Jump to content

Konflikt på grunn av bruk av løs hund under hjortejakt


asbjorn

Recommended Posts

"Been There, - done that"

Tippar dette er argument frå naboane dine? Heller ikkje usannsynleg at du held til på vestlandet ein stad..?

 

Desverre så er det ikkje alle skråsikre uttalelsar som er like godt fundamentert på kunnskap og erfaring, oftare på skepsis og misunnelse.

Ein ting er sikkert; skal jakt med drivande hund vera triveleg på "små" hjorteteigar, så treng du gode naboar :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Har noen en formening om bruk av løs hund under hjortejakt kan endre hjortetrekk og gi færre dyr i terrenget resten av sesongen?

 

Man kan ikke utelukke det helt. Det forkommer kanskje mer der det ikke er hund på de omkringligende gårdene? Da vil jo hundelukten være fremmed. En skal ikke avfeie det som skepsis og misunnelse i alle fall. Det kan jo også være at hunden tar en sving innom andre sine terreng og driver hjorten ut derfra?

En annen sak er jo hvis hunden bli observert aktivt jagende på hjort i fremmed terreng. Det kan man med loven i hånd fort sette en stopper for :twisted:

Link to comment
Share on other sites

http://lovdata.no/dokument/NL/lov/2003-07-04-74" target="_blank

§14 c) "Når båndtvang gjelder, kan grunneier, noen som opptrer på dennes vegne, eller jakt- og fangstberettigde, avlive en hund ved direkte angrep på hjortevilt, likevel ikke en hund som er i aktiv bruk som ettersøkshund etter sykt eller såret vilt."

Hunder blir vel som regel brukt løse utenom båndtvang...........gjør de ikke?

Link to comment
Share on other sites

Nå håper jeg ikke vi trenger å ødelegge en tråd om man har lov til å skyte en hund eller ikke .

 

Jakter selv med løs hund etter hjorten , dog før 20 oktober må hunden gå i band i drivet pga båndtvang.

Nei mine erfaringer er ikke at det blir mindre hjort i teigen om man bruker løshund .

Møter gjerne på samme dyret på samme plassen med en dags mellomrom . I fjor var vi ferdig med bukkekvota før

20 oktober , møtte på samme bukken tre dager på rad . god trening på å ta hunden av los :D

men føler på stor motstand fra andre jegere i bygda .

 

Er noen sauebonder som begynner å mase allerede i begynnelsen av oktober , om jeg ikke skal slippe hunden snart ? Har funnet i gjenn både levende og kadaver for dei lokale ulldyr bøndene

 

Er selv gruneier på Vestlandet :!:

Link to comment
Share on other sites

Noen ganger er det mer kjekt å ta feil enn andre ganger :smile:

Vil i saken anledning bemerke at det er kommuner som har båndtvang frem til 20. oktober.

Nå er ikke jeg ambassadør for å skyte hunder man treffer på i skogen heller da.

Poenget mitt var "at man kan......"

Den som har vært innom rettsforhandlinger vet hvilke både komiske og usannsynlige forklaringer og fremstillinger av hendelser som har blitt fremlagt med krav på å bli trodd.

Link to comment
Share on other sites

§ 14 vil gjelde også for lokale regler for båndtvang, det er ikke problemet. Men at den gir rett til å avlive drivende hund tror jeg ikke man kommer langt med, ikke uten å lyve om de faktiske forholdene. I normal los vil ikke hunden engang se viltet, da er det ikke lett å kalle situasjonen for et direkte angrep.

 

Men loven kan ikke fysisk hindre folk i å skyte bikkja di, så at man bør utvise forsiktighet i hundefientlige områder er jeg enig i. Å ha rett er en mager trøst når jaktkompisen er dau.

Link to comment
Share on other sites

Takker så mye for svar. Valdet er på Vestlandet, ja. Det vil i år bli skutt under halvparten så mange hjort sammenlignet med tidligere år. Når krybben er tom bites hestene. Har sjekket med njff hvilke rettigheter grunneier har og fikk dette svaret:

 

"I utgangspunktet er det grunneieren som regulerer bruk av hund under jakt på sin eiendom. Dette framgår både av viltlov og hundelov. Når eiendommen er inkludert i et grunneierlag eller tilsvarende har grunneierne overlatt forvaltninga av visse deler av sine rettigheter til denne sammenslutningen etter de retningslinjer som følger av vedtekter eller lover for grunneierlaget. I slike tilfeller er det styret eller årsmøtet i grunneierlaget som forvalter interessene til det enkelte medlem. Dette gjelder også bruk av hund under jakt.

