Jump to content

jomjom

Members
  • Posts

    199
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

jomjom's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Dette er da helt absurd. Fyren må da være sprute gal... Rett mot bebyggelse og mot noe som åpenbart er et menneske. Denne fyren må rett i fengsel... lenge!
  2. Som en kommentar til de siste to talere så må jeg vel si meg mest enig med sistemann. Ved skovalg er smaken som baken og det gjelder å finne seg noe som en trives med, det viktigste er at de passer foten godt. Utvalget i dag er jo veldig bra og det finnes en del for enhver smak, men husk at det ikke er på sko en skal spare på kronene. Videre er det også verdt å ta godt vare på de gjennom levetiden. Kjøper en solide sko og tar bra vare på dem, samt at en har en kompetent skomaker i nærheten, så er det fullt mulig å få skiftet såle og reparere fjellsko. Da må en dog ikke gå de helt i filler som på bildet ovenfor. Når det gjelder påstanden om at det eneste som gjelder i reinsfjellet er høye jaktstøvler med snøring langt opp på leggen, så kan jeg jo informere om at jeg har labbet veldig mange timer i reinsfjellet og bært mange kilo reinskjøtt med mine ulike Scarpa-varianter (som forøvrig ikke står noe tilbake for Crispi Hunter hverken på kvalitet, soliditet/kraftighet eller slitestyrke. Forskjellen er vel stort sett noen cm med lær oppover leggen). Som en kuriositet så kan jeg jo også legge til at tidligere i livet, da jeg drev mer med en aktivitet som er langt mer fysisk krevende enn reinsjakt og som foregikk i jevnt over tøffere terreng, bar bører minst på høyde med det jeg gjør på reinsjakt. Selvsagt i en periode da jeg var i langt bedre form og betydelig sterkere. Og bører helt opp på grensen til hva jeg var i stand til å bære, dvs. fullt bivuakkutstyr, mat, fullt klatreutstyr for flertaulengder-turer osv., ble bært med alt fra superstive bre-/klatrestøvler med stålinnlegg i sålen (som er langt mer solide enn noen jaktstøvler) til lette 5.10 anmarsjsko (som ikke er mer enn joggesko med friksjonsgummi i front)...
  3. Jeg foretrekker rene "fjellstøvler" foran "jaktstøvler" på jakt. Liker ikke snøring langt opp på leggen... Foretrekker fjellstøvler av typen med ganske stiv såle, mellomhøye, glatt lær med minst mulig sømmer, og uten gore-tex. Gore-tex gjør bare skoene mer klamme og god lærbehandling og smøring holder meg uansett tørr. De siste 20 årene eller så har jeg brukt Scarpa SL-modeller. Disse er av veldig god kvalitet, og holder lenge om de tas vare på. Dog litt usikker på hvordan den siste modellen er. Merk også at Scarpa-lesten ikke er for alle.
  4. Når jeg ser slike bilder så tenker jeg "feit Mercedes med stygge stålfelger", eller "911 med takboks"... Men på den annen side så er det jo kjekt med stålfelger om en skal kjøre over fortauskanter til stadighet, og selv 911-eiere kan jo være glad i å stå på ski...
  5. Har den T-coating så er det vel en tyskprodusert kikkert fra tiden da Z-serien var tilbake i Tyskland og Conquest var det som ble produsert i USA ? I så fall er den etter mitt syn en del mer verdt enn en USA-produsert med MC-coating. God kikkert uansett.
  6. Dette er utvilsomt en produksjonsfeil og ikke noe en bare skal akseptere sånn uten videre. Det er tross alt en relativt kostbar kvalitetshagle. Importør (og helt sikkert fabrikant) vil ikke si noe på at denne returneres. Mulig at en lokal forhandler vil ha en kommentar, men det er ikke noe å bry seg om. Jeg hadde levert den tilbake (selv om den helt sikkert skyter like mange ryper som en feilfri en). Om du vil beholde den mot et prisavslag får være opp til deg.
  7. Meopta R1 4-16x44. Meget fornøyd med dette siktet. Solid og pålitelig mekanisk, og god optikk. Ulempen er at det er stort, klumpete og ikke så estetisk vakkert. Sikkert litt smalt synsfelt også, men det har ikke noe å si når 95% av skuddene er på 15 meters "fjøsbane". På denne "banen" er det også en fordel med parallaksejusteringen som går ned til veldig kort avstand. Når jeg en dag finner ut at jeg har råd til å spandere på meg en Anschutz så skal siktet få bli med. Siktet er utvilsomt mer verdt en børsa det sitter på (lett opphora CZ452), men synes jo at det er viktig med et bra sikte på salongen da det er det av våpnene mine som avfyrer klart flest skudd i løpet av året.
  8. Har du ejet en Docter-kikkert? Har du prøvet en? Prøv at læse dette før du dømmer. Nå er jeg ikke så sikker på at vedkommende "dømmer" så mye... Docter-produkter er utvilsomt produkter med høy kvalitet, noe jeg har mistanke om at denne brukeren er fullt klar over. Ser kommentaren mer som en pekepinn på produkter med nær "zeiss-kvalitet". "øst-tysk" kommentaren spiller vel mer på at Docter historisk spant ut av Zeiss-Jena i den da øst-tyske delen av Tyskland. Og i Jena har man vel ikke drevet med "optisk tull" verken før, under eller etter øst-Tyskland-perioden. Og det til tross for at russerne stakk av med det meste av godsakene derfra rett etter krigen. Forsåvidt kan en jo kalle Zeiss også for "øst-tysk" iom at de både har sine røtter og mye av sin virksomhet i Jena. Uten at det forringer Zeiss på noen måte...
  9. Ville lagt til Kahles Helia C på den lista. De er jevnt og trutt på kampanje og er etter mitt syn meget gode sikter for penga (om en ikke absolutt må ha lys da). Ellers er det som nevnt mye bra å finne som er pent brukt.
  10. jomjom

