Jump to content

Påsan

Members
  • Posts

    811
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Påsan's Achievements

Experienced

Experienced (11/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

1

Reputation

  1. 180grs Fusion til jakt og 155grs A-max til trening, samler meget bra med begge deler. Har ikke prøvd stort mye annet da jeg er tilfreds med dette. Ladde forresten noen 150grs TTSX som ikke gav god presisjon overhode, men forsket ikke noe mer på hastigheter for å lykkes med det heller.
  2. Ikke testen annet enn under praktisk jakt. Må si jeg trives særdeles godt med rifla, og den skal få henge over skuldra mi i mange år. Prøvde forresten litt ladninger før elgjakta startet. Svært overraskende syntes jeg var at det samlet dårlig med 150 grs Barnes TSX, men utenom dette går det bra med alt annet jeg har matet den med. Jeg har montert en Zeiss HD5 2-10x42 og en liten Hausken-demper. Balansen i rifla ble veldig god med 200 gram ekstra i front.
  3. Har nå hatt rifla i noen dager og har fått prøvd den litt. Alt ser ut til å fungere akkurat som det skal, og rifla er forbausende velbalansert og god å skyte med tross særdeles lav vekt. Har bare fått prøveskutt èn ladning i benk, og den gav 17mm presisjon på fire skudd med 155 grs Hornady A-max i lav hastighet.
  4. Jeg har bestilt meg ei slik rifle i 308 Win, regner med å ha den i hende innen et par ukers tid. Så på denne under SHOT show i januar og ble bitt av en basill som ikke ville slippe taket, nå gleder jeg meg som en unge til å få den i hus!
  5. Finsk støver er et sikkert trekk hvis du vil ha en hund som jakter alt..
  6. Rister liv i denne tråden igjen! Forsøkte i høst med å bruke 220 grs Hornady RN i min .300 Win Mag. Jeg er klar over at slike "høyhastighetskalibre" bør lades med loddede kuler, men jeg har sett mange kuler av denne typen brukt på elg i .338WM, og de har verken ødelagt mye eller mistet mye bly. Jeg ladet patronene mine til rett i overkant av 800 ms i utgangshastighet da dette var minimumsladningen med MRP. Har skutt to kalver med disse patronene i høst, og vel.. det blir de to siste. Resten av høsten skal rifla lades med 150 grs GMX. Kommer tilbake med bilder i kveld. Er det noen som har erfaring med 240 grs Woodleight i .30-kaliber på elg?
  7. Det har uendelig mye å si for avlsstatistikkene og videre arbeid for rasen at egenskapene blir dokumentert. Det opereres i dag mye med kullverdier, altså antall premierte valper i kullet, og med en lav kullverdi vil det gå utover sjansen andre hunder i kullet har til å bli brukt videre i avl. Kullverdiene viser jaktlig bredde i kullet, og det er linjer med god bredde man etterstreber å avle på - ikke enkelte utskudd som mot formodning jager bra. Det er mange jaktchampioner som ikke er blitt avlet videre på fordi kullverdien er for lav, dette ofte på grunn av at eierne ikke tar seg bryet med å gå prøver. Jämthunden er i dag den elghundrasen med høyest meritteringsprosent av alle. Index-basert avl blir stadig mer brukt, se bare hva den har gjort med rasen i Finland, og det er svært ødeleggende for dette om man avstår fra å ta del i dokumentasjonen av de aktuelle linjenes jaktegenskaper.
  8. Om man kjøper en valp etter velpremierte linjer der oppdretteren han lagt ned masse tid i å finne riktig hannhund å parre tispa si med, da skylder man oppdretteren å gå ei jaktprøve med hunden om den skulle bli brukbar. Jeg hadde selv intet forhold til jaktprøver eller utstillinger da jeg i 2011 kjøpte min første jämthund. Oppdretteren fulgte bra opp etter at jeg tok over valpen, og jeg valgte tilslutt å gå jaktprøve med hunden da han var 1,5 år gammel. I dag har jeg to jämter, en med 3 stk. førstepremier på jaktprøve og en som er jaktchampion. Jaktprøver er faktisk vel så moro som å jakte! Hva gjelder utstillinger må det ikke ta helt av, det er jakthunder vi driver med. Om utstillinger og prøver er helt utelukket har man det like godt om man kjøper en blandingshund. Det blir lagt ned så mye jobb av både oppdrettere og avlsråd for at rasene hele tiden skal bli bedre, og da gagner det ikke rasens arbeid om eierne ikke er interesserte i å dokumentere resultater.
