Jump to content

Selvgjort er vel velgjort!


Recommended Posts

Driver å pussler litt med nok et mauser prosjekt. Denne gangen er det en m98 i .308 med kongsberg pipe som jeg lager stokk til. Stokk emne eller planke ble kjøpt på oslo finerfabrikk.

Ikke helt perfekt innfeling av underbeslag men men. Skal ha buffelhorn eller ibenholt på tuppen av stokken og så skal jeg sette inn to rekylbolter, også de med Ibenholt eller horn til pynt. Blir nok en stor forbruker av bedde masse da uthulingen ikke er helt perfekt. Kommer tilbake med oppdateringer.

 

CIMG3091.jpg

 

CIMG3106.jpg

 

CIMG3099.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hvorfor i all verden oppfordre mannen til å ødelegge stokken han har lagt arbeid i??? :evil:

 

Bruk for all del IKKE dremel eller noe annet slikt. det blir ALDRI pent og vil heller ødelegge stokken enn gjøre det bra. Har sett noen eksemplarer på dette.

Slik jeg ser det har du 2 valg:

1. la den være slik den er

2. Legg arbeid i å lage et godt utseende grep.

 

Jeg vil anbefale nummer 2... og da har du straks 2 valg :lol:

1. Foreta nettskjæring på stokken i et enkelt mønster (men tren først på dette på en plankebit inntil du føler du håndterer det), jern er vel kanskje ikke så lett å få låne og de koster litt i innkjøp...

2. Skjær ut hulrom i stokken der du ønsker grepet (både pistolgrep og på framstokken) produser deretter det du ønsker å felle inn her. Dette kan være bit av et horn, eller en ferdig nettskåret trestykke, eller.. eller..

 

Ved alternativ 2 har du muligheten til å gjøre en nettskjæring uten å permanent ødelegge stokken, dessuten kan du dersom du ønsker det skifte ut ilegget.

Krever stor nøyaktighet og bruk av treskjærer jern for å få dette bra.

 

Dersom dette ikke er noe for deg så bør du heller unnlate å gjøre noe med stokken og heller beholde den uten nettskjjæring.

Men husk.. selv en halvdårlig utført nettskjæring er MYE MYE bedre enn å lage svimerker eller dremel....

Link to comment
Share on other sites

Det var da voldsomt..

 

Det å punkt svi grep er da helt vanlig blant konkuranse skyttere. Ikke sikkert det er den beste løsningen for stokken, men så var det jo bare ett forslag.

Nettskjæring er svært vanskelig, det er stor forskjell på å øve seg på en plankebit og ett buet grep ;)

Link to comment
Share on other sites

Hei.

Jeg er omtrent der du er i stokkmakinga. Har en som er ferdig bedda og får en skvett olje nå. Har testa på bana og det fungerer. Har bestemt meg for å vente med nettskjæring til vinteren. Får tid til å skyte mer i sommer da. Min er også litt tjukk så jeg venter også litt av den grunn. Kanskje jeg kommer til å slanke den litt til? Det får bruken og bæringa avgjøre etterhvert. En ting er sikkert. Det blir nettskjæring. :D

 

Lykke til med flott stokk.

 

mvh

Isbjønn

Link to comment
Share on other sites

Et annet alternativ, dersom du vil ha et litt bedre grep inntil videre, er å lime på grepsmatter inntil du blir enig med deg selv om den videre vei. Disse gir ingen varige skader, bare mulighet for litt ekstra puss når du fjerner dem. Det har du jo allerede trening i, så det går nok bra.

 

Jeg vil imidlertid anbefale deg nettskjæring som endelig valg. Kjøp et sett verktøy og TREN. Puss vekk litt overflategugg først, så er gamle kasserte militærstokker er et greit treningsobjekt. Jeg gikk på mine med snaut treningsgrunnlag og ble nok litt stiv og støl i en del svinger og utforkjøringer 8) Særlig når øktene ble for lange. Dette krever konsentrasjon for den uøvde. Nettskjæring på rette flater er ikke så store hokus pokus, men pistolgrep er en helt annen øvelse. Dersom du vil ha omsluttende panel foran så er det også en del buer som skal forseres og nye utfordringer kommer som kasta på en. Moro er det imidlertid når du står der med det ferdige produktet. Husk også at de feilene du selv ser på "ei mils avstand" er noe de fleste aldri oppdager.