...

Det er også nødvendig å være klar over at det som kan reguleres, er bruk av løs hund under jakt på egen eiendom. Tilstøtende eiendommer kan fortsatt jakte med løs hund så lenge opptaket av vilt er gjort på egen eiendom. Det innebærer at hunder kan drive hjort lovlig også innenfor områder hvor bruk av hund ikke er ønsket."

Link to comment
Share on other sites

Vi jakter på de samme dyra år etter år med hund. Enkelte er lette å kjenne igjen og blir sett i losen flere ganger i året, flere år på rad, uten at de emigrerer av den grunn. Har vi jaktet hele dagen i terrenget så er det mindre sjanse dagen etterpå, men dyra er tilbake et par dager etterpå.

 

Det er nok andre faktorer som påvirker bestanden i et område mer.

Link to comment
Share on other sites

Direkte angrep på hjortevilt forkommer ytterst skjelden, fra de hunderasene som er aktuelle å bruke til slik jakt. Hvis man tenker seg om så skjønner man hvorfor, er ikke som med sau dette. Så å benytte seg av den paragrafen ville jeg nok være veldig forsiktig med.

 

Til trådstarter: Hvis det er konflikt rundt din bruk av hund på jakt, så bør du sørge for å ha stort nok eget terreng. Slik at alle uttak foregår på ditt terreng og losen bare unntaksvis går over på naboen. Hvis ikke så må du snakke med naboene/grunneierlaget, for å finne en løsning. Ville vel tro at å kunne jakte med en god hund i terrenget var en fordel for alle jeg da. Men det er en litt ukjent problemstilling her som alle stort sett jakter med hund.

Link to comment
Share on other sites

Jeg mener Chiefen oppsummerte dette veldig bra.

 

I noen terreng bryr ikke dyra seg, i andre terreng stikker dyra av hvis de blir presset av hunder.

 

Personlig tror jeg dette bunner i det samlede stressnivået på dyra i terrenget. Er det mye folk, er det mye dyr, er det lite skjul osv. kan en hund på los være nok til å starte høsttrekket.

Link to comment
Share on other sites

Spesielt det siste Nilsen308 nevner kan veldig fort skje ved mye bruk av hund på terrenget.

Spesielt ved bruk av mer langbeinte og mindre spornøye hunder.

 

Dersom terrenget vanligvis tømmes for dyr i løpet av høsten da de har vinterbeite et annet sted, skal de ofte ikke mye til før dyrene forvinner ut av terrenget etter gjentatte loser.

Jeg har selv sett at et større område(ca 25000 mål) ble totalt tømt for hjort etter tre dager med hard hundejakt og hvor det ikke kom dyr inn på området før til våren igjen.

 

På andre terreng hvor hjorten har mange muligheter til å stikke seg bort og hvor de gjerne er hele året, kan de tåle ganske utstrekt bruk av hund uten at hjorten holder seg borte fra terrenget av den grunn.

 

Jeg er en tilhenger av å begynne med forsiktig bruk av løs hund i terreng som vanligvis har hjort hele året for å se om det medfører at terrenget tømmes for hjort for lengre perioder eller ikke.

Dersom det viser seg at hjorten fint tåler hundebruk i terrenget, kan man øke bruken av løs hund.

Jeg foretrekker klart å bruke f.eks dachs som løs hund på hjorten, da det virker som hjorten tåler meget godt å ha den lille spornøye "rotta" etter seg.

 

I terreng som vanligvis ikke har overvintrende hjort, så ville ikke jeg tatt sjansen på bruk av løs hund, og ville heller evt. brukt bandhund.

Link to comment
Share on other sites

Litt erfaringer i eget terreng:

 

Hjorten forsvinner åkke som.

 

Vi har tidligere brukt Dachs, men det var fiasko. Den klarte rett og slett ikke å komme seg frem. Den sluttet og lose, mest sannsynlig pga andpustenhet. Det ble skutt dyr for hunden i los, men da satt hunden i sekken til eieren og loset rett i øra på eieren. hehe. :lol:

 

Mange år hvor vi ikke har brukt hund.

