Jump to content

Per-S

Members
 • Content count

  2,843
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Per-S last won the day on July 9

Per-S had the most liked content!

Community Reputation

92 Excellent

About Per-S

 1. Kal 20

  Jeg er også litt usikker på lovgivingen i England, men har sett referert til reproof ifm eierskifte, men det kan være når den går via en forhandler.
 2. Kal 20

  De fleste damaskpipene til engelske hagler ble produsert i Belgia fordi engelske produsenter ikke fikk god nok kvalitet. Det var langt ut i utvikling av haglegeværet før engelske damaskpiper ble anerkjent. Det forandrer ikke på Chiefen, v-2 sitt utsagn om billig Belgisk skrot, men det var lagd mye fine hagler i Belgia også, men mye av det som kom til Norge var dårlig. Vi har både produktkontrollov og produktansvarsbestemmelser, men for våpen har vi ikke hengt oss på de eksisterende standarder for å kontrollere om et våpen er sikkert. Engelske regler er det motsatte av Norge, alt for rigorøse og detaljerte. Hvorfor skal en 130 år gammel hagle som skal skifte eier trykkskytes på nytt? Krav til at nye våpen importert til Norge skal være trykkskutt eller kontrollert på en godkjent måte, og en besiktigelse av kvalifisert børsemaker ved omfattende ombygging av våpen bør være nok. Da vil vi få bort en del ombygginger og import av tvilsomme våpen. Ett eksempel på ombygginger som jeg er skeptisk til er 375 H&H i vanlig M98 Mauser av militær utgave. Dette kan gjøres på en akseptabel måte, men det kan også gjøres enkelt ved å slipe bort mye av godset bak nedre rekylklakk. Brotsjing av større kammer i tynne jaktløp er en annen tvilsom praksis. 300 short magnumer i våpen med 308 Win pipe er et eksempel.
 3. Kal 20

  Seriøse børsemakere er ikke noe problem. Men at Norge ikke krever at våpen som importeres skal være trykktestet og godkjent etter CIP eller SAAMI spesifikasjon ser jeg som et problem. I teorien kan da en useriøs produsent selge våpen til Norge som ikke tåler standard ammunisjon. Norge er et lite marked, og så lenge de store markedene krever trykktesting er det foreløpig ikke noen som har laget en egen produksjon av sub standard våpen for Norge, men muligheten er der.
 4. Bukkejakt kikkertsikte

  I det eksempelet jeg kommenterte var begge stilt slik at det var 7 mm utgangspupill, altså ulik forstørrelse.
 5. Tungtvann

  Og hvem i he.....te er interessert i å samle på slikt? Det er jo en genial måte å bli kvitt spesialavfall på!
 6. Bukkejakt kikkertsikte

  @Sakoen75 - det er en stor forskjell, det er lyset fra hele frontlinsen som kommer ut med 7 mm utgangspupill. Arealet av en 56 mm fronlinse er vesentlig større enn for en 42 mm linse, og "mengden" lyse som kommer inn i øyet er tilsvarende større.
 7. Kal 20

  Dette er jo egentlig en svakhet med vårt regelverk. Noen land er altfor rigorøse med krav til trykktesting, England er vel det verste eksempelet.. Men noen krav burde vi sette i vårt land også, men hvor skal grensen gå?
 8. Kal 20

  Norge har ikke krav til trykkskyting, og vi er ikke med i CIP eller SAAMI. Trykkskytingutstyr for hagle vet jeg ikke om noen opererer i Norge lengre. Børsemakeren må måle om godstykkelsen i løpet er tilstrekkelig til denne modifiseringen, og må faglig stå ansvarlig for jobben.
 9. Tung hevearm

  Tungt hevarmsløft er normalt et tegn på høyt trykk. Dersom du kan se blanke merker på hylsebunnen der utkasteren er, og at hettene er flate så er det trykktegn, og du bør skifte ammunisjon. Høyt trykk kan i skjeldne tilfeller komme av avleiringer i løp og kammer. Puss med en carbon og mantelfjerner som Forster bore foam eller lignende. Fortsett å bruke det til det ikke er blåfarge på pussefillene.
 10. Sprekk i hylsehals

  Sprekker som er i fremre halvdel av hylsen er ingen sikkerhetsmessig risiko. I teorien vil du påføre våpenet noe mer slitasje, og det soter i kammeret. Presisjonen kan bli redusert. Dersom det er sprekk i halsen merker du det når du setter i kule fordi det krever mindre kraft å presse kulen ned.
 11. Mauser M98 7,92 avtrekk

  Ta kontakt med en børsemaker, originale mauseravtrekk kan du få gratis mange plasser. Jeg har muligens liggende, men vet ikke hvor.
 12. Mateproblem High Standard

  Det kan jo være flere som produserer til Frankonia, jeg undersøkte noen Top Shot for en del år siden, og det var CCI produsert ammunisjon. Den kan jo være frasortert vare som merkes for Frankonia. Har du sett på bunnstempelet, det og kulen forteller mye om leverandøren.
 13. Mateproblem High Standard

  Rense magasin - justere mateleppene. I nevnte rekkefølge. Ei tohi varjata - er ikke top shot og CCI standard samme patron? Top shot er bare merket for Frankonia.
 14. Mauser M98 7,92 avtrekk

  Alle M 98 mausere har samme avtrekkfeste under låskassen, og avtrekk kan fritt byttes mellom dem. For andre enn M-98 kan det være litt ymse.
 15. Jeg mener at det er medlemmene som skal sette spilleregler. Om det er flertall blant brukerne på Kammeret så innfører vi et felles Handelskammer der det er åpent for bransjeaktører å promotere sitt produkt med saklig informasjon og testresultater. Forumet blir da åpent for spørsmål og diskusjon fra alle medlemmene. Om andre bransjeaktører vil drive skittkasting så må de gjøre det i full åpenhet. Jeg tror de seriøse aktørene vil oppføre seg bra, og de useriøse? - trenger vi dem?.
×