  9. Jeg har erfaring med begge kulene i .300 Win Mag, og har skutt et tyvetalls elger og en god del rådyr med disse kulene. Min erfaring i vilt er at disse kulene oppfører seg relativt likt i dyrene. Av TSX kulene har jeg kun funnet igjen ei, og den ble skutt inn på skrå forfra i en middels stor elgokse. Denne kule hadde mistet ene vingen, men ellers inntakt. Jeg vedlegger bilde av de tre GMX-kulene jeg har funnet igjen. Den til venstre på bildet har etter all sannsynlighet truffet kvist og veltet på sin ferd mot målet, men satt likevel i skinnet på motsatt side. Dette var på en okse på drygt 220 kilo. De to andre er fra rene sideskudd på langt hold under ettersøk, begge satt i skinnet på motsatt side og har restvekter på over 99%. Dette er de eneste kulene jeg har funnet igjen. TSX har jeg kun benyttet i 150 grs, mens GMX-kulene har vært både 165- og 150 grs. De letteste kulene ser ut til å gjøre jobben vel så bra, og jeg kommer til å holde meg til denne vekten en stund til. Kjøttødeleggelsene er på det jevne med andre normale kaliber og kuler. Hastighetene på de forskjellige ladningene mine ligger mellom 900- og 950 ms.
  10. Annonse Skytterlinken AS vil være tilstede med stand under stevnets første dag. Vi vil ha med alt av utstyr i Long Range-serien vår, dette være seg doble futteraler, drag-bag, skytematter, jakker, feltsekker og masse annet rekvisita. Alle produktene i Long Range-serien kan sees her: http://skytterlinken.mamutweb.com/Shop/ ... ange/152/1 Av kikkertsikter fører vi Burris, CCOP og I.O.R. Hva angår kikkertmontasjer har vi et bredt utvalg av KAMV, OptiLock og Spuhr for å nevne noe. Skytterlinken har også nå fått agenturet på March kikkertsikter! Ladeutstyr har vi primært fra Dillon, Frankford Arsenal og Lyman, og alt kan sees her: http://skytterlinken.mamutweb.com/Shop/ ... enter/37/1 Gi meg gjerne et hint per PM om det skulle være ønsker om produkter som synes å være lite relatert til dette stevnet slik at de blir pakket og tatt med. Tar med betalingsterminal. Vi sees! Lars-Ola Skytterlinken AS
  11. Jeg har i år funnet igjen tre av kulene jeg har skutt elg med. Redskapen jeg bruker .300 Win Mag og 150 grains Hornady GMX. Dette er andre året jeg bruker disse kulene, og det blir heller ikke det siste. En liten rettelse, i fjor brukte jeg samme kule, men 165 grains. Etter omlag 30 felte elger med dette kaliberet er det ikke mange kulene jeg har funnet igjen. En TSX, to Fusion, en A-Frame og en Scirocco er vel det jeg har å vise til i tillegg til årets kuler. Kule nummer 1 er funnet i en okse (225 kilo). Den ble skutt midt i bogen under stålos og kula har etter alle solemerker truffet en kvist og veltet før den traff elgen. Likevel gikk den igjennom begge bogene og ble funnet mot skinnet på motsatt side. Restvekt 147,5 grains. Kule nummer 2 og 3 er funnet i ei ku (207 kilo) jeg skjøt på laaang avstand under ettersøk. Begge kulene gikk inn midt i bogen med ett ribbeins mellomrom og satt mot skinnet på motsatt side av dyret. Restvektene er 149,3 og 149,8 grains. Kjøttødeleggelsene har vært særdeles beskjedne etter at jeg gikk over til GMX, sett bort fra en annen ku jeg skjøt i høst. Den løp over 200 meter etter skuddet, og inngangssiden så ikke ut. En medvirkende faktor er såklart fluktavstanden etter skuddet, samt at jeg skjøt av bogbeinet relativt lavt. Det skal nevnes at denne kua hadde stått- og gått i los i 11 timer før jeg skjøt, og at jeg aldri har hatt tilsvarende fluktavstander med dette kaliberet før. Det er faktisk bare den fjerde elgen jeg ikke har sett falle omkull innen synsvidde etter at jeg i 2010 fikk .300'n min i hus. Det er verdt å nevne at de to korrekt ekspanderte kulene har møtt bein på sin ferd gjennom dyret. Da jeg brukte TSX kunne jeg ved gjennomskudd ofte finne "vinger" av kula som satt igjen i dyret etter møte med bein. Jeg har riktignok skutt flere med TSX enn GMX, men noe slikt har jeg ikke sett tegn til ved sistnevnte. Jeg syntes det ser ut til at kulene trives i den hastigheten de får. Har ikke kronografert, men etter tabellen skal de ha en utgangshastighet på snaut 950 m/s.
  12. Skytterlinken AS fører magneten Jim114 linker til. http://skytterlinken.mamutweb.com/Shop/ ... l/20021897
  13. Jeg har skutt et tyvetalls elg og et dusin rådyr med min .300WM, langt de fleste med homogene kuler. Jeg er godt fornøyd med 150 grs Barnes TSX, men på toppen av lista troner likevel 165 grs Hornady GMX - gleder meg til å prøve den i en 7x64 til høsten!
  14. Hadde en flott dag i skogen på søndag. Jämthunden min fant og stilte elg i uttaket på begge slippene, og i den siste losen fikk jeg skutt en kalv på 5-6 meters hold. Dette var elg nummer tre i stålos for han denne høsten. Jeg er også veldig fornøyd med GMX-kula. Har kun brukt den denne høsten, og seks elger er ikke nok til å dra konklusjoner av, men jeg syntes det ser riktig så bra ut. To store okser igjen på kvota, og jeg gleder meg allerede til fortsettelsen.
  15. Hos Skytterlinken har vi et godt utvalg av .22-patroner, deriblandt CCI.
×
×
  • Create New...