Jump to content

Hva skal jaktstøvlene behandles med?


fredrik

Recommended Posts

Fikk råd av en skoselger å kun bruke spray som var "godkjent" til (gore) tex dersom man har jaktstøvler med (gore) tex inni. Han hadde vært på kurs og fikk beskjed av produsenten at fettsmørning tetta støvelen og (gore) tex'en fullstendig.

Jeg fulgte rådet og støvlene har holdt seg tette i fire år nå, og de puster fortsatt. Jeg bruker de til andre ting enn jakt også.

Det eneste er at de ikke er like svarte og fine enda. Vurderer en runde med vanlig skosmørning (tynt lag) for estetikkens skyld.

Link to comment
Share on other sites

Som jeg skrev i første post, er Viking Hunter.

 

For ordens skyld:

3282_hunter1.jpg

 

Jeg kjøper inn lærfettet fra felleskjøpet og bruker det jeg. Er bivoks i det og ser jeg.

 

Føler ikke at en spray blir kraftig nok på en måte.. Er riper og oppskrapede områder, og her føler jeg det må noe fett til..

Link to comment
Share on other sites

Jeg har samme støvel, og bruker Renapur. Det lukter sterkt av honning, så det er nok bivoks i den.

Jeg forsøker å smøre inn etter hver helg, eller annenhver dag. Jeg venter til de er (noenlunde) tørre. Børster av rusk og rask med en liten børste, og smører inn med den medfølgende svampen. Lar de stå slik at voksen trekker inn.

Varme gjør at voksen trekker bedre inn i læret. Men ikke for varmt, da kan læret sprekke som nevnt over.

Læret holder seg nok ikke tett, men foreløpig er skoene tette. Min kone har hatt samme støvel i 7 år, og har fått samme behandling. De holder seg godt, og puster fortsatt. Om de puster like godt som nye skal jeg dog ikke uttale meg om.

 

Jeg har også kjøpt spray (nickwax) som jeg sprayer på innimellom.

 

Vet ikke om min behandling er korrekt, men dette er nå engang mitt bidrag.

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

Det er to fordeler med bivoks og remedier det lukter honning av. Ikke bare at du holder deg tørr på føttene, men også at du kommer til å virke som et lokkemiddel, eller agn om du vil, på bjørn. Du kan altså få naturopplevelser du ellers ville gått glipp av om du brukte noen parafinbaserte greier :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Jeg ser noen allerede har nevnt en type nikwax på tube, og det kan godt være at det er samme lurium det er snakk om. Jeg har imidlertid aldri prøvd tuben, men holdt meg til denne boksen jeg har linket til. Fungerer veldig bra til mine Varg isogaisa (uten goretex), men det skal fungere godt til goretex også.

 

http://www.gmax.no/produkt/502978%28BC_3%29/nikwax-aqueous-l%C3%A6rimpregnering-n%C3%B8ytral/

Link to comment
Share on other sites

Men denne skal man smøre på ganske tynnt eller? Satte bort et par støvler innsmurt med denne kiwi campdry eller hva den nå het. Og da jeg tok dem fram var det ei slags matt hinne utpå hele støvelen. Hadde trodd det skulle trekke litt inn men

Link to comment
Share on other sites

Hvis du har en lærstøvel uten membran, har jeg meget god erfaring med Sno-Seal. Det er ingen ting jeg har prøvd som funker like bra som denne. Jeg pleier å ta annen hver behandling med sno-seal og lærfett for at ikke læret skal tørke ut. Jeg bruker en varmluftspistol eller hårføner for å varme opp læret mens jeg maserer inn voks/fett til læret ikke vil suge mer. Bare pass på og ikke varm læret for mye.

 

Alle andre bivoksprodukter jeg har prøvd holder skoa tett 1/2-1 dag mot sno-seal som holder nesten 1 uke.

Link to comment
Share on other sites

På jaktsko av lær med gore-tex trenger du bare og pusse skoene så lenge de er vanntette.

Du tar finnishen for og beskytte læret og hinder det fra og suge til seg vann.

