Jump to content

Dugleiksmerket


Batman123

Recommended Posts

Du kan bare skyte om "Dugleiksmerket" en gang pr. år. Er dette en "blåmandag" - bedre lykke neste år!

 

Dersom man har nok poeng (210 på 200 m) får man nå gylt merke direkte. Før måtte man skyte 15 poeng over kravet for å oppnå det, eller ta i rekkefølge bronse - sølv - gylt merke.

 

Dette er "merker", ja. Når man har oppnådd kravet til gylt merke 5 år til, dvs. 6 ganger, får man "5-års-merket (-medaljen, heter den i dag), merket med bånd.

 

Fortsetter man å skyte om merket, får man stjerne 9., 12., og 15. gang. Sammen med 3. stjerne får man "Dugleiksmerkestatuetten". Når man har oppnådd gullkravet 25 år, får man Dugleiksmerkefatet, og når man har oppnådd gullkravet 50 ganger, får man det nye "Dugleiksmerkeskjoldet".

 

Jeg skriver "får" - men i de fleste lagene må du nok betale for merker/medaljer etc. sjøl.

Link to comment
Share on other sites

Takk for meget detaljert svar.

 

Så det betyr altså at etter 6 år med 210 poeng eller mer så sitter skytteren med et første års merke og et fem års merke ( medaljen )?

 

Hvordan dokumenteres det da at skytteren har skutt kravet de andre 5 årene?

Link to comment
Share on other sites

Før sendte sendte skytterlagene resultatene inn til samlaget, der man (jeg hadde jobben i Namdal i 15 år) hadde et eget kartotek for denne skytingen. Det var samlaget som samordnet bestillingen av merker, og som så sendte dem ut til skytterlagene.

 

I dag går nok dette "pr. data", da årsmeldingene nå sendes i dataversjon. Som skytterlagsmedlem har du jo din egen "skytter-ID", og under den ligger opplysninger om dine skyteresultater, og oppnådde merker, medaljer etc..

Link to comment
Share on other sites

Deltakelsen i skytingen om "Dugleiksmerket" går ned. Det bekymrer DFS.

 

Da er det jo ganske utrolig at DFS, for noen år siden, var representert* i et utvalg som skulle evaluere skyteprøven for storviltjegere. De øvrige medlemmene i utvalget mente jegerne burde skyte mer, minst 30 skudd med grovkaliber.

 

DFS-representanten burde da straks sagt følgende:

 

"Vi har et skyteprogram som er som skreddersydd for et slikt formål, "Dugleiksmerket". Da får skytteren skyte sine 30 skudd (33 på papp), får dokumentasjon på det, et visst tips om hvor h*n står skytemessig, og et merke, hvis h*n skyter sånn noenlunde. Alt sammen kan gjennomføres uten særlig mye ekstraarbeid i skytterlagene".

 

- - - - -

 

* Men DFS fant ikke å kunne delta i dette utvalget med andre enn den nytilsatte skytebanekonsulenten. Vedkommende hadde ikke særlig greie på jakt eller skyting - men visste veldig godt hvordan skytebaner skulle bygges. Resultatet? Krav om at prøven mot reinsfiguren skal skytes fra overbygd standplass!

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Aha.

Så fra år 2 til år 5 er "merket" kun digitalt?

Ingen fysiske merker blir altså utdelt for disse årene.

Stemmer. Altså "mellomtrinn", som vi kalte det, da resultatene ble registrert på kartotekkort. Det samme vil jo være tilfelle med 7. og 8. gang. 10.-11. og 13.-14. gang, 16. - 24. gang, og 26. - 49. gang (men etter 25. gang får ( ? - fikk hvertfall før) man et diplom for hver 5. gang. Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ett eller annet sted her hjemme så har jeg dugleiksmerket i gull fra min tid i Forsvaret. Jeg har også sølvmerket på 3 mila. Dette er fra tiden hvor jeg var betraktelig mer aktiv. Vår toppsjef (fenrik Bekkevold) var veldig flink til å finne på ting istedenfor marsjering og rom inspeksjoner ... Er snart 20 år siden jeg tok førstegangstjenesten som kvartermester.

Link to comment
Share on other sites

Vi har et skyteprogram som er som skreddersydd for et slikt formål, "Dugleiksmerket" - .
Skytterlagsmedlemmer!

 

Sett i gang og arranger "Dugleiksmerkeskyting", spesiet rettet mot storviltjegerne! Understrek at da kan man gjennomføre alle 30 treningsskuddene på en gang. Og at bane-ammo i 6,5 er den aller rimeligste grovkaliber-ammoen (ikke nevn .223 i bulk fra Partizan!) Ta fram de gamle Krag- og M67-ene dere har stående bakerst i våpenskapet, så jegerne får låne, de er mer enn gode nok til slik skyting!

 

Og arranger gjerne en litt "festlig anledning" ut på høsten, og del ut merkene, så bidrar sikkert noen av jegerne med (mer eller mindre sanne?) historier fra årets jakt!

 

 

NB: Etter gjeldende reglement er ikke jaktvåpen med kikkert godkjent for skyting om "Dugleiksmerket". Men hvis (sannsynligvis NÅR) "Jegerklassen" blir åpen for baneskyting fra neste sesong, blir sannsynligvis også programmet for merket revidert til også å omfatte jaktvåpen.

Link to comment
Share on other sites

En hindringen er vel at av de 30 pliktskuddene får jegeren kun godkjendt 15 pr. dag.

Slik var det ihvertfall når jeg fikk jegerbevis første gang, men det er en stund siden.

Da var det også enkelte instruktører som mente at også de 30 skuddene skulle være jaktammo, noe de "dokumenterte" med å henvise til paragrafer som ingen kunne bla opp i der og da ( hadde jo ikke smarttelefon ) eller å spørre sidemannen, som bare nikket og mumlet noe bekreftende. Boka derimot sa kun anslagsenergi.

 

En annen faktor er jo at skytterlagene får inn en god del inntekter fra jegerskyting.

 

Muligens viktigst: Det at en skytter har et bedre grunnlag enn 35 skudd pr år før jakta er absolutt å foretrekke.

Det hender jo, heldigvis ganske så sjeldent, at noen kommer på banen å spør etter både trædve-null-åtte, lang/kort-nato, 7.92x51og .306

 

Når det er sagt så er det nok en del i jegermiljøet som hadde sett på dugleiksmerket ( eller tilsvarende ) som et "kvalitetsstempel" og ville da gjerne tatt dette, ofte for å konkurrere mot de andre.

Link to comment
Share on other sites

En hindringen er vel at av de 30 pliktskuddene får jegeren kun godkjendt 15 pr. dag.
Ja - hvis man bare skyter "treningsskudd". Men "Dugleiksmerket" er et "konkurranseprogram", og da får man godkjent alle skuddene man skyter.
Når det er sagt så er det nok en del i jegermiljøet som hadde sett på dugleiksmerket ( eller tilsvarende ) som et "kvalitetsstempel" og ville da gjerne tatt dette' date=' ofte for å konkurrere mot de andre.[/quote']Problemet er kanskje det motsatte - at mange ikke vil ha noe "mål eller vekt" på skyteferdighetene sine (eller mangel på sådanne!).
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...