Link to comment
Share on other sites

Her er det mange gode ideer, tror det blir nettskjæring ettervert. Til vintern kansje.

Har nå gjort all grov puss og montert bøffelhorn og ibenholt. Det som står igjen nå er utskjæring til avtrekk, montere noen forsterkninger i form av messing og så klart puss og bedding.

Så må børsa til Makern. Der skal den få ny blånering og montere skinne.

 

IMG_20661.jpg

Link to comment
Share on other sites

Du har ikke vurdert å lage kolbekammen justerbar? Er fantastisk å skyte med, og ikke så vanskelig å lage selv. Man trenger heller ikke å kjøpe mekanismen ferdig, det er bare å bruke kreativiteten og kjøpe delene hos en jernvareforretning, noe som blir mye billigere.

 

Stokken blir ikke noe penere av det - men det er helt klart verdt det. 50 kr fattigere, og 4 timer arbeid med min far, og Rugeren ble en helt annen :mrgreen:Se bort i fra tilpasningen mellom kolbekappe og stokk :oops: - jeg skal etterhvert kjøpe en som er mykere enn den orginale, og ta tilpasningen da...

 

mijgah.jpgbbtz4.jpgoutfmv.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ja står litt stille her for tiden men kommer snart med oppdateringer. Har kjøpt meg nettskjerings verktøy så øver meg litt før jeg gir meg i kast med stokken. Eller så er løp og kasse + noen deler hos børsisen. De skal få ny blånering samt skinne. Håper på å få med børsa ut på jakt i løpet av høsten. Ellers takker jeg for alle forslag som er kommet inn.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 3 weeks later...
  • 1 year later...

Tar opp denne tråden igjen. selvom jeg vet at det finnes en million "bygge om bestefar sin mauser tråder". Men har nå i noen år puslet med ymse stokker og har en ny på vei. Har i årenes løp lest og titte mye på ymse stokker. Og blitt noen ider og erfaringer rikere. Tenkte dette kunne være resurs tråd for de som vil gå prosjektet bygge stokk. Stokk bygging er tidkrevende og pirkete arbeid, men ikke umulig. Det er imidlertid en del fallgroper for nybegynneren. Dessuten er det vel ikke vits å finne opp hjulet på nytt. Fint om andre med erfaring kan komme med de å.

Ser at mange kjøper seg boyds stokker disse kan bli veldig fine, men krever litt arbeid og innsats.

 

Ting man trenger burde ha for stokklaging:

-Boka (profesionell stockmaking) skal man lage stokk fra bunn av er denne uunnværlig. Står masse innfeling men minst like mye om fornuftig utforming av klassisk skjefte.

-Verktøy

-skraper (viktigere en hoggjern)

-Filer

-skrustikke

-Høvler (Noen tretyper er lite tilgivelige på sløve høvler.)

-innletting skruer

-linjal

-skyvelær

-innlettingblack

 

Sikkert mye fyller på mer kommer etterhvert

 

Her er tegninga av stokken jeg planlegger å bygge

IMG_0739_zps81bd13e0.jpg

IMG_0737_zpse1598363.jpg

 

 

Slenger på noen bilder av innlettings jobben jeg har begynt. Mer om framgang og design kommer seinere når jeg får ånden over meg til å skrive mer.

 

20140108_204341_zps88064dfa.jpg

Hos børsemakeren han freste inn noen enkle grunnflater for meg.

IMG_0759_zps53d270a6.jpg

Verktøyet mitt

IMG_0756_zps23b6d30b.jpgIMG_0754_zps6280f73b.jpgIMG_0748_zps92dc0e6c.jpgIMG_0760_zps241249cb.jpgIMG_0763_zps7f7139a8.jpg

nærmer seg nå...For å sette perspektiv på ting har jeg sikkert brukt 10 timer på innlette fra første bilde hos børsisen til de siste. fortsatt har jeg ca 5 mm til å felle ned. Heldigvis skal jeg ikke tjene penger på dette her og tid er jo forsåvidt gratis.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Et lite tips til fremtidige stokkjobber... Om du har tilgang på en enkel overhåndsfres og et hulkil fresestål, kan du lage en mal av løpsprofilen og frese 2/3 av kanalen. Bruker du to kopihylser, kan du frese ut alt. Veldig enkelt når toppen på stokkemne fortsatt er flatt. Stokken ser forresten ut til å bli meget bra 8)

Link to comment
Share on other sites

Har vel tenkt tanken om å bruke fres osv for løpskanaler og har forsåvidt brukt det i dette prosjektet. Vill dog si at jeg ikke er veldig stor fan av maskiner til denne typen arbeid. Fortgjort å frese kanaler skeiv, frese for mye osv... Mye kan gå galt i et stokk prosjekt. Med maskiner går det veldig fort galt. Med håndverktøy kan man ofte se feilen før det blir kritisk og redde seg inn.

