Jump to content

Barks

Members
  • Posts

    797
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Barks's Achievements

Experienced

Experienced (11/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

2

Reputation

  1. Mulig dette kan foreslås som en relativt sikker og godkjent tjeneste f.eks. Digipost kunne utviklet og levert? Jeg hadde gjerne betalt et lite gebyr i året for å ha diverse tillatelser, kort og annet slikt tilgjengelig i en sikker app på tlf. Digipost fungerer jo som kanal for distribusjon av en del informasjon type politiattester og annet slikt, så sikkerheten burde være godkjent her. XXL godkjenner jo selv sine egne kvitteringer lagret på Digipost ved reklamasjoner og slikt også.
  2. Har brukt denne en del tidligere jeg med, men er ikke helt like overbevist om kulen. Stort sett fungerer den veldig greit, men ett par ganger (skudd i større bein) har kulen havarert (en gang fant jeg bare 8-10 mindre biter av den). Ville ikke brukt denne på noe større enn rådyr (nå holder den kanskje ikke kravet formelt heller?) Jeg bruker Nosler fabrikkammo med 140grs Accubond nå, etter at jeg slutta med Fusion. Kjempegodt fornlyd med de, presis som tusen og relativt solid kule. Skjøt elg med denne i fjor også. Fortsetter med denne patronen fremover (med mindre det plutselig åpnes for lettere vekter og dermed homogene kuler da). Kanskje ikke valget til ren elg- og grisejakt, men om det er hovedmålet har jeg ikke med meg 6,5x55 heller. Burde fiunke som snus på hjort. Btw. Jeg har full-lengde (57cm) Blaser-pipe. Har ingen erfaring med patronene i mye kortere løp, men ser vel for meg begrenset gjennomtrenging med Fusion på 250 skutt fra 40cm pipe. Sikkert greit på rådyr, ville tenkt meg om to ganger på større dyr kanskje? edit: Den jeg bruker i hvert fall. Topp synes jeg.
  3. Spørs vel hva du mener med "funker"? Alle dempere demper noe, men ikke like mye. Vil du bare ta "brodden" av smellen så funker vel det meste, men om du vil kunne skyte en del skudd uten å risikere hørselsskade er det mest mulig demping som gjelder, og da er det en viss sammenheng med demperens størrelse. Jeg holder på å konvertere helt fra små dempere til ganske store, da jeg konsekvent velger å benytte hørselsvern samtidig med mindre dempere. Jeg er livredd for å redusere hørselen min og/eller pådra meg tinnitus, samtidig som jeg liker å jakte (spesielt på litt aktive jaktformer) uten hørselsvern.
  4. Jeg har en. Ikke akutt veldig mye med den, men er godt fornøyd. Passer meg veldig bra så treffer fint med den. Kjøpte den på Landrø for 8 tusen for 4-5 år siden og kan ikke skjønne annet enn at det var et OK kjøp. Sent from my iPhone using Tapatalk
  5. Kiwi har vel en slik Mathelon, mener han har nevnt den tidligere. Du kan jo sjekke med han om ikke han selv kommer innom tråden.
  6. Enda en Blaser R93, denne gangen en Professional, i 30-06. Samt en Z6i 1,7-10x42 BT med skinnemontasje på toppen.
  7. God grunn det Har lite peiling på dette med coating, men har vært fornøyd med de siktene jeg har hatt med Lotutec. Opplever dog ikke at fukt/vann er noe problem nå som jeg stort sett har gått over til Z6i. Det skuddet / de skuddene på 6x, kunne du også tatt de på 4x om du ikke hadde mer tilgjengelig? I så fall er valget enkelt. Størstedelen av de dyrene jeg har skutt har vært rådyr på drevjakt, og jeg har definitivt misset fler skuddsjanser pga for dårlig oversikt / for stor forstørrelse enn jeg ville ha misset pga begrenset forstørrelse. Har fått fler dyr forbi på kort hold og ikke kunne skyte med 3-12x56 Zeiss, og også måttet lete en stund etter et dyr med dårlig treff da jeg ikke så annet enn pels i siktet i skuddøyeblikk. Har mellom 10x og 15x tilgjengelig på siktene jeg bruker mest i dag, men har typisk kikkerten på laveste (1,7x-2,5x i Z6i, altså bredt synsfelt ifht forstørrelsen) forstørrelse og justerer først rett før skudd, som da typisk skjer et sted mellom laveste og 6x; de ganger jeg skyter på mer forstørrelse er det mer "kjekt å ha" enn "må ha". Og rådyr er betydelig mindre enn elg/hjort... Har akkurat kjøpt meg in andre 1,7-10x42 som alroundsikte, og merker at jeg egentlig har veldig lyst på en 1-6x24. Grunnet prisen på disse overveier jeg dog kraftig en Zeiss HT i stedet, da den er såpass mye billigere (billigere med ny Zeiss enn brukt Z6i) da jeg fint kunne levd uten den øverste forstørrelse. Da er iaf en Zeiss HT 1-4x24 uproblematisk mtp lysgjennomgang/utgangspupill. Ser at førstnevnte gir synsfelt 38 m på 100 meter, mens sistnente gir ca 24 meter. Stor forskjell i meter, men kanskje enda større i "oplevelse". Min 1,7-10x42 har iflg produsent 25,5m @100m og jeg opplever en meget stor forkskjell på denne og når jeg har lånt en 1-6x24 som har 42,5m @ 100m. Om du vil ha Zeiss HT så ville jeg gått for en 1,1-4x24, med mindre du virkelig tror du vil miste skuddsjanser ved å ha 4x som maks forstørring. Samtidig vil in personlige anbefaling være å sjekke ut en Z6i 1-6x24 selv om denne ikke har Lotutec.
