seawolf

Members
 • Content count

  3,393
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

seawolf last won the day on May 28

seawolf had the most liked content!

Community Reputation

40 Excellent

About seawolf

 • Birthday 11/07/1945
 1. Når det gjelder optikk har jeg stor tiltro til våre "lokale kapasiteter" . Basert på det vil nok "gammelzeissen" bli beholdt, og utspillet til Alf Martin Bråten i Jeger, parkert stille og rolig i bladhylla. Av og til lurer en jo litt på om utviklingen har kommet opp med bedre løsninger både på dette og hint, men at et x50 sikte er bedre i dårlig lys for oss minipupillister enn x56 var nok mer en ønskedrøm enn en realitet
 2. Forutsetningen for spørsmålet mitt var som du sier at optikken holder topp kvalitet. Ellers blir det å sammenligne epler med pærer Temaet var heller ikke ment å tygge opp igjen grauten for n-te gang, da det allerede finns masse god info her på kammeret om optikk og sikter. Men vi er vel her som andre plasser en liten gruppe godt voksne, som fortsatt henger med og liker å jakte selv om diverse begrensninger etterhvert slår inn. Og som sagt, konklusjonen til Alf Martin Bråten var i den sammenheng interessant, og det var igrunnen den jeg gjerne ville fått belyst, samt høre om andre hadde faktiske erfaringer i forhold til det han skriver.
 3. Helt klart, høy alder er prisen en må betale for et langt liv For min egen del har jeg tatt konsekvensen av det, og skumringsjakta er justert i takt med at nattsynet er blitt svakere. Det er jo skrevet en masse om dette tidligere, men som sagt, dette handler helt konkret om det Bråten skriver om; kan et godt 2-10x50 sikte gjøre jobben like bra som et 3,5-12x56 eller større for oss med alderssvekkelse av synet?
 4. I Jeger nr 3 av i år har Alf M Bråten en kort artikkel om optikk med denne tittelen (Skumringsverktøy) Det meste er kjent stoff med litt teknologi, litt linser, litt utganspupill osv. Men han har en påstand som jeg som gammel gubbe finner interessant, og det gjelder størrelsen på siktet, og hva vi som er opp åra egentlig kan nyttiggjøre oss av de store hight tec nattsiktene. Jeg har i mange år brukt en Zeiss Victory 3-12x56 T Lotutec med medforstørrende retikkel #40 med lys til jakt på hjort og villsvin. Lys kun for skumring, da det er for svakt til å vises på dagtid. Da fungerer retikkelet som et normalt medforstørrende #4. Siktet er strøkent både når det gjelder det mekaniske, eksteriør og linser. Så hevder Bråten at om en har pupill på 5,6 mm. kan en maksimalt benytte x10 med et slikt sikte. Alt over vil gi mørkere bilde og går du ned vil feks. x8 vil gi mer lys en øyet kan benytte. So far so good. Og så trekker han fram sikte med forstørrelse 2-10x50 som kanskje et like godt alternativ for oss med redusert pupill. Er den på 5 mm. vil et slikt sikte satt på x10 være like bra som det store satt på x10. "Med 5 mm. utgangspupill og x10 er denne kombinasjonen så tett opp til sin storebror at du bare kan ane forskjellen" sier Bråten. Jeg er 71 år, og hva min pupill måler vet jeg ikke, men den er sikkert godt under 5 mm. ved jakt i dårlig lys. Så kanskje kan jeg legge "storebror" ut til salgs og kjøpe meg en ny i 2-10x50 og være like fornøyd ? Jeg har ikke tenkt så mye på dette da jeg har det siktet jeg har, og er svært godt fornøyd med det. Helt konkret forutsetning: 1, gammel gubbe. 2, sikte for skumring, kveld og tidlig morgen, hjort, rådyr og villsvin. Om jeg klarer meg like godt med et litt mindre, lettere og smekrere sikte de åra jeg har igjen å jakte, så ville det kanskje ikke være så dumt å bytte?
 5. Skjønner, det målet blir det nok verre å få tatt. Jeg kan heller ikke noen merking som indikerer løpsdiameter.
 6. Hva mener du med løpsdiameter her bobby? De målene jeg har tatt er innvendig diameter ved munningen.
 7. Høyre løp måler 17,6, det venstre 17,1 ved munningen, målt med litt slarkete skyvelær . Jeg tenkte på lette lerduepatroner ja. Til jakt på gakk gakk i våtmark brukes det vismuth, ellers bly på mink, kråke og skjor
 8. Jeg har en eldre ungarsk sideligger i kaliber 12 / 70 ( FEG Hungaria 100 ES) Stort sett brukt til litt andejakt og villmink, noe den har taklet helt ok. Jeg antar (?) at trangboringen er 1/2 i høyre og 1/1 i venstre løp, men er litt usikker. Stemplene er henholdsvis 17,8 og 17,3 mm. Kan ekspertisen fortelle meg hva jeg har? Jeg er også usikker på om denne takler stål lerduepatroner. Stemplene sier meg lite, annet enn at den ser ut til å være produsert i 1973. Hagla virker å være solid bygget og er teight og fin på alle måter.
 9. Pål S.Jensen i dette firmaet er i hvert fall meget rutinert jeger og våpneier. Hvorvidt han tar slike saker vet jeg ikke, men kunnskap om våpenlovgivningen har han i alle fall. http://zenitadvokater.no/
 10. Jeg sier ikke at dette er negativt. Jeg konstaterer kun at forskjellen mellom brukt og nytt ikke er mange kronene. At et trimmet og justert våpen er bedre å skyte med er vel naturlig, men skal en forvente å få dekket slike oppgraderinger ved bruktsalg? For å trekke sammenligning med feks. jaktrifler, så vil ikke en tur til børsemaker for diverse oppgraderinger gi nevneverdige utslag i høyere bruktpris. Regelen er vel heller at en kan se langt etter å få igjen for slike utlegg.
 11. Jeg kikka litt på de brukte S&W 686 på finn, og prisene lå mellom 8300 og 10000. Da er ikke hoppet langt til en splitter ny.....
 12. Kiwi, må du bestille fra USA (link?), eller fins det europeisk forhandler?
 13. @DoctoRoy . Bare mangelfull norsk rettskriving er nok til at jeg skygger unna
 14. Vi gleder oss i hvert fall Rino . Alltid artig med slike prosjekttråder. Som jeg har nevnt for deg tidligere så fikk en kompis ordnet seg et "matching pair" av to ZKK 602. Den ene er forsåvidt original 375 H&H, mens den andre var en 458 Win, og som fikk ny pipe i 300 H&H. Begge har laminatstokker fra Richards Microfit så det er ikke snakk om noe påkostet prosjekt. Men han er utrolig godt fornøyd med disse to "arbeidsjerna", det jaktes hardt med begge og presisjon og funksjonalitet er 100%. Jeg har hatt flere selv opp gjennom åra, både i 375 H&H og 30-06 og 308 Win, og uten unntak har presisjon og funksjonalitet vært upåklagelig. Disse ZKK riflene må være noe av det beste som er laget med tanke på hardt bruk i felt hvor forutsetningen er at alt skal virke, alltid!
 15. Vi har et par stykker i klubben som har kjøpt nye Buckmark nylig. Det er lette våpen med hardt avtrekk som gjør at de er vanskelige å skyte presist med. Det blir mye napping og tildels dårlig resultat. Jeg vet ikke hvor fornøyde de egentlig er med nyerhvervelsen....det er jo litt artig å treffe det en sikter på også.