Jump to content

nesnah

Members
  • Posts

    29
  • Joined

  • Last visited

About nesnah

  • Birthday 10/09/1967

nesnah's Achievements

Explorer

Explorer (4/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Mine to cents, selv om jeg hadde halve budsjettet til trådstarter og knapt det: Var uerfaren venstrehendt riflekjøper for et par år siden og landet på Savage Weather Warrior i 30-06 (tror modellen er 116flss hvor l står for left) - en rimelig og grei "best i test" sak i følge jaktdepotet, som for øvrig også mente at Savage generelt har gode modeller for linksskyttere. Har satt på en rimelig kikkert og Maxim lyddemper, sistnevnte fordi den ble litt slitsom på skytebanen. Nå er den skikkelig snill. Har skutt noen hundre skudd og synes det er ei lett og grei bruksrifle, jeg liker spesielt avtrekket, men syntetstokken er litt veik i framskjeftet.
  2. Jeg er selv linksskytter som i sin tid skjøt mye med høyrevåpen, både som rekruttskytter i skytterlag og på bane. Eneste gangen jeg ikke har greid skarpskyttermerket i militæret var med en høyre boltrifle, rett og slett fordi jeg fikk for dårlig tid med ladegrepene. Dette kan sikkert trenes opp, men hvorfor ikke heller kjøpe en ergonometrisk "riktig" (dvs links) rifle? For jakt så vil valget av links/rechts ha relevans om man ønsker å ta raskt ladegrep med dyret i fokus for evt. oppfølging, hvilket jeg synes må være viktig. Jeg valgte derfor linksrifle når jeg i fjor skulle kjøpe min første rifle. Jeg har nå vært en god del på banen med min rimelige linksrifle og angrer ikke et sekund. Med noen år på baken lærer man å ikke gjøre det for vanskelig for seg selv.. Min erfaring i fjor var at en god del våpen og kalibre falt utenfor pga kravet mitt om linksmekanisme og lav pris, men jeg startet fra scratch så det er mulig jeg kunne spart en del arbeid med å gå til riktig leverandør/butikk eller våpenmerke med en gang. Min erfaring er i alle fall at høyrebolt ikke er bra nok for linksskyttere som kan velge våpen. Eneste alternativ til en linksmekanisme er i så fall halvautomat. Lykke til med valget i alle fall.
  3. Du har antakeligvis alle svarene du trenger, men her er en bildeserie fra klikk.no som virker å være ganske nøyaktig hva du spør om. Beskrivende tekst dukker opp om du holder markøren over bildene en stund. Krever Flash. http://www.klikk.no/produkthjemmesider/villmarksliv/viltogvariert/article290550.ece
  4. OK, da er børsa innskutt. Var på banen i går og fikk hjelp på bord med stativ. Da ligger børsa dønn rolig på blinken, og jeg fokuserte da på kinn-kolbe kontakt - fikk nemlig en mistanke der. Det viser seg at det blir MOA samling om jeg passer på med full kolbekontakt, men for å teste tok jeg en litt annen hodestilling og skjøt sjuer med en gang. Dette er elementært innen skarpskyting men det slo meg ikke før jeg leste noe gammel jaktlitteratur jeg har liggende. Jeg tror kanskje kolben er litt liten for meg - har aldri hatt slike problemer med å finne skytestilling, men nå vet jeg i alle fall at det er opp til meg. Takk for tipsene, dette er kanskje noe å tenke på for flere (selv om de fleste her virker å ha mye bedre kontroll på skytingen enn meg).
  5. God idé, skal forsøke det. Laget har en benk i enden på standplass hvor man kan teste litt, skal få noen til å hjelpe meg. Var alene sist. Skyter uten trykk på tofoten, har ikke brukt tofot siden MG-3 i militæret og da la vi på trykk for skarpskyting, selv om det var diskusjon rundt det. Men rifla har klaring mellom forskjefte og løp som jeg ikke vil ødelegge (plaststokken er litt elastisk for å si det sånn) så jeg trykker ikke på tofoten.