 

Jakter nå med Wachtel som er en støtende/kortdriver. Lostid er typisk 5-10 min, får dyra opp og mot postene så legger den av. Fungerer bra, også er det såpass tempo i søket at postene slipper å sovne, eller fryse ihjel mens de venter.

 

Hjorten forsvinner uansett rundt brunsttider så det spiller ikke noen stor rolle virker det som. Tidlig i jakta har vi søkt gjennom en hel dalside på mange tusen mål og hatt flere loser på hjort. Dagen etter var det hjort nedpå.

 

Dette med hundlukt er bare tull, går mye gjennom lia på vår/sommer på fjelltur med irsksettere og hjorten bryr seg ikke. Det er heller stressmomentene som kommer når hjorten opplever å bli forfulgt og jaktet på som kommer inn.

 

Nilsen308 er uansett inne på noe, man merker det med engang jakta starter at hjorten endrer adferd.

 

Ellers tror jeg hyppighet er et stikkord med dette, slipper man hund hver dag i en uke i strekk så kan man være rimelig sikker på at terrenget er tomt. Annenhver helg tåles godt.

Link to comment
Share on other sites

Jakter hjort både med og uten hund. Alltid med her på Østlandet, og med der vi får lov av grunneier på Vestlandet.

 

Min erfaring er at det nok er mer aktiviteten i skogen generelt heller en hundene som tømmer et terreng for dyr.

Har ofte opplevd at bikkja kan ta ut et dyr, og om det kommer seg forbi postene og bikkja legger av.

Så tar de ut igjen like ved der de først tok ut.

 

Om bikkja henger lenge på og hjorten blir støkt av en post, så går det nok en dag eller 2 før den er tilbake igjen.

Men det skjer vel like gjerne om man driver på den...

 

Vi jakter med Drever og blanding av drever&dachs. Begge har sine fordeler og ulemper.

 

Har også vært med på jakt med Wachtel. Det er også action, men synes ofte hjortene kommer veldig fort kontra en treg og spornøye drivende hund.

 

For å være litt halvveis off-topic til slutt:

 

Når det gjelder påstander om å kunne eller ikke kunne skyte hund, så kjenner jeg at jeg blir helt stressa bare av å tenke på enda en diskusjon rundt dette...

Har brukt mye tid på dette og også tatt det opp både med fylkesmann i Sogn & Fjordane og advokat.

Man kan ikke skyte en kortbeint drivende hund som jager hjort på annet terreng. Punktum!

En kortbeint hund vil aldri kunne ta igjen og angripe en frisk hjort.

 

Og noe kanskje ikke alle vet: Utvidet båndtvang gjelder ikke jakthunder ;-) (Ekstraordinær gjør det, men det er en annen sak)

Det kreves selvfølgelig at man har grunneiers tillatelse til å slippe, men den utvidede båndtvangen mange typiske "sauekommuner" har gjelder altså ikke jakthunder.

Jeg hadde dog aldri sluppet min hund i område med mye sau om jeg ikke følte meg veldig trygg på at den ikke jaget sau.

 

Når det er sagt så hjelper det lite å ha loven på sin side om bikkja er dau, så det er alltid smart å være forsiktig og å ha et godt forhold til nabolag ;-)

Denne diskusjonen koker jo ofte ned til manglende tradisjon for bruk av hund på Vestlandet, og oss østlendinger som "alltid" bruker hund og ser det som en selvfølge.

Link to comment
Share on other sites

Denne diskusjonen koker jo ofte ned til manglende tradisjon for bruk av hund på Vestlandet, og oss østlendinger som "alltid" bruker hund og ser det som en selvfølge.

 

Snakker om selvskudd :lol::lol::lol:

 

@Wolverine67

Du er inne på noe ja....... Det er jo "fremmed lukt" av de jagerne/jegerne som vanligvis ikke ferdes i terrenget. Har også tenkt at det kan være mengden adrenalin som følge av en opphisset hund som spiller inn. Om det har relevans mer enn det de 20 - 30 jagende og deres utsondring kan jo være vanskelig å ha noen sikker formening om.

Noen mener det har innvirkning og andre mener det motsatte. For de som får terrenget sitt tømt spiller jo det forsåvidt ingen rolle :roll:

Link to comment
Share on other sites

Denne diskusjonen koker jo ofte ned til manglende tradisjon for bruk av hund på Vestlandet, og oss østlendinger som "alltid" bruker hund og ser det som en selvfølge.

