Nesheimen Posted January 9, 2017 Share Posted January 9, 2017 Hei! Er det nokon som har peiling på kor mykje karbon det er i deler frå landbruksmaskinar som slåjern i fôrhausterar, knivar i slåmaskinar, fjærstål i hårv, osv? Mvh. Eirik Luteberget Nesheim Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SofaBamse Posted January 9, 2017 Share Posted January 9, 2017 Mulig proffene kan bedømme bedre om du setter det borti en benkesliper og tar bilde av gnistregnet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jibrag Posted January 9, 2017 Share Posted January 9, 2017 Det er nok store variasjoner, etter bruksområde. Jeg er ikke noen stål-mann, men jeg er en kuk på Google... Se side 25 her (33S17B er en tind, de øvrige er fjærstål) https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/249069/566338_FULLTEXT01.pdf?sequence=2&isAllowed=y Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nesheimen Posted January 10, 2017 Author Share Posted January 10, 2017 Takk for svar! Interessant lesning. Eg lagar ikkje kniv av rundballespydet med det første.. Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8X68S Posted January 10, 2017 Share Posted January 10, 2017 Dette har jeg overhodet ikke greie på. Men jeg husker at tindane fra en rakerive for hest, blei plukka av og gitt til en bygdesmed. Blei vistnok veldig gode knivblad av dette. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted January 11, 2017 Share Posted January 11, 2017 Se side 25 her (33S17B er en tind, de øvrige er fjærstål) https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/249069/566338_FULLTEXT01.pdf?sequence=2&isAllowed=y Jeg var medveileder på denne oppgava. I det meste av landbruksutstyr i dag er det stål med relativt lave karboninnhold. De er herdbare, men de vi ikke bli harde nok til eggverktøy. Det beste er å kjøpe stålet så man vet hva slags stål man bruker og kan dermed lett finne ut av rett herdeprosess. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nesheimen Posted January 13, 2017 Author Share Posted January 13, 2017 Såg det [sMILING FACE WITH SMILING EYES] Men kniven på ein slåmaskin må vel ha nok karbon til å halde ein egg? Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SofaBamse Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Antagelig er det bare én måte å finne det ut på; Sjekk! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 Men kniven på ein slåmaskin må vel ha nok karbon til å halde ein egg? De har ikke like skarp egg som en skikkelig kniv (de slår gresset, ikke kutter), og de har mindre karbon og lavere hardhet for å unngå chipping og brekkasje skulle de treffe stein. Typisk ligger de på 0,3-0,4% karbon, som kan oppnå rundt 50 HRC. Det vil bli bedre enn vanlig konstruksjonsstål, men en dårlig kniv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SofaBamse Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 Disse gamle slåmaskinene med "sauesaks" har kanskje hardere stål enn de maskinene du beskriver? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 Eldre maskiner kan nok ha stål med mer karbon ja. Noen slitedeler er også oppkulla, så de vil ha en hard overflate og myk kjerne. De vil da kunne virke som de er laga av høykarbonstål, men etter rust er slipt av og deler er ferdigsmidd og slipt, så er det bare kjernen med lav hardhet igjen. For de som vil smi eggverktøy, men ikke har råd til stål, er den meste kilden til stål kule-/rullelager til store maskiner. Her kan man være sikrere på at det er et stål med rundt 1% karbon og 1-1,5% krom, typisk AISI 52100 / 100Cr6. I tillegg er dette stålet mye renere enn hva typisk fjærstål og annet stål brukt i landbruksredskaper, noe som vil være en fordel i et eggverktøy. Dette stålet er også oljeherdende. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skjøttarstuggun Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 Interessant tråd dette. I beste kammerånd har jeg tenkt å bygge meg en langholdsrifle av en gammer skålharv jeg har stående. Nyttig med tips. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nesheimen Posted January 15, 2017 Author Share Posted January 15, 2017 Hehe, det prosjektet gler eg meg til å sjå Syslar sjølv med kjernefusjon i den gamle melketanken... Heilt klar mest fornuftig å kjøpe stål, men veldig artig å sjå kva ein kan lage av det ein finn på farfar sin gamle private søppelplass... Får heller leite etter kulelager ser det ut til Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nesheimen Posted June 6, 2017 Author Share Posted June 6, 2017 Kontakta Kverneland og fekk svar av ei som meinte det mest sannsynleg var snakk om vanleg stål i kniven frå rundballepressa. Så det... ? Kjent stål eller ei - eg laga uansett ei kjøttøks. Skar den til med vinkelslipar og kjølte med vatn slik at hendinga ikkje vart øydelagd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 6, 2017 Share Posted June 6, 2017 6 timer siden, Nesheimen skrev: Kontakta Kverneland og fekk svar av ei som meinte det mest sannsynleg var snakk om vanleg stål i kniven frå rundballepressa. Så det... ? Om ho omtalte det som "vanlig stål" så snakka du nok ikke med noen som viste hva de snakka om. Har jobba flere år som metallurg på Kverneland, og de bruker minimalt med vanlig konstruksjonsstål. Selv delene som ikke herdes er stort sett i stål tiltenkt herding. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nesheimen Posted June 6, 2017 Author Share Posted June 6, 2017 2 timer siden, Metallurgen skrev: Om ho omtalte det som "vanlig stål" så snakka du nok ikke med noen som viste hva de snakka om. Har jobba flere år som metallurg på Kverneland, og de bruker minimalt med vanlig konstruksjonsstål. Selv delene som ikke herdes er stort sett i stål tiltenkt herding. Stemmer nok det. Er visst ikkje alle som er like opptatt av karboninnhold i stål som oss. Merkelig... ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.