Jump to content

Stål i landbruksreiskap.


Nesheimen

Recommended Posts

Jeg var medveileder på denne oppgava. :)

I det meste av landbruksutstyr i dag er det stål med relativt lave karboninnhold. De er herdbare, men de vi ikke bli harde nok til eggverktøy.

 

Det beste er å kjøpe stålet så man vet hva slags stål man bruker og kan dermed lett finne ut av rett herdeprosess.

Link to comment
Share on other sites

Men kniven på ein slåmaskin må vel ha nok karbon til å halde ein egg?

De har ikke like skarp egg som en skikkelig kniv (de slår gresset, ikke kutter), og de har mindre karbon og lavere hardhet for å unngå chipping og brekkasje skulle de treffe stein.

Typisk ligger de på 0,3-0,4% karbon, som kan oppnå rundt 50 HRC. Det vil bli bedre enn vanlig konstruksjonsstål, men en dårlig kniv.

Link to comment
Share on other sites

Eldre maskiner kan nok ha stål med mer karbon ja. Noen slitedeler er også oppkulla, så de vil ha en hard overflate og myk kjerne. De vil da kunne virke som de er laga av høykarbonstål, men etter rust er slipt av og deler er ferdigsmidd og slipt, så er det bare kjernen med lav hardhet igjen.

 

For de som vil smi eggverktøy, men ikke har råd til stål, er den meste kilden til stål kule-/rullelager til store maskiner. Her kan man være sikrere på at det er et stål med rundt 1% karbon og 1-1,5% krom, typisk AISI 52100 / 100Cr6. I tillegg er dette stålet mye renere enn hva typisk fjærstål og annet stål brukt i landbruksredskaper, noe som vil være en fordel i et eggverktøy. Dette stålet er også oljeherdende.

Link to comment
Share on other sites

Hehe, det prosjektet gler eg meg til å sjå :D Syslar sjølv med kjernefusjon i den gamle melketanken...

 

Heilt klar mest fornuftig å kjøpe stål, men veldig artig å sjå kva ein kan lage av det ein finn på farfar sin gamle private søppelplass... Får heller leite etter kulelager ser det ut til :)

 

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Kontakta Kverneland og fekk svar av ei som meinte det mest sannsynleg var snakk om vanleg stål i kniven frå rundballepressa. Så det... ?

 

Kjent stål eller ei - eg laga uansett ei kjøttøks. Skar den til med vinkelslipar og kjølte med vatn slik at hendinga ikkje vart øydelagd. 

IMG_20170606_100323.jpg

Link to comment
Share on other sites

6 timer siden, Nesheimen skrev:

Kontakta Kverneland og fekk svar av ei som meinte det mest sannsynleg var snakk om vanleg stål i kniven frå rundballepressa. Så det... ?

 

Om ho omtalte det som "vanlig stål" så snakka du nok ikke med noen som viste hva de snakka om.

Har jobba flere år som metallurg på Kverneland, og de bruker minimalt med vanlig konstruksjonsstål. Selv delene som ikke herdes er stort sett i stål tiltenkt herding.

Link to comment
Share on other sites

2 timer siden, Metallurgen skrev:

Om ho omtalte det som "vanlig stål" så snakka du nok ikke med noen som viste hva de snakka om.

Har jobba flere år som metallurg på Kverneland, og de bruker minimalt med vanlig konstruksjonsstål. Selv delene som ikke herdes er stort sett i stål tiltenkt herding.

Stemmer nok det. Er visst ikkje alle som er like opptatt av karboninnhold i stål som oss. Merkelig... ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...