Dato/klokkeslett: 18 Jan 2017, 21:07

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 17 innlegg ] 
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 17 Des 2012, 22:42 
Avlogget

Registrert: 11 Des 2012, 21:28
Innlegg: 35
Bosted: Ørland
Ekte navn: Marius Bjerkenås
Som fersk jeger har jeg brukt mye tid på å finne ut av hva slags ammunisjon jeg skal velge når jeg nå har tenkt meg ut for å hente meg et rådyr. Jeg synes det har vært til dels knotete å finne svar, og motivasjonen min for å opprette denne tråden er å kunne samle svarene på ett sted. Det jeg ønsker er å etter hvert kunne lage et oversiktelig sammendrag her i førsteposten.

Så kom med dine erfaringer fra rådyrjakt med hagle. Hvilket kaliber brukte du? Hvilket nummer var det på haglene, og hvilket materiale var de laget av?
Jeg ønsker meg en fullstendig oversikt, så fortell meg også gjerne hva du brukte da blyammunisjon fortsatt var lovlig, slik at om en f.eks. skal på jakt i utlandet, eller det en vakker dag blir lettelser i forbudet, så kan man søke svar i denne tråden.

Noen enkle regler:

- Her er det rådyrjakt med hagle som er i fokus
- Tenk over hva du skriver, og at det skal være til hjelp for andre
- Det er lov å fortelle om hva du IKKE anbefaler av hagleammunisjon til rådyr.
Det er like så nyttig informasjon å fortelle hva man bør styre unna.
- Ikke vær redd for å påpeke mine feil og komme med tilbakemeldinger til meg

Jeg håper denne tråden blir oppdaget i mangfoldet, og at den leder til en saklig og seriøs diskusjon haglejegere imellom, som leder til en fornuftig konklusjon. Lykke til i jakta!

-Mbjerkenaas


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 17 Des 2012, 22:45 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 02 Des 2007, 22:51
Innlegg: 2105
Bosted: Nedre Eiker
Bruker cal20 og wingmaster hd i us2 og 4. Kommer ikke til å gå tilbake til bly hvis det blir lovlig igjen.

_________________
Treffes på Myrespiten (BJFF)
http://www.njff.no/portal/page/portal/buskerud/lokallag/buskeruds


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 17 Des 2012, 23:05 
Avlogget

Registrert: 11 Des 2012, 21:28
Innlegg: 35
Bosted: Ørland
Ekte navn: Marius Bjerkenås
Her skulle jeg skrive at jeg kunne starte selv, men Rufus kom meg visst i forkjøpet:

Som sagt så brukte jeg en del tid på å finne ut av hvilken ammunisjon jeg skulle kjøpe, for jeg er livredd for å skadeskyte mitt første dyr grunnet dårlig ammunisjon, så jeg ville ikke skyte med noe tull.

Valget fallt til slutt på tungsten, men for meg var prisen på ammunisjonen et stort minus. Ikke det at 35,- smellen er et så voldsomt stort problem nå jeg skal jakte rådyr, jeg skal tross alt ikke kaste så mange skudd av gangen etter den lille skapningen, men problemet er at jeg føler mange produsenter tvinger meg til å kjøpe 25-pakninger. Og når hver patron koster 35,- synes jeg det er en drøy engangspris.

Jeg endte etter hvert opp med en 5-pakning Rottweil Ultimate Tungsten i nr. 2 12/70 som jeg håper skal gjøre susen. Jeg ga 180,- for den pakka.
Jeg skal fortelle hvordan ammunisjonen funket for meg hvis jeg skyter rådyr i år.

Til sist vil jeg komme med et spørsmål
Jeg har "Jegerhåndboka", en bok jeg for så vidt kan anbefale, og der er det en tabell med anbefalte haglstørrelser på forskjellig villt i forskjellig materiale. Til rådyr er det stort sett US 2-4 som går igjen, men er det andre som har erfaringer med andre nummer enn dette? Grøvere hagl kan jeg forstå fortsatt vil drepe, men går det f.eks. greit å bruke nr. 5 dersom du har et tungt materiale, eller er nr. 4 det absolutte fineste haggelet egnet på rådyr?