    Sluttstykke

    Her er det bare en ting å gjøre: sluttstykket må skytes tilbake i form. Sett av så mange dager som du kan på skytebanen frem mot jakta i høst og sørg for å legge igjen en god dose skudd hver gang. Det er viktig å følge normale regler for varmskyting, ellers kan sluttstykket bli varmeformet. Likeså er det viktig å fokusere på gode avtrekk for å unngå napp-forming av sluttstykket. Følger du denne oppskriften er jeg sikker på at sluttstykket leverer bedre samlinger enn noen gang når jakta nærmer seg... Fra spøk til alvor: er det bare snakk om småmerker i overflaten har du nok fint lite å bekymre deg for. Sluttstykket får garantert mye mer juling hver eneste gang du drar i avtrekkeren enn det et lite fall ned på grusen gir. Er du i tvil, eller om noen av de bevegelige delene på sluttstykket er berørt, så kan du jo få noen av de mer erfarne på banen til å ta en titt.
  11. Støtter tipset om harpiks. Funker som snus og ødelegger ikke kikkert eller ringer på noen måte. Bedre tips enn tape i mine ører. Kjøpte en slik liten blokk for å gni på felebuen. Var visst mange typer/kvaliteter, jeg kjøpte den billigste. Bruker sandpapir til å lage litt harpiks-"pulver" som jeg strør i ringene. Sandpapiret pakkes med harpiks, men det blir da litt "pulver" likevel.
  12. Var det ikke en rømt lama som ble observert flere år etterpå oppe i Rendalen eller Engerdalen eller noe slikt da? Og der er det jo noe kjøligere vinterstid enn i Bergen. Det er det vel forsåvidt langt oppe i Andesfjellene også (der den kommer fra).
  13. Nå skal jeg kanskje ikke skryte på meg den helt store erfaringen iom. at jeg bare har en håndfull år bak meg i reinsfjellet... Når det gjelder det skytemessige så er min erfaring at jeg så godt som alltid har hatt anledning til å skyte liggende, med anlegg, de gangene jeg har vært på skuddhold. Anlegg enten på sekken, en tue, fjellduken e.l. Har som regel hatt ganske god tid til å velge ut dyr, vurdere bakgrunn og avstand, sikte og skyte. Husk også å kikke litt foran pipa, ikke bare gjennom siktet. Etter mitt syn er du da på god vei om du trener litt ekstra på å skyte med anlegg liggende (i tillegg til å trene generellt i varierte stillinger), og at du er bevisst på å ta deg tid og holde hodet kaldt når du først er i jaktsituasjonen. Er ikke situasjonen ideell, avstanden litt drøy, dyra litt vel urolige, eller andre jegere for tett på, så hold heller igjen skuddet og vent på neste sjanse. Den kommer. På det jaktmessige så er min erfaring at det aldri er feil å ta seg god tid (Da snakker jeg om etter at en har funnet dyra. Før det må en selvsagt snakke med folk, snakke med oppsyn, vurdere vind/vær over tid, se hvor jegere samles, komme seg opp i høyden og bruke kikkerten osv osv.). Det lønner seg ikke å ha det alt for travelt med å få sjansen, og å prøve å springe etter flokken er ihvertfall fånyttes. Vær og vind spiller en rolle, men like viktig er det å følge med på hvor andre jegere er (for det er som regel flere i nærheten) og hva de finner på. Med litt kvalifisert gjetning om hvordan flokken vil snu og bevege seg ved møte med andre jegere så kan en ofte klare å komme seg litt i forkant. Husk selvsagt hvordan du blir liggende i forhold til vinden. På det slaktemessige så må jeg innrømme at jeg kviet meg første gangen for å gjøre alt alene. Med bakgrunn fra elgjaktlag der det alltid er mange som hjelper til så var jeg usikker på hvordan det skulle gå å håndtere et dyr helt på egenhånd. Den usikkerheten viste seg heldigvis å være helt ubegrunnet. Med litt basiskunnskap om utvomming, flåing og partering så gikk det helt problemfritt når jeg tok meg god tid. Litt vanskeligere å flå et liggende dyr enn slik som vi bruker å gjøre med å henge det opp, men ikke all verdens vanskelig. Bruker fjellduken som underlag for å holde slaktet rent (etter at jeg er ferdig å vomme ut), om den blir blodete og fæl gir jeg katta i. Parteringen min står nok ikke til en 6'er på kjøttskjærerlinja, men det bryr jeg meg heller ikke så mye om. Har dog aldri skutt en skikkelig storbukk, så det har vært nok å ta av lår og boger. Har alltid med en sammenleggbar kjøttsag og passer på at kniven er skarp. Lykke til og nyt tiden i fjellet. Reinsjakt er den fineste jakten en kan oppleve i Norge etter mitt syn!
  14. Dette siktet finnes i høyeste grad. Hadde et slikt et for et par år siden, montert på salongen. Fikk det ganske så rimelig, tilnærmet ubrukt og med original innpakning og alle papirer. Syntes det var et veldig bra sikte jeg, men valgte å selge det videre (til samme pris som jeg kjøpte det) da jeg brukte salongen litt på korte hold også (<25m) og det var ikke helt optimalt med parallaksefrihet på 100m. Angrer egentlig litt på at jeg ikke beholdt det... At det er montert i USA er riktig. Og det var vel før Conquest serien var påtenkt... Edit: Om det var noe som irriterte med dette siktet så var det at tårnene var litt knotete i forhold til dagens Zeiss'er.
  15. Elegant og lekker kipplauf med diger stjernekikkert og lyddemper...
×
×
  • Create New...