 

Snakker om selvskudd :lol::lol::lol:

 

Ser vel ikke dette som noe selvskudd mot oss østlendinger... Men om du tolker det slik, så er det greit for meg ;-)

 

Jeg ser begge sider av saken jeg, og vi tilpasser oss også naboene med hvilke områder vi slipper hund i.

Det er nok av folk både i øst og vest som kun ser dette i sort/hvitt. Og som i de fleste andre tilfeller er ikke alt sort/hvitt.

 

Det var uansett ikke dette trådstarter egentlig lurte på, så jeg legger denne ballen død fra min side i denne tråden.

Link to comment
Share on other sites

Den tradisjonelle formen for vestlandsjakt er postering/smyg/drivjakt uten hund. Nabovaldet får inn folk med hund og vi tenker "Hm vi får se hvordan det går". Så opplever vi at det kommer hunder inn på vårt terreng der det sitter folk på post - hvor det allerede er 20-30 mann på vei i et jag. Hunden vaser seg inn i jaget, jager ut hjorten og ødelegger jakten for disse folkene den dagen. Slikt bygger ikke akkurat relasjoner. Så hører vi at det er bare noen få tilfeller. For de som får jakten ødelagt er det ikke interessant om de er de eneste som får jakten ødelagt. En trenger ikke være adferdspsykolog for å skjønne at dette kan avstedkomme konflikter.

Link to comment
Share on other sites

Man må bare huske § 1 i hjortejaktsloven på vestlandet; det må IKKE under noen omstendigheter drives dyr inn på naboens terreng... da kan naboen få fordeler av det..og det må ikke forekomme... :shock:

 

Det forekommer rett som det er og da jager vi de bare tilbake der de kom fra :lol::lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Nok en gang klarer en Vestlending å gå høyt opp på banen i et tema som brutalt blottlegger inkompetansen.

 

Et menneske har 5-6 ganger mer kroppmasse enn en hund, og følgelig forbruker pusteluft med samme forhold. Et menneske ånder ut pustelufta 6-7-8 ganger høyere enn en hund, følgelig vil menneske værsette enormt mye mer terreng enn en hund. Et menneske svetter, det gjør ikke hunden. En hund beveger seg systematisk i forhold til motvind, gjør folk det? Et menneske er en luktbombe i forhold til en hund, om man er aldri så nydusjet og med rene klær. En hund er nærmest lydløs i forhold til et menneske, med forbehold om losen, men det er dokumentert at det stort sett er losdyret som gjør de største bevegelsene.

 

Er du enig i mine utsagn står det kun 1 påstand igjen som kan støtte Divesupt og det er at hjorten reagerer på hund, men ikke mennesker. Dersom den påstanden er riktig så er det selvsagt ikke behov for hund da hjorten i ro og mak vil stille breisiden til slik at jegeren kan gå fram å bløgge dyret.

 

En trenger ikke være adferdspsykolog for å skjønne at dette kan avstedkomme konflikter.
Litt usikker på hvilken flott akademisk tittel man trenger for å skjønne dette. Men det rare er at det som er helt umulig på Vestlandet, det er helt normalt på Østlandet.
Link to comment
Share on other sites

Helt enig med siste postulatet ditt. Regner med du sikter til å bygge jernbane mellom vestlandsbyene :lol:

PS. Adrenalin utåndes ikke - den utsondres DS.

 

Edit:

 

Det var så mye hummer og kanari i forrige innlegg at jeg må utvide tilsvaret.

1. Hvis innlegget er ment å skulle rette opp "inkompetansen" som fremkom i mitt innlegg så tar jeg det med knusende ro.

2. Et menneske har 5 -6 ganger mer kroppsmasse enn en hund. Hvilken hund tenker du på da?

3. Udokumentert påstand om luktbombe.

4. Halalslakt av hjort i jaktøyemed er forbudt.

5. En trenger ingen akademisk tittel. Vanlig bondevett er tilstrekkelig.

Link to comment
Share on other sites

Naboen er en skurk, krypskytter, slask og dessuten flyttet de den bytesteinen (den som nok veier 4-5 tonn) borti marka høsten 1764 og det er derfor de nå jakter på Synnajordet som egentlig er mitt.