 

Tenkte jeg skulle skrive om min framgang når jeg lager stokk. Selv om jeg bare har laget mauser stokker. Så er mye av fremgangs måten og tenke måten likt for andre børser.

Det første man må gjøre er å skaffe seg et emne, dette er noe alle børsemakere kan hjelpe til med. Det finnes også andre levrandører Norsk nøtteimport, Oslo finerfabrikk. Jeg selv kjøpte et emne for en tusing hos vågsland. Om man kjøper et emne som er tiltenkt skjefte er som regel tykkelsen tilstrekkelig. 6cm etter retting er tilstrekkelig da har man nok til et kinnstykke også. Men jeg har klart å klemme ut skjefter av ting som er under 5cm. Nok om det.

Det første som må gjøres er og rette av emne. Her er det eneste stedet jeg bruker maskiner. Sidene må være parallelle. Da har man gode referanse punkter når alt skal måles inn. Når sidene er parallelle står toppen for tur den må være vinkelrett til sidene. Viktig å være nøye med å få en fin flate på toppen. Er du nøye med å ikke få vertøy merker o.l. Gjør du ting mye enklere for deg senere i prosessen.

Vinkelrett på toppflaten borer jeg nå 2 hull for skjefteskruer. Dette må gjøres i fres eller søylebormasking. Her en litt treig, men veldig fin video av hvordan man gjør det:http://www.youtube.com/watch?v=8dcK0-x6LRs

Desto tightere skruene sitter i stokken jo nøyere blir innlettinga.

Dette er et minimum som jeg mener man må gjøre som en forberedelse til innletting, men anbefaler i tilegg å frese ut flaten under låskassa samt ta ut for rekylklakken evt. for løpskanal. Dette kan med fordel gjøres hos en børsemaker med en god fres.

Før man hiver seg rundt i verkstedet kan det jo være greit å tenke på hvordan stokken skal se ut ferdig. Om du vil ha kinnstykke eller mye cast off må du kansje sette skruhullene litt til en side.

th_20131208_230013_zpsd9df1709.jpg

Min stokk grovt utskjært og parallell høvlet.

 

th_20140108_204332_zps7769d103.jpg

Retting av topflaten, borring hull for skjefteskruer, samt ta ut for under siden kassa og litt løp ble gjort på en stor fres.

 

Innfelling kommer senere

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Er visst mer ivrig med stokk laging en skriblerier her på kammeret. stokken er så godt som ferdig innlettet har igjen avtrekker huset.IMG_0818_zps09aadb7e.jpg

Eller så har jeg begynt så vidt utvendig og fjerne de store mengdene med treværk som må bort enkelte steder.

IMG_0813_zps27e4f230.jpg

 

Har jo sagt at jeg skulle skrive litt om innletting. Det er vel mye som sikkert kan sies om dette. Men jeg velger å holde det enkelt. Jobb sakte, bruk sværte men se to ganger på delen og på innletting før du freser på. Riktig verktøy er også helt kritisk for å få jobben gjort. Skraper, stemmjern store og små flatjern samt krumme jern med eggen på innsiden av krommen.

Det jeg opplevde som det vanskeligste med hele innlettingen er plaseringen av magasinet i forhold til kassa. I motsetning til låskassa har du ikke noen styringer før du er nesten helt inne.

Her er min fremgangsmåte kortforklart. Jeg filte til undersiden av stokken så den har samme vinkel som undersiden av magasinet. Deretter målte jeg meg ut fra hullene i stokken og kontrollmålte fra toppen og ned. Tegnet opp og begynte å hugge meg ned. Her er det viktig å ta så lite som mulig av gangen til magasinet begynner å komme på plass.

For å forhindre at jeg skulle sette magasinet rett inn stokken målte jeg hele tiden at venstre, høyre, fremre og bakre del av magasinet hele tiden var like langt fra stokkens underside.

tilslutt fikk jeg magasinet på plass med et relativt akseptabelt ressultat. Øvelse gjør mester.

