Jump to content

Muflon

Members
  • Posts

    353
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Muflon's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Hengekøyer som tillater at man ligger diagonalt, som disse anbefalte, gjør at man ligger rett, og ikke i oppoverbøyd banan. Har brukt hengekøye lenge, både i Norge og i utlandet, kan virkelig anbefales. Har hengekøye på terrassen om sommeren, fordi jeg nyter å ligge i dem, natten gjennom - selv om jeg da går noe imot Prøysens anbefaling om hva man skal gjøre i sommernetter.
  2. Prestert to fine sigder. Den første da jeg måtte skyte links - uvant skytestilling gjorde at pannen kom for nær, og dermed har jeg et fint arr over venstre øye. Siden det er så uvanlig er det få som kobler det til et kløneskudd. Den andre kom på Løvenskiold. Skulle skyte tung ammo, og første skudd minnet meg om at rekylen blir større, og at jeg ikke burde hatt øyet så tett på kikkerten. (Som ble flyttet litt frem og skutt inn påny.) Jada, blødde. Og brukte tid på å late som om jeg ikke blødde, mens jeg lurte meg bort på dass for å skylle og tørke.
  3. ^ Hvorfor skulle man ikke forfølge kullet? Tja, jaktskikk, for eksempel. Kutyme å legge neste kurs 90 grader vekk fra retningen kullet fløy, om man er klassisk jeger og ikke bare ute på poengjakt. Har sett mye rart på fjellet. Mannfolk som stiller seg opp som henrettelsespeletong, bak en hund i stand, og som fyrer av en røys med skudd. Folk som forfølger kull til de er skutt ned, og én jeger som skjøt seks skudd.
  4. Mange, og spesielt rypeforskere, snakker om klima og vær i forbindelse med bestanden. Det man også bør snakke om, er fangst til restauranter og viltforretninger, for den er omfattende og tar vinterkoloniene.
  5. Da anbefaler jeg et halvt dusin Haugen-feller. http://www.fangstmann.no/products/halvd ... r-mar-6stk
  6. På tidlig 90-tall var jeg invitert på jakt i Tyskland. Etter ankomst og bytte til jakttøy gikk jeg ut på tunet for å hilse på de andre jegerne. Jakt i Tyskland er seriøst rituale, og jeg ble møtt av "lua i hånden" holdning av garvede tyske jegere, uten at jeg skjønte hvorfor. Det kunne ikke være så spesielt med en gjestejeger fra Norge? Forklaringen kom da en av dem forsiktig spurte om den norske vorstmesterordningen, og om den tilsvarte den tyske. I jakthatten hadde jeg en halefjær fra en røy stukket inn i hattebåndet. I Tyskland er det et standstegn blant jegere, siden røyen er totalfredet og kun kan tas ut av vorstmestere, som kan gå med røyefjær i jaktlua. Jeg fikk nok mer respekt enn jeg fortjente pga den fjæra. Det er en grunn til at tyskerne totalfredet produksjonsfugl, og kanskje skal vi gjøre det, vi også? Men skogsfuglen har klart seg bedre enn rypene i senere år - men 2012 var vond, kald og våt vår/sommer har gjort store innhogg i kyllingbestanden. Fuglene ble lurt med tidlig varme rundt pinse, så druknet/frøs ihjel det kyllingkullet, og mange har startet på ny, og fått kyllinger som er for små nå.
  7. Se etter bilder fra viltparader fra hine hårde ... Jeg er grå i håret nå, og jaktet ivrig på 80-tallet. Gikk f.eks. i fjellene rundt Åmotsdal, bra sted for trening av unghund dengang med garanti for minst 12 gode fuglesituasjoner pr dag/hund. En gang skjøt jeg 16 ryper på litt over en time, over en godt trent vorsteh - og det uten at jeg syns jeg tok for raust for meg av kullene, som var store. Og da snakker vi altså 1980-tallet, ikke 1880. Har sett bilder av viltparadene fra tidlig 1900-tall, bl.a. fra en kjent "jaktgård" i Numedal. Predatorene som hogger inn i rypebestanden er bortimot fredet i dag - men ble aktivt tatt ut før. Rovfuglsaks på toppen av en stolpe, ute på et jorde, var et kjent middel. Saksen kunne enkelt lades om med en snor, når en rovfugl eller kråke hadde landet på toppen av stolpen. Men slikt er forbudt i dag.
