Jump to content

Tid før utvomming av rådyr


SNN

Recommended Posts

Hei!

 

Var ute på rådyrjakt i lag med en kammerat i dag og vi kom over ett dødt rådyr som var skutt i halsen. Det var ikke vi som hadde skutt så vi tok kontakt med grunneier. Det var ingen som hadde meldt fra til grunneier eller hatt ettersøk i området. Da grunneier vommet ut dyret var det enda litt temperatur innvendig så han mente det måtta ha blitt skutt dagen før. Vi fikk tilbud om å beholde dyret og takket ja, så det ble flådd og hengt.

Hvor lenge mener dere ett dyr kan ligge før utvomming? Temperaturen ute var fra +4 til +8 grader.

Link to comment
Share on other sites

Mattilsynet sier jo at man må få ut vom og tarmer innen en halvtime, ellers skjer det skumle ting.

 

I "hine hårde dage", før jaktradio etc., kunne det gå både 2 og 3 timer fra en elg ble felt, til vi fikk åpnet og tatt ut vomma, vi flår vanligvis ned før vi vommer ut. Disse dyrene ble spist med god apetitt, og såvidt jeg har registrert, lever jeg ennå!

 

Dette dyret hadde jo sannsynligvis blødd ut, da er det større muligheter for at hvertfall lårene, og kanskje bøgene, kunne vært berget, sjøl om det gikk en del timer før vom/tarmer ble fjernet. Men de delene som lå inntil bukhola, burde nok kasseres.

 

Hvis det bare var "litt" varme igjen i dyret, er det, som Chiefen skriver, bare hundemat eller reveåte. Husk at vominnhold vil gjære, og utvikle varme lenge etter at dyret er dødt og kaldt.

Link to comment
Share on other sites

I hine hårde dager på Sunnmøre , når hjorten bke skutt i de bratteste liene , ble hjorten noen ganger ikke vommet ut før den var nede på gården. Dette fordi dyret av og til rett og slett ble vippet utfor bratte skrenter og lier slik at det trillet nedover for egen maskin. Og siden det ikke var åpnet kom det ikke rusk og rask inn i dyret da. Det kunne gå timer før det ble vommet ut. Nå må jeg også si at det hendte foreldrene mine fikk slikt kjøtt av en jeger i familien, og jeg selv som unge syntes aldri var særlig stas når dette var på bordet...

Link to comment
Share on other sites

Får påkjørte rådyr av viltnemda som jeg har på revåtaa. Fikk en killing i fjor som ble påkjørt ca en halv dag før jeg fikk den. Tok et uskadd lår og ytrefileten, ikke noe å si på smaken.

Link to comment
Share on other sites

Om det er riktig å dra noen sammenligning med tamfe er jeg usikker på, men der er det en del forskjell mellom storfe og småfe. Storfe tåler betraktelig lengre tid fra avliving til utvomming enn småfe. Om forholdet er noenlunde det samme mellom feks elg og rådyr bør en elg kunne tåle en 3-4 timer og et rådyr opp mot 1.

Link to comment
Share on other sites

Tok en prat om dette med veterinæren på jobben (stor/småfeslakteri) i dag. Tidligere var det slik at det var en fast maksimumstid fra avliving fram til utvomming på 45 minutter. Man har etter hvert funnet ut at dette ikke gav tilstrekkelig mening og i dag blir slaktet kontrollert og klassifisert ut fra tilstand og derav egnethet til type videreforedling. Blant annet blir feks nødslakt i dag ikke vommet ut før det er på slakteri, og det er allikevel egnet til konsum.

Problemer knyttet til lang tid (innen rimelighetens grenser) fra avlivning til utvomming er kun knyttet til kvalitet, dvs smak og lukt. Det vil si at kjøtt fra dyr som kan ha ligget flere timer (opptil et døgn er antydet) før utvomming ikke vil være helseskadelig å fortære. Det forutsettes da at det ikke er skader i vom/tarm.

For å kontrollere om kjøttet har tatt skade kan en skjære ut en bit kjøtt som ligger inntil bukhulen og varme den opp. Om lukt og smak er normal har ikke tid før utvomming redusert kvaliteten. Rimeligvis vil stykningsdeler som ligger lenger bort fra bukhulen påvirkes ennå senere. Temperatur vil rimeligvis også påvirke hvor fort en kvalitetsreduksjon finner sted. Om mindre dyr tålte dette dårligere hadde han ikke noen formening om.