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 18 Des 2012, 08:16 
Avlogget

Registrert: 07 Des 2007, 15:46
Innlegg: 664
Bosted: oppibakken
Ekte navn: Lars Henrik Karlsen
Fokuset på haglstørrelse og materiale er etter min mening feil, Hva som er mer viktig er om du treffer med X antall hagl og over hvor stor flate du treffer.

Innefor denne flaten; hva av vitalt organ treffes? og hvilke funksjoner settes umiddelbart ut av spill ? ( bevissthet et.)

I min verden er svermen og dekningen av denne som er viktig , på 20-25 meter som er hva jeg kaller max avstand på rådyr med hagle bør du ha ca 60 til 70 cm diameter på svermen og du bør ha en jevn dekning over hele sirkelen.

Hvis du har mindre enn 60 cm på 25 meter er dette svært uheldig og du tar ikke livet av et rådyr mer effektivt med "superduper" haglepatroner i supermaterialer .

Hagl størrelse 3 og 4 er helt flott, her får du mange og jevn dekning i treffbildet.

Hagl i størrelse 4 går gjennom rådyr og sitter som regel i skinnet på motsatt side.Bilde

Disse to falt i smellen på 23 meters hold med Krieghoff i cal 20/76

_________________
NS J(D)CH Kløyvfallets Agresso -strihåret dachs
Hissmovallens Unique Jippi -strihåret dachs
Storängens Quintus -DREVER
Hvis livet er tøft; ta det som en hannhund..kan det ikke pules eller spises ..piss på det og gå videre


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 18 Des 2012, 14:28 
Avlogget

Registrert: 09 Apr 2008, 02:46
Innlegg: 74
Som skrevet ovenfor, haggelstørrelse 2-5, gjerne tungsten. Ville ikke prøvd med stål. Forøvrig er treffpunkt like viktig med hagle på rådyr som ved bruk av rifle. Treffområde bør være hals/ hode/ bog, og optiske siktemidler kan være til hjelp. De jeg har skutt med min kombi kal 12 og tungsten haggel er alle truffet i fremre del av kroppen og har blitt liggende på stedet.

_________________
Det er best å vera budd.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 18 Des 2012, 15:46 
Avlogget

Registrert: 07 Apr 2008, 20:48
Innlegg: 1154
Å bare kjøpe 5 patroner for jakta blir litt snaut. Du bør skyte iallefall 5 skudd med den aktuelle patronen på papp med forskjellige choker, og gjerne på litt forskjellige avstander, for å se hvordan disse går i hagla. Det kan hende du får noen aha-opplevelser.

En tommelfingerregel jeg har lært en gang er at kombinasjonen med hagle og patron bør klare å sette minimum 12 hagl innenfor et a4-ark, og penetrere minst 240 sider telefonkatalog med perm på lengste aktuelle skyteavstand for å være brukbar.

Tungsten nr 2 bør ikke ha noe problemer med penetrasjonen på normale hagleavstander. Dekningen bør man imidlertid sjekke.

Når det gjelder hva som er best av stor og åpen sverm eller liten og tett sverm, blir nok rådyrjegere aldri helt enige om. Noen, som FLYFISHER tidligere i tråden, foretrekker ganske åpne skuddbilder. Fordelen med dette er åpenbar, på korte hold på dyr i bevegelse. Dyret får hagltreff over en stor del av sin overflate, og sannsynligheten for at hagl treffer vitale organer og brekker bein(stopper evt videre mobilitet) er høy. Våpenets rekkevidde blir da typisk 20-25 meter. På slike korte avstander vil de fleste haglekaliber, haglematerialer og haglstørrelser drepe rådyr effektivt.