  8. Kan jeg tolke det dithen at du jakter uten hund ? Nei - jeg har fuglehund, og syns det er en fantastisk jaktform. Men når rypene forsvinner? Jegere har sluttet å ta ut rovdyr (og totalfredningen av rovfugl er det vel lite å gjøre med). En personlig teori. GPS med standvarsler gir jeger/hund en enda større fordel i terrenget. Situasjoner som ville løst seg ut innen jegeren når frem til hunden blir nå til død fugl i større grad, fordi jegeren får øyeblikkelig varsel om stand, og vet hvor hunden er ...
  9. Siden jaktkulturen er i dass, blir det vel enten slik regulering, eller full fredning av rypa.
  10. 1. Forby at mer enn én jeger skyter ved oppflukt. 2. Forby at det brukes GPS-halsbånd med standvarsler på jakthunder. 3. Skul fryktelig stygt på folk som brenner av mer enn to skudd uten å lade om. 4. Ikke forfølg kull etter oppflukt. 5. Skyt, fang og drep predatorer. 6. Begrens den vettløse rypetakseringen som brukes til trening av hund. 7. Forby jaktprøver før jaktstart, og få slutt på fellingen under disse, før jakten.
  11. Det blir trening på fjellet fra i morgen til torsdag - med innlagte innhentingspauser. To år gammel hund, som nå skal drilles inn så det sitter. RIOS er naturligvis den store utfordringen. Brukbart med fugl i terrenget, så det er å krysse fingrene og satse på noen gode situasjoner som gjør at fuglearbeidet kommer på plass.
  12. Nå er skytebanene stappfulle av folk som skal skyte inn rifler og avlegge storviltprøven. Det står folk i kø - jeg betviler at dette er beste tidspunkt å satse på å skulle få en grundig veiledning i hva som kan gå galt med en våpen/ammo kombinasjon som er livsfarlig, spesielt ikke fra en skyteleder som har sett det gå galt med en venn. Likevel syns jeg skyteledere legger mye energi i å veilede folk der jeg skyter. Sist var jeg full av beundring over den som tålmodig ga seg til å forklare hvordan man stiller inn et kikkertsikte og hvordan dette virker, for en skytter som sa "jeg skal på bukkejakt i morra" og som ikke visste hvordan han skulle justere siktet. Skytelederen til Stig fikk seg en ordentlig støkk, da han så hva som var i emning, det skal man også ta høyde for.
  13. Veldig uenig, korporal. Jeg syns skytelederen oppførte seg helt eksemplarisk. Her har vi en skytter som kommer på banen med en "Mauser" som viser seg å være en Krag; med gammel ammunisjon som er altfor kraftig for våpenet; i tillegg en skytter med lite rutine; som blir stanset av skyteleder når vedkommende skal til å gjøre noe som har medført uheldige konsekvenser i andre sammenhenger. Skytelederen forteller konkret om en venn av denne som fikk sluttstykket i hodet ved skyting med tilsvarende våpen og ammunisjon. Hadde dette gått galt for Stig ville skytelederen fått det på samvittigheten - at han reagerte som han gjorde kan være en funksjon av at skytter her meldte han skulle skyte med "Mauser" når han kom med Krag, og at han ønsket å bruke ammunisjon som er farlig i våpenet. Flere som ville fått varmt topplokk da, og jeg tror ikke det er "Skikk og Bruk" som er det første man tenker på. Uheldig for Stig som er ung skytter - det er alltid litt røfft å komme på banen første gang og finne seg til rette der, så det sitter dypt inne å bli irettesatt på denne måten. Men han slipper å gå omkring med en jernplate i pannen, og det er sikkert fint. Hvem vet hva skytelederen har opplevd av underlige ting tidligere på kvelden? Jeg ser de merkeligste ting hver gang jeg stikker oppom banen.
  14. For maaaaaaange år siden husker jeg det var en artikkel i Vi Menn der de lot et panel kokker og matmonser prøve ulike typer fugl, tilberedt på godt vis, men servert med samme saus og tilbehør. Panelet skulle velge hva de foretrakk av de ulike stykkene de ble servert. Kråke og måke vant foran and, rype og skogsfugl ... tror ikke skjære var med. Avhengig av hvor disse har spist, så skulle jeg tro det er fuglekjøtt godt som noe - men det er vel litt som med breiflabb og steinbit, det skulle en kokk fra Østerrike som satte dem på menyen oppe i Tromsø til før det ble godkjent som fin mat.
  15. Fullkomment uakseptabelt - en jeger som ikke har tenkt gjennom våpenbruken tilstrekkelig til å forstå at det er brudd på all jaktskikk har skjønt lite. Fy faen!
×
×
  • Create New...