Jump to content

Super XX

Members
  • Posts

    1,026
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Super XX last won the day on March 19 2021

Super XX had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Super XX's Achievements

Mentor

Mentor (12/17)

  • Reacting Well Rare
  • Very Popular Rare
  • Dedicated Rare
  • 10 years in
  • First Post

Recent Badges

402

Reputation

  1. Super XX

    Tikkaklubben

    Man vill med litt kreativ hjemmeladning og langt nok løp kunne "trøkke" uten en 50 grs varmintkule i ca 200m/s større hastighet i 22-250. Dvs. at man vil bevare "varminteffekten" litt lengre ut en med 223 rem. Har skutt nok kråker, rev og div uspiselige ting med 223 rem og effekten avtar jo selvfølgelige jo lengre ut man kommer. Egentlig ett dårlig argument, men det kan gi litt mer marginer. Om det er ett rent jaktvåpen, der vekt og lengde ikke spiller all verdens rolle og det kun skal skytes varmintkuler i toppfart så hadde jeg gått for 22-250. Men ikke kjøp en, og kapp løpet kort. Det er bare tåpelig
  2. Den som var truffet midt i bogen så litt ille ut. (Men det gjør det uansett cal og kule ved sånne treff.) Bare "inngangsbogen" var havarert. Kun bakdelen på kula hadde gått igjennom hele dyret. Hovedeksplosjonen skjer jo inne i "motor-rommet" De som var truffet bak bog så veldig bra ut. Ødeleggelsene var inne i dyret. Dette var med en 50grs Nosler ballistic tipp i 1020m/s.
  3. Jeg måtte teste 223 rem med varmintkuler (50 grs Nosler BT i toppfart) på rådyr i høst. Mest fordi rifla er særdeles presis og veldig enkel å skyte godt med i alle mulige stillinger, men også fordi det florerer av tråder her inne om hvor voldsomt uegnet varminkuler er på rådyr. Det var å anse som dyreplageri! Spesielt en tråd var særdeles interessant. Der var det bred enighet om at sånne kuler var fullstendig uegnet. En kammerbruker, med erfaring fra Eskdalemuir i Skottland, fortalte at det som var ansett som best medisin der var en 58 grs V-max fra en 243 win. Det var snakk om flere hundre fellinger hvert år og det var ikke snakk om hodeskudd. De bruket ikke dette fordi det ikke var tilgang på noe annet, men fordi det var best. Erfaringsgrunnlaget var noe vi bare kan drømme om. Han ble allikevel fullstendig avfeid Min bittelille erfaring fra 2023 strakk seg til 4 dyr. Kun kroppskudd (bog og bak bog). Fluktavstand fra 0 til ca 20m. Har vell egentlig hatt lengre fluktavstander med 308 win med sånne skuddplasseringer. Som Seawolf skriver så har de en tendens til å ta av som en rakett. Virker ikke som «Skottene» tok fullstendig feil, men jeg har noen dyr igjen før jeg er på deres nivå.
  4. Helt klart 9"-13". En 6"-9" er i de fleste tilfeller ubrukbar ute i felt.
  5. Denne argumentasjonen er jo legitim, forståelig og egentlig fornuftig. Men.... Skal kun det mest hensiktsmessige og beste utstyret være tillatt, er det mye som forsvinner. Halvautomater er bedre egnet til raske oppfølgingsskudd enn en boltrifle, spesielt for utrente skyttere. Enkeltskuddsrifler er jo helt meningsløse sett ut i fra ett praktisk synspunkt på effektivitet... Bør de forbys?
  6. Fordi at skudd mot fugl som sitter i silhuett mot himmelen er det desidert mest vanlige ved toppjakt. Trikset er å finne ett nedslagsområde der sannsynligheten for at ett menneske skal bli skadet er usannsynlig liten. Egentlig ikke veldig vanskelig.
  7. Fyll hylsa me N-11. Gir nok grei fart og presisjon.
