MarcusJohansen Posted July 23, 2014 Share Posted July 23, 2014 Hallo! Rask spørsmål. Er en kniv laget av "fjærstål" en god felt/brukskniv? Er det hardt? Ser det er "fjærstål" grunnet av at det er rødt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jim114 Posted July 23, 2014 Share Posted July 23, 2014 Les denne: viewtopic.php?f=23&t=29098 Jeg ville tatt vare på fjærstålet hvis det er billig. Om ikke annet så kan en smed bruke det. Mvh Jim Oksvold Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcusJohansen Posted July 23, 2014 Author Share Posted July 23, 2014 Nei, det er en AG3 bajonett som ser ut til å ha blitt laget av fjærstål, har også en som er vanlig stål. Lurer på hvilken av de som er best å slipe om til brukskniv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted July 23, 2014 Share Posted July 23, 2014 Hva mener du med at det er rødt? Et fjærstål vil egne seg godt til en feltkniv som skal tåle mye slag og brukes på trearbeid, gitt at det er herda riktig. Om dette er en bajonett laga av Eickhorn er det antagelig 55Si7, men ikke herda spesielt hardt. Det bør herdes på nytt om det skal være en brukskniv. Om begge bajonettene er av samme modell er nok stålet det samme i begge. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcusJohansen Posted July 23, 2014 Author Share Posted July 23, 2014 Begge to er norsklaget AG3 bajonetter. Er den også hard? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted July 23, 2014 Share Posted July 23, 2014 Begge to er norsklaget AG3 bajonetter. Er den også hard? For kniver å regne er "myk" mer korrekt. Om de er fra Eickhorn ligger de på 51-53 HRC. I den tilstand de er i nå vil de ikke holde eggen spesielt bra. I en kniv vil du ha over 56 HRC. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcusJohansen Posted July 23, 2014 Author Share Posted July 23, 2014 Greit, hvor hard er de norske da? Og hvis jeg må velge mellom den med fjærstål og den med vanlig stål, hvem burde jeg velge da? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted July 23, 2014 Share Posted July 23, 2014 Om de er av samme modellen er det samme stålet i begge. Det er uansett ikke "vanlig" stål. Om det er snakk om ombygde M3 fra USA kan det være AISI 1095, men også disse er nok herda til en lav hardet for å unngå at de knekker. Uten at de er herda på nytt vil ingen av de egne seg som kniv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcusJohansen Posted July 23, 2014 Author Share Posted July 23, 2014 Hvor kan jeg få herdet stålet da? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted July 24, 2014 Share Posted July 24, 2014 Hvor kan jeg få herdet stålet da? Hvor i landet holder du til? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcusJohansen Posted July 24, 2014 Author Share Posted July 24, 2014 Jeg bor i Bergen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcusJohansen Posted July 24, 2014 Author Share Posted July 24, 2014 Forresten, bør jeg slippe bajonetten før jeg herder den da? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted July 24, 2014 Share Posted July 24, 2014 Du bør grovforme den før herding om du skal gjøre store endringer. Du kan også mykgløde den om den er for hard å jobbe med som den er nå. Kjenner ingen smeder i Bergen, men om du snakker med lederen i Norsk knivforening, Lars Tveit, vet han sikkert om noen da han er fra området. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.