Jump to content

Gammelt svartkrutt. OK å bruke?


G.Larson

Recommended Posts

Eneste problemet med gammelt krutt er at det kan brenne dårlig hvis det har vært ustatt for fuktighet, kan ikke komme på en eneste grunn til at det skulle være farlig å bruke. Men hvilken korning er det? Pakken er merket med Kornung No.4, hvis det tilfvarer 4F er det vel et fengkrutt?

Link to comment
Share on other sites

Spørs på hvor gammelt.

 

Svartkruttet er behandlet med grafitt for å forhindre utvikling av statisk elektrisistet ved gnissing mellom kornene, når det blir gammelt nok skaller grafitten av. Da kan kruttet finne på å gå i lufta helt på egen hånd, og et par kilo gir et rimelig solid smell.

 

Sånn sett er det jo greit å ha ladet det i patroner, da går ihvertfall bare en om gangen :lol:

 

/D

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke problemer med svartkrutt, lagret tørt vil det holde seg "uendelig" lenge. Dersom det har vært vått eller fuktig nok til at det gir problemer ved lagring vil det vanlighvis klumpe seg og du vil se at det ikke lenger er like jevnt i størrelse.

 

Vi bruker en enkel og gammel testmetode for å kontrollere fuktighetsinnholdet i svartkrutt. Den er som følger: legg ca en toppet tesje svartkrutt på et rent hvitt papirark (i en haug). Tenn så på svartkruttet med en lang peisfyrstikk eller en liten luntebit. Godt svartkrutt brenner med et blaff, og det er ikke vesentlige brennemerker på papiret. Er det brennemerker på papiret, eller det er brent hull så er kruttet for fuktig og må tørkes. Tørking av svartkrutt anbefales ikke utført uten at du vet svært godt hva du gjør. Prosedyrer for det vil jeg derfor ikke komme inn på. Når du tester kruttet så lukker du boksen med resten og setter den LANGT vekk fra der du tenner på.

 

Dersom kruttet er for finkornet er det beregnet som luntekrutt eller fengkrutt og er ikke spesielt godt egnet til patroner. Korningen bør være lik eller større enn FFFG.

 

Når du har tømt de pakkene du har vil jeg gjerne overta emballasjen til samlingen min dersom det er mulig.

Link to comment
Share on other sites

Svartkruttet er behandlet med grafitt for å forhindre utvikling av statisk elektrisistet ved gnissing mellom kornene, når det blir gammelt nok skaller grafitten av. Da kan kruttet finne på å gå i lufta helt på egen hånd

 

Her må jeg si meg litt uenig. Grafitt-behandlingen reduserer problemer med statisk elektrisitet, i tillegg til å moderere forbrenningen en anelse (behandlingen reduserer også overflaten noe ved å polere bort skarpe kanter). Men å si at kruttet kan antenne spontant er å overdrive, krutt til sprenging og fyrverkeri (FA-gradering) leveres gjerne uten grafitt uten at dette forårsaker store problemer.

Link to comment
Share on other sites

Sier ikke at det er noe som vanlighvis skjer, men at det definitift kan skje. Var en ulykke i Finnland for en del år tilbake der en gjeng hadde fått fatt på en kasse gammelt krutt billig .Dette ble heldighvs lagret i et stabbur, og ikke inne i hus, så det ble ikke annet en materielle skader når det gikk i lufta. Brannrapporten konkluderte i alle fall med at det var selvantenning som følge av statisk elektrisitet.

 

/D

Link to comment
Share on other sites

Her er det nok noe feilinformasjon.

Svartkrutt selvantenner ikke pga statisk elektrisitet.

Dersom det er statisk elektrisitet som utløser eksplosjonen så er kruttet i bevegelse, eller noen kommer i kontakt med kruttet og antenner dette pga statisk utladning.

 

Røyksvakt krutt av alle typer kan selvantenne, men det har ingenting å gjøre med statisk elektrisitet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...