 

Ja, men det er litt slik, faktisk! Jeg er selv fra Vestlandet, trives helt topp med både kultur og natur her :-)

Link to comment
Share on other sites

Litt erfaringer i eget terreng:

 

Hjorten forsvinner åkke som.

 

Vi har tidligere brukt Dachs, men det var fiasko. Den klarte rett og slett ikke å komme seg frem. Den sluttet og lose, mest sannsynlig pga andpustenhet. Det ble skutt dyr for hunden i los, men da satt hunden i sekken til eieren og loset rett i øra på eieren. hehe. :lol:

 

Mange år hvor vi ikke har brukt hund.

 

Jakter nå med Wachtel som er en støtende/kortdriver. Lostid er typisk 5-10 min, får dyra opp og mot postene så legger den av. Fungerer bra, også er det såpass tempo i søket at postene slipper å sovne, eller fryse ihjel mens de venter.

 

Jeg tror du trenger å oppleve hvordan det er å jakte med en godt trent Dachs med god jaktlyst :)

 

Jeg har eid en del Dachser gjennom årene, og de som har hatt god jaktlyst har overhode ikke hatt problemer med å ta seg frem i terrenget så fremt det ikke er kun brattberg uten mulighet for en lavbeint hund å komme seg rundt eller om det er store mengder med snø.

 

Jeg har hatt enkelte Dachser som gir seg på losen etter 1- 1.5 time, men ikke fordi de har vært slitne.

De kan godt ha 5-6 sånne loser i løpet av en jaktdag, flere dager i strekk.

Jeg har også hatt noen Dachser som gjerne loser lengre.

En totalt jaktidiot jeg hadde, loset gjerne det samme dyret i 8-10 timer om jeg ikke fikk ropt han inn.

Jeg var avhengig av å komme innenfor 200 meter fra han for med sikkerhet få han til å avbryte og komme til meg, ellers holdt han på til godt etter at det ble stupmørkt.

Alle andre i skogen gadd han overhode ikke høre på.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror du trenger å oppleve hvordan det er å jakte med en godt trent Dachs med god jaktlyst :)

Jeg har hatt enkelte Dachser som gir seg på losen etter 1- 1.5 time, men ikke fordi de har vært slitne.

De kan godt ha 5-6 sånne loser i løpet av en jaktdag, flere dager i strekk.

Jeg har også hatt noen Dachser som gjerne loser lengre.

En totalt jaktidiot jeg hadde, loset gjerne det samme dyret i 8-10 timer om jeg ikke fikk ropt han inn.

Jeg var avhengig av å komme innenfor 200 meter fra han for med sikkerhet få han til å avbryte og komme til meg, ellers holdt han på til godt etter at det ble stupmørkt.

Alle andre i skogen gadd han overhode ikke høre på.

På rådyr går vel dette muligens greit, men loset den 8-10 timer etter hjort uten at hjorten ble lei og dro ut av terrenget? Vi hadde tidligere ett par drevere som ikke ga seg på sporet av hjorten- og det var et sant mareritt. Eierene brukte dager på å lete etter hunden sin etter at de ble sluppet på hjorten. :forvirra: Den gang var jakt med løshund ett mareritt :trist:

Nå har vi en Beagle som gjerne loser opp mot timen om hjorten går i ring, men heldigvis snur den etter en Km eller to om hjorten tar ut. Jeg håper den fortsetter slik :-) Det er alltid en fordel at hunden er med når en selv drar hjem.

Link to comment
Share on other sites

 

Jeg tror du trenger å oppleve hvordan det er å jakte med en godt trent Dachs med god jaktlyst :)

 

 

Det har du helt rett i. Den Dachsen jeg snakket om var rimelig feit, ingen kritikk mot rasen, men mot individet. :lol:

 

Ellers er det etter mitt hode bedre med en hund som legger av og returnerer innen kort tid enn noe som jager i dagesvis. Hjorten er trasig å få til å ture, og hva skal man da med hund som henger etter hjorten ett døgn etter at den har passert postene?

 

Ellers har jeg sett Beagle og Basset i bruk under ettersøk på rådyr og hjort (slipp) de to individene var iallefall treige greier, søket besto i å lunte rundt føttene til hundefører. Mulig jaktlysten var manglende, ikke vet jeg. :winke1:

 

Edit: forøvrig så jeg noen som mente en av de største bakdelene med Wachtel var tempoet dyrene kommer i, jeg tror dette er veldig avhengig av hvilket dyr som ligger forran, hvordan dyret ble tatt ut og hvordan hunden er.