I den andre leiren, som jeg nok tilhører, er oppfatningen en annen. Der foretrekkes en kombinasjon av hagle, choke og patroner som skyter trangt og tett. Våpenet blir gjerne utstyrt med kikkertsikte eller rødpunktsikte, for mer presis plassering av den lille svermen. Dette blir da ikke et våpen for rådyr i full galopp på de trangeste postene, men et våpen for presise skudd mot overgang hals/bog på stillestående dyr eller dyr i lav hastighet. Maks rekkevidde for et slikt våpen er så langt kombinasjonen av våpen og patron gir tilfrestillende dekning og penetrasjon. Med våpen i 12/76 eller 12/89 med Remington Wingmaster nr 2 eller 4, Federal Heavyveight nr 4 osv er dette vesentlig lengre enn 25 meter. Men dette må selvfølgelig testes ut nøye. Man kan selvfølgelig diskutere poenget med ei hagle som skyter trangt som ei kule ut til 25 meter, men det er ikke alle som jakter i terreng som gir god bakgrunn for rifleskudd. Og i en jaktsituasjon synes jeg det er langt lettere å plassere en haglskur med hagle utstyrt rødpunktsikte på et stillestående rådyr på 30-35 meter fra stående stilling enn ei kule fra ei rifle fra samme stilling/avstand.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 18 Des 2012, 15:55 
Avlogget

Registrert: 20 Aug 2008, 16:44
Innlegg: 207
Bosted: JEVNAKER
Ekte navn: Asbjørn Glemmestad
fin tråd :D denne problemstillingen driver jeg og vurdere om dagen også, da jeg akkurat har gått til innkjøp av 12 76 haggle. min forrige hadde full trangborring(halvauto) og kal 12 70. jeg kunne defor ikke bruke såkallte hevyshot, da disse må ha min 1/2 shoke, og den var heller ikke godkjennt for stål, noe som heavyshot patronene også krever. i gamledager da vi brukte bly, likte jeg veldig godt BB patroner, som er 4mm store, men har skjønt at dette ikke er opptimal haggelstørelse på de nye tunge kulene.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 18 Des 2012, 16:43 
Avlogget

Registrert: 22 Jan 2010, 21:38
Innlegg: 149
har riktignok bare skutt 1 rådyr med hagle, men jeg brukte noen haglepatroner fra Kent 12/76 i str 2, svindyre skudd 50 kr smellen, men selges i 10 pakninger.

rådyret fikk en ladning fra 20-22 meter, og datt rett ned, rørte ikke så mye som en muskel etterpå, og da er det helt greit at skuddene koster 50 kr pr. stykk ;)


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 18 Des 2012, 17:18 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 20 Apr 2008, 23:40
Innlegg: 6531
Bosted: Trønder på Helgeland
Ekte navn: Jens
flyfisher skrev:
Fokuset på haglstørrelse og materiale er etter min mening feil, Hva som er mer viktig er om du treffer med X antall hagl og over hvor stor flate du treffer. (….) I min verden er svermen og dekningen av denne som er viktig , på 20-25 meter som er hva jeg kaller max avstand på rådyr med hagle bør du ha ca 60 til 70 cm diameter på svermen og du bør ha en jevn dekning over hele sirkelen.
Hvis du har mindre enn 60 cm på 25 meter er dette svært uheldig og du tar ikke livet av et rådyr mer effektivt med "superduper" haglepatroner i supermaterialer .

Jeg skjønner ikke helt logikken her. Du mener altså at man bør ha såpass spredning på salva at minst halvparten (eller mer) av haglene flyr forbi rådyret uten å treffe, eller treffer utenfor vitalt treffområde? Vitalt treffområde på et rådyr er langt mindre enn 60-70 cm! Med mindre enn 60 cm sverm på 25 meter vil jo sjansen øke vesentlig for å få flere hagl med dødelig treff i rådyret. Føler man seg nødt til å bruke åpne choker med stor spredning for skudd på dyr i fart, så bør man kanskje heller revurdere om man i det hele tatt skal løsne skudd på rådyr i fart.