  8. Har hatt Zeiss Victory x56 med Butler Creek, og har nå Z6i x56, også med Butler Creek. Begge i vanlig (er vel den som er "lav") montasje - samme montasje som jeg bruker på sikter med mindre objektiv.
  9. Om ikke demping egentlig er så viktig kan du jo se på noen av de modulbaserte demperne, f.eks. A-tec Maxim. På disse kan du ta bort ett og ett modul og dermed korte ned demperen stegvis (på bekostning av dempingen da..). Med veldig kort pipe og en slik tilnærming til demper ender du jo opp med en veldig kort rifle (iaf om det er R93 som er utgangspunktet), men det ender vel opp med så høyt lydtrykk at du likevel må ha hørselsvern og kanskje like godt kan droppe demperen helt da? Løpslengde er vel svært individuelt. Til lusking i tett krattskog blir det korte skuddavstander, og så trenger du ikke voldsomt med fart - ergo kan du kappe så kort du vil innenfor loven (40cm, 45cm om du vil kunne bruke den i Sverige f.eks.). Det kan være lurt å spare en cm så du har mulighet for å krone om uten at løpet blir ulovlig. Jeg har 14x1 på 6,5 og .30 kaliber, og 15x1 på 9,3. Hadde en rifle med 14x1,5 tidligere, der demperen hadde tendens til å løsne. Har derfor hatt x1 på alt siden. Det er dog mulig at det var feil toleranse mellom gjenger på løp og demper mer enn selve stigningen som var problemet (fabrikk-gjenget løp, motsatt alle løp i ettertid som er gjenget for en spesifikk demper / merke).
  10. Har intet med skumring å gjøre, men jeg har blitt glad i lys på dagtid også og det får man vel ikke med Z4i? Har selv hatt (litt for) mange sikter de siste årene, og etterhvert byttet de fleste til Swarovski Z6i da jeg liker fleksibiliteten og lyset i denne veldig bra. Den lille forskjellen i dårlig lys jeg mister ifht de Zeiss Victory jeg har solgt turde jeg i praksis ikke "benytte" uansett, med andre ord tror jeg egentlig ikke at den lille forskjellen har kostet meg en skuddsjanse under praktisk jakt. Sent fra min D5803 via Tapatalk
  11. Bruker mye Nosler ferdigrullet med 140grs Accubond på jakt i 6,5x55 selv. Har aldri skutt fugl med den, men ser for meg att det skal gå fint. Lager nok litt større hull enn fmj, men tenker at det kan være greit å få fuglen i bakken litt fort så den er lettere å finne igjen. Denne patronen går omtrent like presist som Lapua Scener baneammo i min rifle. Har skutt en del rådyr og en elg med denne patronen og finner ikke noe annet ferdigrullet jeg stoler mer på.
  12. Satt og googlet litt etter julegaveforslag til meg selv og kom akkurat over denne. Det ble dyrt...
  13. Hva og hvordan skal du jakte? Har selv hatt en haug med kikkerter, og sitter nå igjen med noen Swarovski Z6i'er (har solgt alle Zeiss'ene, de er knallgode og om mulig enda bedre i mørket enn Z6i'ene, men min grense for å skyte har vist seg å gå før kikkertene sin uansett, så da er fleksibiliteten i Z6i'ene gull verdt). Ellers er det generelt mye godt og brukt å finne om man leter lett. Jeg har vel kjøpt 2/3 av de siktene jeg har hatt de siste årene brukt, og opplevd det som uproblematisk. Har også solgt mye fine sikter til greie priser (angrer fortsatt på noen av salgene..). Har litt lyst å teste S&B Stratos etter å ha sett i en venns 1,1-5x24. Disse virker skikkelig fine, og ser ut å selges på jaktdepotet for 12K. En slik i 1,5-8x42 tror jeg er en knall allroundkikkert (har selv en Z6i 1,7-10x42 som jeg er veldig glad i, men som koster betydelig mye mer). Er styggt redd for at jeg ender opp med å kjøpe en slik for å teste den ordentlig.
  14. Jeg har solgt en del knallgode rifler av mer klassisk type (bl.a. S&L og Sauer) etter at jeg fikk meg en R93. Sluttet å bruke de andre. Nå har jeg to R93'er og har egentlig lyst på enda en.
  15. Barks

    Blaser R8 6XC

    Dersom du har tilgang til noen som kan bistå med lading er sikkert 6XC et fint valg. Jeg ville dog ha gått for 6,5x55 til samme bruk, helt enkelt fordi det kaliberet kan brukes til så mye forkjellig, ammo kan fås overalt, du kan skyte noe større / stort om du en eller annen gang skulle få lyst / mulighet. Men det er ditt valg Ut fra det du beskriver er Swaro Z6i 2,5-15x56 nok et kjempevalg. Til toppjakt ville jeg valg en versjon med BT/ytre høydejutering (selv om det gjør prisen enda mer ufyselig..).
×
×
  • Create New...