Dato/klokkeslett: 18 Jan 2017, 21:07

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 29 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Sjøorm
InnleggSkrevet: 06 Aug 2010, 12:42 
Avlogget

Registrert: 06 Nov 2008, 13:42
Innlegg: 1570
Bosted: ja.
Slike dyr er sett i mange norske innsjøer, i norske vassdrag, i norske fjorder og langs kysten. De eldste nedskrevne omtaler av sjøormer finner vi selvfølgelig i sagaene der du kan lese om Midgardsormen, Lokes avkom, hvordan den ble så stor og glupsk at æsene måtte hive den i havet, og om hvordan Tor fikk den på kroken da han fisket til havs. Kong Sverre og Olav den Hellige håndterte stadig vriene ormer og fikk satt dem på plass.

Seinere har Jakob Ziegler, Olaus Magnus og biskop Erik Walkendorf i den katolske tiden, - biskop Erik Pontoppidan, presten Hans Strøm, presten Michael Andersen Aalborg i Vang ved Mjøsa, grønlandsmisjonæren Hans Egede, presten Claus Frimann i Nordfjord, Knut Leem i Finnmark, presten Peder Claussøn Friis i Audnedal og presten Petter Dass i Nordland, alle skrevet om sjøormen og at sjøfolk og fiskere kjente vel til den såvel som til andre slags dyr i havet. Etter beretningen i Hamarkrøniken fra 1522, er det fra det 18. århundre blitt skriftlig bevart mange slike møter med sjøormer, i rettsprotokoller fra tinget og fra aviser.

I nesten alle vassdrag langs kysten fra svenskegrensa i syd til nørdst i landet kjenner en til både litt ulne og uklare historier, men også detaljrike historier om vitners møter med skapningene. I noen vassdrag kjenner en slike historier overraskende langt inne i landet. Det kan virke som dette sky "dyret" kan ta seg fram langs elvene og bekkene. De er blitt sett i forbausende små tjern. De er åpenbart dyr som sjelden lar seg se.

Her er en database over observasjoner:

I havet:

Onsøy i Østfold
Mann døde kort etter at han ble truffet av sjøormhalen.

Ellinggårdkilen på Onsøy
En sjøorm pleide å gå i land om natta og jakte på kalver. En kunne se en sti etter ormen opp til kalvebeitet. Ingen ville stenge inn kalvene, for da kunne ormen bryte seg inn og ødelegge ennå verre. Ikke engang kuler av gammelt sølv beit på utysket, sa de som hadde forsøkt å skyte på den. Mens folk samlet seg i bønn i kirka, tok sjøormen flere kalver.
En modig og sterk mann skar seg ei solid kølle av eik og la seg på lur i natta. Da sjøormen kom, slo han til så hardt han kunne og drepte beistet. Det sies at en av rygghvirvlene lenge ble brukt som mjølkekrakk i fjøset på Ellinggård.

Ørekvam i Hordaland
En mann som hette Åsmund Ørekvam så i flere år på rad denne sjøormen på samme stedet på ei viss tid om sommeren. Åsmund fikk laget seg ei langskaftet øks og ville drepe ormen. Han fant dyret der det lå halvveis ute i vatnet. Åsmund var en sterk og modig mann, men våget likevel ikke å gi seg i kast med udyret, da han fikk se hvor stort det var.

Bjørnefjorden
Johannes Furuberg i Mauranger skulle ro til Bergen for å kjøpe korn. Han hadde lånt et gevær for å verge seg om han møtte sjøormen. I Bjørnefjorden så han noe som han først trodde var ei klynge med fiskebåter, men det var sjøormen. Johannes forsøkte å ro fra den, men det gikk ikke. Da den var nær båten, løftet den hodet. Han bad ei bønn og satte så geværmunningen rett i gapet på utysket og trakk av. Ormen sank og sjøen ble full av blod. Han ladde geværet igjen for å være klar for ytterligere kamp, men sjøormen kom ikke opp igjen.

Molde
Lorentz de Ferry og båtmannskapet hans møtte en sjøorm ved Juleneset i 1746. De Ferry skjøt på dyret og det forsvant.

Romsdalsfjorden
Fem menn i en liten båt møtte en stor sjøorm inne i fjorden i 1815. En av mennene, J.C.Lund, skjøt mot hodet på ormen på kort hold. Ormen forfulgte dem inn på grunt vann før den vendte om og forsvant.

Brekkestadbukta ved Ørland
Her ved innseilinga til Trondheimsfjorden, dukket det opp en sjøorm som ga seg til å svømme att og fram i Brekkestadbukta. Ingen våget å dra ut på fiske. Men smeden Jørn Hovde visste råd. Han tok en tømmerstokk, slo inn jernpigger i den og dro ut i bukta. Da sjøormen nærmet seg sendte han i vei stokken. Sjøormen ble spiddet på den.