_________________
NUCH NJ(D)CH Ares
Petit basset griffon vendeen
"If there was an uprising in the PBGV world,
they would all vote for Ares as their leader!"
- Paff Rine -


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 18 Des 2012, 18:08 
Pålogget

Registrert: 01 Okt 2008, 11:40
Innlegg: 307
Bosted: Nes i Akershus
Har skutt rådyr med kalliber 20,16 og 12 kan ikke si hvem som er best.
Er nokk i samme leir som Mikkel når det gjelder haglejakt på rådyr men har ikke optikk på
noen av haglene bare på drillingen.
Har prøvd mange forskjellige hagle størrelser opp gjennom årene men synes selv att norsk Nr2(Us3) er
den mest andvennelige patronen både med bly og tungsten med 3/4-1/1 tut i automaten så er det dødlig på ett bra hagle hold. 20Hagla og drillingen i 16 har begge 1/4-3/4 tut noe som jeg er godt fornøyd med.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 18 Des 2012, 21:09 
Avlogget

Registrert: 03 Jul 2011, 18:49
Innlegg: 423
Rufus skrev:
Bruker cal20 og wingmaster hd i us2 og 4. Kommer ikke til å gå tilbake til bly hvis det blir lovlig igjen.


Kan du fortelle noe om dine erfaringer med wingmaster i us 4. virker de like bra som nr 2.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 18 Des 2012, 21:21 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 04 Sep 2011, 14:02
Innlegg: 309
Bosted: Aust-Agder
Ekte navn: Hermann.
tripp skrev:
har riktignok bare skutt 1 rådyr med hagle, men jeg brukte noen haglepatroner fra Kent 12/76 i str 2, svindyre skudd 50 kr smellen, men selges i 10 pakninger.

rådyret fikk en ladning fra 20-22 meter, og datt rett ned, rørte ikke så mye som en muskel etterpå, og da er det helt greit at skuddene koster 50 kr pr. stykk ;)jeg har også bare skutt 1 rådyr med hagle.Og da brukte jeg akkurat den samme patronen bare i 12\70 nr3 og fikk samme effekt som du sier :mrgreen:

_________________
VI MÅ JAKTE MERE PÅ REV


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 18 Des 2012, 21:49 
Avlogget

Registrert: 07 Des 2007, 15:46
Innlegg: 664
Bosted: oppibakken
Ekte navn: Lars Henrik Karlsen
Ranger skrev:
flyfisher skrev:
Fokuset på haglstørrelse og materiale er etter min mening feil, Hva som er mer viktig er om du treffer med X antall hagl og over hvor stor flate du treffer. (….) I min verden er svermen og dekningen av denne som er viktig , på 20-25 meter som er hva jeg kaller max avstand på rådyr med hagle bør du ha ca 60 til 70 cm diameter på svermen og du bør ha en jevn dekning over hele sirkelen.
Hvis du har mindre enn 60 cm på 25 meter er dette svært uheldig og du tar ikke livet av et rådyr mer effektivt med "superduper" haglepatroner i supermaterialer .

Jeg skjønner ikke helt logikken her. Du mener altså at man bør ha såpass spredning på salva at minst halvparten (eller mer) av haglene flyr forbi rådyret uten å treffe, eller treffer utenfor vitalt treffområde? Vitalt treffområde på et rådyr er langt mindre enn 60-70 cm! Med mindre enn 60 cm sverm på 25 meter vil jo sjansen øke vesentlig for å få flere hagl med dødelig treff i rådyret. Føler man seg nødt til å bruke åpne choker med stor spredning for skudd på dyr i fart, så bør man kanskje heller revurdere om man i det hele tatt skal løsne skudd på rådyr i fart.


Som Mikkel ganske treffende sier ; du treffer med stor sansynlighet og du MÅ ikke ha 60 hagl i brystkassa på rådyret for og effektivt ta livet av det, det holder i massevis med 14 hagl i størrelse 4 i lungene.

I min verden ( jeg jakter mye med drilling) brukte kombi før trippeletten ble anskaffet, er ikke alltid rådyr som er viltet men kanhende hare og rev.

Mine skuddmuligheter er gjerne fra 12 til 25 meter med hagle, på 12 meter med sånne nye trangtskytende patroner er dette totalt ubruklig. Det er tross alt fortsatt ei hagle vi snakker om...