  6. Takker for rådene her, tror jeg skal ta en omgang og forsøke ekstra godt anlegg. Kan ikke si at jeg tenker på rekylen når jeg skyter, men jeg skal forsøke på benken hos skytterlaget neste gang tror jeg og finne ut hvor problemet er. Har dratt til skruene på kikkerten nå, skal ikke si at det satt løst men det gikk en halv omdreining. Bra jeg ikke skal på bukkejakt i morgen ihvertfall, da er jeg redd jeg hadde måttet skyte i stykker helgefreden i kveld.
  7. Det er en links Savage 116 WeatherWarrior i 30-06.
  8. Skulle skyte meg inn sist jeg var på banen og bruker tre skudds serier. Jeg har vært noen turer i år og etterhvert følt jeg har god kontroll når jeg ligger med tofot og kikkerten på 9x på hundre meter, ned mot 3-4 cm samlinger på disse seriene i alle fall. Men denne gangen vandret kulene nedover mot høyre etter hvert som jeg skjøt - 10-15 cm totalt. Typisk: skudd 1 gikk kl 10, skudd 2 noenlunde i blink og skudd 3 kl 4, om dere skjønner hva jeg mener. Etter en pause for å sjekke blink og utstyr (tar det rolig på skytebanen, det er ei lett børse som blir raskt varm) tok jeg neste 3-skudd, og med samme tendens - kl 10 - senter - kl 4. Det første jeg tenker på er at jeg har hatt for lang ferie og ikke skutt på noen uker, men avtrekkene kjentes gode ut. Så, før jeg begynner for alvor å revurdere skyteteknikken, kan dette være noe teknisk med børse eller kikkert (helst det siste kanskje)? Skulle gjerne visst hva dette betyr - har vanskelig for å tro at jeg plutselig ikke klarer å samle tre skudd innenfor 10cm på 100m en stille sommerdag med tofot og lav puls (selv om jeg ifølge noen har en liten tendens til oppblåst selvbilde). Skyter links, om det er relevant.
  9. Det hørtes ut som noe vi kan prøve når vi blir litt mer trygge på terreng og metode, takk for tipset. Ellers så stod det forresten i tilltatelsen at det oppfordres til å skyte rev. Jeg antar at dette har med belastning på rådyrstammen å gjøre, men hva gjør man med en reveskrott om det skulle bli aktuelt. Graver man den ned?
  10. Har fått terreng på rådyr her på Østlandet i år, og har tidligere bare smygjaktet etter storfugl, som jeg antar er litt enklere enn vare hjortedyr. Dette er jo veldig spennende og terrenget skal være brukbart, med all slags skog; fra tett granskog til åpen furuskog og en del myr, småvann, stier og hogstflater - men ikke så mye tilgrensende innmark. Jeg har brukt mye tid de siste månedene på å gå gjennom gammelt pensum fra jegerprøver og jaktlitteratur, og til og med anskaffet DVD for rådyrjakt. Om jeg kan være så frekk å spørre om noen tips her på forumet, hvor det virker å være mange med bred erfaring, så kan jeg jo starte med noen av de tipsene jeg har fått så langt: -Vindretning: gå mot vinden, rimelig basic, tips jeg har fått er liten sprutflaske i lomma med melis eller potetmel -Lyd-disiplin: stille og sakte med omveier er bedre enn raskt og rett på dersom det støyer. Om man knekker kvist, stopp ett minutt eller to. Stopp ofte og bruk ører og kikkert. -Utstyr: Lydsvakt, vekk med metallspenner og alt unødvendig, liten sekk tett til kroppen. Har lest om sokker man kan spenne på støvlene, noen som har god erfaring med disse? Skal på jakt og fiskedagene på Elverum i helga og står vel i fare for å anskaffe slikt. Kamuflasje av ansikt og hender er et tips jeg har lest om flere steder, men Solli i "Jakt for alle penga" nevner uttrykkelig at han ikke går så langt i kamuflasjen. -Våpen: Der har jeg jo kun ei rifle, og man tar det man har: en lett 30-06 med 3-9x50 kikkert, stiller vel da kikkerten på 3x og baserer meg på hold < 100m. Har lagt inn noen timer på skytebanen i sommer og føler meg fortrolig med kvaliteten på denne, og etterhvert også skyteferdighetene. Skal trene litt mer på raske skudd, også stående. Har uansett fått tips om at det er viktig med å bli skuddklar mest mulig lydløst og i en jevn bevegelse. -Terreng og tidspunkt: Her er jeg kanskje mest usikker, størst sjanse for å gå på rådyr har man vel morgengry og skumring, så det logiske her er vel å finne et terreng man synes ser bra ut og starte nedvinds og gå oppover og se etter spor. Vi snakker om september/oktober og utover, så revirhevdelse etc. er vel ikke noe bukkene lenger driver med slik jeg forstår det. Tips? Til slutt, vi kommer til å være to stykker som jakter sammen, hvor godt fungerer det å postere en person oppvinds og så smygjakter nr to mot posten? Hva med vindretning i slike forhold? Jeg legger ikke skjul på at jeg er uerfaren på denne jakttypen, så om spørsmålene er naive så får det stå sin prøve. Tar gjerne i mot tips.
  11. Sikkert nybegynnerspørsmål dette, men: Har en Savage stainless weather warrior 30-06 som er lett og god, men den blir følgelig veldig raskt varm når jeg er på skytebanen. Utrent som jeg er har jeg til og med prestert å brenne meg på den etter en 15-20 skudd (det gjør man bare en gang for å si det slik), og pleier å gi meg etter det antallet. Dette har jo ingen betydning i skogen, hvor du egentlig ikke skal skyte mer enn ett skudd og ferdig med det - om man gjør tingene rett. Men på skytebanen, skal man ta pauser med jevne mellomrom og la det kjøle seg ned? Jeg vet ikke hva som er vanlig med lette jaktrifler, hvor stor betydning har det for presisjon, sikkerhet o.l å ligge å skyte med ei varm rifle, la oss si en 40-50 skudd? Jeg husker i Forsvaret hvor vi ble advart mot å tyne MG3 o.l. pga fare for popoffs o.l. men jeg går ut i fra at vi da snakker om temperaturer hinsides hva som er mulig med ei boltrifle, men det kunne være interessant å høre hva dere mener.
  12. Wiki sier følgende (men er sparsommelig på kildehenvisningene): http://en.wikipedia.org/wiki/Tracer_ammunition
  13. Jeg kommer til å bære min 30-06 Savage Weather Warrior i rustfri utførelse. Av ammo ser det ut til at jeg går for Norma Oryx. Om jeg får brukt den er en annen ting - har ikke hund..
  14. Neida, jeg har en Savage Weather Warrior med 22 tommers løp og hadde egentlig ikke tenkt å kappe løp. Det jeg spurte om var egentlig tilbudet de har på jaktdepotet på demper ved kjøp av nye rifler, i katalogen kr 3000,-, og om jeg kunne benytte meg av det selv om rifla var ferdighandlet og levert, og svaret jeg fikk var jada og at de nå hadde et bedre tilbud på en bedre demper (den egenutviklede til 2500,- inkl "snurr", men altså eksklusive kapp og kron). (Hadde egentlig ikke tenkt at det skulle handle om leverandør, men jeg må legge til at å handle rifle med jaktdepotet var en svært positiv erfaring)
  15. Har lurt på å montere lyddemper på min 30-06, og har fått et tilbud på 2500,- ferdig snurret, men at "kapp og kron" kommer i tillegg. Mitt idiotspørsmål, som kanskje andre uerfarne riflekjøpere også lurer på, er hva betyr egentlig dette? Jeg kan jo gjette på at snurret=gjenget, kapp=kapping av løp, men kron vet jeg ikke hva betyr.
×
×
  • Create New...