Sandøyfjorden
Sjøormen ga seg til der også, så ingen våget seg utpå sjøen. En gammel mann visste råd. De skulle ta en lagelig tømmerstokk og få smeden til å lage jernpigger til å sette inn i stokken. Så skulle de skyve stokken ut på fjorden, legge en båt for dregg og banke båten. De så gjorde, og sjøormen kom opp og fikk øye på stokken. Den gjøv løs på tømmerstokken med alle piggene, som tok til å gå rundt. Ormen snodde seg rundt og viklet seg inn i piggene. Sjøormen døde og drev på land der det mest bare var korpen som åt av den.

Tysfjorden
Noen fiskere var ute nord for Brynilen. To båter lå for dregg og mannskapet sov. Brått så en av fiskerne at et hode kom opp av sjøen. Udyret strakte hals og kikket ned i en av båtene. Så forsvant denm men kom opp på motsatt side. Plutselig la den seg over båten og trykte den ned. Båt og mannskap forsvant. Fiskerne i den andre båten fossrodde til land og berget seg. Sjøormen holdt seg der i to dager før fiskerne kom seg vekk. Det finnes flere historier om hvordan folk berget seg unna sjøormen, men ingen så dramatiske som denne.I INNSJØEN OG ELVENE: Sjøormer i innsjøer har så vidt vites aldri forvoldt mennesker direkte skade, unntagen når de selv har vært angrepet.

Mjøsa
En mjøsorm ble drept i 1522 med armbrøst, en av rygghvirvlene ble brukt som hoggestabbe.
En annen mjøsorm hadde krabbet oppover mot Ringsakerkirka. En modig mannskjøt noen skudd mot den fra kirketårnet.
Senest i 1920 åra tømte en mann på gjeddejakt magasinet på ei Krag Jørgensen-rifle mot dyret som imidlertid svømte videre.

Hønefoss
En mann skjøt på en orm som kom flytende ned elva. Da han fikk buksert ormen til land og fikk se hvor stor den var, mistet han vettet.

Sperillen
Åbborvatnet på Bjonskogen. Børse-Gunder som levd og virket i første del av 19. århundre, laget grovbørsa si da han skulle ta den fæle sjøormen i Åbborvatnet. Den fikk et kaliber på 20 mm. Denne ormen var lei til å ta kalver og krøtter. Gunder tok med ei geit som åte og tjoret den på et svaberg ved vatnet der han trodde ormen kom. Selv tjoret han seg til et tre og ventet med børsa som var ladd med dobbel ladning, to kuler. Ormen kom fossende, gikk på land og tok den brekende geita. Børse-Gunder siktet på en gul flekk i bringa på ormen og trakk av. Åbborvatnet ble rødt av blod fra den døde ormen.

Denne ormen skulle i sin tid ha kommet over fra Randsfjorden. Ormen i Randsfjorden skulle i sin tur ha kommet over fra Mjøsa. Slike historier kan ha sin bakgrunn i at dyra ble sett mens de kom fra land og forsvant ut i innsjøen, noe flere like historier vitner om.

En sjøorm skulle ha kommet fra Vangsmjøsa ned til Sperillen. Børse-Gunder dro ut med børsa si. Han overrasket sjøormen som lå og hvilte i et sommerfjøs i Fjøsvika. Børse-Gunder fikk øye på hodet i døråpnigen da han gikk forbi. Han la an mot hodet til dyret og skjøt. Da dyret fikk kula i hodet, slo det slik med kroppen slik at hele båsgarden inne i fjøset ble slått i filler.

Seljord
I Aallmarka ligger et lite vann som heter Morkvatn. Knut Kleiva så en liten sjøorm der som han dro inn på torva med fiskestanga (rognkjeppen) si. Han peiste og slo for å drepe dyret mens ormen kveilet seg rundt beina hans. Til slutt fikk han livet av den. Da var det igjen bare en stubb av fiskestanga hans. De kalte det en vassorm, og den var ti fot lang (3,1 m).

Fyresvatn
Gjevstrollet som sjøormen her blir kalt, ble sist sett i 1918 av to menn, og den ene skjøt tre skudd mot den med ei Krag Jørgensen-rifle.

Setesdal
En setesdøl som rente en staur i kjeften på en orm, fikk et så kraftig slag av halen at han kjente det resten av livet.

Hallandsvannet ved Mandal
To brødre på fisketur i Hallandsvannet møtte en sjøorm i 1969. Den ene av mennene kastet en kjempestor stein like ned i hodet på skapningen.

Vangsvatnet i Bruvik i Hordaland. En orm la seg til i utløpet og dempte dermed opp sjøen. Folk fant på råd. De hengte opp blinkende messing i kirketårnet. Ormen ble nysgjerring og dro for å undersøke, men da ble den drept.

Jølstervatnet. Brylluppsgjestene hengte ei sølvkanne utenpå relingen. Ormen ble nysgjerring på den blinkende kanna og dukket opp. Den mistet hodet.