Det er helt riktig at på 25 meter og en sverm på 60 cm så har du ved et treff på rådyr; full gjennomskyting av lunger, hjerte, og sannsynelig treff i sentralnervesystemet i tillegg har du også sikker treff i beina og disse er da tvert av... innmobil mekanisk med andre ord.

Jeg skyter ikke på rådyr i høy fart, normal gangfart derimot er helt greit så det er ikke av den grunn jeg liker litt åpen treffbilder med hagle.

Asbjørn Løvold har skrevet en liten bok om haglepatroner og virkningen av disse, denne anbefales selv om den er skrevet i den tiden hvor vi brukte patroner som ikke markedsføres lenger.

_________________
NS J(D)CH Kløyvfallets Agresso -strihåret dachs
Hissmovallens Unique Jippi -strihåret dachs
Storängens Quintus -DREVER
Hvis livet er tøft; ta det som en hannhund..kan det ikke pules eller spises ..piss på det og gå videre


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 18 Des 2012, 22:02 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 02 Des 2007, 22:51
Innlegg: 2105
Bosted: Nedre Eiker
Evig diskusjon dette :lol: Min erfaring er at de som har jaktet lenge og skutt mye rådyr med hagle som regel ender opp med us2-4, åpne choker og moderat tyngde på patronene. Ungguta stiller med 12/89 tunge ladninger, store hagel og trange choker.

_________________
Treffes på Myrespiten (BJFF)
http://www.njff.no/portal/page/portal/buskerud/lokallag/buskeruds


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 18 Des 2012, 22:44 
Avlogget

Registrert: 01 Des 2007, 23:55
Innlegg: 969
Bosted: Akershus
Rett det rufus. I blytida, likte jeg å bruke en Winchester 'Green' i 12/70 med 30 gram US5. Den hadde papphylse og filtforladning. Og rådyra datt i smellen hver gang. Ble et 20 talls med den patronen. Brukte også Nitedals 'Jakt' en del med 32 gram US 4. Nå bruker jeg Rio Vismuth med 36 gram BB, og den har funka greit den også. Men disiplin bør man ha... maks 25 meter,og rette sideskudd i bog/hals.

_________________
Støtt Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk NÅ !! Sammen er vi sterke!


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 19 Des 2012, 07:29 
Avlogget

Registrert: 12 Okt 2010, 21:27
Innlegg: 741
Greit å tenke litt på når i jakta og hva slags dyr man skyter på også. Bruker kaliber 20/76 og 2 - 3 hagl og har å langt vært fornøyd med dette. 2'er ammoen har i den siste tiden vært noe High Density greier, ser at denne faktisk gir full gjennomskyting på hold opp til 25m.

3'er ammoen er noe som jeg har hatt liggende en stund :wink: Har til ganske nylig kun gode erfaringer med denne men erfarte i helga at en bukk som jeg skjøt i leiet på 20m spratt opp og ble borte. Det hele løste seg heldigvis etter 10min sporing og et skudd på kort hold. Da jeg flådde dyret så jeg at første skuddet satt akkurat der det skulle men det virket som om den tykke vinterpelsen hadde dempet ladningen tilstrekkelig til at denne ikke oppnådde dødelig effekt. Tidligere samme dag hadde jeg skutt en kalv (denne også i leiet) på omlag samme holdet med samme ammoen, denne var ferdig i det det smalt.


2 andre jeg jakter med sverger til BB i 12/70 fra Eley (husker ikke hva den heter, Alphamax?). Mener det er Vismut. Har så langt falt 8 dyr for denne ammoen i år.


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 19 Des 2012, 14:20 
Avlogget

Registrert: 11 Des 2012, 21:28
Innlegg: 35
Bosted: Ørland
Ekte navn: Marius Bjerkenås
Flotte svar som er kommet inn! Akkurat det jeg var ute etter :D Det ante meg det Rufus sier, at dette er en evig diskusjon, men med slike gode argumenter for og imot går det jo etter hvert an å gjøre seg opp en mening om hvilken ammunisjon en skal velge.
Men det sanne svaret får du vel først idèt du trykker på avtrekkeren..


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 17 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Lillefix og 4 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
Drevet av phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.no - Norsk phpBB-support