Jump to content

ATK

Members
  • Posts

    465
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ATK's Achievements

Rising Star

Rising Star (9/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

1

Reputation

  1. Finnes det fremdeles noen som kjøper og bruker Super Chrono?
  2. 30-06, 300 win mag eller 7mm rem mag er alle kaliber som er vel ansett til jakt i Sørlige Afrika. Har brukt mest 30-06 i Afrika, men 300 Win mag er favoritten etter siste tur. Ammunisjon lages i Sør Afrika for disse kalibrene og er derfor lett tilgjengelig i sørlige Afrika(les SA og Namibia). PH fra Namibia hadde en 338 Win mag som han likte, men han sleit med å få tak i ammunisjon og baserte seg mye på amerikanske klienter som tok med seg dette. Vi har prøvd 308 også, men den er litt mindre potent og blir igjen hjemme til neste tur. Neste tur skal jeg bruke 8x68S, ammunisjon finnes i alle fall i en butikk i Windhoek. Jeg tar selvfølgelig med egen ammunisjon men greit å ha mulighet i tilfelle. Kona har oppgradert til 30-06. 375 H&H er også tilgjengelig i Blaser R93. Blir stadig overrasket over hvor langt dyra kan gå med gode treff utenom hjerte eller rygg/nakke. Spesielt er Gnu(Wildebeest), Sebra og Oryx(Gemsbock) tøffe dyr, men også andre dyr kan gi overraskelser. Bruker man minst så gode kuler som man ville brukt her hjemme, kan det fort gå greit. Hvor lange hold og hvor tett vegetasjonen er, varierer mye i sørlige Afrika. Hva som er det beste kaliberet vil derfor være avhengig av hvor man jakter. Mitt råd er allikevel å gå for litt kraftige saker hvis man mestrer det, 300 magnum er som sagt min favoritt.
  3. Feil - en 33/40 er en small ring kasse der sideveggene på venstre side er flush med frontringen. Altså ikke noe trinn mellom ringen og sideveggen. Den avbildede låskassen kan være en 33/40 kasse, men kan også være flere andre typer. Fint at du fikk rettet opp og avklart at en G33/40 faktisk har et steg mellom fremre låskassering og venstre sidevegg. Dette fant jeg ut for 30 år siden og har fått bekreftet gjennom eierskap av tre stk Kongsberg M83 som er bygd på G33/40 låskasser og diverse omgang med originale Politimerkede G33/40 karabiner.
  4. Det finnes visstnok en ferdig ombygd 1917 i 375 hos en våpenhandler en eller annen plass i Norge. I tillegg så har Hunters House hatt flere stykker 1917 i 375 liggende for salg. Litt gammeldagse stokker på disse, og så vidt jeg husker så er de ikke klargjort for kikkertmontasje. Pris husker jeg ikke. Kan det ha vært Cogswell&Harrison rifler? Klådde litt på disse også og kom til at jeg ikke var villig til å betale prisforlangende. 1917 og P14 har ikke så grusomt mye gods der det teller, så ikke ta bort metall på de kritiske plassene. Husker man feil eller gjorde A-Square en ny varmebehandling av låskassene for å kompensere for ujevn original varmebehandling? A-Square bygget om riflene sine fra å spennes ved lukking til å spennes ved åpning. Det fantes et sett som gjorde en slik ombygging mulig. Det lå en Hannibal ute for salg for en tid tilbake på Finn, kan det være den som er avbildet i tråden? Det så ut til å ligge et solid stykke arbeid bak hver Hannibal rifle, og de skal være av god kvalitet. Det er ikke enkelt å gjøre en låskasse om til en like god rifle som A-Square gjorde, de hadde nok mye ekspertise på dette som er vanskelig å tilegne seg for oss glade amatører. Jeg har også en 1917 låskasse og ombyggingsett til denne, som jeg håper å få gjort noe med. Småbarn i huset har satt en solid bråstopper for interessante prosjekt. Dreiebenk og fres støver ned, men til vinteren da skal det bli gang i sakene, trur eg.
  5. Har sett på den 375 Withworthen, dvs holdt, klådd og sånn. Det er en std lengde sivil M98 kasse som er brukt.