Gore-tex garanterer 2år i sko ikke mer.

Når gore-tex'en sier takk for seg og du blir våt på beina, så kan du begynne og impregnere dem som vanlige lærsko. Bare pass på og ikke bruk noe som mykner læret, da mister du anklestøtta. Tjæra skal kun brukes på lundhagssko, men halvt om halvt med vanlig impregnering. Annen hver gang.

Link to comment
Share on other sites

Skofett, gørrtex, whatever..

 

En kjensgjerning er at lær tørker ut, blir stivt, mister smidigheten og når det belastes og vil det etterhvert utvikle sprekker. Hvis det ikke gjøres noe med da..

 

Vanligvis funker det greit med nikwax og snoseal til vanlig vedlikehold og overflatebehandling, men når lærets naturlige fettstoffer er tørket/vasket ut ..ja da må det erstattes.

 

Jeg behandler mine støvler en til to ganger i året med lærfett til de er myke, lar dem tørke og går deretter over dem med SnoSeal.. Når jeg kasserer dem til slutt, er det skjelden fordi de er lekk, men fordi sålen er slitt hinsides ..

Link to comment
Share on other sites

Eg ser fleire her inne skriv at ein ikkje skal bruke tld minkoil eller snowseal på goretex.

 

Eit lite spørsmål: Er dette noko de faktisk har peiling på, eller vidareformdilar de noko de har høyrt av andre - som ikkje nødvendigvis har peiling dei heller?

 

Grunnen til at eg spør, er at eg på best mogleg måte vil ta vare på kostbart utstyr - som tld jaktstøvlar med goretex, som kostar 3000.

 

I butikkane eg har kjøpt mine sko, har eg vorte anbefalt snowseal eller minkoil. Eg stolar ikkje heilt på kompetansen til dei på sporten heller.

 

Så det hadde vore greitt å fått ei skikkeleg avklaring rundt dette, frå nokon som har kompetanse på området. Slik at det ikkje er so mykje motstridane meldingar alle vegar.

Link to comment
Share on other sites

Fottøy til jakt blir vel som regle kompromiss mellom

- vanntetthet

- puteevne

- lydsvakhet

- støtte

++

 

Goretex skal i prinsippet ta seg av de to første, men som regel blir det gåing i fuktig terreng, så om en ikke behandler læret skikkelig, så blir det vått (men skal ikke passere goretex). Vått lær tåler mindre enn fettimpregnert lær.

 

Jeg velger i prinsippet bort pustevne for å få holdbare og tette støvler.

 

Butikkrådet høres ut som et teoretisk råd om hvordan du skal behandle støvlene for lett turbruk i hovedsak på tørt terreng

Link to comment
Share on other sites

Eit lite spørsmål: Er dette noko de faktisk har peiling på, eller vidareformdilar de noko de har høyrt av andre - som ikkje nødvendigvis har peiling dei heller?

 

Me vil alle vera hjelpsame og koma med gode råd. Men mykje er nok som ovanfor.

 

Har sjølv brukt Minkoil på nye Gore-tex sko, og har ikkje hatt problem hittil.

 

Eit anna råd er å ikkje bruka silikonholdige produkt, då det øydelegg saummane. Sa ein røynd skobutikk-ekspeditør.

Link to comment
Share on other sites

Butikkrådet høres ut som et teoretisk råd om hvordan du skal behandle støvlene for lett turbruk i hovedsak på tørt terreng

 

Må si meg enig med dette.

 

Personlig bruker jeg helst bivoks-baserte impregneringer, men prøver å ikke bruke det for ofte, eller for mye om gangen.

Har brukt en del Sno-seal, men i det siste har jeg brukt Grangers G-Wax. Bruker dette både på støvler med(feks. Crispi Hunter) og uten(feks. Varg Rastegaisa) membran.

Link to comment
Share on other sites

Angåend butikkråd om behandling av sko.

