bataljon (f. 1852 - d. ?) Det er mange som har konstruert/kopiert trap doors: Berdan; Wanzl; Milbank; Albini-Braendlin; Springfield; Kokkin og nå Hoaas
  11. Hoaas var børsemaker i Sunndal på Nordmøre og i Trondhjem. La meg foreslå at dette er en eldre munnladning ombygd til "trapdoor" av ham. Ligner veldig på en trapdoor-variant patentert av børsemakeren Kokkin men låsemekanismen stemmer ikke helt.
×
×
  • Create New...