Som de norske fjordene langsetter vår lange kyst har et vell av historier om møter med slike "dyr" opp gjennom tidene, har innsjøene også en god del historier. Det er sikkert både tilfeldige "gjester" og mere fastboende "dyr". Husk at vassdragene, slik som innenfor Norsjø i Telemark, har rekke på rekke med vann med en mengde mat (formodentlig fisk). Det kan se ut som disse "dyrene" er i stand til å ta seg fram i vassdragene og leve der av den maten de finner. En annen sak er de fysiske sperringene i form av kraftverkdemninger, som kan hindre dyrene i å bevege seg fritt i vassdragene, ikke forhindre. En ting er sikkert, ingen "sjøorm" kan leve lenge i bittesmå vann, den MÅ flytte på seg.

Østfold - 3
Rømsjøen i Rømskog. Hode som et hodet på en folunge (føll), kropp 10 lang og lang som en stokk. Flere nyere observasjoner.
Store Lee, syd for Ørje. Sett et par ganger i 1970 åra.
Krokvann, 2 mil øst for Moss, vest for Rv21. En sensommerkveld i 1958. Mannen sto og fisket fra en holme med kasteslukstang. Da han sveivet inn et kast, så han at en skapning følge 1/2 meter bak sluken. På 4 - 5 meters avstand så han et digert hode og en del av kroppen. Utysket forsvant brått i dypet da det fikk øye på mannen. Skapningen var synlig i 20 - 30 sekunder.

Akershus/Oslo - 0

Hedmark - 7
Mjøsa, 223 m.o.h. Her holder MJØSORMEN til. Kjent siden 1522. Blir stadig sett. Mange nyere observasjoner.
Nord Mesna, Syd Mesna, avløp til Mesnaelva som renner ut Lillehammer. En orm ble sett i gammel tid da den krøp over eidet fra Nord - til Sør-Mesna.
Osensjøen. Gammelt sagn.
Søråsjøen i Våler, avløp til Glomma. Tykk som en telefonstolpe og gråbrun
Litjennet. Liten orm 2,5 m lang, med hode som på en kalv. Skutt av jeger.

Oppland - 4
Ringsjøen i Snertingdal. En orm ble sett i 1867. Hestehodeliknende hode, så stort gap med hvite tenner og så stort at en katt lett kunne gå inn. Renner ut i Mjøsa.
Vangsmjøsa. Ble sett omkring 1910 i Leirholsundet. Uhorvelig stor med 5 - 6 pukler, og hodet svingte fra side til side.
Randsfjorden. Gammelt sagn.
Åbborvatnet. Børse-Gunder skal ha skutt en sjøorm der.
Tyrifjorden. Gammelt sagn.

Vestfold - 0

Buskerud - 4
Krøderen. Gammelt sagn.
Sperillen. Børse-Gunder kverket også en orm her, i Fjøsvika. Siste kjente observasjon fra 1893. Den kom fra land og kastet seg ut i innsjøen. Svart, med langt hode og man langs nakken. Minst 15 m lang.
Bergsjø, Modum. Hodet 1 m over vannet. Tykk som et mannslår.
Øyvatna, Modum. Hode som et kalvehode og store øyne.

Telemark - 7
Tinnsjøen, ender i Norsjø. Historier.
Sundsbarmvatnet, renner nå i rør gjennom fjellet Skorve. Ble sett 25.juli 1976.
Seljordsvatnet. Her holder SELJORDSORMEN til. Bøelva renner ut i Norsjø. Stadig nye observasjoner. Mye mediaoppmerksomhet. Flere småtjern og vann i vassdraget har også slike historier.
Fyresvatnet. Her holder GJEVSTROLLET. Ble sist sett i 1918 av to menn, og den ene skjøt tre skudd mot den med ei Krag Jørgensen-rifle.
Kviteseidvatnet, ender i ut i Flåvatnet. Havhesten skal ha drept en sjøorm her som ble bitt i to.
Flåvatnet. En sjøorm skulle være blitt delt opp av skovlene til hjulbåten "St.Olav" omkring 1880.
Gausbuvatn i Skafsåheiene mot Setesdal. Ormen drepte en hest. Den ble selv drept i tømmerfløtinga noen år seinere.

Aust Agder - 0

Vest Agder - 3
Repstadvatnet, Søgne.
Tinnkjødnet, liten putt i Deblemyren ved Mandal. Dyret i disse to vatna hadde hesteman nedover nakken.
Hallandsvatnet ved Mandal. Den ble sett høsten 1969. Brødrene Arne og Martin Larsen dro på fisketur til Hallandsvatnet; en fisketur som ble helt anderledes enn de hadde tenkt seg. "Sjøormen var svart på ryggen og blank på undersida, med et hode som ei middels kålrot. Og lang - et par meter mellom hver buktning. Oppe på hodet satt to små følehorn som på ei snegle, øynene var store og runde og neseborene som på en nyfødt fole, og munnen var rød med fin tanngard. Dyret buktet seg langt ut over vatnet. - Hva i all verden er dette? spurte Arne. Jeg visste ikke, men løftet en svær stein og kastet mot hodet på uhyret som lå på ganske grunt vann inne ved strandkanten, faktisk like ved føttene våre. Da reiste det seg en buktning på et par meters høyde ute i vatnet, og litt etter stakk hodet opp. Tanngarden ble blottet, og det kom en truende rar lyd." Brødrene ble redde og sprang derfra. Martin gikk tilbake dit flere ganger seinere, men han fikk aldri se ormen igjen.
Krokvatnet, Åsmund så en fæl orm ved Litlefoss-ura en sommer. Den vokste med årene. Åsmund fikk laget seg ei øks med veldig langt skaft og laget seg til åta ormen. Men da han igjen møtte ormen, våget han ikke å gi seg i kast med den. Den var for stor. Den lå med ene enden i vannet og den andre oppe i ura. Åsmund fortalte at den var umåtelig tykk og grå på farge med noen gule flekker eller roser her og der.