 

Min loser på sporet (som de skal gjøre) spornøye og tar lite snarveier på overvær, på rådyr ligger hunden typisk 1,5-2 minutter etter og dyrene får dette at de stopper og ser seg tilbake. Etter Hjorten har hunden vært 2-4 minutt etter vanligvis. En gang tok den ut en skikkelig storbukk som tok rett ut og havnet ned i neste prestegjeld. (kommune) hehe. :P Så det hender med disse også. Den søker i høyt tempo, men på spor endrer den totalt sin adferd og tempoet settes ned...

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Jeg var på hjortejakt på Vestlandet forrige uke. Der har det ikke blitt brukt hund på mange år pga. nabovalda. I år slapp vi bikkje i en del av terrenget det var liten sjans for at losen kom ut av terrenget uten å passere postene. Bikkja tok ut dyr som dro over ei lita elv bikkja ikke kom over. Så kom bikkja tilbake igjen og tok ut nytt dyr på samme sted som det første og det kryssa samme elva og bikkja ga seg igjen. Hundeføreren gikk videre og bikkja tok ut 2 nye dyr bare 100m fra der de 2 første losene hadde gått. 2 dager senere hadde vi 5 forskjellige dyr i samme område. Så at ei bikkje tømmer et terreng er bare sprøyt etter min erfaring. Det meste av hjortevilt jeg har jaktet på reagerer mye mindre på bikkjer enn det gjør på mennesker.

Link to comment
Share on other sites

Så at ei bikkje tømmer et terreng er bare sprøyt etter min erfaring.

 

Må jo gratulere med de to dyrene dere fikk :smile:

Hvor ble det av de tre andre? Forlot de terrenget - eller vet ikke?

Hvis du ikke vet hvor de ble av så er det vel litt kjepphøyt å påstå "at ei bikkje tømmer et terreng er bare sprøyt"?

Link to comment
Share on other sites

samme bukk , vanskelig å si med de andre dyrene. De kan selvfølgelig ha reist ut av terrenget, men det hadde de nok gjort om de var støkt av folk også. Dyret som sto sammen med det første bikkja tok ut ble bare stående i uttaket og brydde seg tydeligvis lite om bikkja. I tillegg til de 2 dyrene som bare ble stående når losen passerte. Alle på Vestlandet får begynne å jakte med bikkje så kanskje hjorten blir vant til det. Eller så rømmer all hjorten til Østlandet og da slipper jeg å reise så langt for å jakte hjort ;)

Link to comment
Share on other sites

Vi har fått en del hjort i Buskerud også og de kom ferdig tilvent bikkjer ;) Vi fikk to i fjor, men vi får ikke jakte hjort før elgjakta er ferdig. Her jaktes det med bikkjer i alle terreng uten problemer. Det er noen forholdsvis gode hjorteterreng her, men jeg synes hjortejakta på Vestlandet er spesiell. Enda bedre hadde det hvert om man kunne brukt bikkje uten problemer med nabovald.

Link to comment
Share on other sites

Hundehold på vestlandsgårdene går langt tilbake. Hundene var ikke spesielt avlet til jakt men mer til å gi beskjed hvis noen nærmet seg gården - som vakthunder. Gneldret noe voldsomt. I moderne tid er dette med jakthunder kommet til og det er langt frem til det blir akseptert av alle her borte. Mye på grunn av årsaker som har vært nevnt både i denne tråden og andre liknende tråder på forumet.

Noe som motarbeider det er nok å forsøke å tre det ned over hode på folk. En skal huske på at mens østlendingene sprang opp og ned mellom Lillehammer og Rena bærende på babyer så reiste vestlendingene på skikkelig vikingferd. Det henger nok litt igjen der. Litt fra moderne tid - så var det ikke i Oslofjorden de fant Fjorden Cowboys heller :smile:

Link to comment
Share on other sites

Handler vel mye om å respektere lokaljaktkultur og tradisjon dette, og å gå litt lavt ut i starten.

Hva som er best og mest hensiktsmessig er egentlig lite konstruktivt å diskutere, hvis en ikke smører seg med en god porsjon ydmykhet i utgangspunktet.

