Dato/klokkeslett: 18 Jan 2017, 21:05

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 6 innlegg ] 
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 14 Sep 2013, 11:16 
Avlogget

Registrert: 30 Aug 2012, 12:36
Innlegg: 86
Hei.
Tok jegerprøven i våres og kjøpte meg en feilpriset Beretta SP1 som jeg er veldig fornøyd med. Da jeg er nokså opptatt av å ta godt vare på tingene mine trenger jeg litt tips om oljing av kolben.
Da jeg kjøpte hagla fikk jeg med en flaske Balsin olje som jeg jevnt og trutt har smørt i tynne lag på stokken. Etter en dag på skytebanen hvor det regnet lett ser jeg at det har blitt merker etter dråpene på kolben og de ser ikke ut til å forsvinne etter en ny omgang med olje.
Er det noe jeg gjør feil, bør jeg benytte annen olje eller har dere andre gode tips (som å bare overse dette)... Har blitt litt skeptisk til å ta med hagla ut i ruskevær, men synes det også blir litt tullete.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 14 Sep 2013, 11:43 
Avlogget

Registrert: 07 Apr 2011, 09:44
Innlegg: 1296
Bosted: Lier, Buskerud
Har ikke "peiling på din hagle, eller den oljen du har fått. Og jeg vet ikke hvilke merker, du har fått på stokken. Om det er forårsaket av rent vann, eller olje, smuss, o.l.

Men hvis stokken er oljet, skal du bruke stokkolje og helst den samme type som er brukt tidligere. På en ny hagle, kan oljen fra fabrikken være noe uttørket. Treverket skal "mettes" med olje. D.v.s. påføres så mye olje, at treverket ikke trekker mer etter tørking.

Jeg ville ikke vært redd for å bruke mye olje i begynnelsen og la dette tørke. Overflødig olje som ikke trekker inn etter x-antall døgn, er bare å tørke bort med en ren myk fille. For å mette treverket må du gjenta prosessen (påføre olje, så tørking)x-antall ganger, til alt treverket ikke trekker mer.

Hvis flekkene se veldig skjemmende, bør du få noen til å se på dette. Kanskje det kan "fikses" på en eller annen måte, uten å pusse ned alt treverket. For gjør du det, må også treverket beises på nytt, før en går på med ny olje.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 14 Sep 2013, 12:07 
Avlogget

Registrert: 30 Aug 2012, 12:36
Innlegg: 86
Hei igjen og takk for svar.

Det er regndråper som har laget merker. Dette er ikke så veldig skjemmende, bare irriterende for meg da jeg mener jeg har vært nokså flid med rengjøring og oljing av hagla (blir gjort ren og oljet etter hver gang den er benyttet). Har sikkert oljet kolben ca 10 ganger siden mai/juni og det ser ikke ut til at den trekker til seg mer olje, men får prøve å kline den inn skikkelig og la den stå natten over for å se om treverket har tatt oljen til seg. Tenkte det var greit å sjekke med erfarne jegere om annen olje var å anbefale.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 14 Sep 2013, 12:30 
Avlogget

Registrert: 07 Apr 2011, 09:44
Innlegg: 1296
Bosted: Lier, Buskerud
Hvis det er rent vann, så er treverket dårlig mettet med olje.

Natten over, er kort tid. :) På slutten av "metting", kan det ta 2 -3 dager, før alt trekker inn, der det er behov (må regne med at det trekker noe ujevnt). Så, bare fortsett med å mette treverket. Du behøver heller ikke vente til alt er trukket, inn før du påfører mer. Så lenge du ser at noe av treverket trekker (blir tørt), er det bare å påføre mer.

Jeg hadde nok påført tilstrekkelig olje daglig, til jeg så at det tok lengere tid å tørke. Så annen hver dag, deretter hver tredje dag, til jeg ble fornøyd. Så 10 ganger med "tynt" strøk, over så lang tid, sier meg lite. Uansett treverket trenger mer olje. Pøs på og la våpnet tørke, så mere olje.....


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 14 Sep 2013, 13:48 
Avlogget

Registrert: 30 Aug 2012, 12:36
Innlegg: 86
Ok, skjønner da at jeg har vært altfor forsiktig med oljen, takk for info. Får da sette den godt inn med olje så blir det sikkert bra. Har mye å lære så det kommer nok flere spørsmål, takk nok en gang.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 14 Sep 2013, 15:24 
Avlogget

Registrert: 03 Des 2007, 23:00
Innlegg: 5494
Linolje-basert stokkolje. Ikke olje som inneholder silikon.

Les denne tråden:
http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=38&t=17436

_________________
Uten kontrast, får man ikke med seg alle detaljene.
Med dårlig kontrast hjelper forstørring.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 6 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 3 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
Drevet av phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.no - Norsk phpBB-support