Rogaland - 5
Lundevatnet. Gammelt sagn.
Suldalsvatnet. Gamle historier.
Sansavatnet. Gamle historier.
Mosvatnet. Gamle historier, et par om orm som omkom i elva nedenfor.
Reinsjøen.

Hordaland - 5
Ormsjøen, ved Bergen. Mange i et brudefølge fikk panikk og druknet da båten hvelvet, etter at sjøormen nærmet seg båten.
Vangsvatnet ved Bruvik. En orm demte opp oset, men folket hengte opp noe blinkende på kirketårnet. Ormen ble nysgjerrig. Slik ble den skutt.
Torfinnsvatn på Voss. Et uhyre med stor kjeft, drageliknende hode og kropp som ei krokodille.
Litledalsvatnet i Etne. Så stor at den brøt seg opp gjennom isen.
Storevatn ved Askøy. 10 m lang orm, likner en kantret båt i overflata.

Sogn og fjordane - 3
Hornindalsvatnet. En eldre observasjon.
Loenvatnet. Observasjon så sent som i 1995. Tre pukler.
Jølstervatn. Brudefølget hengte ei sølvkanne på båtripa. Ormen kom, men fikk hugget hodet av.

Møre og Romsdal - 0

Sør Trøndelag - 1
Selbusjøen. Gammelt sagn.

Nord Trøndelag - 3
Snåsavatnet. Ble sett i 1984, og skulle minne om en ubåt.
Finnsnesvatnet. En gutt som kom fra et diskotek, så en lyserød sjøorm som dukket oppgjennom isen. Party - party.
Rauflovatn i Sparbu. Gammelt sagn.

Nordland - 8
Holandsvatnet i Sør-Sømna. 6 moh.
Rotvatnet i Hamarøy. 44 moh. Et par kjente observsjoner, robåter som støtte på dyret.
Sandnesvatnet i Hamarøy. 45 moh. Flere nyere observsjoner, også om dyr på land. Hode som på en liten hest, synlig kropp som en hvelvet pram.
Forsanvatnet i Hamarøy. 258 moh. En orm viste seg i overflata, minnet om en pontong fra et sjøfly.
Makkvatnet i Hamarøy. 117 moh. Rester av en død orm skulle ha blitt funnet for lenge siden.
Rumbovatnet i Tysfjord. 456 moh. Reindriftsamer fant en død orm som lå og råtnet på stranda for mange årtier siden.
Kvalvatnet i Beiarn. 545 moh. Her skal det ha blitt funnet beinrester tidlig i århundret.
Botnvatnet i Saltdal. 12 moh. Orm som viser seg for fastboende og turister.

Troms - 0

Finnmark - 1
Åfjordvatnet på Sørøya, vest for Hammerfest. 89 moh.Ungene fikk vanligvis forbud mot å bade der av de voksne. Det ble sett en sjøorm der i 1977 av fire personer. Den var fem meter lang og hadde flere pukler.

55 innsjøer og tjern med observasjoner om innsjøormer!

Bilde


Fra:
http://www.mjoesormen.no/

Han tar forresten også imot fortellinger om observasjoner, en kan være anonym om en vil.
Det er sikkert en fordel da en fort kan få stempelet "skrullete" på seg om en åpner kjeften om noe slikt.

link til side om Børse-Gunder:
http://www.naturarv.no/index.php?id=413299

_________________
Summa pia gratia nostra conservando corpora et cutodita, de gente fera Normannica nos libera, quae nostra vastat, Deus, regna.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 06 Aug 2010, 13:30 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 20 Apr 2008, 23:40
Innlegg: 6531
Bosted: Trønder på Helgeland
Ekte navn: Jens
Interessant samling av gamle myter, oppspinn og sagn. :D

At prester skriver om dette i hine hårde dager er vel bare naturlig, ikke bare var de skriveføre, de visste også å spille på den gemene hops overtro og skrekk for det ukjente og bestialske for å skremme Folket til kristendom.

Kristendommen, eller religion som sådann, har mye å svare for av løgner, svik, drap og undertrykking av Menneskeheten. Feks har det meste av blod og menneskeliv som har blitt spilt i kriger og strider opp gjennom tidsaldrene skyldtes religion. For kristendommen sin del startet dette lenge før Korsfarernes tid.