 

Før man høvler av for mye tre utvendig er det greit å ha ettablert flaten og markert for hullene til Grip capen (usikker på norsk navn) da er du sikker på å få den 90 grader på vertikal aksen i stokken og midt på. Jeg sliper også til enden av stokken til rekylkappa.

IMG_0791_zps477a9374.jpg

 

design av stokk virker veldig enkelt, men er etter min oppfatning relativ kompleks formgiving. Mye har med det estetiske og gjøre men også for det skyttertekniske. Den største og kansje vanligste feilen jeg og andre gjør på sine første stokker er at man lager pistolgrepet som en diger pølse igjennom stokken eller i bestefall noe som kan minne om gamle sjørøver pistoler med påfølgende kolbe bak. Alt dette står beskrevet i boken profesional stock making. Så selv om har sett og tatt på en sånn stokk som man vill ha. Så er det best å tegne ideen sin først. Den skyttertekniske delen av designet. Går på hvilket bruk rifle lages til. Min rifle er en 9,3x62 som er laget for jakt i norske skoger. Det betyr korte hold, mye bæring og stående skyting. Jeg kommer bare til å ha kikkersikte på børsa. Derav rett stokk og kinnstykke (behagligere å skyte med) svakt tilbaketrukkent pistolgrep (passer godt til stående og litt aggressiv skyting). Jeg har også lagt in litt pitch og toe out i stocken da dette skal gi mindre følt rekyl.

 

 

Skriver så dysleksien spruter, dere må gjerne rette meg.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jobber med forskjefte. I all galskapen og iveren er det greit å holde koll på midten. IMG_0886_zpsfb5a53be.jpg

 

Grov utforming er på plass. latt det stå igjen et lite stykke som er rett, da blir det lettere å spenne i fresen. Skal lage en kanal under løpet hvor jeg bedder inn et stålrør for stabilitet. I fresen tar jeg også ut for resten av avtrekket. Pistolgrepet skal også forsterkes med en stål bit. her er to youtube videoer som viser dette:

 

" target="_blank

" target="_blank

 

IMG_0893_zps57bc8510.jpg

IMG_0891_zpsa1b9b93e.jpg

IMG_0894_zpsa993628c.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Måtte bare poste noen bilder etter å ha fått kikkert til god børsa mi. Bushnell elite 4200 1.25-4x24 med opplystretikkel. Skal jobbe en del med stokken i helgen blir bedding og de siste tilpassinger før puss. Nett skjæring får vi ta til vintern.

 

Nå er ikke jeg verdens beste skribent. Men er det ingen andre som lager stokk vurderer og gjøre det der ute? hadde jo vært gøy om noen andre hadde prosjekter ideer og dele?

 

IMG_0997_zps70d43d00.jpg

IMG_1000_zps98da7766.jpg

 

Og sist men ikke minst custom avtrekker bøyle :lol:

IMG_1004_zpsc58296e9.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Måtte bare poste noen bilder etter å ha fått kikkert til god børsa mi. Bushnell elite 4200 1.25-4x24 med opplystretikkel. Skal jobbe en del med stokken i helgen blir bedding og de siste tilpassinger før puss. Nett skjæring får vi ta til vintern.

 

Nå er ikke jeg verdens beste skribent. Men er det ingen andre som lager stokk vurderer og gjøre det der ute? hadde jo vært gøy om noen andre hadde prosjekter ideer og dele?

 

 

Jeg har lagd noen stokker før, men det er mange år siden jeg lagde den siste.

Har blitt alt for mye annet jeg må bruke tid på.

Jeg får se om jeg kanskje tar opp tråden igjen etterhvert når jeg får tid og kjøpt meg litt skikkelig verktøy.

 

Jeg har hovedsaklig lagd stokker av flammebjørk og valnøtt, men tror at jeg kommer til å satse mest på laminatstokker om jeg starter opp igjen.

Link to comment
Share on other sites

Har ikke skrivd på en stund. Har siden sist pusset stokken og satt på rød rekylkappe. I morgen kommer det på litt olje for første gang. Det blir meget spennende og se. Legger ved noen bilder da.

 

Eller så har jeg vært og skutt med børsa, og det var en meget behagelig opplevelse, til å være en 9,3 på under 4 kilo.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...