 

Mine sko er vel brukt omtrent annenhver dag i fire år, sommer og vinter. Regn og tørt, ikke noe lett turbruk i hovedsaklig tørt terreng. Beina er fortsatt tørre etter endt dag. Det eneste minuset er som sagt at læret utapå nå er litt tørt og grått så nå blir det en lett behandling med noe fettstoff. Før jeg går tilbake til å bruke spray igjen.

 

Jeg har verken tid eller råd til å kjøpe fem par like sko og sørge for at de får lik behandling gjennom flere års bruk for å se etter forskjeller. Så da velger jeg å gjøre som produsenten sier og er godt fornøyd med det. Som også var det jeg ønsket å formidle.

 

Edit: litt feil i quoting så jeg skrev om litt..

Link to comment
Share on other sites

Før sesongstart (eller når skoene er nye) tar jeg alltid en fullservice med Nikwax Waterproofing Wax som se aller fleste sportsbutikker og skobutikker har inne og anbefaler. Komforten synker mange hakk hvis dere pøser på med produkter som Minkolje osv., Lærvoks/fett til produkter med membran skal kun gi næring til læret og hindre at det trekker til seg vann. Hvis dere ønsker klammere og svettere føtter enn nødvendig, kan dere gjøre som dere vil for meg :winke1:

 

I det daglige bruker jeg Nikwax Aqueous Wax som er kjapp og grei å bruke, spesielt siden den er god på vått lær rett etter en tur. http://www.oslosportslager.no/produkt/aqueous-wax-skoimpregnering-5444.aspx

 

Kiwi Camp Dry Performance Spray ( Hold dere LANGT unna Den andre typen som heter Kiwi Camp dry Heavy Duty) Fungerer også i det daglige hvis man ønsker det, men du bør bruke en et voksprodukt for å gi næring til læret innimellom.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Jeg er ingen ekspert, men tillater meg å komme med mine erfaringer og tanker. Min erfaring med gore-tex støvler er at pusteegenskapene er svært begrenset. Jeg blir riktignok klammere i gummistøvler, men å kalde det pusting er å ta hardt i. Nå er jeg riktignok mannen bak tråden om fotsvette og ullsokker og syns alt, inkl kun sokker, puster dårlig... Godt smurte lærstøvler av godt merke uten tex er like vanntette som tex, men tex holder nok lenger tett om en slarver med vedlikehold eller går dag ut og dag inn i blautmyr før en får tørka og smurt igjen. Jeg ser teorien i å ikke smøre med "vanntett" krem, men tviler på det har påviselig effekt. Når skoa er brukt ei stund er det ei salig blanding av svette, hudceller, gjørme og skokrem i læret uansett. Skokremen slites av etterhvert likevel, mens noe sikkert blir liggende inni læret. Jeg har brukt SIFRA 8-10 år. Det er en blanding av revefett og bivoks med mer. Det lukter ikke bra, men jeg tror læret liker det. Lars Monsen har tidligere anbefalt SIFRA i den grad det betyr noe. Han har jo gått noen km og prøvd litt forskjellig vil jeg tro.

 

Det jeg imidlertid stusser mest på, er vettuge folk jeg kjenner godt, som går mer enn meg og overhodet ikke smører skoa. De bruker atpåtil sko med læret på vranga. Læret må jo bli sprøtt som chips og forkorte levetida noe alvorlig? Men så lenge tex`en er tett er det mulig den puster bedre av det.

Link to comment
Share on other sites

Har lest alle deres anbefalinger og tatt disse med i beregningen da jeg landet på å bruke Kiwi Camp Dry - Beeswax impregnering..

 

Gjorde følgende:

Vasket skoene i lunket vann, uten såpe (kunne sikkert brukt grønnsåpe ellerno, men)

Lot dem tørke HELT

Arbeidet inn Beeswaxen med hårføner, slik at den smeltet mens den ble jobbet inn.

Ventet litt og så etter "matte" områder, disse ble påført ekstra.

 

Er helt sjokkert hvor mye jeg måtte bruke for å mette dem helt..

 

Før/etter:

 

fff4a0e5.jpg

 

d2163f79.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...