_________________
NUCH NJ(D)CH Ares
Petit basset griffon vendeen
"If there was an uprising in the PBGV world,
they would all vote for Ares as their leader!"
- Paff Rine -


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 06 Aug 2010, 13:45 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 14 Jun 2008, 21:09
Innlegg: 1036
Bosted: Kristiansand S, ute på øya
Det kan jo være, hval arter, stør, hav ål, ikke lett å styre med de (spør Donner) , men havet er dypr og mye skjuler seg der. Det kan også være et tunell system som de kan benytte seg av .

Men arter forandrer seg over tid og de kan skjule seg bra, de går antakelig på veldig dypt vann og kommer på grunnt vann for å føde unger hvis de eksisterer. enkelte arter kan være videreutviklet av reptiler og pattedyr . Havslanger, hval arter, svane øgler som har blitt mer likt delfin kanskje, mange muligheter . Som en svensk forsker sa om noe helt annerledes " du må våge å tenke annerledes ".

Hvem har sagt at de bare spiser fisk , de kan jo også spise krill , plankton og annet små pattedyr, se på hvalen som går etter det .


Det er mye myter og sagn, i bunn og grunn er det en grun nti lat det er noe sannhet i det .


skulle likt å sett NOAH folk møte en slik en på stranda. :lol: :twisted:

_________________
"Never try to change anyone's mind about religion, politics, baseball or redheads." Peter H. Capstick


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 06 Aug 2010, 13:52 
Avlogget

Registrert: 06 Nov 2008, 13:42
Innlegg: 1570
Bosted: ja.
[quote="Ranger" .[/quote]

Jepp. Men det finnes nok mer i havet en det vi vet om..
Selv om en så klart skal ta sånne "dyr" med en solid dose salt.

Jeg er iallefall skeptisk til de kan bevise at slike "ormer/dyr" finnes.

Det er iallefall en del lokale historier ute å går her, om en mjøsfisker som er borti noe med båten.
Han var da å dregga utafor skreifjellet/totenlandet, der er det ett dyp på minst 700 meter.
Han skal da til å ta seg en kaffekopp da båten løfter på baugen, og det er som om ett eller anna dyr bruker båten som kløpinne. Han kunne ikke se noen tømmerstokk, og ekkoloddet viste ett dyp på 400 meter. :?

Det er iallefall ikke uvanlig at rådyr, elg, hjort eller bjørn tar seg en svømmetur over mjøsa.
Den "vasshesten" ligner jo en god del på beskrivelsen av svømmende elg synes jeg.

_________________
Summa pia gratia nostra conservando corpora et cutodita, de gente fera Normannica nos libera, quae nostra vastat, Deus, regna.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 06 Aug 2010, 17:38 
Avlogget
Administrator
Brukerens avatar

Registrert: 02 Des 2007, 23:25
Innlegg: 2832
Bosted: Mogrenda i Stor-Elvdal
Ekte navn: Bjørnar Berg
Seljordsormen dukket opp hos NRK senest i dag: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/telemark/1.7238936

_________________
"You live and learn. At any rate, you live." -- Douglas Adams
Blå tekst er skrevet som administrator!
bjornar.berg@kammeret.no
Strihårs Vorsteh - Cujo
Basset Fauve de Bretagne - Fenris


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 06 Aug 2010, 17:49 
Avlogget

Registrert: 26 Sep 2009, 22:43
Innlegg: 678
Bosted: Hønefoss
Kan aldri få meg til og tro at store og ukjente dyr skulle kunne leve ubemerket i en liten ,kald og grunn norsk innsjø.. Ser det mer sannsynlig at det lever hittil uoppdagede "monster" i de mørke dypene i verdenshavene. var jo masse bisarre, og ikke minst store arter i havene i urtiden, at noen av disse kan ha overlevd fram til idag er jo i teorien mulig.. vi må ikke bli overlegne og tro vi vet alt, eller har oppdaget alt, den feilen har også tidligre generasjoner gjort :wink:


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 06 Aug 2010, 19:44 
Avlogget

Registrert: 06 Nov 2008, 13:42
Innlegg: 1570
Bosted: ja.
Vel. her har du fakta om Mjøsa:

Fra gammelt av het innsjøen Heiðsær

Flateinnhold: 365 kvadratkilometer. Norges største innsjø.

Lengde: 117 km Lillehammer - Minnesund.

Største bredde: 15 km Hamar - Totenvika.

Største dybde: 453 m, 330 meter under havets overflate.
Dyp på 475 m skal være funnet, men det er ikke bekreftet.

Gjennomsnittsdybde: 178 m.

Høyde over havet: ca 123 m.o.h. er normalvannstand i dag.

Vanninnhold i Mjøsa: totalt 65 244 millioner kubikkmeter, av dette utgjør reguleringsmagsinet 1300 millioner kubikkmeter vann.