Link to comment
Share on other sites

For å få god kjøttkvalitet skal vilt kjøles ned langsomt, hjort og rådyr kan med fordel henge med skinnet på en dag eller to før det flåes og henges på kjøl. Rådyr er lite og kjøles fort, det vil da bli raskest nedkjølt og liten mulighet for surning. En elgnakke er det motsatte, den er så massiv at nedkjøling kan bli for langsom og kjøttet surner.

Etter at blodomløpet stoppes er det ingenting i vomm som kan komme i kontakt med kjøttet, og dersom det kjøles ned passe raskt skal det ikke innvirke på kjøttkvaliteten. Din egen nese er det beste kontrollinstrumentet, lukter kjøttet OK er det OK.

God appetitt.

Link to comment
Share on other sites

For å få god kjøttkvalitet skal vilt kjøles ned langsomt, hjort og rådyr kan med fordel henge med skinnet på en dag eller to før det flåes og henges på kjøl. Rådyr er lite og kjøles fort, det vil da bli raskest nedkjølt og liten mulighet for surning. En elgnakke er det motsatte, den er så massiv at nedkjøling kan bli for langsom og kjøttet surner.

Etter at blodomløpet stoppes er det ingenting i vomm som kan komme i kontakt med kjøttet, og dersom det kjøles ned passe raskt skal det ikke innvirke på kjøttkvaliteten. Din egen nese er det beste kontrollinstrumentet, lukter kjøttet OK er det OK.

God appetitt.

 

Det er ikkje fullt så enkelt. Ein drøvtygger er ein gjæringstank på fire bein, der prosessen i vomma går sin gang lenge etter at død har inntruffe. Det ser ein godt om ein skrott blir liggande ein liten time etter felling. Når vomma eser av tarmgass, vil vom og tarmer halde gassen inne ei viss tid. Deretter vil gassen diffundere og spreie seg gjennom vom- og tarmveggar og ut i bukhula. Kjøtt i nær kontakt med bukhula vil kunne ta smak av dette, og særleg indrefilet, ribber og svanger. Kjøttet vil få ein litt leveraktig smak. Ikkje farleg å ete etter varmebehandling, men heller ikkje særleg godt.

Eit gammalt triks om du veit at utvomming vil måtte vente, er å ha ei kanyle i sekken, og punktere bladmagen på dyret med denne, slik at gassen får fri veg ut av skrotten. Då kan du stjele deg eit par timar.

Link to comment
Share on other sites

Vi har levert elger til et viltslakteri for salg, og de er interessert i å få dyrene hurtigest mulig til mottaket slik at de kan få de inn på kjøle. Altså de ønsker å kjøle skrottene raskt ned etter som jeg tolker det.

Det stemmer ikke helt med teksten over her.

 

Alt med måte. Mye rådyr og hjort skytes seint i sesongen når det er kaldt. Hvis skrotten kjøles ned for raskt til for lav temperatur vil mørningsprosessen stoppe og en kan få kuldeforkortning i musklene. Dvs at kjøttet blir seigt og mørner overhode ikke. Elg skytes stort sett tidligere på høsten og er større skrotter som holder bedre på varmen. Hvis disse ikke gis god nedkjøling vil en kunne få surning av kjøttet, spesielt i større muskelgrupper.

 

Det er vel sagt at rundt 4-8 grader er optimal temperatur for mørning. Skytes et rådyr i 10-15 minusgrader og flås umiddelbart, og blir hengende utendørs (evt i garasje/slaktebu med tilnærmet utetemp) vil det ikke være optimalt.

 

Sånn apropos heter det seg at det fantes en mørningsmetode for elg i "hine hårde" med å "bare ned" elgen. Dvs at den ble tømt for innvoller og lagt til med bukåpningen ned, uflådd (på skuddplassen) og dekt over med granbar så ikke åtseletere og annet skulle komme til. Og der kunne den ligge i flere uker før de hentet den hjem. Åpenbart en fordel med mye bar. Og jevn, kald bjønnavind fra øst... Og kanskje en antydning til revemage på de som spiste den.

:mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Skjønner ikke helt hvorfor dette ikke skal være spisbart kjøtt? Ingen forråtnelsesprosess i gang basert på det som er skrevet, lite bakterier inn i skuddsåret (ville skjært bort godt der for sikkerhets skyld), og at gass difunderer gjennom inntakt tarm og setter smak høres litt søkt ut (men jeg avfeier det ikke). Skjær av en bit, la den ligge i romtemperatur noen timer og se/lukt/smak (ufarlig så lenge den er godt stekt) og avgi rapport her :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...