Jump to content

Per-S

Members
  • Posts

    6,545
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    92

Per-S last won the day on February 29

Per-S had the most liked content!

1 Follower

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Per-S's Achievements

GrandMaster

GrandMaster (15/17)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • 10 years in
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

2.9k

Reputation

  1. N32C har vel stort volum i forhold til vekt. Om ikke RS 14 har det samme er det ingen fordeer med det i forhold til andre krutt.
  2. Men han kan få det registrert som affeksjon selv om jaktgarderoben er full, kona behøver ikke involveres.
  3. Dersom man er jeger uten jegerprøve jakter man ulovlig. Har man jegerprøve får man registrert våpenet på seg selv og behøver ikke gå via kona.
  4. Du kan ikke jakte uten jegerprøve og om du ikke har andre våpen eller kan dokumentere våpenopplæring tilfredsstiller du ikke lovens krav til kompetanse og kan få restriksjoner på bruk av våpenet. Hvordan dette løses etter den siste revisjonen av loven og forskriften er jeg usikker på.
  5. Jeg reist med Namibian til Windhoek via Frankfurt og det var ok. Det er noen år siden og våpenet forsvant på returen. Det dukket plutselig opp to måneder senere etter mye mailer til selskap og andre. Jeg tror det var et sjeldent uhell, Namibien har et godt rykte, og jeg ville ikke nølt med å bruke det igjen.
  6. Det begynner å bli vanskeligere. De to siste gangene har jeg reist med Ethiopian og det fungerer noenlunde med våpen. Eneste ulempe er i Addis Abeba der jeg hver gang må ned i bagasjehåndteringen og identifisere våpenet og fylle ut nye papirer på tross av alt er levert med på forhånd. Andre selskaper er dyrere men kanskje litt enklere. Det er en risiko for at enten våpenet eller ammunisjon ikke kommer frem, så en kostbart våpen er det ikke lurt å ta med. Reis ikke gjennom Nederland. Heathrow har fungert tidligere, men jeg har hatt problemer der og vet ikke om det fungerer nå. Frankfurt har tidligere fungert greit med våpen. Unngå transitt i Johannesburg, det er en roteflyplass. Det er mange som reiser med våpen så det er mye erfaring her på Kammeret.
  7. Din bestefar er nok gammel nok til lovlig å kunne eie hagler som ikke er registrert. Men når haglen skal skifte eier må den registreres på ny eier. Derfor må du sende våpensøknad til politiet og oppgi at du har overtatt en hagle fra din bestefar som arv. Da skal du ikke betale gebyr for våpensøknaden. For å kunne bruke haglen til jakt må du ha tatt jegerprøven, og normalt vil du ikke få innvilget søknad på hagle om du ikke har jegerprøven. Det er imidlertid et unntak for arv der du kan få innvilget haglen av nostalgiske grunner, men da får du ikke bruke den eller kjøpe ammunisjon. Lykke til med våpenet!
  8. Det var egentlig en god ide og kombinere vedkløyving og skytetrening. Da får du jo både i pose og sekk.
  9. Pulverlakket uten kalibrering ladet med 65-68 gr Norma N-11 er en god kombinasjon. Noenlunde likt treffpunkt som jaktammunisjon og bare en brøkdel av prisen. Når et jaktskudd koster 320 kr blir det virkelig besparelse.
  10. Ja, det er ingen sikker fasit på hva som bedrer sikkerheten. Dersom man nærmest skal umyndiggjøres på grunn av et samlivsbrudd så er du på ville veier. Det første og viktigste du har glemt er å vurdere hvem som forårsaker samlivsbrudd. Om det er våpeneieren så er det ikke så mye risiko forbundet med å la vedkommende beholde våpen. Det kan jo være at det blir en lettelse å bli kvitt en umulig livsledsager. Om det er motsatt så er verdien av en hobby for eventuelt å komme over et samlivsbrudd viktig dersom det ikke er en lettelse i seg selv. Det å ha en hobby og treffe likesinnede med er jo viktig. Om man mister sin hobby er det noe man ikke alltid vil fortelle sine venner og da blir resultatet at en stenger seg inne i stedet for å møte kamerater. Det øker risiko både for selvmord og andre hendelser og vil ofte øke risiko i stedet for å være risikoreduserende. Den største risikoen er vel å ikke avslutte et forhold som går dårlig før det blir voldelig. Det er virkelig risikoreduserende.
  11. Den beste kombinasjonen mellom god hastighet og god fremkommelighet på alle underlag som jeg har prøvd er firehjulstrekk ATV med "trekantbelter". Sammen med en lett pulk kommer den frem nesten over alt uten å sette store merker i terrenget. For å få elgen på pulken lagger du pulken oppå elgen og surrer den fast. Deretter kan du bruke vinsjen for å snu pulken rundt.
  12. Dette er vel et retikkel som fungerer god til en driling og om optikken er god ser jeg ingen grunn til å skifte. Kikkertsikte passer til våpenet og kvaliteten på disse er jo god.
  13. Jeg så noen ganger utstyret til Tonheim i drift. En CNC dreieautomat med stangmating. Programmet inne og riktig verktøy montert så gikk utstyret til det var tomt for materialet i "magasinet". Stangmateriale var dimensjonert slik at det ble minimalt svinn. Produksjonskostnad og materialkostnad vil nok da bli proporsjonalt med kulestørrelse. Mengden av material som må dreies bort og vekt av inngående materiale. Det som jeg mener er det største problemet er ikke prisen på kulene, men å få løp som en kan stole på vil gi presisjon med slike kuler. @M67skriver at det stort sett er amerikanske piper som går godt med disse kulene og da er mitt spørsmål om pipene er kamret av børsemakere i Norge eller om det er ferdig kamrete piper fra USA? Er det løpets dimensjoner eller toleranser ved kamring?
  14. En kule er homogen så lenge det er samme legeringen i hele kulen og det ikke er skjulte hulrom.
  15. Ingen patronomtale uten å se på våpenet de tilhører. De sveitsiske riflene var tunge og klumpete, men så vidt jeg vet var dette den første riflen med to symetriske låsklakker. Selv om de var plassert bak på sluttstykket var det første eksempelet på symetrisk låsing. Paradokset ved de italienske var at de ble oppgradert til sentertenning, men man tok bort magasinet. Et skritt frem og to tilbake? En av fordelene med å sløyfe magasinet var bedre håndterbarhet og sammenligner en sveitsisk rifle med italiensk karabin er forskjellen stor. Bildene viser disse to variantene.
×
×
  • Create New...