_________________
Summa pia gratia nostra conservando corpora et cutodita, de gente fera Normannica nos libera, quae nostra vastat, Deus, regna.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 06 Aug 2010, 20:32 
Avlogget

Registrert: 20 Aug 2008, 19:06
Innlegg: 151
Dette bør vel kunne brukes mere til praktiske løsninger. Ta eksempelvis den evigvarende debatten om skille mellom grov, medium og fin kaliber.

Ormer du børsa med meitemark så er det fin kaliber
Bruker du hoggorm er det medium kaliber
Og bruker du sjøorm til å orme er det grov kaliber.

De som husker tråden fra sluttstykket, husker ellers sikkert hva en bruker stålorm til.

Ellers er det et bilde av den ovenfor omtalte børse i boka til Per Terje Nordheim's "Våpen i Norge" på side 218, i daværende bygdehistoriker Kirsten Bergsruds eie.
Omtrent i klasse med Sir Samel Bakers "baby" som ellers var et faktisk historisk våpen og finnes enda
(og for de som ikke har vært i riktig museum og sett på denne, skam dere)


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 06 Aug 2010, 22:17 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 29 Sep 2008, 11:29
Innlegg: 745
Bosted: Nordland
Snåsavatnets orm blir kalt Snåsi.
OT!
Ranger skrev:
...Kristendommen, eller religion som sådann, har mye å svare for av løgner, svik, drap og undertrykking av Menneskeheten. Feks har det meste av blod og menneskeliv som har blitt spilt i kriger og strider opp gjennom tidsaldrene skyldtes religion.

Bestrides ikke i det hele tatt, men betyr dette at jeg må endre uttrykket mitt?
"De fleste bloddråper skyldes naturligheter som predasjon, menstruasjon og mangel på koordinasjon!"

_________________
De fleste bloddråper skyldes naturligheter som predasjon, provokasjon, menstruasjon og mangel på koordinasjon!


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 06 Aug 2010, 23:24 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 20 Apr 2008, 23:40
Innlegg: 6531
Bosted: Trønder på Helgeland
Ekte navn: Jens
Hveem skrev:
Det er iallefall en del lokale historier ute å går her, om en mjøsfisker som er borti noe med båten.
Han var da å dregga utafor skreifjellet/totenlandet, der er det ett dyp på minst 700 meter.
Han skal da til å ta seg en kaffekopp da båten løfter på baugen, og det er som om ett eller anna dyr bruker båten som kløpinne. Han kunne ikke se noen tømmerstokk, og ekkoloddet viste ett dyp på 400 meter. :?

Bra du korrigerer deg sjøl litt etter dette innlegget, ang dybde på Mjøsa. :)
Største offisielle dybde er 468 meter. Europas dypeste innsjø er Hornindalsvannet med største offisielle dybde på 514 meter, selv om noen uoffisielle målinger skal ha vist dyp på over 600 meter.

nordlandsdrevern; det uttrykket passer inn i sammenhengen på en måte ja. :lol:

_________________
NUCH NJ(D)CH Ares
Petit basset griffon vendeen
"If there was an uprising in the PBGV world,
they would all vote for Ares as their leader!"
- Paff Rine -


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 07 Aug 2010, 01:20 
Avlogget

Registrert: 24 Okt 2009, 10:38
Innlegg: 110
Bosted: Jørpeland
Ekte navn: André Hatleskog
Kjøpe seg et par viltkameraer å plassere rundt vannet. Så ser alle en flytende tømmer stokk. Tviler på at det finnes sjø orm:)

_________________
Tikka T3 Lite SS 308WIN, Meopta Meostar 3-12x56 m lys og Ase Utra Jet-Z Compact
Remington Express Super Magnum 12/89


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 07 Aug 2010, 04:31 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 07 Apr 2008, 02:01
Innlegg: 2635
Bosted: Gone to Texas
Ekte navn: Se over.
nordlandsdrevern skrev:
Snåsavatnets orm blir kalt Snåsi.


Ryktene vil ha det til at en viss tidligere helseminister har sett en Snåsamann ved Snåsavatnet.

_________________
You may all go to hell, and I will go to Texas.
- Davy Crockett

Jeg og kan liste våpengarderoben i siggen:
 • Jeans og t-skjorte: Glock 36 / Galco Ultimate Second Amendment
 • Business Casual: Sig-Sauer P239, .357 Sig / Galco Skyops
 • Dress & slips: Kimber Stainless Compact, .45ACP / Galco Miami Classic
 • Vinterjakke: Glock 20 / Tagua Open Top


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 07 Aug 2010, 13:38 
Avlogget

Registrert: 03 Feb 2008, 22:05
Innlegg: 684
Bosted: Eikelandsosen
Har vel egentlig liten tro på slike ting men etter å ha sett hva Mekong har av "fisk" er vel ingenting umulig :)

http://www.thailandresor.se/fisk_mekong/phajanak_fish.html

Denne står bak mange av Østens sagn om drager osv, jeg så en gang noe som jeg helt klart ville beskrevet som en sjøorm og ble av lokale forklart at det var en av disse men for alt jeg vet kan det ha vært en catfish eller en skate, det var hvertfall stooort :)

_________________
http://jakt-friluft.blogspot.no/


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 07 Aug 2010, 15:27 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 03 Des 2007, 23:06
Innlegg: 1321
Bosted: Åseral
At alt av slike historier gjennom tidene er rent oppspinn, har jeg liten tro på..