 

Samtidig er det nok lurt å være åpen for å prøve noe nytt på jakta. Vanligvis har de fleste av oss ikke veldig vondt av å få nye erfaringer. Jakta på en del lag oppigjennom og har lært noe nytt alle plasser jeg har vært.

Link to comment
Share on other sites

Jeg var på hjortejakt på Vestlandet forrige uke. Der har det ikke blitt brukt hund på mange år pga. nabovalda. I år slapp vi bikkje i en del av terrenget det var liten sjans for at losen kom ut av terrenget uten å passere postene. Bikkja tok ut dyr som dro over ei lita elv bikkja ikke kom over. Så kom bikkja tilbake igjen og tok ut nytt dyr på samme sted som det første og det kryssa samme elva og bikkja ga seg igjen. Hundeføreren gikk videre og bikkja tok ut 2 nye dyr bare 100m fra der de 2 første losene hadde gått. 2 dager senere hadde vi 5 forskjellige dyr i samme område. Så at ei bikkje tømmer et terreng er bare sprøyt etter min erfaring. Det meste av hjortevilt jeg har jaktet på reagerer mye mindre på bikkjer enn det gjør på mennesker.

 

Og den konklusjonen trekker du etter en ukes erfaring fra ett terreng?

Jeg har jaktet med hund på veldig mange flere terreng enn det, og kan med sikkerhet si at dette varierer enormt mye.

Både fra terreng til terreng, på hvordan hundejakta drives, hva slags raser som brukes og hvordan det enkelte hundeindevid jobber.

 

Bl.a det som ladebenken snakker om når det gjelder spornøye og losing på overvær er etter min erfaring veldig viktig.

Både på hjort og rådyr.

Jeg har opplevd en del hjorteloser som har holdt seg innenfor rimelig begrensede områder i flere timer(5-6) uten at hjorten stikker ut.

Det mest ekstreme var en eldre bukk som turet rundt i et tett plantefelt på ca 150x100 meter i nesten 6 timer uten at den en eneste gang viste seg utenfor det, og jeg måtte kalle inn hunden fordi det ble mørkt.

 

Det er ved bruk av spornøye dachser som ikke skifter losdyr og som aldri skjærer tvers over bukter hjorten har gjort i terrenget fordi hunden har gått på overvær.

Hjorten føler nok da at den har full kontroll på den lille rotta som følger etter og når den ikke merker at det er folk i terrenget, føler den heller ikke behov for å stikke ut.

 

Dersom det derimot brukes en hund som ofte skifter losdyr og gjerne jager på overvær og har poster og en hundefører som ikke bruker terrenget riktig og sørger for at det er minimal sjanse for at hjorten merker at det er mennesker sammen med hunden, så stikker hjorten veldig raskt ut av terrenget.

Jeg har bl.a vært med og brukt Border Collier til dette, og de er meget dyktige til å få fart på all hjorten i terrenget, men du kunne maksimalt bruke dem en dag i uka for at ikke hjorten skulle sky terrenget i lang tid.

Og dette var på terreng som hjorten levde hele året.

Om det så jages hardt på denne måten, kan det da fort ta mange dager og evt. uker før hjorten benytter terrenget igjen.

Om terrenget er på et område som hjorten ikke benytter hele året, kan man risikere at hjorten ikke kommer tilbake til terrenget det året.

 

Jeg har også jaktet i terreng hvor hundejakt på rådyr har blitt helt håpløst pga mye bruk av harehunder som ikke er rådyrrene.

Rådyrene fortsetter å bruke terrenget, men idet en hund starter å lose på dem, tar dem strake veien langt ut av terrenget.

Link to comment
Share on other sites

Et terreng på Vestlandet ja, men flere på Østlandet. Hvis bruk av bikkje tømmer terrenget for hjort er det vell lite inntresant å bruke bikkje i det terrenget? Sikkert noen terreng som er uegnet til bikkjejakt, men i det terrenget vi jakter i fungerer det veldig bra og vi har brukt bikkje der før også. Problemet er jo at Grunneiere rundt er i mot bikkjejakt helt uten grunn etter min mening og det er vell det som går igjen mange steder på Vestlandet. Hadde det hvert sånn at hjorten trakk ut av området resten av sesongen ved bruk a bikkje ødelegger en jo bare for seg selv og kanskje naboen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...