  6. En G33/40 låskasse har mindre "diameter" på sideveggen bak fremre bro. Google 33/40 så finner man bilder som viser dette. Riflen fra Finn har ikke dette steget som G33/40 har. Det er ikke mulig å se om riflen på Finn har "Large Ring" gjenger eller "Small ring" gjenger. Det finnes noen låskasser med M98 "interiør" og bolt som har Small ring eksteriør. Disse riflene vil ikke ha samme styrke i låskassens gjengeparti som en G33/40 eller std M98(da det er mindre gods rundt gjengene). G33/40 har forresten small ring gjengeparti.
  7. Om jeg aldri skyter en elefant så er det egentlig ok, av en eller grunn har jeg mistet lysten på det. Hva som blir fremtiden med hensyn til elefantjakt får vi bare se. Bøffeljakt frister heller ikke så mye som det en gang gjorde. Motivasjonen for å dra ut i bushen, er å oppleve naturen, helst med familien. Nå har vi såpass med trofejakt bak oss at vi helst bare jakter for jaktas skyld. Med hensyn til hva som er ok av låskasser for rifler får være opp til hver enkelt. Det er ikke mange gode sivile M98 rifler tilgjengelige som utgangspunkt for spesialtilpasning lenger. De få som fins er ofte ombygget/ødelagt eller så dyre at det er lite økonomisk å slakte dem for låskassen. Ser heller ikke så mange militære låskasser verdt å satse på lenger. Noen kan selvfølgelig være heldige og slumpe borti noe bra som de får rimelig, men det er vel heller unntaket enn regelen. Engelske våpenprodusenter har brukt mye rart som utgangspunkt for 375 eller grovere rifler etter at Mauser kasser ikke var tilgjengelige, Sako, Brno, Enfield 1917 og P14 med mer. Hva de alle bruker nå vet jeg ikke, men har ikke Rigby gått tilbake til M98 igjen?
  8. Min ZG47 har akkurat samme avstand mellom låskasseskruer som std M98, utkasteråpning og sluttstykke lengde er også som for M98. Det betyr at begrensingene som gjelder for M98 også gjelder for ZG47, såfremt det ikke finnes lengre utgaver av denne. Jeg har målt og tenkt og til og med satt et 375H&H løp i M98 kasse. Marginene er så små og endringene vil bli så store at jeg ikke gidder å bygge 375H&H, verken på ZG47 eller M98 std lengde kasse. Jeg har lenge prøvd å få tak i lengre M98 type låskasse, men har ikke lykkes så langt. Granite Mountain kan jeg få kjøpt, men ikke eksportert fra USA. Jeg har prøvd å få tak i fra Tyskland også, flere fabrikat For tiden er det andre ting som opptar meg, er småbarns pappa så da får bøffel og elefant vente. Det blir heller familieturer til nasjonalparker og management jakt vi bedriver i Afrika, enn så lenge, så da går det i 30 kaliber rifler stort sett. Det er vanvittig mye bra børsemakerarbeid i en del av de "safaririflene" som produseres for tiden. Prisene er stive og langt utenfor rekkevidde for mange. Men betaler man først store summer for slike smykker så er det, etter min mening, hull i hodet å bruke noe annet enn Premium, nyproduserte M98 låskasser. Lurer på hva det vil koste å få bygget en nøktern 375H&H på lang M98 kasse hos Reimer Johansen eller tilsvarende?
  9. Jeg fikk gjort noe liknende på en M83 for 20 år siden. Den gangen var tilgangen på Warne ringer for Brno 600 serien god, så da ble basene tilpasset låskasse og frest rette med 19 mm spor. Det ble frest en skulder fremme som rekylanslag på begge base synes jeg å huske. Tappen på bakre ring ble fjernet for å unngå å måtte frese inn spor som i Brno låskasser. Fungerte bra med QD ringer, men rifla ble solgt etter noen år. Ved å frese basene etter tilpassing mot låskasse, så får vi kompensert for eventuelle skjevheter som gjør det vanskelig å få ferdige baser helt parallelle i alle plan.