_________________
Artikler, reportasje og rapporter:
http://www.erikroysland.blogspot.com


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 07 Aug 2010, 16:41 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 29 Sep 2008, 11:29
Innlegg: 745
Bosted: Nordland
cipheron skrev:
Denne står bak mange av Østens sagn om drager osv

Den er sikkert opphav til svært mange sjøormhistorier, men at den på bildet ditt er fanget i Mekongelven er jeg svært tvilende til. Sildekonge kun er kjent som saltvannslevende + at bildet er kjent fra før med opprinnelse i stillehavet. Fisken ble tatt av mannskap i den amerikanske marinen.
Bilde
Denne sildekongen ble fotografert i Stillehavet i 1996 av den amerikanske marinen. Foto via Wikimedia.
Sildekonge/Oarfish (Regalecus glesne) finnes også langs norskekysten og i alle varme/tempererte verdenshav. Det latinske navnet glesne kommer av at arten først ble vitenskapelig beskrevet på Glesvær utenfor Bergen.
Her er video av en sildekonge. Filmet på 500muh av en ROV
...og her er en nær overflaten sammen med dykkere

_________________
De fleste bloddråper skyldes naturligheter som predasjon, provokasjon, menstruasjon og mangel på koordinasjon!


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 07 Aug 2010, 16:47 
Avlogget

Registrert: 06 Nov 2008, 13:42
Innlegg: 1570
Bosted: ja.
Det er mangt stygt i havet, sa mannen, han så kjerringa svømme.

_________________
Summa pia gratia nostra conservando corpora et cutodita, de gente fera Normannica nos libera, quae nostra vastat, Deus, regna.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 07 Aug 2010, 17:51 
Avlogget

Registrert: 03 Feb 2008, 22:05
Innlegg: 684
Bosted: Eikelandsosen
Den er nok ikke tatt i mekong nei men ligner den skapelsen lokale hårdnakket hevder eksisterer der, om det kun er et sagn eller ei er vanskelig å si.

http://www.dailymotion.com/video/x2oawd_naga-in-mekong-part-1_events
http://www.dailymotion.com/video/x2oasi_naga-in-mekong-part-2_events

Sannsynligvis er det en enkel forklaring, det kan være catfish, stingray eller til og med delfiner som også vi vet med sikkerhet er der, ingenting i veien for at ikke noe annet finnes også selv om det kanskje er lite sannsynlig.

_________________
http://jakt-friluft.blogspot.no/


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 07 Aug 2010, 19:16 
Avlogget

Registrert: 26 Sep 2009, 22:43
Innlegg: 678
Bosted: Hønefoss
Nevner bare kjempeblekksprut som lever på de store mørke dyp og jakter blant annet spermhval... den var jo ukjent for vitenskapen men ble kun oppfattret som sagn og myte.. (kraken) men det er jo funnet døde kjempeblekkspruter de senere år som er opptil 30 meter lange. ingen er så vidt jeg vet sett i levende live. det er visst fullt mulig at disse dyrene kan bli 45-50 meter lange, det er en stor stygg blekksprut som jeg helst vil slippe og mæte neste gang jeg svømmer i stillehavet..


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 07 Aug 2010, 19:29 
Avlogget

Registrert: 11 Mar 2008, 15:00
Innlegg: 4743
Aiai! Morsom lesning dette! Tror ikke jeg skal fortelle jentungene at det er sjøorm i Sørsåssjøen i Våler, for rett ved sjøen har vi leid hytte på åremål... :lol:

Rammstein85 skrev:
Nevner bare kjempeblekksprut som lever på de store mørke dyp og jakter blant annet spermhval... den var jo ukjent for vitenskapen men ble kun oppfattret som sagn og myte.. (kraken)


Dette er jo bekreftet sant i dokumentarserien Pirates of the Caribbean! :mrgreen:


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 07 Aug 2010, 19:32 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 07 Apr 2008, 02:01
Innlegg: 2635
Bosted: Gone to Texas
Ekte navn: Se over.
Vi har ikke sjøormer her lenger. Bigfoot har spist alle sammen.