  8. Hvor mye har du praktisert toppjakt Biskopen?
  9. Jepp. Det hadde gjort seg med men liten rød "Swarovskiprikk" i midten med tanke på skogsjakt og jakt på div mørke fugler. På fjellet etter rein/rype og div gir det svarte retikkelet en veldig bra kontrast mot omgivelser/vilt så jeg savner det ikke der. Det er betydelig "grovere" enn mye av det som sitter i Europeisk optikk. Var skeptisk til mangel på paralaksejustering selv da jeg har vært borti sikter med forstørrelse på 12x og oppover der det har vært umulig å få både retikkel og mål i fokus på avstander fra 150m og utover. Dette siktet er "paralaksefritt" på 150yd og jeg har testet det ut til ca 350m uten at jeg har opplevd problemer. Den største forskjellen fra gigantsiktene til Swarovski/Zeiss/Kahles mfl er synsfeltet. Det er ikke akkurat overdimensjonert:) Men jeg har ikke opplevd at det har vært problematisk så langt. Det er ingen tvil om at det er en fryd å dra rundt på dette oppsettet, når man har hvert vant med digre drensrør de siste 10 årene
  10. Om du tar denne kula, fyller på med 3,0 gr N310, setter kula sånn at bare "spissen" stikker opp av hylsa, så gjør du ingenting galt og du vil ha en topp feltladning. Ingen grunn til å eksperimentere noe mer for en nybegynner. Mest sannsynlig så er det aldri noen grunn til å eksperimenter mer:) Jeg har hvert fal ikke gjort det og har brukt akkurat denne. Det er en SWC og ikke en wadcutter.
  11. En 300 grams demper vil helt klart bedre balansen. Men jeg står likevel helt og holdent inne for mine tanker rundt GRS på en jaktrifle. Tenk over om det er noe du virkelig ønsker. Jeg har testet og brukt de for en del år tilbake. Kan ikke fordra de på jakt. Det er veldig lurt å ta av en halvkilo på magen, men det vill ikke på noen som helst måte ha samme effekt som å få den bort på ei rifle du skal bære mye. Den rifla du har sett deg ut har potensiale til å veie rundt 3,5 kilo med demper å ett snertent sikte. Å bære en rifle (i hendene , klar til skudd) som veier 3,5 vs 4 kg ++ er som dag og natt etter en stund.
  12. Om du kan klare deg med max 14x er denne muligens den letteste du kan får tak i. Leupold VX3HD 4,5-14X40. Veier 377 gram.
  13. GRS-stokk på en "lite" rifle er i mine ører alltid feil. Blir ett merkelig tyngdepunkt. Generelt GRS-stokk på ei rifle til bevegelig jakt synes jeg er håpløst.. De er tunge, onde å bære rundt på, treigere å få raskt i stilling ved hurtige skudd og du kan garantere at den perfekt innstilte kolbekammen din (for skyting rett frem) er alt for høy når hjorten plutselig står rett under deg i hjortelia. Har noen av dere som jakter med en slik kjørt en test opp i mot en klassisk T3 stokk? Er resultatet på banen så mye bedre at det er vært å dra rundt på den? Jeg skjønner at det i konkurransesammenheng, type jaktfelt, kan sankes noen ekstra poeng på en sånn type stokk. Men under praktisk jakt, der ingen situasjon er lik, har dere nytte av den?
  14. Legge man inn 740m/s å en BC på 0.140 så er kulefallet 8,9 cm på 150m. Er du helt sikker på at du faktisk er innskutt på 100m? Mitt forslag er at du skyter inn på 150m og knepper deg ned til 100m om det er ønsket "nullpunkt". Det er lettere å registrer evt avvik i høyden på lengre hold.
  15. Kulefallet på en "standard" 17 hmr patron (vo 740m/s) vil være mellom 9 og 10 cm på 150m. Kulebane-apper er sjelden misvisende på sånne avstander om alle innlagte data er korrekte.
×
×
  • Create New...