  10. 416 kuler på 450 gr BTHP typen er ikke lagd for 416 kaliber beregnet på storvilt. De kulene er lagd for langholdsskyting. I storvilt patroner kan du få problemer med settedybde, redusert kruttvolum og patronlengde. Tidligere var det ei 350 gr kule fra Speer tror jeg, som ble noe brukt til trening. Med dagens Euro og Dollar kurs så er det ingenting som blir rimelig. Kanskje ikke så dumt å se på blykuler allikevel, avhengig av hvilket kaliber du bruker.
  11. Mulig at den du har er tilpasset heller dårlig. Få tilpasset en ny av en dyktig børsemaker så er du i mål. De få utdragerne jeg har sett som er lagd i senere tid har vært dårlige greier i forhold til de originale. De må ha vært støpt eller i beste fall grovsmidd. Mye arbeid for å få de tilpasset, og ukjent materialkvalitet gjør at det er mye mer fornuftig å la børsisen fikse det med en utdrager han har fra en slaktet M98.
  12. Tror jeg glemte å nevne at QR montasjene til Leupold har laveste ringene jeg har sett. Siden de er i stål så tåler de belastingen selv om det er lite gods i nedre del av ringene.
  13. Hvis det finnes Leupold QR baser til Seven og du kan få boret hull til den bakre basen, så er det en lett og sterk montasje. Jeg bruker en del slike for tiden. En 300 win mag m Zeiss Victory 3-12x56 er det mest ekstreme hard rekyl/tung kikkert kombinasjonen jeg har prøvd med denne montasjen. Vet det har vært brukt på en 375 H&H også. Eneste bakdelen er at jeg ikke har funnet dette i rustfritt stål ellers vurderer jeg dette til å være en topp montasje.
  14. Har jaktet mye med trestokk og senere laminatstokk i et terreng noen timers gange fra bilvei. Hytte med vedfyring var tilgjengelig. Siden dette var i heiene i Sør Rogaland så var været svært ofte pissevått. Grundig oljebehandling forsvant fort grunnet gnag fra klær, sekk og buskas med mer i det våte været. Laminatstokken var like ille som valnøttstokken. Begge stokkene var beddet grundig og løpet frittflytende. Blånert stål ble forsøkt oljet hver kveld, men det hendte ofte at jeg måtte pusse bort litt rust når jeg var kommet hjem. Spesielt det metallet som var skjult av stokken rustet. Jeg tok aldri stålet ut av stokken før jeg måtte, og før jeg kunne gjøre ny innskyting. Jeg bruker nå helst skikkelig rustbestandig finish og plaststokker eller rustfrie rifler som T3, Ruger M77 og Remington 700 XCRII. Av stokker bruker jeg original polymer som hos Ruger eller glassfiber som McMillan og Bell&Carlson. Glassfiberstokkene må være skikkelig tettet i løpskanal og utfresing for mekanisme der bedding ikke dekker. Nå til dags jakter jeg ofte i terreng som ligger et par tre timers kjøring hjemmefra. Utfordringen min i vått vær er at jeg ikke får tørket våpenet før jeg må sette meg i bilen og kjøre. Selv de rustfrie riflene blir litt skjoldete av slik behandling. For meg funker ikke trestokker til norsk jakt. Drillingen blir sjelden tatt ut og da bare i godvær. Fiberstokker tåler også jakt i Afrika ganske godt. Ingen problemer med flytting av våpen fra Norge til Afrika. Ok trestokker er fine, men jeg har sett flere gamle trestokker som er sterkt misfarget av våpenolje i utfresing for stokk. Jeg har også sett misfarging av treverk i forbindelse med rembøyler og andre metalldeler i stokken, dette kan også være olje fra puss. Alt i alt vil jeg si at det er mer vedlikehold og større fare for fukt og treffpunktendring med en trestokk enn plast. Men vil man ha trestokk så kjøper man vel det og gjør seg etter hvert egne erfaringer.
  15. Finnes det Korth eller Manurhin å få tak i i kaliberet så kan man legge pengene i det nye våpenet i stedet for i å bygge om. Resultatet bør bli minst like godt med de alternative fabrikat som en ombygd Smith. Personlig hadde jeg gått for 38 special til jeg kunne få løsnet grepet til en av de som sitter på en original Smith i 32.
×
×
  • Create New...