_________________
You may all go to hell, and I will go to Texas.
- Davy Crockett

Jeg og kan liste våpengarderoben i siggen:
 • Jeans og t-skjorte: Glock 36 / Galco Ultimate Second Amendment
 • Business Casual: Sig-Sauer P239, .357 Sig / Galco Skyops
 • Dress & slips: Kimber Stainless Compact, .45ACP / Galco Miami Classic
 • Vinterjakke: Glock 20 / Tagua Open Top


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 07 Aug 2010, 21:19 
Avlogget

Registrert: 26 Sep 2009, 22:43
Innlegg: 678
Bosted: Hønefoss
ja, pirates of The carabien ja, beste faktafilmen jeg har sett! min rettesnor i livet! :D


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 08 Aug 2010, 00:21 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 20 Apr 2008, 23:40
Innlegg: 6531
Bosted: Trønder på Helgeland
Ekte navn: Jens
Rammstein85 skrev:
Nevner bare kjempeblekksprut som lever på de store mørke dyp og jakter blant annet spermhval... den var jo ukjent for vitenskapen men ble kun oppfattret som sagn og myte.. (kraken) men det er jo funnet døde kjempeblekkspruter de senere år som er opptil 30 meter lange. ingen er så vidt jeg vet sett i levende live. det er visst fullt mulig at disse dyrene kan bli 45-50 meter lange, det er en stor stygg blekksprut som jeg helst vil slippe og mæte neste gang jeg svømmer i stillehavet..

Drister meg til å korrigere deg litt. :) Det er spermhvalen som jakter på kjempeblekkspruten, ikke omvendt. Man finner dog av og til merker på hvalene etter sugekopper og nebbmunn. Og nylig så jeg på Discovery (eller National Geographic TV) opptak av en levende kjempeblekksprut som ble tatt ombord i et fartøy. Det er to tynne, lange tentakler blant de andre korte som utgjør lengden på blekkspruten.

_________________
NUCH NJ(D)CH Ares
Petit basset griffon vendeen
"If there was an uprising in the PBGV world,
they would all vote for Ares as their leader!"
- Paff Rine -


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 08 Aug 2010, 21:18 
Avlogget

Registrert: 26 Sep 2009, 22:43
Innlegg: 678
Bosted: Hønefoss
Jah, du har rett, hukomelsen min som var litt rusten :oops:


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 11 Aug 2010, 22:45 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 06 Mar 2008, 02:37
Innlegg: 797
Bosted: Østfold
Om kjempeblekksprut:
Lenge var eneste antyding om hva som lurte i dypet merker etter sugekopper på spermhval og blekksprutnebb i magen på samme. I senere år har man fanget eksemplarer bl.a utenfor Japan og New Zealand.
Her litt mer om kjempeblekksprut: http://en.wikipedia.org/wiki/Giant_squid
Selvsagt ingenting mot kolossalblekkprut:http://en.wikipedia.org/wiki/Colossal_squid

Om en eller annen stakkars fisker har fått noe sånt på kroken eller i garnet opp gjennom årene, så er det ikke rart det har blitt historier.

Om sjøorm:
Bortsett fra skrøner, vandrehistorier (sildekongen kan utmerket godt ha tatt turen fra saltvann til ferskvann på folkemunne), diverse rusmidler (alkohol og sopp inkludert), så er oter, svømmende i flokk, en interessant kandidat.

Om prester:
Stort sett hjelpeløse i møtet med natur, men opplært til å tro.

_________________
Quaere verum


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 12 Aug 2010, 00:13 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 17 Okt 2008, 23:04
Innlegg: 65
Bosted: Joreid County
Thor skrev:
Vi har ikke sjøormer her lenger. Bigfoot har spist alle sammen.


Sikker på at det ikke var Lars Monsen? :roll:

_________________
"I ask, sir, what is the militia? It is the whole people...To disarm the people is the best and most effectual way to enslave them."

-George Mason, during Virginia's ratification convention, 1788


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 12 Aug 2010, 00:59 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 07 Apr 2008, 02:01
Innlegg: 2635
Bosted: Gone to Texas
Ekte navn: Se over.
Absolutt en mulighet:
BildeBilde

_________________
You may all go to hell, and I will go to Texas.
- Davy Crockett

Jeg og kan liste våpengarderoben i siggen:
 • Jeans og t-skjorte: Glock 36 / Galco Ultimate Second Amendment
 • Business Casual: Sig-Sauer P239, .357 Sig / Galco Skyops
 • Dress & slips: Kimber Stainless Compact, .45ACP / Galco Miami Classic
 • Vinterjakke: Glock 20 / Tagua Open Top


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 12 Aug 2010, 01:02 
Avlogget

Registrert: 11 Aug 2010, 15:41
Innlegg: 68
Bosted: Karmøy
Det var nok MacGyver, dummen. :P


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 12 Aug 2010, 19:29 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 18 Okt 2008, 11:31
Innlegg: 331
Bosted: Joreid County
BildeBilde

Jeg synes det ligner mer på Monsen altså :lol:


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
 Innleggets emne: Re: Sjøorm
InnleggSkrevet: 12 Aug 2010, 19:54 
Avlogget

Registrert: 03 Feb 2008, 22:05
Innlegg: 684
Bosted: Eikelandsosen
BildeBilde

Case closed.

_________________
http://jakt-friluft.blogspot.no/


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 29 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: NCI og 3 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
Drevet av phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.no - Norsk phpBB-support